واضح آرشیو وب فارسی:پی سی سیتی: چرا پشه ها نمی توانند ایدز را منتقل کنند؟
یک پشه برای انتشار بیماری باید اول عامل بیماری میکروارگانیسم عامل بیماری را با خونی که می خورد بگیرد.
عامل بیماری باید توانائی زنده ماندن در بدن پشه را داشته باشد(وبهتر است که تعداد آن افزایش نیز یابد)
سپس عامل بیماری باید به غدد بزاقی پشه برسد .محلی که هنگام خونخواری مجدد پشه بزاق از آن عبور می کند تا به میزبان جدید تزریق شود.
پشه ها بزاق تزریق می کنند نه خون خورده شده را.
کانال غذایی و کانال تزریقی از هم جدا هستند افراد الوده به ویروس HIV (که عامل ایدز است)مقادیر بسیار کمی از این ویروس را در خون خود دارند .در حقیقت 70-80 درصد افراد الوده در خونشان سطح قابل تشخیص ذرات ویروس را ندارند.
به علاوه ویروس HIV برخلاف عوامل بیماری های متقله توسط پشه روشی برای زنده ماندن در دستگاه گوارش پشه ندارد .
ذرات ویروس HIV در معده پشه مانند غذاهضم می شوند.
بنا براین هرگز به غدد بزاقی پشه نمی رسند.
روش دیگر برای انتقال HIVاین است که پشه فرد الوده را نیش بزند سپس "فورا"شخص دیگری را نیش بزند وبه قدر کافی ویروس بر روی قطعات دهانی پشه باقی بماند تا آن شخص را آلوده کند.
با این وجود چون میزان ویروس در خون خیلی کم است مقدار خونی که ممکن است وجود داشته باشد روی قطعات دهانی پشه خیلی کم است.
به این دلایل دانشمندان تخمین زده اند که برای انتقال تنها یک واحد HIV ده ملیون پشه باید انسان را درآن واحد نیش بزنند.( بریم خداوند رو شکر کنیم بابت این حکمتش :53:)
چند پرسش و پاسخ مرتبط با مبحث
پاسخ ها از دکتر رسولی نژاد:
علی امين از ايران: آيا ايدز از طريق حشرات گزنده هم منتقل می شود؟
سارا از تهران: چرا پشه که نيش خود را در بدن افراد فرو می کند و ممکن است خون را منتقل کند، در رديف سرايت دهندگان اچ آی وی نام برده نمی شود؟
- ثابت شده که نيش حشرات، به خصوص نيش پشه در انتقال نقشی ندارد. احتمال دارد که ويروس در اثر بزاق حشرات غيرفعال شود، پس احتمال انتقال از اين طريق وجود ندارد.
رضا الف از تهران: لطفا در مورد مدت زمان پايداری ويروس ايدز در محيط خارج از بدن و همينطور در مورد امکان انتقال از طريق آرايشگاه و دندانپزشکی و خدمات مشابه توضيح دهيد. علی از شيراز: در صورتی که از راه آرايشگاه و دندانپزشکی امکان ابتلا هست، چگونه می توان خطر حاصل از مراجعه به اين مکان ها را کمتر کرد؟
- ويروس در طبيعت برای مدت طولانی حتی يا يک هفته، شايد هم بيشتر می تواند زنده بماند، ولی اينکه تا چه حد می تواند در انتقال نقش داشته باشد مشخص نيست، ولی اينها راه انتقال بيماری نيست. در آرايشگاه ها، خانم هايی که تاتو (خالکوبی) می کنند چون از سوزن هايی استفاده می کنند که داخل بدن فرو می رود، خونی می شود و با ترشحات آلوده می شود، می تواند باعث انتقال شود به شرط اينکه اين سوزن برای کسی ديگر استفاده شود. در دندانپزشکی ها هم به همين ترتيب. وسايلی که با خون و ترشحات بدن مريض آلوده شود، در صورتی که درست استريل نشود و برای مريض ديگر استفاده شود، باعث انتقال می شود. از طريق تيغ آلوده هم ويروس منتقل می شود ولی عملا اين اتفاق ها نمی افتد. بهترين کار اين است که اگر کسی سلمانی می رود وسايل شخصی خودش مثل تيغ را همراه ببرد و خانم هايی هم که تاتو می کنند بايد سوزن خود را همراه ببرند. دندانپزشکان هم ملزم هستند که وسايل خود را بعد از هر مريض ضدعفونی کنند و کنترل و نظارت هم تا حدی وجود دارد.
علی از تهران: روزانه اخباری می شنويم مبنی بر اينکه افرادی که به ايدز مبتلا هستند مقداری از خون خود را مثلا در رب گوجه فرنگی و خرما و غيره تزريق کرده اند، آيا در صورتی که اين موارد صحت داشته باشد، آيا امکان ابتلا به مصرف کننده وجود دارد
؟
- عملا اينها راه انتقال نيست. مگر ممکن است داخل خرما خون زد و کسی آنرا بخورد؟ اين کارها عملی نيست و عنوان کردن اين گونه اخبار يعنی انحراف از راه های اصلی انتقال بيماری.
علی از زاهدان: آيا امکان انتقال ويروس ايدز به انسان در هنگام اهداء خون وجود دارد؟ فرهاد از اصفهان: می خواستم بدانم که در ايران کسانی که به طور مرتب فراورده های خونی دريافت می کنند مثل بيماران مبتلا به تالاسمی چقدر احتمال آلوده شدن به ويروس ايدز دارند؟
اگر کسی بخواهد خون اهدا بکند، چون با سوزن های استريل خون می گيرند، مبتلا نمی شوند، ولی در موقع گرفتن خون اگر خون حاوی ويروس باشد احتمال آلودگی شخص خيلی خيلی زياد است و اگر مثلا من بخواهم خونی بگيرم که حاوی ويروس باشد، تقريبا صد درصد مبتلا می شوم. ولی الان در ايران خون و فراورده های خونی از لحاظ آلودگی به ويروس اچ آی وی کنترل می شود، بنا بر اين احتمال انتقال از اين طريق تقريبا نزديک به هيچ است. ولی از آنجا که در بعضی از موارد، از زمانی که ويروس وارد بدن می شود تا زمانی که تست مثبت می شود فاصله می افتد و در اين فاصله ممکن است فرد خون داده باشد، ممکن است که خوب شناخته نشود، درنتيجه ما به کسانی خون می دهيم که احتياج واقعی به آن داشته باشد، يعنی کسانی که اگر خون به آنها ترزيق نکنيم، با زندگی آنها بازی کرده باشيم. در ايران کسانی که خون و فراورده های خونی دريافت می کنند، احتمال آلودگی شان هست، ولی خيلی خيلی کم است.
مريم از تهران: در حين کار تحقيقاتی ام متاسفانه مواردی پيش آمد که مقداری از نمونه خون بيماران مبتلا به سرطان با دستم تماس پيدا کرد، و مطمئن نيستم در آن لحظه جراحت کوچکی در دستانم وجود داشته يا خير؟ تماس من با نمونه های خون از حدود يک سال پيش تا کنون است، تا چه حد بايد نگران ابتلای به ايدز باشم؟ چگونه می توانم نسبت به سلامتی خود مطمئن شوم؟
- خون افراد سرطانی مساوی با ابتلا به اچ آی وی نيست، پس جای نگرانی برای ايشان وجود ندارد. اگر می خواهند مطمئن شوند می توانند به انتقال خون مراجعه کنند و آزمايش بدهند.
حسين از تهران، نازنين از تهران: علائم ظاهری آلوده بودن به اچ آی وی و ابتلا به ايدز چيست؟ امير رضا از تهران: علائم بالينی ايدز چيست؟ پرويز فکور از اردبيل: آيا ايدز هيچ علائم هشدار دهنده ای ندارد؟ فرزين از تهران و حامد از تبريز: اين علائم بعد از چند وقت خود را نشان می دهد؟
- علائم و نشانه های ايدز اختصاصی نيستند. يعنی نشانه هايی نيست که بگوييم اگر شخص آنها را داشت، ايدز دارد. ولی بعضی از نشانه ها هست که پزشکان بايد به آن توجه داشته باشند که اگر شخصی "رفتار پرخطر" دارد و اين علائم هم دارد، می تواند ناشی از عفونت اچ آی وی باشد. مثلا از يک فرد جوانی کار می کند، فعاليت می کند و غذا می خورد، انتظار نمی رود که دهانش برفک بزند، ولی اگر دهانش برفک زد و از طرفی ديگر رفتار پرخطری هم داشت، مثلا در ايران معتاد تزريقی بود، شک خيلی قوی به عفونت اچ آی وی وجود دارد. به همين دليل برای او آزمايش تجويز می کنيم. در مورد عفونت های خاص گوارشی يا تنفسی هم همينطور است ولی اين ميسر نيست که از ظاهر شخص تشخيص دهيم که ايدز دارد.
منبع (http://p30city.net/forumdisplay.php?f=34&order=desc&page=2)
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پی سی سیتی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2672]