واضح آرشیو وب فارسی:فارس: سياست - كاروان نامزدهاي اصولگرا در راه است
سياست - كاروان نامزدهاي اصولگرا در راه است
محمدرضا يزدانپناه: در حاليكه قائم مقام جمعيت ايثارگران انقلاب اسلامي، سخنان «مرتضي نبوي» مسوول كميته سياسي جامعه اسلامي مهندسين مبني بر اينكه «حداد عادل كانديداي ايثارگران براي انتخابات رياستجمهوري است» را «نظر شخصي» او بيان كرد، رئيس ستاد انتخاباتي قاليباف در انتخابات گذشته، احمدينژاد، قاليباف، لاريجاني، توكلي و ولايتي را گزينههاي مطرح اصولگرايان براي نامزدي در انتخابات دهم عنوان كرد. با گرم شدن مباحث مربوط به انتخابات رياستجمهوري در ميان جريانات سياسي، مصاديق طيفهاي مختلف اصولگرا نيز اندكاندك مشخص ميشوند. به نظر ميآيد افرادي كه «عليرضا زاكاني» دبيركل اصولگرايان تحولخواه و رئيس ستاد انتخاباتي قاليباف در انتخابات گذشته رياستجمهوري از آنها نام برده، جديترين گزينههاي جناح راست براي شركت در انتخابات آتي باشند. هرچند كه برخي محافل خبري و سياسي از «محسن رضايي» و «غلامعلي حدادعادل» هم به عنوان نامزدهاي بالقوهاي كه برخي از چهرهها و گروههاي اصولگرا به دنبال كانديداتوري آنها هستند، نام ميبرند. زاكاني در گفتوگويي كه ديروز با ايلنا انجام داد، خبر داد كه لاريجاني، قاليباف، توكلي و ولايتي، كانديداهاي احتمالي اصولگرايان در انتخابات هستند كه بايد با «محمود احمدينژاد» رئيس دولت نهم، رقابت كنند. نماينده تهران در مجلس هشتم همچنين با بيان اينكه گزينش كانديداي اصولگرايان لزوما نبايد از نقد دولت كنوني آغاز شود، گفت: بايد بر اساس بررسي شرايط فعلي و آينده كشور و مبتني بر اقتضائات اين شرايط، به انتخاب كانديداي خود بپردازيم. براي اين منظور به جاي نقد دولت كنوني بايد در پي سير منطقي در انتخاب كانديداي اصولگرايان باشيم. وي در پاسخ به اينكه منظور از اين سير منطقي چيست؟ به لزوم ايجاد سازوكاري جديد در ميان اصولگرايان اشاره كرد و افزود: در اين سازوكار هم بايد وسعت دامنه اصولگرايان گستردهتر ديده شود و هم رويه منطقي و درستي در مورد ايجاد وحدت و اجماع ميان اصولگرايان در نظر گرفته شود. براي اين منظور، سران جريان اصولگرا بايد بيش از هر چيز به بررسي اقتضائات شرايط موجود و آينده كشور بپردازند. زاكاني در پاسخ به اينكه سازوكار مذكور چه زماني تدوين خواهد شد؟ گفت: كم و كيف اين سازوكار در پرتو مراودات گروههاي اصولگرا تدوين خواهد شد، اما تا امروز كه خبري از آن نيست.
مكانيسم ايجاد وحدت و ارائه فهرست واحد اصولگرايان در انتخابات مجلس هشتم، «جبهه متحد اصولگرايي» بود كه از مدلي مبتني بر «سهميهبندي» تشكيل شده بود. بر مبناي آن مكانيسم سه ضلع جناح راست شامل محافظهكاران با محوريت جبهه پيروان خط امام و رهبري، اصولگرايان تحولخواه و جمعيت ايثارگران و حاميان دولت با محوريت رايحه خوش خدمت، نامزدهاي انتخابات مجلس در تهران و شهرستانها را ميان خود تقسيم كردند. اما به علت بيرون ماندن بخش زيادي از اشخاص و احزاب اصولگرا از دايره جبهه متحد، سازوكار ديگري در برابر آن كه به «ائتلاف فراگير اصولگرايان» مشهور شد، تشكيل كه در واقع مجموعهاي از اصولگرايان منتقد دولت بود. در آن مقطع اخباري مبني بر رهبري و محوريت «محسن رضايي»، «علي لاريجاني» و «محمدباقر قاليباف» در ائتلاف فراگير منتشر شد. با اين حال مدل «سهميهاي» جبهه متحد اصولگرايي به علت ناكارآمدي در انتخابات رياستجمهوري كه قاعدتا جناح راست براي وحدت در آن نياز به تنها «يك كانديدا» دارد، كارآمدي نخواهد داشت.
احزاب، گروهها و شخصيتهاي مختلف اصولگرا ميگويند كه هنوز هيچ مكانيسم ديگري كه وحدت و اجماع مورد نظر را در اين جريان برقرار سازد، تدوين نشده است. اگر پيشبيني زاكاني از كانديداهاي مطرح اصولگرا براي انتخابات آينده رياستجمهوري به تحقق بپيوندد، نامزدهاي اين جريان به جز «محسن رضايي» كاملا مشابه نامزدهاي اصولگرا در انتخابات نهم رياستجمهوري هستند كه شوراي هماهنگي نيروهاي انقلاب اسلامي به رياست «علياكبر ناطقنوري» نتوانست باعث دستيابي اين جريان به يك نامزد مشترك شود. زاكاني هم در واكنش به اينكه شوراي هماهنگي نيروهاي انقلاب در آستانه انتخابات رياستجمهوري نهم در اجماع ميان اصولگرايان ناكام ماند، اظهار داشت: ايجاد اجماع ميان تمامي گروههاي اصولگرا در انتخابات آتي، هنر جمع منتخب اصولگرايان خواهد بود كه سازوكار دسترسي به چنين اجماعي را تدوين خواهد كرد. وي با تاكيد بر اينكه ايجاد اجماع ميان تمامي گروهها براي معرفي يك كانديداي واحد در انتخابات رياستجمهوري به مراتب سختتر از ايجاد اجماع در انتخابات مجس است، ادامه داد: اميدواريم با بهكارگيري تجربيات گذشته شوراي هماهنگي نيروهاي انقلاب و جبهه متحد اصولگرايان، در انتخابات رياستجمهوري آينده موفقتر عمل كنيم. زاكاني در پاسخ به اينكه چه مكانيسمي جهت متعهد ماندن كانديداهاي اصولگرا براي كنارهگيري به نفع كانديداي مورد اجماع اين طيف، انديشيده شده است؟، گفت: منتخبين اصولگرايان براي ايجاد اجماع در اين طيف، بايد الزامات لازم در اين زمينه را نيز در نظر بگيرند؛ كه يكي از آنها ايجاد تعهد ميان كانديداهاي اصولگرايان براي پايبندي به نظر اجماعي اين گروه است. تعهدي كه دبيركل اصولگرايان تحولخواه از آن ياد ميكند، عنصر گم شده جناح راست در انتخابات گذشته رياستجمهوري بود. در آن انتخابات هم مقرر شده بود كه هر كدام از گزينههاي مورد بررسي شوراي هماهنگي نيروهاي انقلاب كه بهعنوان منتخبنهايي اين شورا انتخاب شد، باقي كانديداها به نفع او انصراف دهند اما در حاليكه «علي لاريجاني» موفق شد در رقابت با ديگران به اين عنوان دست يابد، «محمود احمدينژاد»، «محمدباقر قاليباف» و «محسن رضايي» هم در انتخابات نامزد شدند. اينها به جز «علياكبر ولايتي بودند» كه با مسجل شدن كانديداتوري «هاشمي رفسنجاني» به نفع او از ميدان كناره گرفت.
نگاه راستسنتي به استانها
در همين حال، فعاليتها و تحركات طيف سنتي جناح راست براي نقشآفريني در انتخابات آينده رياستجمهوري به مرور افزايش مييابد. آنطور كه از شواهد و قرائن برميآيد، اين طيف براي حضور پرقدرت در انتخابات حساب خاصي را بر روي استانها و شهرستانهاي كشور باز كرده است. در همين راستا «محمدنبي حبيبي» دبيركل حزب موتلفه اسلامي كه به تازگي رياست واحد تشكيلات جبهه پيروان خط امام و رهبري (ائتلاف احزاب راستسنتي) را برعهده گرفته، خبر داد كه «اين واحد هماكنون در حال انجام فعاليتهايي براي تقويت هماهنگي بين تشكلهاي استاني جبهه پيروان است.» به گزارش ايسنا وي با «مهم» خواندن هماهنگ عمل كردن تشكلهاي جبهه پيروان در استانها، تاكيد كرد: فعاليتهاي بيشتر واحد تشكيلات استاني و ارتباطات جبهه پيروان خط امام و رهبري بستگي به تصميمات شوراي مركزي جبهه دارد. حبيبي همچنين درباره بحثهاي مربوط به انتخابات رياستجمهوري در اين واحد گفت: بحثهاي مربوط به اين مسئله در برخي از جلسات جبهه پيروان منحصرا در كليات و چگونگي ايجاد و تقويت وحدت ميان اصولگرايان صورت گرفته است اما تاكنون درباره مصاديق نامزدها بحثي به عمل نيامده است. از سوي ديگر سخنگوي جبهه پيروان خط امام و رهبري هم اعلام كرد: «شوراي مركزي اين تشكل تصميم گرفته از دبيران استاني جهت برگزاري نشستي با شوراي مركزي دعوت كند. «سيدكمالالدين سجادي» افزود: اين نشست در اوايل شهريور برگزار ميشود. وي ادامه داد: اين نشست در راستاي بررسي تحولات سياسي روز و همچنين بحث و گفتوگو پيرامون انتخابات رياستجمهوري آينده در تهران برگزار ميشود. سخنگوي جبهه پيروان خط امام و رهبري همچنين گفت: شوراي مركزي تشكلهاي عضو جبهه پيروان خط امام و رهبري نيز در حال بحث و بررسي هستند كه نظرات و استراتژي خود را درباره انتخابات به شوراي مركزي جبهه ارائه كنند.
جلسه مهم اصولگرايان با محوريت جامعه مهندسين
همزمان با اين تحولات، سران احزاب و تشكلهاي مختلف اصولگرا در جلسه ويژهاي كه به دعوت جامعه اسلامي مهندسين برگزار ميشود، آخرين فعل و انفعالات دروني اين جريان را در آستانه انتخابات رياستجمهوري بررسي ميكنند. در اين جلسه كه در ماه رمضان برگزار خواهد شد، اعضاي شوراي مركزي، دبيران كل و شخصيتهاي عالي نظام شركت ميكنند. گفته ميشود اين جلسه، حاوي مباحث مهمي درباره كانديداي نهايي اصولگرايان و نحوه شركت اين جريان در انتخابات خواهد بود. در سالهاي گذشته «محمدرضا مهدويكني» و «علياكبر ناطق نوري» سخنرانان اين جلسه بودند. مسوولان جامعه اسلامي مهندسين در چند وقت گذشته انتقادات زيادي را از عملكرد دولت نهم در رسانهها مطرح كردهاند. «محمدرضا باهنر» دبيركل اين تشكل نيز اخيرا در سخناني اظهار داشته كه اصولگرايان روي كانديداتوري احمدينژاد اجماع ندارند.
چهارشنبه 30 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 232]