واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: خودروهاي خارجي در سرازيري قيمت
بازار خودروهاي خارجي چندماهي است كه به اصطلاح شده و اگر ميلي به خريد نيز وجود دارد بيشتر به سمت خودروهاي داخلي است.
در مورد اينكه چرا بازار خودروهاي وارداتي با افت قيمت مواجه شده نظرهاي بسياري مطرح است. برخي سهميه بندي بنزين را عامل اصلي ميدانند و برخي ديگر واردات بيش از حد را عامل اصلي اين كاهش قيمت ميدانند.
رنجبر از آن دسته كساني است كه معتقد به جولان سرمايههاي بازار مسكن در بازار خودروهاي وارداتي است كه به افت قيمت در اين بازار منجر شده است.
او كه نمايشگاه اتومبيل دارد، ميگويد: از زماني كه بازار مسكن راكد شده و تلاشها براي كاهش قيمت مسكن آغاز شده، گرايش نقدينگي به سمت بازار خودروهاي وارداتي افزايش يافته است. در كنار ساير عوامل از جمله تسهيل در روند ورود اين نوع خودروها، نشت نقدينگي از مسكن به اين بازار، موجب افت قيمتها در بازار خودروهاي وارداتي شده است.
وي ميافزايد : هرچند سهميه بندي هم در اين افت بي تاثير نبوده، ولي عمده ترين دليل؛ همان ورود سرمايههاي سرگردان خارج شده از بازار مسكن به اين بازار است.
رنجبر از خودروهايي كه در همين ايام بيشترين فروش را داشته به سانتافه، كمري و سوناتا اشاره ميكند و با تاكيد بر رنگهاي سفيد و مشكي به عنوان رنگهاي پرطرفدار، از امكانات بالا و وجود گارانتي، زيبايي و مناسب بودن قيمت به عنوان معيار خريد عمده مشتريان و خريداران نام ميبرد.
جليل عباسپور كه از نمايشگاه داران خيابان فاطمي است، درباره علت افت قيمت خودروهاي خارجي طي ماههاي اخير ميگويد: قبلا گمرك براي ورود خودروهاي خارجي سخت ميگرفت و به آنها اجازه ترخيص نميداد، مگر اينكه از ايرتويا يا پارس خودرو پاسخ استعلام خود را دريافت ميكرد. با توجه به اينكه وارد كردن اين نوع خودروها ديگر به هيچ جا مربوط نميشود و گمرك نيز به راحتي اجازه ترخيص ميدهد، حجم خودروهاي وارداتي افزايش يافته و به همان نسبت زمينه افت قيمت آنها فراهم شده است.
وي با بيان اينكه الان گمرك 24 ساعته اين خودروها را ترخيص ميكند اضافه ميكند: قبلا وارد كننده با توجه به پروسه 2 تا سه ماهه واردات، تعداد كمتري خودرو وارد كرده و به ازاي هر خودرويي مثلا 4 ميليون تومان سود ميگرفت، ولي اكنون با امكان آسانتر واردات خودرو، تعداد بيشتري با سود كمتري مثلا حدود 5/1 ميليون تومان (بسته به نوع خودرو) وارد ميكند. دليل اينكه ديگر از شركتهاي مذكور استعلام گرفته نميشود، به خاطر مشاهده برخي سوءاستفادهها در اين خصوص است.
اين نمايشگاه دار ادامه ميدهد: طولاني بودن پروسه واردات، موجبات نارضايتي مشتريان خودروهاي خارجي را نيز فراهم كرده بود كه در مجموع، وزارت صنايع با هدف حمايت از مصرف كنندگان، به ماجراي استعلام پايان داد.
وي با بيان اينكه هرچه گمرك براي واردات خودرو راحت تر بگيرد، قطعا قيمت اين خودروها ارزانتر خواهد شد ميافزايد: شرايط فعلي طوري است كه عملا عرضه بيشتر از تقاضا بوده و طبيعي است كه هر بازاري در چنين وضعي با افت قيمت مواجه ميشود. من موافق نظر كساني كه بحث سهميهبندي را عامل افت قيمت خودروهاي وارداتي ميدانند، نيستم؛ چون معتقدم، براي كسي كه خودروي 50 ميليوني ميخرد، پرداخت ماهانه 36 هزار تومان قطعا چشمگير نخواهد بود.
عباسپور ميافزايد: شايد تنها تاثير سهميه بندي را در بازار خودروهاي وارداتي بتوان در گرايش خريداران به سمت خودروهاي كم مصرفي چون ياريس و كرولا شاهد بود. هرچند خودروهايي با مصرف نسبتا بالا همچون سوناتا نيز پرفروش بودهاند. پرطرفدارترين خودروها نيز طي ماههاي اخير، سفيد و مشكي بودهاند. به عنوان رنگ سوم نيز ميتوان از نقرهاي يا خاكستري ياد كرد.
منوچهر آصفي نوري مدير يكي از نمايشگاههاي اتومبيل ميگويد: شرايط كنوني طوري است كه به جز محصولات ايران خودرو، بقيه خودروها دچار ركود قيمت شدهاند. خودروهاي خارجي نيز به علل مختلف با افت قيمت مواجه شدهاند.يكي از اين دلايل، ورود بي موقع حجم بالايي از خودروهاي مدل 2009 و يكجا پلاك گذاري شدن آنها است.عمده اين خودروها از طريق بندرعباس و بوشهر وارد كشور ميشوند.
وي با بيان اينكه از ديگر دلايل افت قيمتها، فروش اقساطي خودروهايي چون سوناتا مدل 2008 است، ميافزايد: اين افت در حدي است كه خودروهاي 47 ميليون توماني به 41 ميليون تومان رسيدهاند. طي ماههاي اخير، پرفروشترين و پرطرفدارترين خودروهاي وارداتي سانتافه (مدل 2009) حدود 55 ميليون تومان، آزرا حدود 45 ميليون تومان و سوناتا حدود 5/41 ميليون تومان بوده است.
اين نمايشگاه دار اتومبيل خودروهايي را پرفروش ميداند كه راحت تر خريد و فروش ميشوند و در ادامه اضافه ميكند: خودروهاي سفيد يخچالي، جگري متاليك و مشكي در اين ميان پرفروش تر از ساير رنگها بودهاند.
وي گرچه از ورود راحتتر خودروهاي خارجي ياد ميكند، ولي معتقد است؛ هستند خودروهايي كه گمرك اجازه واردات به آنها نميدهد، از جمله اين خودروها ميتوان به خودروهاي ساخت سوئد اشاره كرد. كمري نيز تا مدل 2008 و 2007 اجازه ورود يافته و گمرك با يك برخورد سليقهاي از ورود آن به كشور ممانعت كرده است.
آصفي نوري ميافزايد: در حال حاضر تنها محصول تويوتا كه اجازه ورود به ايران دارد و جاي خود را نيز در بازار بازكرده، تويوتاي ياريس است كه تيپ 3 آن حدود 29 ميليون تومان قيمت دارد و كارت سوخت نيز به آن تعلق ميگيرد.
- وقتي دليل عدم واردات خودروهاي سوئدي و مشابه آن را از آصفي نوري ميپرسم، آن را سليقهاي ميداند و دلايل آن را تنها به سليقه گمرك محدود ميكند.
به سخنان وي بسنده نكرده و با دفتر نمايندگي تويوتا تماس ميگيريم، وقتي از آنها ميپرسم كه آيا كمري همچنان وارد ميشود يا خير؟ با پاسخ مثبت آنها براي واردات كمري مواجه ميشوم كه تاكيد دارند واردات آن همچنان ادامه دارد.
مجتبي مهباني رئيس اسبق اتحاديه نمايشگاه داران، در ايامي كه همه از عدم پرداخت تسهيلات داد سخن بر ميآوردند، از گرفتن وامهايي توسط عدهاي خبر ميدهد كه با اين وام اقدام به واردات خودرو از طريق بوشهر ميكنند.
وي ميافزايد: علت اصلي افت قيمت خودروهاي وارداتي، همين واردات بيش از حد به واسطه وامهاي مذكور است و با نظر كساني كه سهميه بندي را در كاهش قيمت اين نوع خودروها ميدانند مخالفم. شايد سهميه بندي توانسته باشد روي قيمت خودروهاي داخلي و ارزان قيمت خارجي اثرگذار بوده باشد، ولي در خصوص خودروهاي بالاي 50 ميليون تومان قطعا بي تاثير و كم تاثير بوده است.
اين نمايشگاه دار، از رونق نمايندگيها در اين ايام و كساد بودن بازار نمايشگاههاي فروش خودروهاي خارجي خبر ميدهد و ميافزايد: عمده مردم ترجيح ميدهند خودروهايي را خريداري كنند كه گارانتي داشته باشد. با اين حال خودروهايي مثل تويوتا كمري، سانتافه، تويوتاي پاريس از جمله خودروهايي بودهاند كه طي ماههاي اخير بالاترين فروش را داشتهاند.
وكيلي كه از فروشندگان نمايشگاه اتومبيل است، بر خلاف نظر سايرين معتقد است كه عامل اصلي افت قيمتها سهميه بندي است و ميافزايد: قبل از سهميه بندي روزي يك تا دو خودرو ميفروختيم ولي الان، فروشمان به هفتهاي دو تا سه تا رسيده است.
وي با بيان اينكه بيشترين فروش را در ماههاي اخير اپيروس داشته، دليل فروش بالاي آن را پايين بودن قيمت آن (5/58 ميليون تومان) به نسبت امكاناتش برمي شمارد و ميافزايد: مورانو با 65 ميليون، آزرا با 49 ميليون و 800 هزارتومان و سانتافه با 5/53 ميليون تومان از جمله خودروهايي هستند كه اخيرا بيشتر فروش رفتهاند. در اين بين، خودروهاي سفيد و مشكي و نوك مدادي (خاكستري)، بيشترين متقاضي را داشتهاند.
حميد اديب از دارندگان نمايشگاه اتومبيل است كه از افت حداقل 5 درصدي قيمتها در بازار خودروهاي خارجي خبر ميدهد و ميافزايد: سياستها و مسايل اقتصادي موجود و همچنين واردات زياد خودرو از كشورهاي حاشيه خليج فارس همانند عربستان و امارات، عامل اصلي افت قيمتها بوده است.
وي از پرفروشترين خودروها در اين ايام به محصولات تويوتا و هيونداي اشاره ميكند و ميافزايد: اولويت مردم در خريد اين نوع خودروها زيبايي، ميزان مصرف بنزين و قيمت است. قدرت و برند خودرو در اولويتهاي بعدي آنها قرار دارد. سيروس غلامي مديرعامل زاگرس خودرو، افت قيمت را در بازار خودروهاي وارداتي مربوط به به خودروهايي در رده قيمتي بالاي 35 ميليون تومان ميداند و ميافزايد: خودروهاي بيام دبليو و تويوتا كه با واردات بيشتري مواجه بودهاند و رقباي بيشتري يافتهاند، با افت قيمت مواجه بودهاند، ولي اين مساله در خصوص پرتون به عنوان ارزانترين خودروي وارداتي صادق نيست.
وي در تشريح دلايل افت قيمتها ميگويد: افزايش قدرت خريد مردم عامل اصلي اين افت است، چراكه حجم نقدينگي موجود در دست مردم بالا است و با توجه به بالابودن عرضه، زمينه افت 20 تا 25 درصدي در اين حوزه فراهم شده است. اختلالي كه تورم پديد آورده و از سويي بالا بودن نقدينگي موجود در جامعه، بسياري از معادلات اقتصادي را به هم ريخته است. از سويي تغيير ذائقه مردم به خودروهاي خاص نيز در اين روند بي تاثير نبوده است.
علي نورياني نائب رئيس هيات مديره پرشيا خودرو با بيان اينكه دو عامل اصلي در افت قيمتها موثر بودهاند، به تفاوت نرخ يورو و گراني بيش از حد آن و نيز افزايش ماليات خودرويي اشاره ميكند و ميافزايد: قرار بود امسال 10 درصد از ماليات مربوطه كاسته شود، ولي عملا شاهد بوديم كه 10 درصدي نيز به قيمت كل اضافه شد.
وي ميافزايد: شرايط گمركي نيز بهتر شده كه در چنين اوضاعي، لزوم اعمال كنترلهاي بيشتر (با توجه به ورود ماشينهاي نوسازي شده) يك ضرورت است. در اين افتها شايد بتوان از عامل سومي نيز ياد كرد و آن اعمال سهميه بندي و كمبود بنزين سوپر، مخصوص استفاده خودروهاي خارجي است.
علي رحيمي مديرعامل پرشيا خودرو در تبيين عوامل موثر در افت قيمتها به موارد مختلفي اشاره ميكند و ميافزايد: از جمله اين دلايل، عدم پرداخت تعرفه 100 درصدي توسط واردكنندگاني به جز نمايندگيهاي رسمي خودروهاي خارجي در قالبهايي چون قانون پاياپاي، مناطق آزاد و تخفيفهاي 30 درصدي در مناطقي چون چابهار و... است. ارائه مجوز واردات به نهادها و سازمانهاي بي ربط از ديگر دلايل است كه طي آن واحدهاي مذكور اجازه واردات مييابند و مجوز خود را به دلالان سپرده و در نهايت با افزايش واردات به افت قيمتها در بازار منجر ميشوند.
- اينكه به واقع كدام عامل از وزن بيشتري در كاهش قيمت خودروهاي وارداتي برخوردار است يك بحث است، ولي اينكه در نهايت برندگان اين شرايط چه كساني ميباشند بحث ديگري است. عمده كساني كه در اين گزارش به ارائه نظر پرداختند معتقد بودند، بالاترين رقم فروش در ماههاي اخير به خودروهاي داخلي اختصاص داشت و در بين خودروهاي خارجي نيز، بيشترين فروش متعلق به محصولات هيونداي و تويوتا بوده است.
اينكه آسان گرفتن ورود خودروهاي خارجي و ادامه روند افت قيمت اين نوع خودروها، آيا در درازمدت ميتواند به نفع خودروسازان داخلي باشد، سوالي است كه قطعا بايد با تامل مسئولانه به آن پاسخ داد.
سه شنبه 29 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 603]