واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: احياي مسير جهانگردي برادران اميدوار
بيش از 54 سال از سفر برادران اميدوار به عنوان نخستين جهانگردان ايراني به دور جهان مي گذرد. اين بار زن و شوهري تصميم دارند، همان مسير را براي دومين بار طي كنند و ميان آنچه برادران اميدوار در سال هاي گذشته ديده اند و آنچه امروز در همان مسير در جريان است، مقايسه اي انجام دهند.
به گزارش ايسنا، علي جعفرنژاد و شبنم زنده زبان پس از سال ها گشت وگذار در كشور، نخستين جهانگردي خود را از سال 1382 آغاز كردند و شش ماه پس از آغاز سفر هيجان انگيزشان، به دليل آن كه كودكي را در راه داشتند، مجبور به بازگشت شدند.
جعفرنژاد با بيان اين كه برادران اميدوار و كتاب خاطرات آن ها مسبب جهانگرد شدن من بود گفت: كشورهاي سوئد، نروژ، آلمان، هلند، بلژيك، فرانسه، سوييس، لوكزامبورگ و ايتاليا از جمله كشورهايي بودند كه در سفر نخست از آن ها عبور كرديم.
وي بيان كرد: سفر اصلي را براي سال 1389 يا 1390 برنامه ريزي مي كنيم و قرار است در آن، مسير سفر برادران اميدوار را كه به عنوان دو برادر ماجراجو و آهنين اراده در سنين 21 و 22 سالگي كار بزرگي انجام دادند، احيا و بازبيني كنيم و تمام تغييرات آن را از نظر مسير، ايجاد كشورهاي جديد، هويت و زندگي 60 سال پيش نسبت به رونق تمدن امروز بررسي و بازگو مي كنيم.
اين جهانگرد يادآوري كرد: برادران اميدوار حدود شش سال و شش ماه مسير افغانستان، پاكستان، سريلانكا، هندوستان، تايلند، برمه، لائوس، ويتنام، مالزي، فيليپين، اندونزي، استراليا، ژاپن، آلاسكا، كانادا، آمريكا، برزيل، آرژانتين، شيلي و حاشيه رود آمازون را پيمودند و بعد از آمريكا به غرب اروپا وارد شدند و انگليس، فرانسه، سوييس، آلمان، مجارستان، رماني، بلغارستان، تركيه و ... را پيمودند و پس از آن نيز به آفريقا سفر كردند. ما تلاش داريم، تلفيقي از دو برنامه سفر برادران اميدوار را در طول حدود سه سال با موتورسيكلت طي كنيم.
جعفرنژاد اظهار داشت: سازمان هاي مختلف براي حمايت از چنين سفرهايي استقبال نمي كنند. ما براي سفر نخست با بيش از يك صد سازمان، ارگان، نهاد و مركز مرتبط مكاتبه كرديم. پيش از سفر تقريبا همه آن ها پاسخ منفي دادند. در نهايت، از سازمان محيط زيست و ميراث فرهنگي و گردشگري كمك هاي معنوي و بويژه عكس را درخواست كرديم، چون در آن سفر، مهم ترين هدف ما نمايش جذابيت هاي ايران بود.
وي ادامه داد: ما براي تهيه عكس به سازمان هاي محيط زيست و ميراث فرهنگي و گردشگري مراجعه كرديم كه آرشيوي وجود نداشت و مجبور شديم، براي تهيه عكس ها به عكاسان آزاد مراجعه كنيم كه البته اين سازمان ها قول دادند، در صورت تهيه عكس ها، هزينه آن ها را به عنوان حداكثر كمكي كه به سفر ما مي توانند داشته باشند، بپردازند.
او در پاسخ به اين پرسش كه چرا سازمان هاي دولتي، بويژه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري از چنين سفرهايي حمايت نمي كنند؟ اذعان كرد: حدود 30 سال است كه همه برنامه هاي ما ايزوله هستند. آن هايي كه به ايران مي آيند، در پايين ترين حد روحيه هستند و با وجود امنيت كاملي كه در ايران داريم، آنجا سياه نمايي شده است. متاسفانه مديران ما هنوز نسبت به اهميت چنين برنامه هايي در خنثي سازي جوهاي مسموم عليه كشور واقف نشده اند.
جعفرنژاد با بيان اين كه چنين سفرهايي با اهداف فرهنگي در جهان بسيار تجربه شده اند و مورد استقبال و حمايت قرار مي گيرند، گفت: كارهايي كه براي معرفي ايران در چنين سفرهايي انجام مي شوند، شايد با صدها هزار دلار ازسوي مديران دولتي امكان پذير نباشند.
وي با بيان اين كه مديران سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اصلا بودجه اي را براي برنامه هاي فرهنگي جهانگردان در برنامه ها پيش بيني نكرده اند، اظهار كرد: بسياري از مردم ما سالانه به خارج از كشور مي روند كه بيشتر آن ها براي تفريح مي روند و از اين نظر كه معرف خوبي براي كشور بتوانند باشند، به هيچ وجه موفق نيستند.
او سرمايه گذاري و حمايت از برنامه هاي فرهنگي را مفيد دانست و افزود: متاسفانه اين برنامه ها براي مسوولان سازمان ها تعريف نشده اند و آن ها نمي دانند كه ابعاد مختلف اين برنامه ها چيست و چه بهره برداري بزرگي از آن ها مي توان كرد. فقط به جهانگردان و كساني كه اقدام به چنين كارهايي مي كنند، به چشم آدم هايي سودجو و منفعت طلب نگاه مي كنند و درست به همين دليل است كه بسياري از گروه ها كاملا با هزينه شخصي به سفر مي روند.
وي با بيان اين كه مديران دولتي شناختي از كار جهانگردان ندارند، ادامه داد: در كنار اين ضعف، ما جهانگردان و گروه هايي كه به مسافرت خارج از كشور با هدف هاي فرهنگي مي پردازيم، نتوانسته ايم درست و منطقي كارهاي خود و ميزان اثرگذاري آن ها را به دستگاه هاي دولتي نشان دهيم تا آن ها ديگر به ما به چشم آدم هايي منفعت طلب نگاه نكنند، بلكه ما را به چشم يك هرم و بستر بهره برداري مثبت نگاه كنند.
جعفرنژاد حمايت معنوي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري را مهم تر از حمايت مالي دانست و تصريح كرد: بسياري از جهانگردان در سفر خود بيش از هر مشكلي با مشكل صدور ويزا مواجه اند و سازمان بايد ما را بتواند حمايت كند.
وي با بيان اين كه اين مشكلات فقط منحصر به صدور ويزا براي اروپا نيستند، گفت: سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري چنين افراد علاقه مندي را از طريق وزارت امور خارجه به سفارتخانه هاي ايران در كشورهاي مختلف مي تواند معرفي كند تا با مشكل كم تري مواجه باشند.
او هم چنين راه اندازي يك بانك اطلاعاتي را براي آگاهي و آشنايي هرچه بيشتر جهانگردان با تجربه هاي ديگران ضروري دانست و افزود: موضوع حمايت هاي مالي از سفر جهانگردان از مهم ترين مسايلي است كه در دستور كار سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مي تواند قرار گيرد.
اين جهانگرد در اظهار نظري درباره وضعيت گردشگري كشور، بيان كرد: سي سال از انقلاب مي گذرد و در 20 سال نخست، سفر يك كالاي لوكس در سبد خانواده هاي مرفه بود; اما در 10 سال گذشته، كم كم اين كالا به سبد خانواده هاي متوسط و كم درآمد راه پيدا كرد. در مجموع، مقوله سفر درحال گسترش و متنوع شدن است، به طوري كه اين تفاوت و گستردگي را با مقايسه ايرانگردي در سال هاي گذشته با آنچه امروز در گردشگري مي گذرد، به خوبي مي توان مشاهده كرد و نشانه افزايش علاقه مردم را به سفر ديد.
وي با بيان اين كه در زيرساخت هاي گردشگري، به ويژه در حوزه آموزش بسيار ضعيف هستيم، ادامه داد: كساني كه در ايران به ديگران خدمات مي دهند، كم ترين سطح آموزشي را دارند. به تازگي به نقل از يكي از روساي اتحاديه هتل داران مطلبي را خواندم كه در آن عنوان شده بود، سطح تحصيلي و آموزشي خدمات دهندگان هتل ها را به ديپلم مي رسانيم. اين خبر در كشوري كه ادعاي گردشگري دارد و مي گويد براي افق 1404 بايد 20 ميليون گردشگر جذب شوند، فاجعه است. البته اين ضعف در حوزه دست اندركاران و مديران بدنه اجرايي دولتي نيز قابل مشاهده است.
اين جهانگرد كه مدير اجراي يكي از دفاتر خدمات مسافرتي نيز است، اظهار داشت: در حوزه تورهاي ورودي كاملا در وضعيت منفي هستيم و دست كم براي هشت تا 10 سال آينده به جذب مسافران تا حد يك تا دو ميليون خوشبين نيستيم.
وي تاكيد كرد: ما بايد بپذيريم، اخبار منفي نسبت به ايران بسيار گسترده شده است. متاسفانه تبليغات و گستره اطلاع رساني در دست بدانديش هاي جهاني است كه درباره وضعيت هاي موجود در ايران سياه نمايي مي كنند، به طوري كه در حوزه آسياي شرقي نسبت به ايران اطلاعات كم و نادرست و در اروپا اطلاعات زياد و اشتباه وجود دارد و ما بايد از هر روشي براي خنثي سازي آن ها استفاده كنيم.
وي بسياري از كارهاي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري را براي بهبود اين وضعيت دست وپاگير دانست و افزود: متاسفانه در بسياري از شرايط توسط مسوولان، روابط بر ضوابط مقدم داده مي شوند و چارچوب ها عادلانه اجرايي نمي شوند. بنابراين به نظر مي رسد، اگر سازمان كاري انجام ندهد، بيشتر موثر است.
او گراني هزينه تور سفر به ايران را از ديگر موانع پيش روي توسعه گردشگري دانست و گفت: هتل، وسيله نقليه شخصي و ليدر تور در ايران بسيار گران است; براي يك گردشگر، تور 10 روزه معمولي از لحظه ورود تا خروج از كشور حدود 1200 دلار هزينه دارد، اما همين برنامه در كشور ديگري مانند مالزي دست كم با نصف قيمت انجام مي شود.
به گفته جعفرنژاد، انتخاب ايران در ميان بيش از يك صد مقصد برتر گردشگري جهان با وجود تبليغات منفي، انتخاب سختي براي گردشگران است. بر فرض انتخاب، مواجه شدن با هزينه هاي بالا مانع از انتخاب نهايي آن ها مي شود.
اين جهانگرد به ترفندي تازه بين فروشندگان سوغات و صنايع دستي با آژانس هاي مسافرتي و تورليدرها اشاره كرد و ادامه داد: متاسفانه برخي از اين افراد به صورت توافقي به مشتريان و گردشگران تورهاي خارجي قيمت غيرواقعي مي دهند تا پورسانت بيشتري به دست آورند. به عنوان مثال، فروشنده اي يك كالاي 500 دلاري را 700 دلار اعلام مي كند و راهنما هم به اين امر اعتراضي نمي كند. اين به معني غارت كردن گردشگر است و در آينده، صدمه هاي بسياري را به صنعت گردشگري كشور وارد مي كند.
به گفته او، فروش هدايا در صنعت گردشگري يكي از بخش هاي عمده درآمدي كشورهاي جهان را تشكيل مي دهد. متاسفانه ما با مديريت ضعيف و عمل هاي نادرست از اين نظر درحال آسيب ديدن هستيم. ما فكر مي كنيم، گردشگر قلكي است كه تا حد ممكن بايد از آن پول بگيريم. درحالي كه در دنيا برعكس است و تلاش مي شود، در اين قلك پول بريزند تا در آينده بهره برداري كنند.
وي حمل ونقل را از ديگر مشكلات در گردشگري دانست و بيان كرد: قطار يكي از وسايل حمل ونقل عمومي و مطمئن در جهان است كه نصف مراكز استان هاي ما به ريل راه آهن متصل نيستند و براي بقيه مسيرهاي ريلي موجود نيز گرفتن بليت بسيار سخت است.
او تصادف هاي جاده اي را علامت سوال بزرگي در گردشگري ايران دانست و ادامه داد: در جاده هاي ما به جاي رانندگي، گلادياتوربازي مي شود و اين امر با سالانه 30 هزار كشته و صدها مجروح، يكي از عوامل مهم بازدارنده ورود گردشگر به ايران است.
اين عضو انجمن صنفي دفاتر خدمات مسافرتي با بيان اين كه بايد به سمت توسعه زيرساخت هاي ارزان قيمت و توسعه فرهنگي و آموزشي حركت كنيم، اظهار داشت: دولت در مقطعي با وعده پرداخت وام، از سرمايه گذاران خواست كه براي سرمايه گذاري در حوزه هتل وارد شوند كه با محقق نشدن وعده تسهيلات، امروز با پروژه هاي نيمه تمام بسياري مواجه هستيم كه ما را در حوزه ارزان سازي خدمات دچار مشكل كرده اند.
وي طرح سفرهاي ارزان قيمت را براي توسعه سفرهاي داخلي مثبت ارزيابي كرد و گفت: شعار اين طرح با مضمون همگاني، همه مكاني و همه زماني سفر مهم است و اگر به نتيجه برسد، بسيار موثر است; اما واقعيت اين است كه هزينه هاي سفر گران است و اگر مي خواهيم، اين هزينه ها را بدون كاهش كيفيت پايين بياوريم، دولت بايد حمايت كاملي از اين طرح داشته باشد.
جعفرنژاد ادامه داد: براي سفر يك روزه هر گردشگر حدود 10 هزار تومان فقط براي كرايه ماشين مي دهيم، يعني اجاره يك ماشين 16 نفره حدود 150 هزار تومان و كرايه يك اتوبوس 300 تا 350 هزار تومان است.
به گفته او، 15 تا 16 هزار تومان هزينه تور يك روزه است كه اگر قرار باشد، آژانس دار اين تور را با 10 تا 12 هزار تومان انجام دهد، مجبور مي شود از كيفيت خدمات بكاهد، چون سودي براي آژانس نمي ماند. بنابراين كاهش قيمت بدون كاهش كيفيت مقدور نيست، مگر اين كه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در حوزه حمل ونقل كه فاكتور اصلي سفرهاست، كمك كند.
وي با بيان اين كه سفرهاي جهاني با وجود كمك انسان هايي در حاشيه، بهتر انجام مي شوند، اظهار كرد: فكر مي كنم، خداوند در چنين سفرهايي بهترين انسان ها را دست چين مي كند و سر راه مسافر قرار مي دهد. بسياري از مواقع بوده است كه ما اسكان يافته يا نمايشگاه برگزار كرده ايم كه چون حمايت مردمي بوده است، به طور رايگان اين روند طي شده است. ايرانيان مختلف در كشورهاي جهان به ما كمك كردند، مثلا ما مجبور بوديم، در طول سفر بليت كشتي بخريم كه 300 دلار مي شد، اما اين بليت را يك ايراني به ما هديه كرد.
او توصيه كرد: مديران ارشد سازمان هاي مسوول، برنامه هايي را مانند جهانگردي افراد علاقه مند هزينه ندانند، بلكه آن ها را سرمايه گذاري مثبت و منطقي بدانند كه نتيجه بخش است.
پنجشنبه 31 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 292]