واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: قابليتها و جاذبههاي ديدني محيط زيست ايلام "بخش دوم"
داخلي. اقتصادي. محيط زيست.
وي گفت: اين پوشش گياهي و چشمه تواما چشم انداز زيبايي را در منطقه بوجود آورده و زيستگاه مناسبي را براي انواع مختلف حيات وحش فراهم كرده است.
يكي از كارشناسان منابع طبيعي نيز گفت: اكوسيستم آبي سد چم گردلان، يكي از مناطق زيبا و ديدني شهر ايلام است، مساحت حوزه آبي سد مذكور در حال حاضر ۲۵۵هكتار است.
"شهرام ياري" افزود: در پايين دست محل تلاقي دو رودخانه "برآفتاب" و "چاويز" قرار دارد، اين منطقه به علت واقع شدن در منطقه معتدل، در آينده يكي از پناهگاههاي مهم زيست پرندگان مهاجر خواهد بود.
وي گفت: اين منطقه بهعلت عمده گستردگي سطح آن نسبت به كليه اكوسيستمهاي آبي استان ميتواند بهعنوان مامن و زيستگاه عمده پرندگان مهاجر و آبزي در استان مطرح گردد.
وي ادامه داد: تالاب چكر، كه در غرب شهرستان ايلام و منطقه "بولي" واقع شده است، مساحت آن حدود سه هكتار بوده و ارتفاع آن از سطح دريا ۶۰۰ - ۵۰۰ متر و عمق آن حدود ۲/۵ - ۱/۵متر است.
وي گفت: اين تالاب به دليل قرار گرفتن در منطقه گرمسيري و مجاورت با حوزه استحفاظي مهران و نزديكي به مرز ايران و عراق در واقع تنها پناهگاه زيستي پرندگان مهاجر است و به عنوان مامن و زيستگاه عمده پرندگان مهاجر آبزي در غرب استان مطرح است.
وي افزود: اين تالاب دايمي و طبيعي است و عمق آن بسته به فصلهاي مختلف سال متغير است، آب آن از طريق نزولات جوي و چشمههاي جوشان تامين ميگردد، متوسط دماي آن حدود ۲۴درجه سانتي گراد است.
وي گفت: تالابهاي سياهگاو، واقع در شهرستان آبدانان از ديگر مناطق ديدني استان ايلام است، اين تالابهاي زيبا با وسعت حدود سه هكتار در فاصله ۲۴ كيلومتري بخش سراب باغ از توابع شهرستان آبدانان واقع شده است.
وي افزود: سرابهاي مذكور به صورت جوشان از سازندهاي گچساران سرچشمه گرفته و در مجموع دو درياچه بيضي شكل كه توسط رودخانه سياهگاو از هم جدا ميشوند را بوجود آورده است.
وي ادامه داد: در محدوده اين تالابها اكوسيستم متنوعي از حيات وحش را ميتوان مشاهده نمود كه آبزيان وابسته به تالاب نوعي هم پيوندي و همبستگي اكولوژيكي و بيولوژيكي ميان درياچه و نواحي اطراف آن را برقرار ميسازد، اين موضوع از نظر فرآيندهاي زيست محيطي حايز اهميت فراواني است.
ياري گفت: باتوجه به شرايط محيطي اطراف تالابها و وجود منابع غذايي فراوان و پذيرش پرندگان مهاجر آبچر و كنار آبچر و همچنين قابليت زيستگاهي بالاي آن از نظر زيست محيطي ميتواند بعنوان يك اكوسيستم خاصي تلقي شود.
وي افزود: مشكلات و موانع بخش محيط طبيعي استان به چند بخش شامل، عدم ارزيابي زيست محيطي دقيق منابع در جهت استفاده پايدار، شكارهاي غير مجاز، بيكاري بالا و كمبود درآمد مناسب كه سبب استفاده بيش از حد از منابع طبيعي ميشود، تقسيم كرد.
وي گفت: وجود دامهاي بيش از ظرفيت تحمل مراتع در داخل محيطهاي بكر طبيعي، استفاده غير اصولي از اراضي كشاورزي و عدم آگاهي نسبت به چگونگي كاربرد درست و به موقع از سموم و كودهاي شيميايي، از بين رفتن گونههاي مهم حيات وحش، كم شدن تعداد و تراكم جمعيتهاي مختلف حيات وحش و كاهش تنوع ژنتيكي و افزايش احتمال مرگ و مير وحوش از ديگر مشكلات پيش روي محيط زيست استان ايلام است.
به گفته اين كارشناسان، كمبود شديد پرسنل محيط بان با توجه به وسعت استان، كمبود تجهيزات و امكانات حفاظتي و همچنين عدم استفاده از سيستمهاي سخت افزاي و نرم افزاري بخش محيط طبيعي از نارساييهاي موجود در بخش محيط زيست براي حفاظت و حمايت از گونههاي جانوري و آثار طبيعي ملي در استان است.
محققان و كارشناساني كه در بخش محيط زيست ايلام فعاليت ميكنند به كشاورزان توسعه دارند، كه از مصرف بيرويه انواع سموم و كودهاي شيميايي كه باعث آلودگي خاك و آب ميشود خودداري كنند.
آنان همچنين، اصلاح نظام دامداري و ايجاد تعادل ميان دام و مرتع، احيا جنگلهاي مخروبه، افزايش ظرفيت نفوذپذيري خاك از طريق سكوبندي اراضي، نهر جاذب، ايجاد كنتور فارو، سدهاي كوچك سنگي و خاكي و تامين آب مورد نياز نهالهاي غرس شده از اقدامات مهم در زمينه حفاظت از جنگلها و منابع طبيعي عنوان ميكنند.
معاون منابع طبيعي ايلام در اين خصوص گفت: در زمينه منابع مرتعي، احداث ايستگاههاي تحقيقاتي جهت توليد بذر مرتعي سازگار با شرايط متنوع طبيعي و تبديل ديمزارهاي كم بازده به مرتع و ممنوعيت كشت ديم در اراضي شيبدار و تهيه طرحهاي جامع مرتعداري باعث حفاظت و صيانت از منابع طبيعي ميشود.
"صيدرضا احمدي" افزود: با گاز كشي به مناطق مختلف روستايي علاوه بر كاهش آلودگي هوا، كاهش مصرف سوخت فسيلي انجام شده و از تخريب منابع جنگلي پيشگيري ميشود.
وي همچنين، سازماندهي شكار در مناطق حفاظت شده، افزايش اعتبارات عمراني، معرفي قابليتها و پتانسيلهاي ارزشمند طبيعي بعنوان آثار طبيعي ملي و افزايش سطح آگاهي مردم را از ديگر اقدامات مناسب براي حفاظت از اين زيستگاهها و آثار طبيعي ملي استان برشمرد.
استان ايلام با يك ميليون و ۷۰۰هزار هكتار جنگل و مرتع و وجود دهها اثر طبيعي زيبا در غرب كشور واقع است.ك/۴
سه شنبه 29 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 344]