واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: برآورد و ارزشيابي در آموزش و پرورش
ارزيابي پيشرفت تحصيل كه بخش جداييناپذير فرآيند آموزش و پرورش به ويژه در تدريس محسوب مي شود از زواياي مختلف و ابعاد گوناگون قابل تامل و در خور توجه است. با توجه به ارزشيابي آموزشي و بازخوردهاي حاصل از آن كه متضمن ارزيابي و اصلاح شيوههاي تدريس و آموختهها و تصحيح و تكميل آن ميباشد، توجه و اصلاح و متناسب سازي ابزار اندازهگيري وظيفه مهم است. نظام آموزشي هر كشوري تحت تاثير عوامل تاريخي، سياسي اجتماعي اقتصادي، فرهنگي و غيره داراي يك ويژگي است هر كدام از اين نظام آموزشي محاسن و معايبي دارد. آموزش و پرورش غيرقابل تفكيك است. ميتوان گفت آموزش و پرورش در هر كشوري با مشكلات متفاوتي مواجه است كه مستلزم يافتن راه حلهاي متفاوتي نيز است. در جايي با مشكلات اخلاقي و اجتماعي مواجه است وجاي ديگر با مسائل ديگر روبروست براي داشتن آموزش و پرورش كارآمد ابتدا بايد جوانان و كودكان آن مرز و بوم را دريابيم و سعي در كشف و حل مشكلات آنان داشته باشيم تا بتوانيم گامهاي موثرتر و روشهاي بهتر و كارآمدتري براي پاسخگويي به مسائل و مشكلات جوانان و رفع نيازهاي آنان برداريم. جوامع مختلف تغييرات زيادي را در نظام آموزشي داشتهاند وقتي مردم آموزش و پرورش را قادر به پاسخگويي و حل مشكلاتشان نيابند توانايي و كارآمدي فرهنگ برايشان سئوال خواهد شد.
اكنون تعليم و تربيت جهان نشان ميدهد كه در وهله نخست متوليان امر ابتدا به سراغ فناوري جديد رفته و درباره كاربرد و ميزان سودمندي آن با بكارگيري گوناگون فناوري در نظام تعليم و تربيت ظرفيتهاي واقعي و قابل تاثيرگذاري را در نظر گرفته به مروز زمان رويارويي ناشي از شيفتگي و مبالغه فناوري جديد را حلال تمام مشكلات و نارسايي نظام آموزشي دانسته جاي خود را به واقعانديشي و رويارويي هوشمندانه با اين پديده ميدانند. بايد پذيرفت كه عرصه تعليم و تربيت به دليل پيچيدگيهايي كه دارد نيازمند تامل و تدبر بيشتري در شناخت وجوه گوناگون اعم از فرصتها يا تهديدهاي ناشي از كاربرد اين فناوري است و نبايد نگران تاخير نسبي در ورود اين فناوري در تعليم و تربيت بود. بايد زمينه ورود اين فناوري را در كوتاهترين زمان ممكن ساخت اما نبايد نگران پيشي گرفتن حوزههاي صنعت و خدمات بود با پيش گرفتن خط مشي خردمندانه در بكارگيري فناوري اطلاعات دست آورد عظيمي است كه تاخير زماني را قابل فهم و هضم ميسازد.
تاريخچه ارزشيابي
از زمانهاي گذشته افرادي كه با تدريس و آموزش به نوعي سروكار داشتند براي يافتن بهترين راه موفقيت در حوزه آموزشي به راههاي مختلف ارزشيابي و اجراي آزمون و نحوه تدريس مشغول بودهاند. اجراي آزمون از 3 هزار سال پيش ابتدا در چين آغاز شد و تصميم بر اين شد كه افراد شايسته و لايق را كه در سواركاري و موسيقي مهارت و ذوق دارند به كارهاي دولتي بگمارند منابع تاريخي ايران هم از زمان ساسانيان و در زمان شاپور در جندي شاپور از دانشجويان علم پزشكي امتحان بعمل ميآوردند و به شرط موفقيت از آنها در كارهاي دولتي استفاده ميشد و در دوره زنديه براي آنكه مشخص گردد كودكان و نوجوانان شرعيات و مسائل ديني را فراگرفتهاند در حضور بزرگان و علماء و اولياي آنها از آنان امتحان به عمل ميآمد. در دوره قاجار هم از دانش آموختگان از طريق آزمون به صورت شفاهي يا عملي مهارت آنان را ميسنجيدند كه اين عمل نقش مهمي در سخنوري و كارآيي آنان داشت در سال 1854 در مدارس بوستون آمريكا امتحان يكي از اولين تلاشها براي ارزيابي محسوب ميشد.
چرا ارزشيابي ميكنيم؟
ارزشيابي ميكنيم تا موفقيت و شكست را متمايز كنيم، اگر موفقيت را تشخيص ندهيم نميتوانيم پاداش بدهيم و اگر شكست را تشخيص ندهيم نمي توانيم آن را اصلاح كنيم، بنابراين ارزشيابي لازمه برنامه آموزش است و اگر به صورت مستمر باشد فعاليتها موفقآميزتر خواهد شد.
ارزشيابي
براي رسيدن به يك ارزشيابي سودمند اول بايد تعريفي از اندازهگيري داشته باشيم. اندازهگيري ويژگي يا صفتي است كه اندازهگيري را در برميگيرد و آن در برگيرنده قواعدي است براي نسبت دادن اعداد به اشيا و افراد به سطوري كه صفات را به صورت كميت نشان دهد.معمولترين وسيله اندازهگيري را آزمون ميگويند. گفتيم اندازهگيري يك فرآيند است اين فرآيند نياز به وسيلهاي دارد كه به آن وسيله اندازهگيري گويند مثلاً براي اندازهگيري ويژگيهاي فيزيكي مثل قد و وزن افراد از متر و سانتيمتر و ترازو استفاده ميكنيم.
عمل اندازهگيري يكي از ويژگيهاي رواني يا تربيتي يك فرد را آزمودن ميگوئيم. زماني كه در اندازهگيري به جاي آزمون وسايل ديگري به كار ميرود، به آن سنجش گويند بنابراين آزمودن و سنجش هر يك نوعي اندازهگيري است مفهوم وسيعي از آزمودن است و سنجش معمولاً به مجموعه كاملي از اطلاعات كه توسط مربيان در مورد دانش آموزان انجام و جمعآوري ميشود را گويند كه از طريق مشاهده و گزارش كتبي به دست ميآيد.
تهيهكننده: رقيه نيازي
يکشنبه 3 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 250]