محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1846439016
عملكرد سه ساله وزارت علوم دولت نهم تشريح شد: مشروح سخنان وزيرعلوم و معاونان دانشجويي، آموزشي، پژوهشي، فناوري و طرح و توسعه و رييس سازمان سنجش در نشست امروز
واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: عملكرد سه ساله وزارت علوم دولت نهم تشريح شد: مشروح سخنان وزيرعلوم و معاونان دانشجويي، آموزشي، پژوهشي، فناوري و طرح و توسعه و رييس سازمان سنجش در نشست امروز
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: آموزشي
نشست مطبوعاتي وزير علوم، تحقيقات و فناوري و معاونان وي با موضوع ارائه گزارش عملكرد سه ساله امروز در آستانه فرا رسيدن هفته دولت در ساختمان مركزي وزارت علوم برگزار شد.
به گزارش خبرنگار صنفي آموزشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، در اين نشست كه با حضور معاونان دانشجويي، آموزشي، پژوهشي، فناوري و طرح و توسعه و روساي سازمان سنجش و موسسه پژوهش و برنامهريزي آموزش عالي وزارت علوم برگزار شد، دكتر محمد مهدي زاهدي، وزير علوم، تحقيقات و فناوري درباره روند بازنشستگيهاي اخير برخي اعضاي هيات علمي دانشگاهها و اجباري و اختياري بودن آنها، اظهار كرد: بازنشستگي اعضاي هيات علمي از زمان تصويب قانون شرح وظايف اعضاي هيات علمي وجود داشته است كه در اين قانون در مورد اعضاي هيات علمي با رتبه «استاد تمام» سقف 65 سال سن براي بازنشستگي در نظر گرفته شده است.
وي افزود: البته اين قانون به روساي دانشگاهها اين اختيار را داده كه بتوانند به اين حد سني تا پنج سال را نيز اضافه كنند، به اين معني كه اعضاي هيات علمي استاد تمام ميتوانند تا حداكثر 70 سال سن در دانشگاه حضور داشته باشند.
وي با بيان اينكه بازنشسته شدن يك استاد به معني جدايي وي از دانشگاه، تدريس و پژوهش نيست، خاطر نشان كرد: در سال گذشته تقريبا تمام دانشگاههايي كه استاد بازنشسته داشتند براي استفاده از اين اساتيد در امر تدريس و راهنمايي پايان نامهها درخواست كردند كه با كليه آنها موافقت شد.
زاهدي با بيان اينكه روند بازنشستگي اخير اساتيد در دانشگاه تهران در يك روند كاملا قانوني انجام شده است گفت: تمام كساني كه بازنشسته شدهاند چه آنهايي كه درخواست بازنشستگي داشته و يا نداشتهاند بالاي هفتاد سال سن داشتهاند.
وزير علوم در عين حال افزود: در سال گذشته يكي از اساتيد به نام كشور پيش از بازنشستگي، از دنيا رفت كه اين عدم بازنشستگي خانواده اين شخصيت علمي را پس از فوت وي با مشكلات جدي روبرو كرد چرا كه وي از برخورداري از حق پايان خدمت محروم ميشد ولي در عين حال دانشگاه مذكور وي در صدد حل اين مساله است.
زاهدي در ادامه اعضاي هيات علمي و به ويژه استاد تمامها را سرمايه هاي علمي و انساني بيان كرد و گفت: اين اساتيد ذخاير علمي ما در حوزه و دانشگاه هستند و برنامه ما استفاده از خدمات اين اساتيد ميباشد.
وزير علوم با بيان اينكه بازنشسته كردن اساتيدي كه بين 65 تا 70 سال سن دارند حق رييس دانشگاه است و كار غيرقانوني محسوب نميشود، عنوان كرد بنا بر مصوبه هيات امنا، رييس دانشگاه ميتواند براي اساتيدي كه در اين رنج سني قرار دارند تقاضاي بازنشستگي دهد، ولي اگر شوراي عالي انقلاب فرهنگي مصوبه جديدي داشته باشد اين مصوبه ناظر بر فعاليت هيات امنا است.
وي با اشاره به پيشنهاد وزراي علوم و بهداشت در مورد طرح تكريم اساتيد بازنشسته به شوراي عالي انقلاب فرهنگي و مصوبه مربوطه اظهار كرد: بر اساس اين مصوبه دانشگاهها بخشي از هزينه شركت در كنفرانسهاي بين المللي استاد تمامها را پرداخت ميكنند.
وي افزود: ايجاد اتاقهايي براي اساتيد بازنشسته در دانشگاهها، ارائه تسهيلات براي رفت و آمد درون كشوري اين اساتيد و پاسخگويي به درخواستهاي آنها براي تهيه كتب و مقالات از ديگر مصوبات مربوط به اين طرح است.
زاهدي خاطرنشان كرد: وزارت علوم نسبت به تكريم اساتيد بازنشسته عنايت ويژهاي دارد.
نظام حقالتدريس در وزارت علوم وجود ندارد
وي در باره رويكرد وزارت علوم درباره نظام حقالتدريسي در دانشگاهها، اظهار كرد: وزارت علوم بحث حق التدريسي ندارد و به طور كلي مقولهاي به عنوان نظام حق التدريس در وزارت علوم مطرح نيست.
وزير علوم در عين حال ادامه داد كه برخي اعضاي هيات علمي به صورت پاره وقت در دانشگاه فعاليت ميكنند ضمن اينكه گاهي اوقات از اساتيد ساير دستگاهها در دانشگاههايي مانند دانشگاه پيام نور استفاده ميشود.
وي كرد: وزارت علوم در بخش جذب اعضاي هيات علمي مشكلي نداشته است و با سهميههاي تخصيص يافته جهت جذب هيات علمي نياز وزارت علوم به جذب اعضاي هيات علمي حق التدريس به شدت كاهش مييابد.
كردان مدرك خود را جهت بررسي ارايه دهد
وي درباره وضعيت بررسي مدرك كردان وزير كشور در وزارت علوم گفت: از ايشان خواسته شده تا مدرك خود را به وزارت علوم ارائه كنند البته توجه به اين نكته ضروريست كه وزارت علوم هيچ گاه به صورت في البداهه و بدون درخواست شخص حقيقي يا حقوقي اقدام به بررسي مدركي نميكند.
وزير علوم افزود: از ايشان خواسته شده تا اصل مدرك و يا مدارك تحصيليشان را به حوزه دانشجويي ما ارجاع دهند كه اين معاونت اين مسئله را پيگيري ميكند.
وي تاكيد كرد: اطلاعات ارائه شده در سايتها پيرامون افتخاري بودن يا نبودن و يا اعلام عدم اعتبار اين مدرك از سوي دانشگاه آكسفورد از نظر ما ارزشي ندارد و وزارت علوم خود از طريق يك پروسه اجرايي شفاف و روشن كه هميشه از طريق آن اقدام ميكرده است، مدرك را ارزيابي ميكند.
با كسري بودجه مواجه هستيم
حدود 40 درصد بودجه دانشگاهها تخصيص يافته است
زاهدي همچنين درباره مشخص نبودن ميزان بودجههاي جاري و پژوهشي دانشگاهها به اذعان برخي از روساي دانشگاهها عنوان كرد: در ضابطه بودجه سال 87 تخصيص 80 درصدي بودجهها پيش بيني شده است كه با توجه به كسريهاي موجود اين تخصيص 80 درصدي خود مشكلاتي را براي دانشگاهها ايجاد ميكند ولي ميزان بودجه دانشگاهها كاملا مشخص است و بودجه شش ماه اول سال به آنها تخصيص داده شده است.
وي افزود: تا كنون حدود 40 درصد از بودجه به دانشگاهها داده شده ولي در كل بودجه با كسريهايي مواجه هستيم.
وي درباره نحوه تخصيص بودجههاي پژوهشي دانشگاهها، گفت: در بودجه پژوهشي سال 87 مقرر شد كه دستگاههاي دولتي يك درصد از بودجه خود را به امر پژوهش اختصاص دهند كه اين امر با همكاري معاونت فناوري رياست جمهوري و همكاري دانشگاهها و مراكز آموزش عالي اجرايي ميشود.
وي افزود: با اين شيوه بودجههاي پژوهشي دانشگاهها رشد چشمگيري ميكند.
وزير علوم درباره تخصيص بودجه به دانشگاههاي بند ز ماده 50 برنامه چهارم توسعه به اين ماده در برنامه چهارم توسعه اشاره كرد و گفت: اين ماده ما را موظف كرده كه دانشگاهها را بر اساس ملاك و معيارها بررسي كرده و بعد از معرفي به دولت، دولت تصميم ميگيرد كه چه اقداماتي انجام دهد تا اين دانشگاهها بتوانند در جايگاههاي بين المللي فعاليت كنند.
وي افزود: در عين حال وزارت علوم بودجه جداگانهاي به اين دانشگاهها تخصيص داده است.
زاهدي درباره بحث نظارت بر موسسات آموزش عالي غير انتفاعي و دورههاي فراگير توسط وزارت علوم خاطر نشان كرد: در تمام سفرهاي استاني هيات دولت با تقسيم كار انجام شده از تمام حوزههاي مربوطه توسط معاونين و مديران وزارت خانه بازديد ميشود و در واقع ميتوان گفت كه جايي در كشور نيست كه يكي از حوزههاي ستادي ما هنوز از آن بازديد نكرده باشد.
وي افزود: گزارشهاي اين بازديدها بررسي ميشود و تذكرات لازم به روساي دانشگاهها داده ميشود و حتي امسال به برخي از واحدهاي پيام نور كه همانند برخي غير انتفاعيها امكانات لازم را نداشته است دانشجويي داده نشد.
وي افزود: در مورد دورههاي فراگير دكترا هم با توجه به اينكه دوره دكترا بايد از پشتوانه خوبي برخوردار باشد اين دورهها را در سال گذشته حذف كرديم ولي در سطح كارشناسي و كارشناسي ارشد فراگير با تعيين ظرفيتهاي متناسب اين دورهها ادامه دارند.
وزير علوم ادامه داد: در راستاي كيفي سازي موسسات غير انتفاعي اعلام شد كه اين موسسات ميتوانند براي تامين كادر هيات علمي خود اقدام به بورس دانشجويان دكترا كنند كه 50 درصد هزينههاي آن توسط وزارت علوم پرداخت ميشود.
وي در ارتباط با ايجاد سازمان دانشجويان در چارت وزارت خانه گفت: اين مسئله نيازمند مصوبه مجلس است كه در صورت تصويب برنامه ريزيهايي براي ايجاد آن تا سال آينده صورت ميگيرد.
وزير علوم همچنين در خاتمه با اشاره به ارتقاي جايگاه وزارت علوم در بين دستگاههاي اجرايي كشور عنوان كرد: در سال 84 اين وزارتخانه از بين 49 دستگاه اجرايي كشور رتبه 46 را داشت كه با فعاليتهاي ويژه انجام شده و تشكيل كارگروه مربوطه و ارائه گزارش توانستيم در سال 85 به رتبه 15 برسيم كه پيش بيني ميشود اين رتبه براي سال 86 به زير 10 ارتقا يابد كه اين رشد كار فوق العادهاي ميباشد.
شمار توليدات علمي كشور در سال 2008 از مرز كل توليدات علمي سال قبل، گذشت
تعداد واحدهاي فنآورمستقردرپاركهاي علمي طي سه سال اخير، دو برابرشده است
وزير علوم، همچنين از تداوم رشد توليدات علمي كشور از جمله عبور توليدات علمي كشور در سال 2008 از مرز 9 هزار مستند ثبت شده در سال گذشته، افزايش بيش از دو برابري تعداد واحدهاي فنآور و چهار برابر شدن تعداد نيروهاي فعال در پاركهاي علم و فنآوري و دستاوردهاي حاصل شده در حوزه زيستفنآوري و نانوفنآوري به عنوان بخشي از موفقيتهاي وزارت علوم در سه سال اخير ياد كرد.
وي از تشكيل كميته پيگيري فرمايشات مقام معظم رهبري در حوزه آموزش عالي كشور و به ويژه وزارت علوم خبر داد و گفت: در اين زمينه پس از رصد كردن فرمايشات مقام رهبري اين موارد در شوراي معاونان وزارت علوم مطرح و پس از آن مشخص ميشود كه چه حوزهاي بايد آن را پيگيري كند.
وي افزود: طي اين مدت در وزارت علوم فعاليتهاي بزرگي انجام شده كه از آن جمله ميتوان به بحث ISI اسلامي (ISC) و رتبه بندي دانشگاهها اشاره كرد.
وزير علوم با اشاره به طرح بحث ايجاد پايگاه استنادي علوم جهان اسلام (ISC) در اجلاس وزراي علوم سازمان كنفرانس اسلامي از سوي ايران گفت: در اين زمينه از طرف سازمان كنفرانس اسلامي، ايران رسما ماموريت پيدا كرد چنين مركزي را ايجاد كند كه دراين راستا مركز منطقهيي اطلاع رساني علوم و فنآوري شيراز در حال پيگيري اين ماموريت است كه ما از آن به عنوان نمايه سازي مجلات جهان اسلام نام ميبريم.
زاهدي همچنين با اشاره به بحث رتبه بندي دانشگاههاي جهان اسلام گفت: خوشبختانه اين بحث به تاييد اجلاس سران كنفرانس اسلامي و وزراي امور خارجه و وزراي علوم اين كشورها رسيده و رسما موسسه پژوهش و برنامه ريزي وزارت علوم ماموريت يافت كه بحث رتبهبندي دانشگاههاي جهان اسلام را دنبال كند.
وي همچنين در خصوص آمار توليد علم بر اساس مستندهاي ISI گفت: در اين زمينه نيز شتاب زيادي در اين دولت صورت گرفته به طوري كه توليدات علمي نمايه شده ما از حدود سه هزار مستند به 9 هزار و 61 مستند در سال گذشته رسيده است و امروز ميتوانيم اعلام كنيم كه مستندات علمي ما در ISI در سال 2008 از مرز سال گذشته عبور كرده است.
وزير علوم با اشاره به مستندات علمي غير ISI كشور نيز گفت: مطمئنا مجموعه مستندات علمي ما هم اكنون در منطقه اول است اما براي اينكه بتوانيم رسما به آن استناد قانوني ببخشيم بايد مستندات حوزه خود را به سرعت وارد ISI كنيم كه خوشبختانه در اين زمينه شوراي عالي انقلاب فرهنگي مصوبه خوبي را براي ISC فراهم كرده است.
به گزارش ايسنا، وي همچنين با اشاره به پيشرفتهاي مناسب در حوزه پژوهشي گفت: در اين زمينه مديون عنايت دولت و مجلس هستيم، ما توانستيم به كمك دولت و مجلس بودجههاي مناسبي را به دانشگاهها بدهيم.
دكتر زاهدي با بيان اينكه وزارت علوم در زمينه نانوفنآوري در بين تمام دستگاههاي اجرايي و علمي كشور مقام اول را داراست گفت: بيشتر توليدات علمي و فنآوري صورت گرفته در اين حوزه مربوط به وزارت علوم است.
وي همچنين با اشاره به واحد فنآور مستقر در پاركهاي علم و فنآوري گفت: در اين زمينه 600 واحد فنآور مستقر در پاركهاي علم و فنآوري در سال 84 به عدد هزار و 395 واحد در سال جاري رسيده است كه در اين راستا بيش از دو برابر رشد داشتهايم.
زاهدي با اشاره به رشد چهار برابري افراد مستقر در پاركها گفت: همچنين در سال 84 حدود سه هزار نفر دانشگر يا افراد مستقر در پاركها داشتيم كه اين رقم به بيش از 11 هزار و 451 نفر رسيده است.
وزير علوم اظهار كرد: در حوزه بيوتكنولوژي نيز با فعاليتهاي خوبي كه در وزارت علوم و يا مشترك با وزارتخانههاي ديگر صورت گرفته حداقل سالي 800 ميليون دلار صرفه جويي ارزي داشتهايم.
وي با بيان اينكه براي نخستين بار در موسسه پژوهش و برنامه ريزي كشور، سامانه آمار آموزش عالي كشور راهاندازي شده است، گفت: يكي از ضعفهاي آموزش عالي كشور اين بود كه آمار و ارقام دقيقي در اين زمينه نداشت و آمار به خصوص از نظر تعداد دانشجويان بر اساس تقريب بود اما در حال حاضر ميتوانيم آمار را به صورت دقيق اعلام كنيم.
جمعيت دانشجويي كشور به 5/3 ميليون نفر رسيد
زاهدي در اين نشست همچنين در سخناني گفت: وزارت علوم يكي از وزارت خانههاي موفق دولت است و توانسته بر اساس برنامهها و مطابق حيطه وظايف خود عمل كند.
وي در تشريح عملكرد وزارت علوم در دولت نهم به تشكيل ستاد راهبردي نوآوري و شكوفايي اشاره كرد و گفت: سند اين ستاد چاپ شده است و در حال حاضر نيز در حوزههاي مختلف وزارت علوم برنامه ريزي براي پياده كردن آن آغاز شده است.
وي با بيان اينكه تغيير ساختار سازماني وزارت علوم در سال گذشته به تصويب رسيد، اظهار كرد: در سال جاري بر اساس مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي و برخي از فعاليتهاي بينالمللي وزارت علوم تغييراتي در اين ساختار شكل گرفت كه از جمله تغييرات عمده آن ميتوان به اضافه شدن هيات مركزي جذب اعضاي هيات علمي اشاره كرد.
وي با بيان اينكه هيات مركزي جذب اعضاي هيات علمي زير نظر وزير علوم فعاليت ميكند، افزود: همچنين ديگر تغيير صورت گرفته در ساختار، تشكيل دبيرخانه رتبه بندي دانشگاههاي جهان اسلام است كه اين دبيرخانه نيز زير نظر وزارت علوم فعاليت ميكند.
وي خاطر نشان كرد: با دو تغيير صورت گرفته در ساختار سازماني وزارت علوم علاوه بر پنج معاونت، دو سازمان و تعدادي مركز، دو حوزه ستادي نيز به مجموعه آن اضافه شد.
به گزارش ايسنا، زاهدي در ادامه در خصوص برنامههاي كلي ارائه شده به مجلس گفت: از جمله برنامههاي پيشبيني شده در برنامه چهارم توسعه به پوشش 30 درصدي جمعيت جوانان 18 تا 24 سال است كه بر اساس آخرين آمار جمعيت جوانان تحت پوشش بايد تا سال آينده به سه ميليون و 600 هزار نفر برسد.
وي با بيان اينكه جمعيت دانشجويي كشور امسال به 5/3 ميليون نفر ميرسد گفت: جمعيت دانشجويي كشور در سال آينده از مرز 3 ميليون و 600 هزار نفر ميگذرد.
به گفته وزير علوم، پيش بيني شده بود كه به ازاي هر 100 هزار نفر جمعيت بايد 5 هزار نفر دانشجو داشته باشيم كه خوشبختانه امسال به اين عدد دست مييابيم.
زاهدي در خصوص جمعيت دانشجويي مقاطع تحصيلات تكميلي به رشد 100 درصدي آن در مقطع كارشناسي ارشد و دكترا در دانشگاههاي دولتي اشاره كرد و گفت: در واقع ظرفيت پذيرش دانشجو از حدود 20 هزار نفر در سال 84 به 40 هزار نفر در سال جاري رسيده است، همچنين ظرفيت دكترا نيز از 2 هزار نفر به 4 هزار نفر افزايش يافته است.
وي با اشاره به نقش دورههاي تحصيلات تكميلي در روند صعودي توليدات علمي، پيش بيني كرد كه با ادامه همين روند تا شش سال آينده به يكي از اهداف چشم انداز كه دستيابي مقام اول به توليد علم در منطقه دست يابيم.
وي همچنين در خصوص وضعيت اعضاي هيات علمي طي سه سال گذشته گفت: با نظر مساعد رياست جمهوري توانستيم سهميه استخدام اعضاي هيات علمي را كه در برنامه چهارم توسعه حدود 2 هزار و 250 نفر پيش بيني شده بود به بيش از 5 هزار و خردهاي ارتقا بخشيم كه در اين زمينه توانستيم با موافقت هيات دولت دو سهميه سه هزار نفري و 400 نفري را بگيريم.
وي در ادامه خاطر نشان كرد: طي سه سال گذشته جذب اعضاي هيات علمي به بيش از دو برابر افزايش يافته است.
وزير علوم با اشاره به تشكيل دانشكده كارآفريني نيز گفت: جوانان فارغالتحصيل ميتوانند به دنبال نوآوري باشند تا به جاي پشت ميز نشيني علاوه بر تدارك شغل براي خود زمينه اشتغال ديگر فارغ التحصيلان را فراهم كنند.
وي همچنين با اشاره به فعاليتهاي انجام گرفته در حوزه فرهنگي وزارت علوم به ايجاد خانه فرهنگ در دانشگاهها اشاره كرد و گفت: همچنين علاوه بر آن وزارت علوم توانسته است واژگان جديدي را كه در دوره مسئوليت خود خلق كند كه از آن جمله ميتوان به خانه فرهنگ، آپارتايد علمي، ISC، رتبه بندي دانشگاههاي جهان اسلام و غيره اشاره كرد كه هر يك از اين اسامي ماموريتهاي سختي را براي ما به دنبال داشته است.
وي همچنين با اشاره به افزايش انجمنهاي علمي دانشجويي از 800 انجمن به بيش از 2 هزار انجمن در سال 86 تصريح كرد: اين امر موجب شد كه يك جو علمي در بين دانشجويان دانشگاهها ايجاد شود.
وي افزود: بايد تلاش كرد كه فضاي علمي در گفتمانهاي درون دانشگاهي و حتي برون دانشگاهي شكل گيرد.
وي همچنين به تشكيل دبيرخانه دائمي قرآن و عترت در معاونت فرهنگي اشاره كرد و گفت: اين امر موجب گسترش فرهنگ قرآني در دانشگاههاي كشور شد و معاونت فرهنگي ماموريت يافته كه اين موضوع را در بين اساتيد نيز گسترش دهد كه اين امر در هفته وحدت حوزه و دانشگاه عملي ميشود.
زاهدي به افزايش سهميه عمره دانشجويان و اعضاي هيات علمي اشاره كرد و گفت: در اين زمينه امسال 26 هزار و 400 نفر به عمره دانشجويي اعزام شدند كه اين آمار در سال 84 حدود 3 هزار و 200 دانشجو و قريب به 500 عضو هيات علمي بود.
وي تصريح كرد: در سال جاري خوشبختانه حتي يك گزارش منفي از دانشجويان دختر و پسر خود در عمره دانشجويي نداشتيم بلكه تمامي گزارشات در اين زمينه مثبت بوده است.
زاهدي با اشاره به اقدامات وزارت خانه در حوزه دانشجويي گفت: در اين زمينه يكي از مسائل جدي دنبال شده توجه به تربيت كادر مورد نياز در دانشگاهها و پژوهشگاهها بوده است.
وي در ادامه با بيان اينكه در بورسيه كردن دانشجويان نيز چه در داخل و چه در خارج كشور برنامه ريزيهاي جدي و مناسبي صورت گرفته است گفت: طي دو سال گذشته بيش از هزار و 700 دانشجوي دكترا بورسيه داخل شدهاند .
وي با اشاره به كاهش اعزام بورس به خارج دانشجويان علت آن را وجود اكثر رشتههاي دوره دكترا در داخل كشور بيان كرد و افزود: اعزام دانشجو براساس نياز كشور و در رشتههايي مورد نياز صورت ميگيرد.
وزير علوم همچنين در خاتمه با اشاره به افزايش دانشجويان تحصيلات تكميلي در دورههاي شبانه، تصريح كرد: در اين زمينه با توجه به اينكه سابق بر اين بسياري از دانشجويان به دليل شهريه دورههاي شبانه را انتخاب نميكردند هفتاد درصد شهريه را صندوق رفاه پرداخت ميكند.
در كنكور سهميهبندي جنسيتي وجود ندارد
توزيع كارت كليه آزمونها از سال آينده اينترنتي ميشود
دكتر عبدالرسول پورعباس، رييس سازمان سنجش آموزش كشور نيز در اين نشست با بيان اينكه در كنكور سراسري سهميهبندي جنسيتي وجود ندارد، گفت: در حال حاضر در دورههاي مختلف در مجموع حدود 62 درصد پذيرفته شدگان دختر و 38 درصد آنها پسر هستند كه اين آمار با احتساب دانشگاههاي آزاد، فراگير و علمي كاربردي به 49 درصد پسر و 51 درصد دختر ميرسد كه درصدها طبيعي و متناسب با توزيع جمعيتي كشور است.
وي گفت: سازمان سنجش براساس نيازهاي جامعه بحث تناسب سازي را پيگيري كرده است و بر اين اساس در برخي از رشتهها همانند مامايي فقط دختران پذيرش مي شوند و در برخي رشتهها همانند معدن و متالورژي از هر دو گروه دانشجو پذيرش ميشود البته رغبت پسران براي ورود به اين رشتهها از دختران بيشتر است.
وي افزود: فقط در 30 رشته و از آنها در 4-5 مورد به نفع پسران دانشجو پذيرش ميشود و در بقيه رشتهها پذيرش به نفع دختران است البته اين مساله هم فقط در مورد دورههاي روزانه است و در دانشگاه هاي پيام نور، آزاد، علمي كاربردي و فراگير پيام نور چنين بحثي وجود ندارد به عبارت ديگر تنها در يك ظرفيتهاي مشخص براي رفع نيازهاي جامعه مجبور هستيم تا در برخي موارد دختران و در برخي ديگر پسران را بيشتر پذيرش كنيم.
به گزارش ايسنا، به گفته وي، عليرغم اينكه در سال گذشته گفته مي شد در حق دختران اجحاف مي شود، آمار نشان ميدهد كه در رشتههاي پزشكي و حقوق 60 درصد پذيرفته شدگان و در رشتههاي كامپيوتر و مكانيك 32 درصد پذيرفته شدگان دختر هستند و اين در حاليست كه اين ارقام در سالهاي قبل حدود 10 درصد بود.
پورعباس خاطرنشان كرد: در واقع در اين متناسبسازي از نظر علمي هيچ اتفاق خاصي نميافتد ولي بايد به اين نكته توجه شود كه نبايد به مقايسه رتبهها با يكديگر اقدام كرد چرا كه رتبهها در مناطق و بومها و سهميههاي مختلف با هم متفاوت است و قطعا داوطلب بومي در منطقه بومي خود از شانس قبولي بيشتري برخوردار است.
رييس سازمان سنجش با بيان اينكه سالانه 95 آزمون داخلي و حدود 150 آزمون بين المللي توسط سازمان برگزار ميشود، به تحولات سه ساله گذشته صورت گرفته در اين سازمان اشاره و اظهار كرد: پيش از اين اكثريت فعاليتهاي سازمان به صورت دستي انجام ميشد و براي يك آزمون خاص پنج تا شش فعاليت جداگانه نياز بود و مثلا فقط براي ثبت نام در آزمونها دو تا سه سفر به مردم تحميل ميشد.
وي افزود: برگزاري آزمونها نيازمند فعاليتهاي گسترده شبانه روزي بود و براي امر ثبت نام هزار نفر براي 9 ماه بايد فعاليت ميكردند و در توزيع كارت و انتخاب رشته نيز فضاي استرس زايي ايجاد ميشد.
پورعباس با بيان اينكه دوره كوتاه مدتي كه براي انتخاب رشته كنكور در نظر گرفته ميشد فشار زيادي به مردم و كنكوريها وارد ميشد اظهار كرد: پس از ثبت نام و انتخاب رشته هم خواندن اطلاعات كار سنگيني بود و فقط براي چاپ كارنامهها پس از مشخص شدن نتايج 15 روز زمان احتياج بود كه اين مسئله يك رانت اطلاعاتي را براي آگاهي از نتايج ايجاد مي كرد.
وي افزود: همچنين در پروسه اعلام نتايج از طريق روزنامه نيز مردم با معضلات خاصي مواجه بودند.
رييس سازمان سنجش با بيان اينكه اكنون پس از سه سال هيچ كدام از اين فعاليتها ديگر به صورت دستي انجام نميشود گفت: مدت زمان در نظر گرفته شده براي ثبت نام داوطلبان تا يك ماه و مدت زمان در نظر گرفته شده براي انتخاب رشته كنكور تا 15 روز افزايش يافته كه اين مسئله بخش زيادي از فشار وارد شده به داوطلبان را كاهش ميدهد.
پورعباس با اشاره به راه اندازي نرم افزار هوشمند انتخاب رشته خاطر نشان كرد: خدمات ارائه شده از اين طريق نشان داد كه سازمان توان ارائه خدمات دولت الكترونيك را داراست.
وي افزود: در حال حاضر در بسياري از فعاليتها از زمانهاي اعلام شده جلوتر حركت ميكنيم.
رييس سازمان سنجش با بيان اينكه امسال چندين سامانه از طريق اين سازمان راه اندازي شده است گفت: سامانه راهنماي انتخاب رشته مجازي كه توانست به 15 هزار نفر از مراجعه كنندگان مشاوره مجاني ارائه دهد، توزيع مكانيزه كارت ورود به جلسه آزمون كارشناسي ارشد دورههاي فراگير براي 120 هزار نفر داوطلب و افزايش سطح امنيت آزمونها از صفر به 100 درصد و راه اندازي سيستمهاي پاسخگويي متعدد حضوري، متمركز، تلفني و الكترونيكي كه تا امروز 60 هزار مورد مراجعه را پاسخ داده است از جمله اين خدمات بوده است.
وي با بيان اينكه بحث توزيع اينترنتي كارت ورود به جلسه آزمونها از سال آينده براي همه آزمونها پيگيري مي شود، خاطر نشان كرد: امسال و سال گذشته براي اولين بار توانستيم پاسخنامه 30 هزار نفر اول كنكور را روي سايت سازمان قرار دهيم.
به گفته وي المپياد دانشجويي دانشگاهها نيز از سال گذشته براي اولين بار به صورت منطقهاي برگزار شد و از حالت كشوري كه فقط تهران را در بر مي گرفت خارج شد.
رييس سازمان سنجش در خاتمه به فعاليت هاي صورت گرفته در ارزيابي عملكرد دانشگاهها نيز اشاره كرد.
هيات علمي حقالتدريسي بلاتكليف در دانشگاهها وجود ندارد
شوراي ارزيابي و نظارت با محوريت دانشگاههاي مادر در هر استان تشكيل شد
دكتر لطفي، معاون آموزشي وزارت علوم نيز دراين نشست با بيان اينكه عضو هيات علمي حق التدريسي بلاتكليف در دانشگاهها وجود ندارد، گفت: در حال حاضر فقط بحث اضافه تدريس موظفي را در دانشگاها داريم كه بر اين اساس اساتيد مي توانند علاوه بر ساعات موظفشان به تدريس بپردازند.
وي در مورد سياست كلي وزارت علوم براي ايجاد دانشگاهها و موسسات آموزش عالي خاص دختران، اظهار كرد: سياست وزارت علوم بر اين است كه زمينه ادامه تحصيل داوطلبان دختري كه تمايل دارند در يك محيط بدون دغدغه و تماس و توام بودن با دانشجويان پسر ادامه تحصيل دهند، را فراهم كند.
وي افزود: دانشگاه الزهرا (س) از گذشته و در حال حاضر دانشگاه حضرت معصومه(س) قم به عنوان دانشگاههاي خاص دختران در حال فعاليت هستند و در صورت وجود تقاضا اين نوع دانشگاهها گسترش مييابند.
لطفي با اشاره به اهميت توجه به ارتقاي كيفي آموزش عالي در وزارت علوم، تاكيد كرد: در كنار رشد كمي دانشگاهها بايد به رشد كيفي نيز توجه شود كه در اين راستا جذب ويژه عضو هيات علمي طي چند سال اخير مدنظر قرار گرفت و مجوز جذب سه هزار هيات علمي علاوه بر 2 هزار نفري كه در برنامه بود، صادر شد.
وي افزود: ارزيابي، نظارت و كنترل كيفيت در شوراي نظارت و ارزيابي وزارت علوم كه با رياست وزير علوم از يك و نيم سال پيش تشكيل شده است، پيگيري ميشود.
معاون آموزشي وزير علوم با اشاره به فعاليت 230 موسسه آموزش عالي غيرانتفاعي در كشور، گفت: اين موسسات حداقل در طول سال يكبار بررسي و ارزيابي ميشوند و طي آن فعاليت موسساتي كه موفق نبوده اند متوقف ميشود.
به گفته وي، همچنين شوراي ارزيابي و نظارت استانها با محوريت دانشگاههاي مادر در هر استان تشكيل شده است كه در اين راستا حدود 20 شاخص كمي و حدود 15 شاخص كيفي جهت ارزيابي و نظارت مدنظر قرار گرفته است.
معاون آموزشي وزير علوم در خاتمه با بيان اينكه از طريق اين ارزشيابيها و با توجه به شاخصهاي داخلي، بين المللي و شاخصهاي كشورهاي اسلامي 10 دانشگاه برتر بر اساس بند ز ماده 50 قانون برنامه چهارم توسعه انتخاب شدهاند، گفت: اين دانشگاهها بايد ماموريتها و بودجههاي ويژهاي دريافت كنند.
13 خوابگاه جديد امسال افتتاح ميشود
توسعه فضاهاي كالبدي دانشگاهها بايد مدنظر قرارگيرد
دكتر حميدرضا رازقي، معاون طرح و توسعه وزارت علوم نيز دراين نشست با بيان اينكه همراه با افزايش تعداد دانشجويان بايد توسعه كيفي نيز صورت بگيرد گفت: در اين راستا بحث پيگيري توسعه فضاهاي كالبدي دانشگاهها در بخشهاي مختلف آموزشي، كمك آموزشي، پژوهشي، خوابگاهي و رفاهي بايد مدنظر قرار گيرد.
وي با بيان اينكه راه افتادن و شكل گيري پروژههاي عمراني كار زمانبريست، عنوان كرد: در مورد پروژههاي عمراني فقط با ارائه بودجهها، كارها انجام نميشود بلكه با مباحثي همچون شكل گيري و تهيه نقشه، انتخاب پيمان كار، مناقصه، خريد مصالح، تورم و ساير موارد مواجه هستيم.
وي افزود: مجموع اين عوامل سبب شده بود كه حركت قطار عمراني ما در حوزه وزارت علوم به كندي حركت كند و برخي از پروژهها بنا به دلايلي از سال 77 و حتي از 15 سال قبل بلاتكليف و متوقف شده بودند.
وي در ادامه عنوان كرد: در سال 84، 85 و 86 مبالغ نسبتا بالايي به غير از بودجه مصوب به عنوان متمم بودجه داشتيم به عنوان مثال در سال 84، 160 ميليارد تومان بودجه و 224 ميليارد تومان متمم بودجه تصويب شد كه رقم بي سابقهاي نسبت به خود بودجه بود.
به گزارش ايسنا، رازقي با اشاره به بودجه 964 ميليارد توماني سال 85 گفت: در اين سال نيز 164 ميليارد تومان متمم بودجه تصويب شد.
به گفته وي در سال 86 نيز هزار و 5 ميليارد تومان بودجه مصوبه و 150 ميليارد تومان بودجه متمم داشتيم كه از اين 150 ميليارد تومان، 50 ميليارد تومان نيز در راستاي تحقق اهداف بند ز ماه 50 قانون برنامه چهارم توسعه بين دانشگاهها توزيع شد.
رازقي خاطر نشان كرد: تمام دانشگاههاي مشمول بند ز بودجه مربوطه را از طريق متمم و همراه با بودجه مربوط به سرانهها دريافت كردهاند .
معاونت طرح و توسعه وزارت علوم در خاتمه با بيان اينكه از ابتداي سال 150 مورد پروژه عمراني افتتاح شده است، گفت: امسال حدود 13 خوابگاه براي سال 87 افتتاح ميشود و اعتبار موردنياز براي ايجاد 63 خوابگاه جديد نيز ديده شده است كه اين ارقام در تاريخ وزارت علوم بي سابقه است.
بررسي مدرك كردان در صورت افتخاري بودن، نيازمند آييننامه جداگانهايست
وامهاي دانشجويي 30 تا 40 درصد افزايش يافته است
دكتر محمود ملاباشي معاون دانشجويي وزارت علوم نيز دراين نشست خبري با اشاره به ارجاع رسمي بررسي مدرك كردان وزير كشور به وزارت علوم، گفت: برخي اطلاعات غير رسمي ارائه شده حاكي از آن است كه اين مدرك جزو مدارك افتخاري است كه به طور كلي بررسي مدارك افتخاري جزو اختيارات اداره دانشآموختگان وزارت علوم نيست و براي بررسي آن نيازمند آيين نامه جداگانهاي هستيم.
وي با بيان اينكه تربيت نيروي علمي، محور اصلي ارتقاي دانشگاهها محسوب ميشود، گفت: از سال 86 تا كنون 2 هزار و 400 نفر بورس داخل داشتهايم و هزار و 500 نفر نيز براي بورسهاي كوتاه مدت شش تا 9 ماه اعزام شدهاند.
وي با اشاره به افزايش تعداد رايزنهاي علمي كشور افزود: در حال حاضر دو رايزن علمي براي سرپرستي اعزام شدهاند و دو رايزن ديگر نيز به مجموع رايزنان علمي كشور افزوده ميشود.
معاون دانشجويي وزير علوم با بيان اينكه در حال حاضر مدارك خارج از كشور ظرف سه هفته ارزيابي ميشوند عنوان كرد: مطابق طرح جديدي كه در سال 87 ارائه شده است ارزيابي مجازي مدارك دانشگاهي نيز در سيستم قرار گرفته كه بدون مراجعه افراد امكان بررسي اين مدارك فراهم شده است و فقط افراد بايد پس از بررسي مدارك ، اصل مدرك را ارائه دهند و ظرف چند ساعت جواب بگيرند.
ملاباشي با بيان اينكه ارزيابي و اعتبارسنجي دانشگاههاي خارجي افزايش يافته است گفت: در حال حاضر ميتوان گفت كه هيچ دانشگاهي وجود ندارد كه دانشجوي ايراني داشته باشد و ارزيابي آن موجود نباشد.
وي در ادامه با اشاره به افزايش متوسط 30 تا 40 درصدي وامهاي دانشجويي و كمك هزينه تحصيلي، گفت: كل وامهاي تسهيلاتي كه در سالهاي 84، 85 و 86 ارائه شده 6/2 دهم برابر سه سال اول برنامه سوم است.
ملاباشي با بيان اينكه پوشش خوابگاهي دانشگاههاي كشور افزايش يافته است، خاطر نشان كرد: امسال با كمك 100 ميليارد توماني ارائه شده 67 خوابگاه در بيش از 50 دانشگاه كشور ايجاد شده كه از اين تعداد 13 خوابگاه به اتمام رسيده و بهره برداري ميشوند.
وي با بيان اينكه در حال حاضر 8/41 درصد پوشش خوابگاهي داريم، گفت: بررسيها نشان ميدهد كه با اضافه شدن 30 درصد به اين رقم نيازي براي ساخت خوابگاه جديد نخواهيم داشت و همه تحت پوشش خوابگاهي قرار ميگيرند.
معاون دانشجويي وزير علوم با بيان اينكه انتقال دانشجويان دانشگاههاي خارج به داخل ظرف 10 روز و به صورت مجازي امكانپذير شده است، گفت: در حال حاضر كميسيون موارد خاص 1200 پرونده را در سال بررسي ميكند و فعاليتهاي آن به روز است.
وي افزود: براي كاهش مراجعات به مركز كميسيون موارد خاص اين مركز به دانشگاههاي مادر استانها واگذار ميشود و در نتيجه دانشجويان و يا خانوادههايشان مجبور نيستند از شهرهاي مختلف به تهران مراجعه كنند.
معاون وزير علوم در خاتمه گفت: انجمنهاي ورزشي تخصصي از 847 مورد به 924 مورد افزايش يافته است.
معاون پژوهشي وزيرعلوم عنوان كرد:
راهاندازي 26 قطب علمي جديد طي سه سال جاري
صرف اعتبارات پژوهشي دانشگاهها در موارد غير پژوهشي به دليل كمبود بودجه
دكتر منصور كبگانيان، معاون پژوهشي وزيرعلوم به رشد قطبهاي علمي كشور در سه سال گذشته اشاره و با بيان اينكه قطبهايعلمي عصاره محققان كشور در دانشگاهها هستند، اظهار كرد: تعداد اين قطبها از 84 قطب در سال 84 به 110 قطب در سال 87 رسيده است.
وي با اشاره به رتبه جهاني كشورايران در رشتههاي مختلف در اكتبر2007، گفت: در اين زمينه در رشته شيمي طي سه ماه از 26 به رتبه 23 ارتقا يافتهايم، همچنين در رشته مهندسي نيز از رتبه 29 به 28، در رشته فارماكولوژي از رشته 33 به 32، در رشته رياضيات از 38 به 37 ارتقا يافتيم، همچنين در رشته علوم كامپيوتر و علم مواد نيز در رتبه 36 هستيم.
وي يكي از چالشهاي پيش روي تخصيص بودجه پژوهشي دانشگاهها را مشكلات بودجهيي و اجرايي آنها عنوان كرد و گفت: به دليل وجود اين مشكلات بيشتر دانشگاهها تمايل دارند از بودجههاي پژوهشي در مصارف غير پژوهشي استفاده كنند.
دكتر كبگانيان در پايان سخنانش با بيان اينكه بسياري از دانشگاهها از اين پس بايد درآمدهاي پژوهشي خود را از طريق عقد قرارداد با ساير دستگاه ها تامين كنند، گفت: بايد تلاش شود كه پروژههاي مورد نياز دستگاهها از سوي دانشگاهها شناسايي شوند كه در اين راستا تفاهم نامههايي با صنايع و سازمانها منعقد شده است.
معاون فنآوري وزير علوم خبر داد:
تاسيس كانونهاي رشد و شكوفايي در پاركهاي علمي
ثبت210اختراع درپاركهاي علمي درسال86
دكتر عليرضا جهانگيريان معاون فنآوري وزارت علوم با اشاره به تاسيس كانونهاي رشد و شكوفايي در پاركهاي علمي همزمان با سال نوآوري و شكوفايي اظهار كرد: در سال 84 حدود 50 اختراع در پاركها و مراكز رشد به ثبت رسيدند كه اين آمار در سال 86 به 210 اختراع افزايش داشته است.
وي با بيان اينكه تاسيس كانونهاي رشد و شكوفايي خلاقيت در پاركهاي علم و فنآوري يكي از اقدامات جديد وزارت علوم در يك سال گذشته بوده است، گفت: اين اقدام همزمان با اعلام سال نوآوري و شكوفايي انجام شد. تدوين و ابلاغ ضوابط مالكيت فكري در موسسات علمي و پژوهشي كه يكي از خلاء هاي موجود در بحث تجاري سازي در اين موسسات بوده است با استفاده از تجربيات داخل و خارج از كشور با كيفيت خوبي انجام و به موسسات ابلاغ شد تا مورد اجرا قرار گيرد.
وي با اشاره به تدوين سند بهبود و ارتقاي نظام ملي نوآوري كشور گفت: البته اين اقدام نيز در سال نوآوري و شكوفايي تهيه و به دستگاههاي مختلف ابلاغ شده است.
جهانگيريان تصريح كرد: موافقت سازمان كنفرانس اسلامي با تشكيل شبكه نانوفنآوري و پاركهاي علم و فنآوري و دانشگاه مجازي با محوريت جمهوري اسلامي ايران كه در اجلاس وزراي علوم كشورهاي عضو كنفرانس اسلامي در سال جاري در پاكستان در حالي صورت گرفت كه در حال حاضر تنها شش شبكه كنفرانس اسلامي فعال هستند كه اين امر نشان دهنده پيشرفتهاي ايران در اين سه زمينه است.
معاون فن آوري وزير علوم با اشاره به اينكه آيين نامههايي در زمينه تقويت نظارت و ارزيابي بر روي پاركها و مراكز رشد تدوين شده است، خاطر نشان كرد: از اين پس مجوز قطعي پارك و مراكز رشد بر اساس اين آيين نامهها صورت ميگيرد. همچنين دوره هاي آموزشي براي مديران پاركها و مراكز رشد ترتيب داده شده است.
وي در مقايسه فعاليتهاي سه سال گذشته گفت: در سال 84 هيچ پارك علمي با مجوز قطعي وجود نداشت اما در حال حاضر سه پارك علم و فنآوري و 16 مركز رشد مجوز قطعي فعاليت دريافت كردهاند، همچنين 13 پارك داراي مجوز فعاليت در سال 84 در حال حاضر به 21 پارك و 41 مركز به 61 مركز رشد در سال جاري افزايش داشته است.
وي همچنين با توجه به ارتقاي كيفي پاركها و مراكز رشد، موسسات و واحدهايي كه در پاركها و مراكز رشد مستقرند، از حدود 650 موسسه به هزار و 400 موسسه در طول سه سال گذشته افزايش يافتهاند.
معاون فن آوري وزير علوم ادامه داد: شمار شاغلان تمام وقت موسسات تحت پوشش پاركها و مركز رشد هم از كمتر از چهار هزار نفر به 11 هزار و 500 نفر شاغل تمام وقت رسيده است.
وي با بيان اينكه 200 شركت در طول سه سال گذشته تمامي مراحل خود را در پاركها و مراكز رشد با موفقيت گذراندهاند،تصريح كرد: اين در حالي است كه در مقابل 700 شركت جديد در طول سه سال گذشته پذيرش كردهايم.
دكتر جهانگيريان در پايان توضيح داد: اختراعاتي كه در پارك و مراكز رشد به ثبت رسيده در سال 84 از حدود 50 اختراع به 210 اختراع در سال 86 افزايش داشته است.
رييس موسسه پژوهش و برنامه ريزي وزارت علوم:
معيارهاي رتبهبندي دانشگاههاي جهان اسلام سازگار با آنها است
دكترعزيزالله معمارياني، رييس موسسه پژوهش و برنامه ريزي آموزش عالي وزارت علوم نيز در اين نشست گفت: در رتبه بندي دانشگاههاي جهان اسلام سعي شده است معيارهايي عنوان شود كه سازگاري بيشتري با دانشگاههاي جهان اسلام داشته باشد و تقويت اين معيارها باعث ارتقاي سطح علمي كشورهاي اسلامي و رفع نيازهاي آنها باشد.
وي افزود: رتبه بندي دانشگاهها در دنيا متفاوت است و سازمانها و موسسات مختلفي كار رتبه بندي را انجام ميدهند، هر مجموعه براساس اهداف خاص خود اين كار را انجام ميدهد و در اين زمينه ما هيچ اصراري نداريم كه خود را بر اساس اهدافي كه مثلا دولت چين براي رتبه بندي دانشگاههايش عنوان ميكند، ببينيم.
معمارياني با تاكيد بر اينكه اگر ما در رتبه بنديهاي بين المللي جايگاهي نداريم به معني اين نيست كه دانشگاههاي ما فعاليت ندارند، تصريح كرد: در اين زمينه در همه رتبه بنديهاي جهاني به طور نسبي دانشگاههاي ما رتبههايشان ارتقا يافته است؛ دانشگاههاي ما در گذشته آموزش محور بودهاند و دانشگاه آموزش محور در رتبه بنديهاي جهاني جايگاهي ندارد كه در حال حاضر دانشگاههاي ما در حال رفتن به سمت فعاليتهاي پژوهشي هستند واينگونه فعاليتها بايد در دانشگاهها نهادينه شود.
انتهاي پيام
سه شنبه 29 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[مشاهده در: www.isna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 234]
-
گوناگون
پربازدیدترینها