واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مساجد، ارمغان زيبا و گرانبهاي اسلام براي تمدن جهاني هستند
ارتباطات. مسجد. معارف
بندرعباس - همه اديان جهان از جمله مسلمانان، مسيحيان، يهوديان، بوداييها ، زرتشتيان و ديگر مذاهب داراي پرستشگاهها و نيايشگاههايي با عناوين متعددي همچون كنيسه، كنشت، مهرابه، آتشگاه، صومعه، دير و كليسا هستند اما مساجد مردميترين و مترقيترين كانون سازماندهي حال حاضر دنيا محسوب مي شود.
به طوريكه رييس جمهوري در اين زمينه اظهار داشته است: زيباتر، مردمي تر، پايدارتر و ريشه دارتر از اين نوع سازماندهيها كه در مساجد مسلمانان وجود دارد در طول تاريخ نه تعريف و نه ايجاد شده است.
از مبعث رسول اكرم (ص) تاكنون مساجد پايگاه اصلي سازماندهي سياسي و اجتماعي بودهاند و تاكنون نيز هيچ مكاني نتوانسته كارايي مساجد را داشته باشد.
دراين زمينه ميتوان به نقش محوري مساجد در زمينه سازماندهي اقشار مختلف مردم عليه رژيم ديكتار پهلوي پيروزي انقلاب اسلامي، مبارزه با گروههاي تروريستي طي سالهاي ۵۹تا ۶۳و همچنين دوران هشت سال دفاع مقدس اشاره كرد در سه دهه اخير اموري همچون جذب نيرو، سازماندهي، آموزش در جهت آگاهسازي مردم و پشتيباني از رزمندگان و دولتمردان و حتي انتخابات در مساجد انجام ميشد.
به همين جهت است كه ميتوان گفت: در دين اسلام نوع زندگي، برپايي جامعه سعادتمند، سازماندهي ارتباطات اجتماعي، سلسله مراتب تربيت و حضور آحاد مردم در فعاليتهاي اجتماعي با روشهاي موسوم دنيا متفاوت است.
نقش مسجد در تربيت و برقراري ارتباط بين انسان و خدا و نيز ارتباطات اجتماعي و پيشبرد آرمانهاي الهي بيبديل است و هيچ سازمان و تشكلي در دنيا و در مكاتب گوناگون كارآيي مسجد را ندارد.
به گفته دكتر محمود احمدي نژاد، زماني جامعه ميتواند سعادتمند شود و مديريتهاي جامعه بر اساس روش و ارزشهاي اسلامي حركت كند كه مساجد نقش خود را به طور دقيق ايفا كنند.
هر چند ساخت مسجد و توجه به آن در ماههاي نخستين پيروزي انقلاب اسلامي از طرق مختلف به خصوص جهاد سازندگي در سطح گستردهاي آغاز شد اما به گفته مسوولان مركز رسيدگي به مساجد كشور، در دولت نهم مورد توجه ويژهاي قرار گرفته است.
در همين راستا رييس جمهوري در آيين روز جهاني مساجد تصريح كرد: توجه به مساجد و نهادينه كردن فرهنگ كسب روزي حلال از برنامههايي است كه دولت نهم به برنامه پنج ساله سازندگي اضافه كرده است.
وي تاكيد كرد: دولت معتقد است اين مسايل، اساس و پايههاي نظام اسلامي است و توجه به آن ميتواند از وقوع بسياري از مشكلات جلوگيري كند.
علماي اسلام، انديشمندان و همچنين كارشناسان از مسجد به عنوان قلب تپنده حيات اسلام و محور فعاليتهاي جامعه اسلامي و جلوگيري از آسيبهاي اجتماعي نام ميبرند.
آنان با تاكيد بر آيات وحي، كلام ائمه (ع) و فقها در ارتباط با مسجد و نقش تاريخي آن در تمدن اسلامي، اين مسئله را بينياز از دليل و برهان دانسته و گفته اند: نقش مساجد در رشد و بالندگي فرهنگ و تمدن اسلامي بر كسي پوشيده نيست و اين مكانها به عنوان مهمترين مراكز فرهنگي قابل اعتماد مردم در زندگي آنان و حيات اجتماعي يك ملت نقش موثري داشته و دارند.
سلسله مراتبي كه مساجد در زندگي مردم دارند در هيچ يك از اديان ديگر وجود ندارد طوريكه مسجد محله و روستا به عنوان محور توسعه محله و روستا و همچنين مسجد جامع شهر نيز بعنوان محور اجتماعات و همبستگي، اطلاع رساني و بسيج هر شهر عمل ميكنند.
در حاليكه فراتر از آن مسجدالحرام و مسجدالنبي نيز مركز ارتباطات جهان اسلام هستند كه همه ساله هنگامه حج شاهد اجتماع ميليوني مسلمانان در اين مكانهاي مقدس هستيم .
و هم اكنون حضور مسلمانان در مراسم برائت از مشركين و همچنين مساجد و برپايي نماز جمعه و جماعت بعنوان نمادي از قدرت جهاني اسلام تبديل شده كه دشمن همواره از آن هراس دارد.
نماينده ولي فقيه در هرمزگان ميگويد: مساجد در واقع بايد كانون اطلاعات و علوم روز باشد تا در جذب و گرايش جوانان و نوجوانان تاثير گذار تر بوده و راه تهاجم فرهنگي را ببندد.
آيت الله غلامعلي نعيم آبادي افزود: مسجد نخستين پايگاه علم و انديشه، كانون همدلي و ارتباطات ديني، اولين نهاد سياسي و اجتماعي اسلام است و تا زمانيكه اين پايگاه معنوي به درستي مورد توجه قرار گيرد و از آن به طور شايسته و مناسب بهره برداري شود شاهد نتايج ارزشمند و اثرات مثبت و ماندگاري در افراد و جامعه خواهيم بود.
* نقش معماري و هنرايراني در ساخت مساجد*
اما اگر بخواهيم از لحاظ فيزيكي به ساخت مساجد نگرشي داشته باشيم شاهد درخشش معماران ايراني پس از اسلام و خدمات مهم آنان در اين جهت هستيم .
آنان با تكيه بر تمدني كهن كه معماري آن زبانزد و پيشتاز عصر خويش بود و با الهام از فرامين اسلامي و استفاده از هنر مساجدي احداث كردند كه در حال حاضر نيز به رغم گذشت چندين قرن هنوز مورد توجه جهانيان هستند.
معماران ايراني با پشتيباني علماي اسلامي و حكمرانان وقت با بكارگيري زيباترين معماريها مساجدي باشكوه و منحصربفرد احداث كردند و نشان دادند كه اسلام با هنر نيز سازگاري دارد.
نظر به بعضي مساجد كهن و تاريخي نشان ميدهد كه اين بناهاي باشكوه و والا كه به پيشگاه خداوند اهداء شدهاند در خور آن هسند كه جلوه گاه هنر اسلامي تلقي شوند زيرا معماران مسلمان ايراني بهترين تصويري را كه از زيبايي داشتهاند در خلق اين آثار مقدس بكار گرفته اند.
دراين زمينه ميتوان از مسجدامام (ره)، شيخ لطف الله و مسجد جامع اصفهان و همچنين مسجد جامع و ملك در شهر كرمان، مسجد گوهرشاد مشهد دهها مسجد ديگر در شهرهاي مختلف از جمله دامغان، قزوين، اردبيل، تبريز و گرگان نام برد.
ويل دورانت مورخ مشهور و معاصر در كتاب تاريخ تمدن خود (آغاز عصرخرد) به معماري زيباي مساجد ايران اشارهاي دارد و در مورد مسجد شيخ لطف الله اصفهان اينگونه توضيح داده است: داخل مسجد بيش از ديگر جاهاي آن داراي زيبايي شگفت انگيزي متشكل از نقوش و اشكال هندسي با طراحي كامل و هم سان است.
پروفسور پوپ ايرانشناس و شرق شناس معروف معاصر نيز گفته است: ساخت اين مسجد نشات گرفته از يك دنيا شور و هيجان و يك سكوت و آرامش باشكوه كه تنها نماينده ذوق سرشار زيباشناسي است كه منبعي جز ايمان مذهبي و الهام آسماني نميتواند داشته باشد.
اين درحالي است كه مساجد احداثي در ديگر بلاد اسلامي همچون تركيه، عراق، عربستان، سوريه، مالزي، اندونزي، هندوستان و تعدادي از كشورهاي اروپايي از جمله اسپانيا و روسيه وجود دارد معماري بكار گرفته شده در آنها هر بينندهاي را به تحسين وا ميدارد.
هر سال كه ميگذرد به بركت دين مبين اسلام و تاثيرات انقلاب اسلامي ايران به تعداد مساجدي كه با استفاده از زيباترين معماريها ساخته ميشوند اضافه و به همين نسبت تعداد مسجديها نيز اضافه ميشوند.
سجده گاههايي كه بندگان خدا براي ساعاتي فارغ از مسايل روزمره دنيوي گرد هم ميآيند و با مناجات، دعا و نيايش خالصانه خود پلكاني به آسمان مي گشايند.
مسجد و قرآن كريم
خداوند به جهت اهميت و فضيلت مساجد بر ديگر مكان ها، مسجد را به خود منسوب كرده و متعلق به خود دانسته تا مزيت آن بر ديگر مكانها روشن شود و در قرآن كريم فرموده است: تنها كساني مساجد را عمران ميكنند كه به خداوند و روز جزا ايمان آورده باشند.
همچنين گفته شده كه مساجد از آن خداست، پس بايد در آنها احدي جز او را نخوانيد و تاكيد شده كه مساجد خانههاي خدا در زمين هستند، همانگونه كه ستارگان براي اهل زمين ميدرخشند مساجد هم براي ملكوتيان نورافشاني مي كنند.
از مسجد در قرآن مجيد در مجموع ۲۸بار نام برده شده كه ۲۲مورد آن به صورت مفرد و در شش مورد ديگر واژه به صورت جمع آمده است.
در اهميت مسجد همين بس كه در سوره توبه تاكيد شده است: مساجد خدا را تنها كسي آباد ميكند كه ايمان به خدا و روز قيامت آورده و نماز را برپا دارد ، و زكات را بپردازد و جز از خدا نترسد.
۱۳سال پس از هجرت رسول خدا(ص ) از مكه به يثرب كه بعدها مدينه النبي نام گرفت سنگ بناي اولين مسجد بدست پيامبر و يارانش گذاشته شد كه تاكنون بيش از يكهزار و ۳۸۷سال خورشيدي از آن زمان ميگذرد.
توجه جمهوري اسلامي به ساخت مسجد
به بركت نظام جمهوري اسلامي و اسلام ناب محمدي نيز شاهد افزايش اينگونه مكانها در روستاهاي كم جمعيت و حتي در مسير راههاي بين شهري، ترانزيتي، اتوبانها، بزرگراهها، گردشگاهها و كوهستانهايي هستيم كه ممكن است عده قليلي براي كوهپيمايي به آن نقطه سفري داشته باشند.
مسجد ابوالفضل ۶۳كيلومتر، فاصله تا مسجد امام حسين ۵۰كيلومتر و تا مجتمع حضرت امام رضا(ع ) ۴۸كيلومتر و دههاو بلكه صدها تابلو نوشتهاي كه در مسير راههاي مختلف نصب شده است كه هر فرد مسلمان با مشاهده آنها خود را براي بجاي آوردن فريضه روح بخش و آرام بخش نماز آماده ميكند.
با كسب تجربه از كمك رانندگان و مسافران عبوري در زمينه احداث مساجد بين راهي، طي پنج سال گذشته نيز شاهد ايجاد مجتمعهاي پذيرايي و اقامتي هستيم كه با محوريت مسجد در مسيرهاي فاقد آبادي راههاي اصلي كشور با پرداخت تسهيلات يارانه دار دولتي توسط بخش خصوصي احداث شده و هم اكنون نيز ادامه دارد.
برپايي اين مكانها در مسير راهها موجب حضور ديگر صنفهاي خدماتي، پذيرايي و اقامتي نيز در جوار آنها شده كه كمك بزرگي در جهت حفاظت، بازسازي و همچنين نگهداري آنها محسوب ميشود.
احمد رسول زاده از ساكنان اطراف مسجدالرسول جاده رودان به بندرعباس مي گويد هر روز بر تعداد نمازگزاران اين مسجد اضافه ميشود و از زماني ساخت اين مسجد رزق و روزي ساكنان اطراف آن نيز افزايش يافته است.
تا قبل از احداث اين مسجد در مسير جاده مواصلاتي بندرعباس به مقصد زاهدان كه از شهرهاي رودان، كهنوج و جيرفت ميگذرد مسجدي وجود نداشت طوريكه مسافران و گردشگران و رانندگان كاميونها براي خواندن نماز با مشكل مواجه بودند.
اما با كمكهاي دولت نهم هم اكنون دهها مسجد و سرويس بهداشتي بوسيله بخش خصوصي در مسير راههاي اين استان بخصوص مناطق فاقد جمعيت احداث گرديده كه هر لحظه شاهد صداي ترمز انواع خودرهاي عبوري شامل تريلر، كاميون، سواري و اتوبوسهاي بين شهري هستيم كه مقابل اين مكانها توقف ميكنند.
مشاهدات اين نگارنده حاكي است كه در بسياري از مواقع به دليل ازدحام جمعيت مسلمانان شيعه و سني، بايستي دقايقي در انتظار اقامه نماز ايستاد،
جمعه 1 شهريور 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 233]