واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مباني نظري ارتباطات (1)مناقشه بر سر تعريف ارتباط
خبرگزاري مهر - گروه دين و انديشه: ارتباطات شاخه علمي تازهاي است كه نه تنها مورد توجه زبانشناسي و رشتههاي گوناگون علوم انساني و اجتماعي قرار گرفته بلكه بهتدريج در علوم تجربي نيز راه باز كرده است. با اين همه هنوز اينكه ارتباط چيست مسئلهاي مهم در اين علم است.
فرهنگ فارسي معين ارتباط را يك بار به صورت مصدر متعدي و بار ديگر اسم مصدر معني كرده است.1-مصدر متعدي: ربط دادن، بستن، بربستن، بستن چيزي با چيز ديگر.2- اسم مصدر: بستگي، پيوند، پيوستگي و رابطه.
ارسطو شايد اولين انديشمندي باشد كه 2200سال پيش، در زمينه ارتباط سخن گفت. او در كتاب "ريطوريقا" در تعريف ارتباط نوشت: ارتباط عبارت است از جستجو براي دست يافتن به كليه وسايل و امكانات موجود براي ترغيب و اقناع ديگران. شايد تعاريف ديگران تا حدودي ادامه تكامل يافته تعريف ارسطو از ارتباط باشد. از طرف ديگر ويلبرشرام در كتاب فراگرد و تاًثير ارتباط جمعي ميگويد: درفراگرد ارتباط به طور كلي ما ميخواهيم با گيرنده پيام خود در يك مورد و مسئله معين همانندي (اشتراك فكر) ايجاد كنيم.
كلود شانن در كتاب "نظريههاي رياضي ارتباط" مينويسد: ارتباط عبارت است از تمام روشهايي كه از طريق آن ممكن است ذهني بر ذهن ديگر تاًثير بگذارد. اين عمل نه تنها با نوشته يا صحبت كردن بلكه حتي با موسيقي هنرهاي تصويري، تئاتر، باله وعملأ تمام رفتارهاي انساني عملي است.
گروه ديگري از انديشمندان ارتباط، مسئله تاًثير و يا جريان محرك و پاسخ را در تعريف ارتباط به صورت انتقال معني مطرح كردهاند. رايت مينويسد: ارتباط فراگرد انتقال معني بين دو فرد است.
گروه ديگري در تعريف خود از ارتباط، وسايل ارتباطي را مورد توجه قرار دادهاند :چازلز كولي در كتاب "مفهوم و معني ارتباط در سازمانهاي اجتماعي"، ارتباط را چنين تعريف كرده است: ارتباط مكانيسمي است كه روابط انساني بر اساس و بهوسيله آن به وجود ميآيد. تمام مظاهر فكري و وسايل انتقال و حفظ آنها در مكان و زمان بر پايه آن توسعه پيدا ميكند. ارتباط، حالات چهره، رفتارها، حركات، طنين صدا، كلمات و نوشتهها، چاپ، راه آهن، تلگراف، تلفن، و تمام وسايلي را كه اخيراً در راه غلبه انسان به مكان وزمان ساخته شده است در بر ميگيرد.
و سرانجام تعريف جرج گوردن در مورد ارتباط زمينهاي فوق العاده وسيع براي ارتباط مطرح كرده است. او در كتاب "زبانهاي ارتباط" ميگويد: هرچيزي كه انسان انجام ميدهد به نوعي با مفهوم عمومي ارتباط مربوط است.
ارتباط عبارت است از فراگرد انتقال پيام از سوي فرستنده براي گيرنده، مشروط بر آنكه در گيرنده پيام مشابهت معني با معني مورد نظر فرستنده پيام ايجاد شود.
ژان استوتزل در كتاب "روانشناسي اجتماع "، ميگويد: ارتباط جمعي يا بهتر بگوييم ارتباطات در ميان تودهها عبارت از انتقال انديشهها به تعداد فراواني از افراد در آن واحد است.
ژوزف تي كلاپر در كتاب "تاًثير ارتباط جمعي" ميگويد: ارتباط جمعي عبارت است از رساندن اطلاعات، ايدهها و برداشتها از طريق وسايل ارتباطي و دريافت اين اطلاعات بهوسيله عده زيادي از انسانها در يك زمان. او در اين مورد اضافه ميكند كه ويژگيهاي ارتباط جمعي عظمت نفوذ آن است.
ارتباط عبارت است از فراگرد انتقال پيام از سوي فرستنده براي گيرنده، مشروط بر آنكه در گيرنده پيام، مشابهت معني با معني مورد نظر فرستنده پيام ايجاد شود. براي ارتباط جمعي نيز تعريف همين است. فقط به جاي گيرنده پيام بايد گيرندگان پيام نوشت.
منبع: ارتباطشناسي - تأليف دكتر مهدي محسنيان راد.
چهارشنبه 30 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2660]