واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: خود را كوچك نشمار!
در شماره نخست اين مطلب به تعريف عزت نفس پرداختيم و راههاي افزايش آن را توضيح دهيم. همچنين براي افزايش عزت نفس كودكان به والدين توصيههايي كرديم.
در اين شماره، ادامه توصيهها را ميخوانيم:
به بيان ديگر، عمل نكردن به قول، بچهها را دچار سردرگمي كرده، اين فكر را در آنان تقويت ميكند كه والدينشان آنها را به حد كافي دوست ندارند تا به قول خود عمل كنند. اين عمل به شدت به عزتنفس بچهها صدمه ميزند. به عنوان يك اصل، بهتر اين است كه وقتي والدين توانايي انجام عملي را ندارند، به فرزندان خود قول انجام آن را ندهند.
* براي فرزندان خود وقت بگذاريد: والدين بايد وقت خاصي را در نظر بگيرند كه با فرزندان خود بگذرانند. آنها بايد براي هريك از بچههايشان توجه و عنايت خاص خود را مبذول دارند. اين وقت ميتواند با انجام دادن فعاليتهايي كه بچه انتخاب ميكند، سپري شود. اين وقت بايد هم براي والدين و هم براي فرزندان، شاد و مسرتبخش باشد. مدت وقتي كه با فرزندتان ميگذرانيد، مهم نيست، مهم اين است كه دقايقي را باهم باشيد. اختصاص زمان خاصي، مثلاً 15 دقيقه در هر روز، اين پيام را به فرزندان خواهد داد كه والدينشان براي آنها اهميت و ارزش قائلاند و اين، بسيار مهم است.
* به فرزندانتان مثبتگويي در مورد خود را آموزش دهيد: مثبتگويي در مورد خود، ابزار نيرومندي براي بچههاست. هرقدر كه بچهها چيزهاي خوبي را در مورد خود تكرار كنند، به احتمال خيلي زياد آن را باور كرده، در خود حس خواهند كرد. بيان جملات مثبت ميتواند خاص باشد، مانند: «من نمره خوبي در درس رياضي گرفتهام، من واقعاً در انجام عمل تقسيمهاي سخت وارد هستم»، يا ميتواند به صورت عمومي باشد مانند: «من دوست خوبي هستم» بهترين راه براي آموزش مثبتگويي به بچهها، انجام آن توسط والدين در مورد خودشان است. گفتار مثبت در مورد خود،
نه تنها براي بچهها نفع خواهد داشت، بلكه براي والدين نيز مفيد خواهد بود.
مؤثرترين راه براي تقويت عزت نفس، گفتگو و تلقين به خود است. پيروزمندان، پيوسته واكنشهاي مثبت نسبت به خود و صحبتهاي سازندهاي با خود دارند: «من ميتوانم…»، «عملكرد من تا الان خوب بوده است…»، «دفعه ديگر، اين كار را بهتر انجام ميدهم …» و …
* بچهها را تشويق كنيد كه تصميمهايي در مورد خود بگيرند: قدرت تصميمگيري يكي از مهارتهاي مهم براي بچههاست. وقتي كه بچهها بزرگتر ميشوند و راههاي مختلفي براي انتخاب دارند، داشتن چنين مهارتي خيلي مهم خواهد بود، والدين ميتوانند قدرت تصميمگيري بچهها را به روشهاي مختلف مورد تشويق قرار دهند. اين امر از خردسالي شروع ميشود. والدين ميتوانند راههاي گوناگون را به فرزندان خود ارائه دهند و از آنها بخواهند كه تصميمگيري كنند. براي مثال، والدين ميتوانند از بچههاي خود بخواهند تا غذاي شام را انتخاب كنند. يعني به آنها فهرست تعدادي از غذاها را بدهند و با نظر آنها، نسبت به تهيه غذاي شب اقدام كنند يا ميتوانند در مورد لباسهايي كه براي رفتن به مدرسه ميپوشند از آنها نظر بخواهند. به مرور كه بچهها بزرگتر ميشوند، قادر خواهند بود از عهده انتخابهاي خود برآيند. بازيهايي مانند شطرنج ميتواند قدرت تصميمگيري در كودكان را افزايش دهد. وقتي كه بچهها تصميم گرفتند، مهم اين خواهد بود كه والدين از بچهها بخواهند تا نتيجه تصميمات خود را تحمل كنند. آنان بايد بياموزند كه هر تصميمي اتخاذ ميكنند، پيامد خودش را دارد.
* به بچهها مسئوليت بدهيد: وقتي كه به بچهها مسئوليتهايي داده ميشود، آنها به خود ميبالند و رشد ميكنند. مسئوليتهايي مانند كارهاي عادي و روزمره هفتگي و روزانه باعث ميشود والدين نسبت به توانايي فرزندانشان اعتماد كنند و آنها نيز از عهده انجام كار، به خوبي برآيند در اين بين تشويق براي گرفتن مسئوليت بسيار مؤثر است.
* بچهها را آزاد بگذاريد تا بعضي مواقع خطركنند: هيچ پدر و مادري دوست ندارد كه بچههايشان شكست بخورند. برخي از آنها سعي ميكنند با دور كردن بچهها از فعاليتها و موقعيتهايي كه امكان شكست در آنها وجود دارد، آنان را از اين امر محافظت كنند به هر حال براي بچهها مهم است كه ياد بگيرند آنها هم مانند بزرگترها در مواقعي شكست ميخورند.
بچهها بدون تجربه شكست و ناكامي قادر
به يادگيري چگونگي مقابله با آن نيستند، بنابراين
به جاي محافظ آنها بودن و تلاش در پرهيز از شكست آنان، والدين بايد به بچهها كمك كنند تا وقتي كه چنين اتفاقاتي برايشان ميافتد، بتوانند با روشهاي مثبت
به مقابله با آن برخيزند.
والديني كه نحوه مقابله با شكست و ناكامي را
به فرزندان خود ياد ميدهند، آنها را در تمام عمر
به اين وسيله مجهز ميكنند.
والدين بايد اين نكته را به فرزندان خود يادآوري كنند كه شكستها در نتيجه علل گوناگوني اتفاق ميافتند، نه فقط به خاطر اين كه آنها افراد خوبي نيستند.
اگر بچهها ياد بگيرند كه طرد شدن يا شكست را به عنوان چيزهايي كه به طور موقت روي ميدهد ببينند و اين به خاطر شخص آنها نيست، به احتمال خيلي زياد اجازه نخواهند داد كه شكست يا طرد شدن در عزت نفس آنان اثر بگذارد.
* دوستيهاي فرزندان خود را تشويق كنيد: نيازهاي اجتماعي بچهها در رشد عزت نفس آنان بسيار حائز اهميت است.
بچهها نياز دارند كه اوقاتي را با دوستان خود براي يادگيري ارتباط با ساير افراد خارج از خانواده و با افراد همسن خود بگذرانند.
چنين دوستيهايي به بچهها ياد ميدهد كه چگونه با ديگران همكاري كنند و با افراد ديگر ارتباط داشته باشند.
* به تواناييها و علائق فرزندان خود اهميت دهيد: والدين بايد فرزندان خود را براي مشاركت در فعاليتهايي كه مورد علاقه آنهاست، تشويق كنند.
اين امر ميتواند شامل هر نوع فعاليتي باشد كه براي موفقيت و لذت بچهها تدارك ديده شده است. انجام قسمتي از فعاليتهاي جالب، سرگرم كننده و خوب باعث افزايش عزت نفس ميشود. تشويق و دلگرمي توسط والدين سبب ميشود كه بچهها فكر كنند افرادي توانا و لايقاند.
*كارهاي هنري و پروژههاي فرزندان خود را در معرض نمايش قرار دهيد:
اين روش از بهترين راههايي است كه والدين ميتوانند نشان دهند براي كارهاي فرزندانشان ارزش قائلاند و در نتيجه آنها ارزشمندند. كار بچهها حتي ميتواند در قسمتهايي از خانه به معرض نمايش گذاشته ميشود.
والديني كه كارهاي بچههايشان را به نمايش ميگذارند، اين پيام مهم را به بچهها ميدهند كه: كارهاي آنها مهم و قابل احترام است.
گاهي اوقات كه نياز به تغيير دكوراسيون خانه و استفاده از اقلام جديد احساس ميشود، والدين بايد توجه داشته باشند جلوي ديد بچهها كارهاي آنان را دور نيندازند.
اين كار ممكن است پيام غلطي را به بچهها القاء كند. در اين گونه موارد، والدين بايد كارها را با احتياط جمعآوري و در صورت امكان آنها را در يك پوشه يا در يك مجموعه نگهداري كنند.
والدين بايد به اين نكته نيز توجه داشته باشند كه نبايد كارهايي را كه بچهها دوست ندارند، به نمايش بگذارند. اين كار ممكن است موجب ناراحتي و خجالت آنها شود.
به خاطر داشته باشيد كارهاي زيادي وجود دارد كه والدين ميتوانند براي رشد عزت نفس مناسب فرزندان خود انجام دهند.
والدين بايد توجه داشته باشند كه عزت نفس، چيزي است كه رشد آن از خرد سالي شروع ميشود، بنابراين تلاش آنها نيز بايد خيلي زود شروع شود.
والدين هم همچنين بايد توجه داشته باشند كه بچهها بعضي مواقع علائمي از عزت نفس پايين را بروز خواهند داد كه اگر اين مسئله دائمي نباشد، مشكلي وجود نخواهد داشت، مشورت با متخصصان بهداشت رواني نيز ميتواند در آشنايي با روشهاي افزايش عزت نفس مؤثر باشد.
سه شنبه 29 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 364]