واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: بازنشستگي استادان قانوني است
سرمايه ، ترانه بني يعقوب: وزير علوم آنچه را كه در دانشگاه هاي كشور با نام بازنشستگي استادان رخ مي دهد اجراي يك امر قانوني مي داند.محمدمهدي زاهدي روز گذشته به همراه معاونانش در جمع خبرنگاران حاضر شد تا عملكرد سه ساله وزارتخانه اش را براي خبرنگاران تشريح كند. سوال هاي روز گذشته خبرنگاران در ساختمان بلند و سياه رنگ وزارت علوم در شهرك غرب تهران بيشتر به موضوع هاي روز بازمي گشت.
موضوعي مثل بازنشستگي استادان دانشگاه تهران، سهميه بندي جنسيتي در دانشگاه ها، بررسي مدرك كردان وزير كشور همچنين ايجاد دانشگاه هاي دخترانه در كشور كه وزير و معاونانش به آنها پاسخ گفتند.
-
تناقضي در گفته هايم وجود ندارد
چندي است كه خبر بازنشستگي
30 استاد برجسته دانشگاه تهران به يكي از پرحاشيه ترين موضوع هاي وزارت علوم تبديل شده است تا جايي كه دامنه اين موضوع به جلسه خبرنگاران با رئيس جمهوري هم كشيده شد. در آن جمع محمود دعايي مديرمسوول پرسابقه روزنامه اطلاعات به اين روند اعتراض كرد و از رئيس جمهوري خواست تا سرمايه هاي علمي كشور را اينچنين از تدريس و حضور در دانشگاه ها محروم نكند.
وزير علوم گفت: «اعضاي هيات علمي با 65 سال سن كه داراي مرتبه علمي استاد تمام باشند بازنشسته مي شوند. اين يك قانون است البته به روساي دانشگا ه ها توسط هيات امنا اين اختيار داده شده كه پنج سال يعني تا سن 70 سالگي هم اين اجازه را به استادان برجسته و ممتاز بدهند كه در دانشگاه حضور داشته باشند.»
به گفته زاهدي اين يك تعيين سقف براي بازنشستگي است و به اين معنا نيست كه دانشگاه از وجود اين استادان خالي مي شود و همچنان مي توان در راهنمايي رساله ها و ديگر امور از اين افراد بهره برد.»
او ادامه داد: «آنچه در دانشگاه تهران رخ داده اجراي اين قانون بوده است. همه استادان بازنشسته چه خود درخواست داده باشند و چه به صورت خودبه خودي 70 سال سن داشته اند رئيس دانشگاه موظف به اجراي اين قانون بوده است.»زاهدي سعي مي كند در حرف هايش نشان دهد كه بازنشستگي به موقع استادان به نفع آنهاست: «چندي پيش يكي از بزرگان علمي كشور قبل از بازنشستگي فوت كردند. خانواده اين عزيز دچار مشكلات زيادي شدند و قادر به دريافت حق بازنشستگي اين استاد نشدند چون در هنگام بازنشستگي به هر استاد پاداش مناسبي تعلق مي گيرد.»
خبرنگاران كه از توضيح وزير علوم قانع نشده بودند باز هم در اين باره پرسيدند. يكي از خبرنگاران سوال كرد: «آقاي وزير در گفته هاي شما تناقض هايي ديده مي شود خيلي از استادان زير 70 سال سن دارند اما به صورت بسيار نامحترمانه اي به آنها پيشنهاد بازنشستگي شده است.» او از شفيعي كدكني استاد دانشگاه تهران نام برد كه اكنون 69 ساله است:«آقاي وزير چرا صادقانه به اين موضوع پاسخ نمي دهيد؟»
وزير علوم در پاسخ به اين خبرنگار گفت: «حرف هاي من اصلاً تناقض ندارد من از ابتدا گفتم كه طبق مصوبه قانوني دانشگاه حق دارد استادان بين 65 تا 70 ساله را بازنشسته اعلام كند اگر رئيس دانشگاهي بخواهد مي تواند از اين حق قانوني خود استفاده كند. بنابه مصوبه هيات امنا اين حق قانوني رئيس دانشگاه است مگر آنكه شوراي عالي انقلاب فرهنگي مصوبه جديدي در اين باره داشته باشد.»
گفته مي شود شوراي عالي انقلاب فرهنگي موضوع بازنشستگي استادان را در دستور كار خود قرار خواهد داد.
-
در كشورهاي ديگر هم هميه بندي جنسيتي وجود دارد
خبرنگار روزنامه «سرمايه» از برتر شدن دانشجويان دختر در كنكور سراسري سال جاري گفت و اينكه با وجود اين برتري چرا سهميه بندي جنسيتي به ضرر دختران در كنكور سراسري اعمال مي شود؟
رئيس سازمان سنجش عبدالرسول پورعباس در پاسخ به اين سوال گفت: «اصلاً سهميه بندي جنسيتي وجود ندارد در دوره هاي مختلف معمولاً 62 درصد پذيرفته شدگان كنكور دختر و 38 تا 40 درصد پسر بودند. در برخي رشته هاي خاص هم تناسب سازي جنسيتي اعمال كرده ايم مثلاً در رشته هاي مامايي فقط دختران را مي پذيريم. تناسب سازي براساس نيازهاي جامعه ماست و هدف رعايت تناسب در جامعه است.»
پورعباس تاكيد كرد: «سهميه بندي به اين شكل فقط در دوره هاي روزانه رخ مي دهد و در شبانه، پيام نور و غيرانتفاعي و دانشگاه آزاد اصلاً چنين تناسب سازي وجود ندارد.»اين سهميه بندي به هر حال به نفع پسران و به ضرر دختران تمام خواهد شد؟ پورعباس به اين سوال هم اين گونه پاسخ داد: «در برخي رشته هاي خاص سه كد رشته اعلام كرده ايم. كد رشته ويژه مردان و كد رشته ويژه زنان كه در هر كدام 30 درصد ويژه هر جنس است و يك كد رشته مشترك رقابتي نيز براي مردان و زنان در نظر گرفته ايم كه گاه اين 30 درصد در رشته هاي خاصي به نفع زنان و گاه به نفع مردان خواهد بود مثلاً سال گذشته 32 درصد رشته مكانيك دختران بودند و با اين تناسب سازي حتي اين ميزان افزايش هم يافت. اين كار تناسب سازي است. من خودم در كشور انگلستان تحصيل كرده ام در آنجا هم اين اتفاق مي افتد.»بارها مسوولان كشور تاكيد كرده اند تنها ملاك پذيرش در كنكور معيارهاي علمي است اما با اين كار معيارهاي علمي، تحت الشعاع جنسيت قرار مي گيرد.»پورعباس به اين سوال هم اين چنين پاسخ مي دهد: « از نظر علمي هيچ اتفاق خاصي در اين باره نمي افتد اين محدوديت بيشتر از يك سوال يا دو سوال علمي نيست.»
برخي مثال هاي اشتباه در اين باره مي آورند مثلاً مي گويند دختري با رتبه 1500 در رشته اي خاص رد شده و در عين حال در همان رشته پسري با رتبه 3000 پذيرفته شده است. اين مقايسه ها اشتباه است چون ما سياست بومي گزيني داريم و ممكن است آن پسر در رتبه بومي خودش در رشته خاصي پذيرفته شده باشد. اين مقايسه ها كاملاً غيرعلمي است و عملاً اختلاف علمي پسران و دختران چه آنجا كه به نفع پسران باشد يا به نفع دختران كمتر از يك سوال يا دو سوال است. به همين خاطر است كه به آن نام تناسب سازي مي دهم.»
وزير علوم در اينجا متذكر شد كه از لحاظ رياضي مي خواهد در اين باره توضيحاتي بدهد: «كل ظرفيت هاي روزانه ما در هر رشته حدود 10 هزار نفر است كه از اين 10 هزار ظرفيت 60 درصدش را دخترها پر مي كنند پس فقط چهار هزار ظرفيت باقي مي ماند كه اين بين دو جنس رقابتي نصف مي شود پس دو هزار نفر از پسران مي توانند وارد اين رقابت شوند و اگر وضعيت پسران را در كنكور در بدترين شرايط در نظر بگيريم كه من آن را اصلاً نمي پذيرم آنجا شايد فقط 1000 پسر از ميان يك ميليون و نيمي كه در نهايت پذيرفته مي شوند شانس مي آورند كه اين تعداد واقعاً ناچيز است.»
-
مدرك كردان بررسي مي شود
چند روز قبل خبر جعلي بودن مدرك وزير كشور در تعدادي از سايت هاي خبري منتشر شد. وزير كشور ادعا مي كند دكترايش را از دانشگاه آكسفورد دريافت كرده است. وقتي دانشگاه آكسفورد نيز اين موضوع را تكذيب كرد مقرر شد وزارت علوم بررسي صحت اين مدرك را بر عهده بگيرد.ملاباشي معاون دانشجويي وزير علوم در اين باره گفت: «اداره دانش آموختگان تا به حال مدارك افتخاري را بررسي نكرده يعني تا به حال اين كار جزء وظايفش نبوده است بنابراين بررسي مدرك ايشان را در دستور كار قرار داده و از ايشان خواسته ايم مدارك شان را به ما ارائه كنند.»
وزير علوم هم در اين باره توضيح داد: «مجلس از ما خواسته مدرك ايشان را بررسي كنيم تا اين لحظه هم هيچ مدركي به ما ارائه نشده است.»
ما به اصل مدرك براي بررسي نيازمنديم. شب گذشته من از آقاي كردان خواستم براساس مستندات قانوني كه وجود دارد مدرك شان را به حوزه دانشجويي ما ارجاع دهند. ما اين مدرك را طي يك پروسه شفاف بررسي و گزارش آن را ارائه خواهيم داد و به حرف هيچ كسي هم در اين باره استناد نمي كنيم.»
-
تعدادي داوطلب دانشگاه هاي خترانه اند
خبرنگاري درباره ايجاد دانشگاه هاي دخترانه پرسيد كه چندي پيش وزارت علوم از راه اندازي آنها خبر داده بود.
لطفي معاون آموزشي وزير علوم در اين باره گفت: «در يك كشور بايد زمينه تحصيل همه فراهم باشد. تعدادي از داوطلبان ورود به دانشگاه ها نمي خواهند در محيطي كه دغدغه تماس و توام بودن با دانشجويان پسر وجود دارد درس بخوانند اين ممكن است خواست همه نباشد اما به هر حال خواسته تعدادي از افراد است. اكنون دانشگاه الزهرا و دانشگاه حضرت معصومه قم به عنوان دانشگاه هاي دخترانه فعالند و در آينده هم امكان دارد تقاضاي ايجاد چنين دانشگاه هايي در ديگر نقاط كشور شكل بگيرد.
يكي از خبرنگاران گفت: «اما دانشجو به بلوغ فكري لازم رسيده كه نياز به چنين تفكيك هايي نداشته باشد اگر اين چنين بينديشيد بايد پياده رو و همه مراكز را از هم تفكيك كنيم؟»لطفي در پاسخ افزود: «ما در كشوري مبتني بر دين و آموزهاي ديني زندگي مي كنيم و به هر حال اين دانشگاه ها هم متقاضياني دارند.» وزير علوم هم توضيح داد: «اگر به رتبه هاي ورودي دانشگاه الزهرا نگاه كنيد كه رتبه هاي بسيار بالايي هم هست متوجه مي شويد اين نوع دانشگاه علاقه مندان خاص خود را دارد و وجود چنين دانشگاه هايي ضروري است.»
چهارشنبه 30 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]