پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1850246073
نويسنده: محمدتقى آل غفور نقش فرهنگ در ساختار سياسى ايران معاصر
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نويسنده: محمدتقى آل غفور نقش فرهنگ در ساختار سياسى ايران معاصر
خبرگزاري فارس: «فرهنگ» هر جامعه در ترسيم «ساختار» آن جامعه مؤثر است.سؤال اصلىاى كه مقاله حاضر در صدد پاسخ به آن مىباشد، اين است كه «نقش فرهنگ سياسى جديد ايران بر ساختار سياسى آن چگونه است؟»
«فرهنگ» هر جامعه در ترسيم «ساختار» آن جامعه مؤثر است; به طورى كه نظريهپردازان «فرهنگ سياسى»، همچون آلموند و پاول، با استفاده از تقسيم فرهنگ سياسى جوامع مختلف به تقسيم نظامهاى سياسى آنها پرداختهاند. البته اين به معناى غفلت از تاثير حكومتبر فرهنگ سياسى جوامع نيست، كه «الناس على دين ملوكهم». و يا به فرموده على(ع): «الناس بامرائهم اشبه منهم بآبائهم»; «مردم به حاكمانشان شبيهترند تا به پدرانشان».
با تمركز بر روى خانواده و بررسى اين كانون فرهنگساز، زمينهاى براى مطالعه و بررسى به وجود مىآيد كه با استفاده از آن مىتوان بعضى از ابهامها درباره فرهنگ سياسى جامعه را برطرف كرد. با مطالعه در خانواده معاصر ايرانى و مشاهده فرهنگ پدرسالارى در آن، مىتوان ارتباطى بين اين فرهنگ و فرهنگ سياسى تبعىمشاركتى موجود در جامعه برقرار كرد.
گاهى به علت تغيير در باورها، ارزشها و احساسات جامعه، فرهنگ سياسى جامعه تغيير مىكند و خلاف اين امر كلى مشاهده مىشود. در صورتى كه نخبگان جامعه با رهبرى صحيح بتوانند پيوند جامعه را با اين فرهنگ جديد مستدام نگهدارند، يعنى آن احساسات و ارزشها را درونى و تبديل به باور نمايند، «ساختار سياسى» و نظام سياسى جديد و انقلابى حفظ مىشود. در غير اين صورت همان طور كه تاريخ معاصر ايران نشان داده است، دوباره فرهنگ سياسى سنتى بازگشت مىكند. از سوى ديگر تجانس و انسجام عناصر فرهنگى، امرى جدى به نظر مىرسد; همچنانكه عدم هماهنگى و سازش اجزاى فرهنگى، موجب تنازع آن اجزا و سستى مجموعه مىگردد. بويژه آنكه انتقال اين كشمكش از حيطه فرهنگى به جامعه سياسى، يكى از علل بىثباتى سياسى به شمار مىآيد. از اين رو شناختحالت تحليلى و تركيبى فرهنگ سياسى ايران، درك تاثير تحول فرهنگى بر ساختار سياسى و فراهم نمودن پارهاى از مقدمات ثبات سياسى ضرورى به نظر مىرسد.
سؤال اصلىاى كه مقاله حاضر در صدد پاسخ به آن مىباشد، اين است كه «نقش فرهنگ سياسى جديد ايران بر ساختار سياسى آن چگونه است؟»
فرضيههايى كه در اين باره به ذهن متبادر مىشود، عبارتند از:
1. فرهنگ سياسى ايران تبعىمشاركتى است.
2. هرچند اين فرهنگ موجب تاسيس و پيشرفت نسبى نهادهاى سياسىمشاركتى، مانند مجلس شده، فرهنگ عموم مردم همچنان به صورت تبعى باقى مانده است.
3. وجود چند پارچگى فرهنگى در ايران منجر به بىثباتى سياسى شده است.
4. در مراحل اوليه، مذهب منبع اصلى تغيير ساختار سياسى ايران معاصر بوده است، ولى در مراحل بعدى، سنت جايگزين آن شده است.
براى بررسى فرضيههاى مورد نظر، مفروضات زير در نظر گرفته شده است:
1) خانواده در ايران، اولين و بادوامترين نهاد پرورش شخصيت و تربيت افراد است.
2) خانواده ايرانى مبتنى بر نظام پدرسالارى است.
3) در اين نظام تمرين و تعليم به وسيله پدر (بزرگ خانواده) داده مىشود.
4) هر نظام سياسى، فرهنگ سياسى خاص خود را دارد.
5) تحول فرهنگ سياسى در متن و عمق تغيير ساختار سياسى نهفته است.
6) يكپارچگى فرهنگى يكى از موجبات ثبات سياسى است.
در اين مقاله، به لحاظ ماهيت آن، بيشتر از روشهاى تحقيق متداول در علوم سياسى: تاريخى، توصيفى و نظرى بهره بردهايم. ابتدا مفاهيم فرهنگ، فرهنگ سياسى، ساختار و ساختار سياسى را توضيح داده، سپس به ترتيب، ريشهها و ويژگيهاى فرهنگ سياسى ايران و نقش خانواده در آن، ساختار سياسى ايران در دورههاى مشروطه تا جمهورى اسلامى، اجزاى آن ساختارها و ارتباط آنها با يكديگر را مورد بحث قرار مى دهيم.
1. فرهنگ و فرهنگ سياسى
در آغاز جهت روشن نمودن مفهوم فرهنگ، رابطه آن با تمدن بيان مىشود; زيرا اين دو، رابطه مفهومى تنگاتنگى دارند و حتى بعضى آنها را مترادف دانستهاند. معانى متفاوتى كه براى دو واژه ذكر گرديده است در چهار دسته زير قرار مىگيرند:
1. مترادف بودن فرهنگ و تمدن. فرهنگ جامعهشناسى مىنويسد: «در سنت انگليسىفرانسوى، مفهوم فرهنگ اغلب مترادف با تمدن به كار مىرود». (1) دهخدا معناى مجازى «تمدن» را تربيت و ادب، كه از معانى فرهنگ است، ذكر كرده است. همچنين ادوارد تايلر تعريف مشابهى ارائه داده است: «فرهنگ يا تمدن... كليت درهم بافتهاى استشامل: دانش، دين، هنر، قانون، اخلاقيات، آداب و رسوم و هرگونه توانايى و عادتى كه آدمى همچون عضوى از جامعه به دست مىآورد. (2)
2. گسترش معناى تمدن به گونهاى كه شامل فرهنگ نيز بشود. دايرةالمعارف بريتانيكا (3) ، دايرةالمعارف امريكانا (4) و گاستون بوتول (5) اين گونه نظر داده اند. فوكوتسوا يوكيشى نيز مىنويسد: «در مورد تمدن مىتوانيم بين صورت خارجى و روح درونى آن تمايز قائل شويم». (6)
3. گسترش فرهنگ به گونهاى كه شامل تمدن هم بشود. الموسوعة السياسية (7) ، دايرةالمعارف فارسى (8) ، دايرةالمعارف بينالمللى (9) و افرادى مانند هرتسكوويتس (10) ، و ر.ه. لوى (15) تعريفهايى مشابه ويسلر ارايه دادند; ويسلر فرهنگ را عبارت از «تمامى كرد و كارهاى اجتماعى، به گستردهترين معناى آن، مانند زبان، زناشويى، نظام مالكيت، ادب و آداب، صناعات، هنر و...» (16) مىداند.
4. تفكيك بين فرهنگ و تمدن. محمد على اسلامى ندوشن دو تفاوت بين آن دو ذكر مىكند. فرهنگ جنبه ذهنى، معنوى و فردى دارد و تمدن جنبه عملى، عينى و اجتماعى. فرهنگ وسيعتر و قديمتر از تمدن است (17) . باتامور، موريس دوورژه (18) ، گى روشه (19) ، و اوسكو (20) ، همين نظر را ارائه دادهاند.
با ملاحظه تعاريف فوق و پذيرش تفكيك بين فرهنگ و تمدن، تعريفى كه از فرهنگ ارائه مىشود عبارت است از: جنبههاى تصورىاى كه از منابع مختلف براى فرد يا جامعه اندوخته شده و با ايجاد انگيزه موجب كنش مىگردد و به وسيله آثار خارجىاش قابل بررسى و ارزيابى است. از فرهنگ مىتوان به عنوان خود يا هويت فرد و جامعه ياد كرد.
فرهنگ سياسى، تابعى از فرهنگ عمومى و مفهومى است كه سعى در تركيب رهيافتهاى روانشناختى، مردمشناختى، جامعهشناختى و تاريخى براى پركردن خلا موجود بين سطح تحليل خرد رفتار سياسى فرد و سطح تحليل كلان رفتار سياسى مبتنى بر متغيرهاى مشترك جامعه دارد. متفكران اسلامى و غربى در آثارشان بر تاثير فرهنگ سياسى اشاره دارند. در قرآن كريم آمده است: كل يعمل على شاكلته. (21) و ذيل همين آيه در تفسير الميزان رفتار انسان مترتب بر خوى و اخلاق او دانسته شده است; البته به گونهاى كه انسان مقيد مىشود تا به مقتضاى آن رفتار نمايد. (22) در نهجالبلاغه در نامه حضرت على(ع) به مالك اشتر، نحوه تنظيم متن و دستورالعمل، تقدم و اولويت مسائل درونى و معنوى بر امور جارى و عينى حكومتى گوشزد شده است. همچنين در صحيفه سجاديه نيز تقدم باور و انگيزه بر عمل و شناخت كيفيتباور از نحوه عمل تذكر داده شده است. (23) در همين راستا دانشوران مسلمان، از جمله فارابى در آراء اهل مدينه فاضله، فرهنگ هر ملت را ترسيمات ذهنى يا خيالى آن ملت كه در نفوس و عقول آنها مندرج گشته، به صورت جوامع سياسى خودنمايى مىنمايد، معرفى مىكند. خواجه نصيرالدين طوسى در اخلاق ناصرى با تاثر از وى، ضمن تشريح مفصل لايهها و ويژگيهاى مختلف فرهنگى، جوامع سياسى متفاوت را مبتنى بر روحيات، باورها و... و الگوهاى رفتارى متفاوت مىداند. ساير دانشوران نيز هر كدام رديابى اين موضوع را به گونهاى مديون خود ساختهاند. از جمله ماكياولى در مورد علت ثبات يا بىثباتى يك جامعه معتقد است كه: «تا حدود زيادى بستگى به درجه سازگارى، دايتسياسى و عادات اخلاقى شهروندان و هنجارهاى رفتارى كه توسط قانون اساسى تجويز شده، دارد.» (24) همچنين مونتسكيو با نگارش روح القوانين در فرضيه خود «فرهنگ» را از جمله عوامل مؤثر بر محتواى قوانين حكومتها و دين، معرفى مىنمايد.
روسو در قرارداد اجتماعى بيان مىدارد كه افراد يك جامعه در صورت تجهيز صحيح تربيتىفكرى مىتوانند اختيارات خود را با ميل و رضايتبه هياتى بسپارند تا آن هيات براساس قانون در تامين مصالح عمومى اقدام كند و زعماى جامعه را در پذيرش از سوى مردم، ناچار به توسل به باورهاى آنها مىداند. دوتوكويل نيز در مورد تاثير روحيات و اخلاق مردم بر حكومت معتقد است كه:
مساعدترين شرايط طبيعى و بهترين قوانين، مادام كه با عادات و رسوم اخلاقى مساعد [همراه] نباشد براى دوام اساس يك حكومت جمهورى دموكراتيك كافى نخواهد بود و حال آنكه اخلاق مىتواند نامساعدترين شرايط طبيعى و بدترين قوانين را به نفع خود مهار نمايد. اهميت اخلاق و عادات و رسوم يك حقيقت عام است كه تحقيق و تجربه هميشه آن را تاييد كردهاند و در نظر من، اخلاق يك نقطه مركزى است. (25)
سپس وى با توضيح واژه اخلاق مقصود خود را از به كارگيرى اين واژه روشن مىسازد:
منظور من از اخلاق و عادت تنها معانى و مفاهيم خاص كلمه، كه عبارت از عادات ذاتى يك ملتباشد، نيست; بلكه غرض مجموعه نظريات و اطلاعاتى است كه در ميان افراد يك ملت وجود دارد، و به مجموعه عقايد شمول مىيابد كه تشكيلدهنده عادات و خصوصيات اخلاقى آن ملت است. بدين ترتيب منظور من از كلمه عادات و اخلاق، كيفيت روحى و معنوى يك ملت است. (26)
وبر به گونه برجستهترى در كتاب اخلاق پروتستانى و روح سرمايهدارى در مقابل بينش افراطى ماركس، روحيه پروتستانيسم را منشا و موجد سرمايهدارى غرب و تحولات مادى و معنوى متعاقب آن مىداند. وى ضمن اذعان به تاثير شرايط و تضاد طبقاتى، در تحليل خود از سرمايهدارى، با تكيه بر باورها، عقايد و... فرهنگ را عبارت مىداند از «...شيوهاى كه انسانها براساس آن زندگى كردهاند، جهتى كه به هستى خود دادهاند و سلسله مراتبى كه بين ارزشها برقرار كردهاند». (27)
چارچوب نظرى فرهنگ سياسى
تاثير اين گونه نظريات، زمينه را براى ارائه چارچوب نظرى فرهنگ سياسى به صورتى مستقل فراهم ساخته است. بيش از همه گابريل آلموند در انسجام اين چارچوب كوشيده، لكن پيش از بيان نظر وى ابتدا بطور فشرده انديشه تالكوت پارسونز را كه بشدت بر آلموند تاثير گذاشته و تئورى وى را كاربرد سياسى داده است، مرور مىكنيم. پارسونز در تئورى ساختىكاركردى خود معتقد است كه هر نظام عبارت است از مجموعهاى از عناصر كه بر هم تاثير و تاثر متقابل داشته هر كدام نقشى را به عهده دارند. البته نقشها از يك طرف مبتنى بر پايگاه اجتماعى فرد و يا گروه هستند و از طرف ديگر از ارزشها و هنجارها سرچشمه مىگيرند. از مجموع چند نقش، يك ساختار، مانند دانشگاه، و از مجموع چند ساختار نظام بوجود مىآيد و نظامها و ساختارها هر كدام داراى كاركردى خاص مىباشند.
وى فرهنگ را به سه ايستار شناختى، عاطفى و ارزشى تقسيم مىكند. بدين ترتيب وى تصديق مىكند كه معتقدات، نمادهاى بيانگر و ارزشها در تحليل و مطالعه جامعه دخيلند. همين دستهبندى، نظر عالمان علم سياست، از جمله آلموند را كه در مقاطع مختلف به بحث فرهنگ سياسى پرداختهاند، به خود جلب كرده است. با اين مقدمه مى توان گفت كه رهيافت فرهنگ سياسى از طرفى از دستاوردهاى جغرافيدانان، اقتصاددانان، جمعيتشناسان، تكنولوژيستها، نخبهگرايان و... سود مىبرد و از طرف ديگر به طور آشكار تكعاملنگرى آنها را رد مىكند اين مفهوم از زمانى كه به وسيله دانشمندانى از قبيل آلموند، بير و اولام رواج يافت، تاكنون به عنوان رهيافتى مشهور در ريختشناسى نظامهاى سياسى باقى مانده است. تحت تاثير همين رهيافت است كه تمايز نظامها را تنها از طريق ساختار ممكن كرده، بلكه درك حقيقى آن نظامها و ساختار آنها را منوط به شناخت مجموعه باورها، ارزشها و احساساتى مىداند كه آن نظامها را فراگرفته است. براساس اين تئورى، نظام سياسى هر كشورى نتيجه عوامل دينى، تاريخى، جغرافيائى، اجتماعى و اقتصادىاى است كه فرهنگ سياسى پوياى آن كشور را به وجود مىآورد.
آلموند و همكارانش با استفاده از مفاهيم و چارچوبهاى نظرى پارسونز، چارچوبى نظرى براى مطالعه مقايسهاى سياست در كشورهاى آمريكا، بريتانيا، آلمان (غربى)، ايتاليا و مكزيك و... فراهم مىكنند. در اين مطالعه مقايسهاى، آنان نتيجه مىگيرند كه فرهنگ و ساختار سياسى داراى ارتباطى متقابل هستند. از نظر آنها نظام سياسى مجموعهاى از نقشها يا ساختارى از نقشهاست كه در آن فرد يا گروه نقش بازيگر را دارد. البته آنها، مانند پارسونز، تاكيد مىكنند كه براى هر بازيگر نقشهاى متعددى وجود دارد. آنها علاوه بر مفهوم نقش، كه در ارتباط با ساختار مطرح است، از واژه موضعگيرى نيز در ارتباط با فرهنگ استفاده نموده، اظهار مىدارند كه «يك نظام سياسى، در چارچوبهاى از مواضع مردم نسبتبه فعاليتسياسى تشكيل شده است». (28) آنها با پذيرش سه ايستار شناختى، ارزشى و عاطفى مطرح شده به وسيله پارسونز، اظهار مىدارند كه جهتگيرى فرد شامل سه جزء است: 1. جهتگيريهاى شناختى; به معناى اطلاع، اعم از دقيق و غير دقيق، از نظام سياسى.2. جهتگيريهاى نفسانى; به معناى احساس وابستگى، دخالت، طرد، و امثال آن راجع به موضوعات سياسى. 3. جهتگيريهاى ارزشى; به معناى قضاوت راجع به موضوعات سياسى. آنگاه آن سه حوزه را در ارتباط با موارد زير قرار مىدهند:
1. كل نظام سياسى، شامل توسعه تاريخى، ابعاد، قدرت و ويژگيهاى قانونى آن.
2. شيوههاى درون داد، يعنى نيروهاى مؤثر بر تصميمگيرى، از قبيل احزاب سياسى، گروههاى فشار و رسانههاى گروهى.
3. فرآيندهاى برونداد، يعنى كار شعب قانونگذارى، مجريه و قضائيه.
4. وجود فرد، يعنى ارزيابى شخص از نقشى كه خودش در حيطه سياسى بازى مىكند. و بدين ترتيب نظامهاى سياسى را تقسيمبندى مى كنند. از اين رو در تقسيمبندى آنها فرهنگ سياسى يك عامل اساسى است.
2. انواع فرهنگ سياسى
از نظر آنها سه نوع فرهنگ سياسى خالص، يعنى محدود، تبعى و مشاركتى وجود دارد و علاوه بر اينها، فرهنگهاى تركيبى، به نامهاى محدود تبعى، محدودمشاركتى و تبعىمشاركتى نيز وجود دارد. توضيح اجمالى آنها در ذيل خواهد آمد.
فرهنگ سياسى محدود: در جوامع ساده سنتى، كه در آن تخصص در سطح بسيار پايينى است و هر بازيگر تركيبى از نقشهاى سياسى، اقتصادى، مذهبى و... را به عهده دارد، يافت مىشود. در اينجا افراد تحتحكومت هر چند از جامعه به عنوان يك كل آگاهى دارند، ولى هيچ گونه آگاهىاى به نظام سياسىاى كه تحتحكومت آن هستند، از خود بروز نمىدهند.
فرهنگ سياسى تبعى: افراد در جوامع داراى اين فرهنگ از برونداد و روند تصميمگيرى نظام سياسى اطلاعى ندارند.
فرهنگ سياسى مشاركتى: مردم در جوامع پيشرفته، كه داراى اين فرهنگ هستند، نقش فعالى در سياست ايفا مىكنند و از درونداد و برونداد نظام سياسى آگاهى دارند و در يك جمله از حقوق و وظايف خود مطلعند.
آلموند و همكارانش علاوه بر اين سه گونه فرهنگ سياسى خالص به انواع فرهنگهاى سياسى تركيبى، به صورتى كه پيشتر گذشت، اشاره مىكنند. غرض آنها در تحقيقات مختلفشان در اين زمينه اين است كه با بررسى فرهنگ سياسى هر كشور از ورود بار ارزشى مفاهيم غربى به جهان سوم جلوگيرى شود تا محقق در فضايى علمى و بدون پيشداورى، به تحقيق خودكه مىتواند روندها و فعاليتهاى سياسى تمام نظامها را شامل شود، ادامه دهد.
3. ساختار سياسى
ساختار به معنى ساخت، سبك و شيوه است كه در قرن نوزدهم از معمارى و زيستشناسى به وسيله هربرت اسپنسر وارد علوم انسانى گرديد. سپس انديشه ساختگرايى به وسيله دوركيم وارد جامعهشناسى گرديد و آنگاه در رابطه با اين انديشه دو بينش به وجود آمد: تجربهگرايى، نوميناليسم (اصالت تسميه).
اسپنسر، دوركيم و رادكليف براون جزء دسته اول هستند و معتقدند كه ساخت عبارت است از: «سازمان و ترتيبات بخشهاى مشاهدهپذير كه در كل ساخت اجتماعى وجود دارند.» (29) تالكوت پارسونز، از دسته دوم، معتقد است كه ساخت امرى ذهنى و انتزاعى است. فرهنگ علوم اجتماعى در تعريف اين واژه مىنويسد: «ساخت، نحوه تنسيق و تنظيم مجموعهاى از اشياء، اجزا و نيروهاست كه چنان در كنار هم قرار گرفتهاند كه مجموعه خاصى را تشكيل مىدهند.» (30) همچنين به اعتقاد رادكليف براون، ساخت در شبكه روابط اجتماعى خلاصه مىشود. «...ساخت جامعه، شبكه ارتباطات اجتماعى موجود است كه وحدت آنها در شبكه مستمرى كه پايگاهها و نقشها محور اصلى آن را تشكيل مىدهند، خلاصه مىشود.» (31) وى معتقد استساخت، چيزى جز روابط اجتماعى موجود ميان افراد نيست و از اين رو امرى عينى و قابل مشاهده است، ولى شكل ساختى را امرى انتزاعى مىداند كه از ساختهاى گوناگون به دست مىآيد و از ثبات و پايدارى نسبى برخوردار است.
ماكس وبر در تعريف ساخت مىنويسد: «طرح منطقى روابط انتزاعى كه شالوده يك واقعيت را تشكيل مىدهد.» (32) لوى اشتراوس نيز معتقد است: منظور از ساخت تركيب خاص همبستگى اجزاى يك مجموعه با هدف معين است. ساخت اجتماعى براى وى عبارت است از: الگوهايى كه بر مبناى واقعيت اجتماعى ساخته شده، نه خود واقعيت اجتماعى. (33) از نظر پارسونز نيز: «ساخت عبارت است از آرايش عناصر يك نظام اجتماعى به ترتيبى كه مىتوان اين آرايش را از نوسانات ناشى از روابط نظام با محيط ايمن دانست». (34) به اعتقاد وى ساخت در رابطه با نظام اجتماعى مطرح مىشود. بدين بيان كه از نظر او نظام اجتماعى داراى دو جنبه است: جنبه ايستا و ابتبه نام «ساخت»، و جنبه پويا و متحرك به نام كاركرد. پس ساختبا نظام يكى نيست. در مجموع مىتوان گفت از نظر نوميناليستها ساخت، امرى انتزاعى براى كشف واقعيتهاست.
به هر حال ساخت عبارت است از: مجموعهاى از عناصر كه داراى روابط متقابل و مستحكم هستند و آن مجموعه داراى وجودى مستقل از اجزاى خود است. پس از بيان اجمالى تعريف ساختار، اكنون مفهوم ساختار سياسى توضيح داده مىشود.
آلموند و پاول در رابطه با ساختار سياسى مىنويسند: «منظور ما از ساختار، فعاليتهاى قابل مشاهدهاى است كه نظام سياسى را به وجود مىآورند... مجموعه خاص از نقشهاى مرتبط به يكديگر...» (35) همچنين آنها مىنويسند: «ساختارهاى سياسى به معنى شيوههاى منظم اجراى فعاليتهاى سياسى از سوى مردم مىباشد و آشناترين ساختارهاى سياسى عبارتند از: نهادهاى سياسى، از قبيل احزاب، انتخابات، قواى مقننه، مجريه و تشكيلات ادارى». (36) و بالاخره جوهرى، ساختار سياسى را چنين تعريف مىكند:
در حالى كه كاركردها به نتايج دخالت دادن اهداف و نيز فرآيندهاى الگوهاى عمل مىپردازند، ساختارها دلالتبر آن ترتيبات درون نظامها دارند كه به اجراى اين كاركردها مىپردازند. ممكن استيك كاركرد خاص توسط مجموعهاى پيچيده از ساختارها انجام شود، درستبه همان شكل كه هر ترتيب ساختارى مفروض مى تواند كاركردهايى را انجام دهد كه نتايجى متفاوت براى ساختار داشته باشد. (37)
همان طور كه معلوم است آلموند و پاول با تاثر از براون، سى رايت ميلز و پارسونز واحد پايهاى ساختار سياسى را نقش مىدانند كه سلسله روابط آن نقشها و فرهنگ حاكم بر آنها موجب ساختار سياسى مشخص مىگردد. آنها همچنين با مطرح كردن فعاليتهاى قابل مشاهده نظام سياسى به عنوان ساختار، اثرپذيرى خود را از ساختارگرايان تجربهگرا معلوم مى دارند. به هر حال در مجموع مىتوان گفت كه ساختار سياسى عبارت است از مجموعهاى مستقل كه از نهادهاى غير رسمى و رسمى سياسى كه در جامعه سياسى نقشهايى را بر عهده دارند، به وجود آمده است و همچنين سلسله مراتب آن عناصر، فرايند تصميمگيرى و برونداد مجموعه را دربر مىگيرد.
عوامل مؤثر در تمايز فرهنگى جوامع
در اين باره دو دسته نظريه وجود دارد: جبرگرا و ارادهگرا. جبرگراها عمدتا بر شاخصههاى پايدار محيطى و بيولوژيك، همانند جغرافيا (ابن خلدون)، اقتصاد (كارل ماركس) و جمعيت (اميل دوركيم) تاكيد دارند. در حالى كه ارادهگراها به آموزش در شكلگيرى فرهنگ سياسى اهميت مىدهند. نخبهگرايان از اين دستهاند.
پس از بيان اين مقدمات مىتوان گفت كه رهيافت فرهنگ سياسى از طرفى از دستاوردهاى جغرافيدانان، اقتصاددانان، جمعيتشناسان، تكنولوژيستها، نخبهگرايان و... سود مىبرد و از طرف ديگر بطور آشكار تكعاملنگرى آنها را رد مىكند.
آلموند و همكارانش با استفاده از مفاهيم و چارچوبهاى نظرى پارسونز، چارچوبى نظرى براى مطالعه مقايسهاى سياست در كشورهاى آمريكا، بريتانيا، آلمان (غربى)، ايتاليا، مكزيك و... فراهم مىكنند. در اين مطالعه مقايسهاى آنان نتيجه مىگيرند كه فرهنگ و ساختار سياسى داراى ارتباطى متقابل هستند. از نظر آنها نظام سياسى مجموعهاى از نقشها يا ساختارى از نقشهاست كه در آن فرد يا گروه نقش بازيگر را دارد. البته آنها، مانند پارسونز، تاكيد مىكنند كه براى هر بازيگر نقشهاى متعددى وجود دارد. آنها علاوه بر مفهوم نقش، كه در ارتباط با ساختار مطرح است، از واژه موضعگيرى نيز در ارتباط با فرهنگ استفاده نموده اظهار مىدارند كه «يك نظام سياسى، در چارچوبهاى از مواضع مردم نسبتبه فعاليتسياسى تشكيل شده است.»29
4. منابع فرهنگ
موقعيت جغرافيايى
ايران به دليل جايگاه ويژه و استراتژيك خود، يعنى وصل دو قاره آسيا و اروپا و وجود خليج فارس در ناحيه جنوبى آن، زمينه را براى گسترش مناسبات تجارى، اقتصادى، فرهنگى، اجتماعى و قومى فراهم كرده و از سوى ديگر مورد تهاجم و تاخت و تاز بوده است. هجوم مكرر و مخصوصا غارتهاى قرن اخير، محصول كانون خانواده را آميخته با بيگانهگريزى كرده است.
موقعيت تاريخى
سرتاسر تاريخ ايران، نوسان بين تمركز سلطه سياسى و تفرق بوده است. ورود آريائيها به ايران و غلبه آنها بر اقوام بومى همزمان با عدم تمركز بوده است. در خراسان قوم پارت، در غرب قوم ماد و در فارس قوم پارس مستقر شدند. مادها اولين دولت تاريخى ايران را تشكيل دادند (708ق.م) تا اينكه قوم پارس، مادها را شكست دادند (550ق.م) و اولين دولت متمركز را به پادشاهى كوروش به وجود آوردند. در جهت تحقق تمركز و گسترش دامنه سلطه، تاخت و تازهاى داخلى و خارجى تشديد شد.
ايرانيان با انقراض هخامنشيان و سلطه حدود هشتاد ساله (330-250ق.م) سلوكيان، طعم تلخ حكومتبيگانه را چشيدند. شكستهاى پىدرپى ايرانيان از روميان در زمان خسرو پرويز اين حالت را كه توام با تحقير بود، مورد تاكيد قرار داد. در پايان دوره ساسانى با ورود نيروهاى اسلام روزنهاى براى ايرانيان باز شد، ولى فجايع دوره اموى و تبليغات آنها نسبتبه ايرانيها مجددا بيگانهستيزى ايرانيان را تشديد كرد.
برخورد حسابشده ايرانيان در ابتدا، تفكيك مجرى قانون از اصل و خود قانون بود و آيه «اذن للذين يقاتلون بانهم ظلموا» (38) شعار آنان بود. ظلمستيزى ايرانيان كه اسلام را به خاطر ظلمستيزيش و نجات از ظلم پذيرفته بودند به نمايش گذاشته شد، اما سلامت اين مسير نيز به وسيله پارهاى از رهپيمايان در امان نماند.
ظهور و توالى سريع سلسلههاى طاهريان، صفاريان، سامانيان، آل زياد، آل بويه، سلجوقيان و خوارزمشاهيان ايران را به تفرق قبل سوق داد و اين بار ايران نه در وضعيت تمركز، بلكه در حالت تفرق، مورد هجوم شديد مغول قرار گرفت و بيگانه ترسى ايرانيان را تقويت كرد. سرانجام با آغاز سلسله صفويه بار ديگر به سوى تمركز هدايتشد و اين نوسان بين تفرق و تمركز تا پايان دوره قاجار ادامه يافت. مداخلات و تهاجمات بيگانه، خصوصا روسيه و انگليس در دوره قاجار و امضاى قراردادهايى كه با منافع ملى ايران در تضاد بود و از جمله گلستان، تركمنچاى، پاريس، آخال، رژى، رويتر،( 1907، 1915، 1919) و غيره، بيش از پيش بر نفرت ايرانيان نسبتبه استبداد و استعمار افزود.
در زمان مظفرالدين شاه بر اثر تجربه نهضت تنباكو، افزايش آگاهى نسبى نيروهاى داخلى، فساد نظام ادارى كشور، ظلم، اطلاع نسبتبه شكست روسيه از ژاپن، انقلاب مشروطه ژاپن و رشد حركت مشروطهطلبى در بعضى كشورها، از قبيل هندوستان، انقلاب مشروطه پيروز شد و نظام و ساختار سياسى كشور تغيير كرد. براى شاه تعيين وظيفه و براى مردم تعيين حق، از جمله عدالت و آزادى، نمود و براى اولين بار قدرت توزيع شده را آزمايش و نظارت شريعت را قانونى نمود. بار ديگر در زمان رضاشاه، هر چند به صورت غير قانونى، قدرت پراكنده متمركزتر از گذشته گرديد. علاوه بر ظلم و بيداد، وابستگى بيشتر به ارزشهاى غربى نيز تحميل شد. در كنار وابستگى برخى از نخبگان سياسى، سوءاستفادههاى آمريكا، بخصوص در اواخر دوره محمدرضاشاه و اتكاى او به بيگانه، نه تنها بيگانهترسى و بيگانهستيزى ايرانيان را تشديد و تقويت كرد، بلكه عدم اطمينان به خودى را نيز افزايش داد; به طورى كه نسبتبه همه چيز به عنوان توطئه نگريسته مىشد. زيرا بر ظلم سلاطين سلسلههاى سابق، وابستگى به خارجى نيز (بخصوص از اواخر دوره قاجار) افزوده شد و مشروعيت موجود گردش قدرت را دچار اختلال كرد.
در سال 57 با افزايش آگاهيهاى مردم و مشاركت آنها، اين بار انقلاب اسلامى به خاطر ايجاد اميد، حركت، فرو ريختن ترس و طرح بازگشتبه خويشتن، گرايشهاى قوى ضد استبدادى و استعمارى، به ثمر نشست و نظم موجود بينالمللى را برهم زد و با حذف سلطنت از فرهنگ سياسى ايران و طرح ارزشها و احساسات اسلامى پيروزى كلى مكتب و فرهنگ اسلامى را اعلام داشت.
بافت جمعيتى
تركيب جمعيتى ايران (ايلياتى، روستايى و شهرى)، گردش قدرت در ايران معاصر را بدين شكل رقم زد كه اقليت اين بافت، يعنى ايلها، از قبيل طايفه كوچك قرخلو از ايل افشار، ايل زند از طوايف لر و ايل قاجار به روستاييان تاختند و با قدرت شمشير، دسترنج روستاييان را متصرف و در شهر ساكن شدند. استمرار اين سير مساله «الحق لمن غلب» و رئيسگزينى ايل و انقياد در مقابل رئيس را به صورت عادت وارد كانون تربيتى ايران كرد.
وضعيت اقتصادى
اقتصاد و سيستم معيشتى ايرانيان نيز ارتباط تنگاتنگى با كانون فردپرورى ايرانيان دارد. در اين باره مهندس مهدى بازرگان مىنويسد: «نمىتوانيم منكر شويم كه سيستم معاش و طريقه ارتزاق يا اشتغال، مهمترين عامل تربيتى و سازنده خصال در روح شخص يا ملت مىشود». (39)
دين
با توجه به اينكه جامعه ايران از ديرباز يك جامعه دينى بوده است، دين، يكى از منابع مهم فرهنگى اين كشور محسوب مىشود. چگونگى حضور دين را در ايران مىتوان به دورههاى زير تقسيم كرد: 1. پيش از زرتشت 2. زرتشت 3. ساير اديان 4.اسلام 5. از آستانه انقلاب مشروطه تا انقلاب اسلامى 6. از انقلاب اسلامى به بعد.
اعتقادات پيش از زرتشت: چنانچه از كتب تاريخ باستان برمىآيد آريائيان در آستانه استقرار و اسكان در ايران معتقد به نوعى طبيعتپرستى ثنوى بودند; يعنى عوامل سودبخش و زيانآور را براى جلب سود و دفع ضرر پرستش مى كردند.
زرتشت: جهت و علت وجودى زرتشت مبارزه با همين خرافات و ارائه طريق اصلاح بود. از اين رو براى او عبادت به معنى انديشه نيك، گفتار نيك و پندار نيك بود. وى به اصلاح فرهنگ كار نيز مبادرت ورزيد.
همچنين وى براى رهايى از سرگردانى و تفرقه، اتحاد و وفاق اجتماعى را توصيه مىكرد: «بشود كه ما با همه نيكان و راستان هفت كشور زمين، همكار و انباز شده در بهترى و نيكى جهان و جهانيان بكوشيم». (40)
زرتشتخدمتبه جامعه و عدالت را به عنوان ارزش مد نظر داشت و در اين باره مىگفت: اهورامزدا فرزندى به من عطا فرما كه با تربيت و دانا بوده در هيات اجتماعى داخل شده و به وظيفه خود رفتار نمايد. فرزند رشيد و محترمى كه احتياج ديگران را برآورد. فرزندى كه بتواند در ترقى و سعادت خانواده و شهر و مملكتخود بكوشد. (41)
ولى علىرغم توصيهها و تاكيدهاى زرتشتبر آن ارزشهاى مثبت، در نهايت، باورها، اطلاعات، ارزشها و احساساتى كه از قبل در ناخودآگاه جامعه ايرانى نهفته و آميخته با خرافات بود، دين زرتشت را مورد نفوذ و رسوخ خود قرار داد. ساسانيان، برخلاف اشكانيان كه با عنصر خارجى، يعنى سلوكيان، مىجنگيدند، خود را در مقابل مخالف داخلى (اشكانيان) مىديدند. به سبب علاقه شخصى اردشير به دين زرتشت، سياست كشور را به عوض تساهل اشكانى بر اساس مذهب نهادند و بر حيطه نفوذ روحانيون زرتشتى افزودند. روحانيون زرتشتى نيز با استفاده از فرصت رياست و وساطتبين شاه و مردم سعه صدر را رها كرده و به جبر و اكراه متوسل شدند. كريستن سن در اين مورد مىگويد: «روحانيان زرتشتى بسيار متعصب بودند، ليكن اين تعصب بيشتر مبتنى بر علل سياسى بود... در داخل كشور مدعى تسلط تام بودند. پيروان ساير اديان را، كه رعيت ايران به شمار مىآمدند، محل اطمينان قرار نمىدادند». (42) سرانجام به خاطر عدم تسامح و تساهل موبدان، فرصتطلبى و آلوده ساختن دين به خرافات دين زرتشت كه پيشرو، مترقى و مكتبى شجاعپرور بود، همسو با فرهنگ پيش از خود شده و دچار سرنوشت آن گرديد.
ساير اديان: اديان ديگرى نيز در مناطق مختلف ايران رواج داشت. از جمله يهوديان كه پس از پيروزى كوروش، در جنگ بابليان و رهايى آنها از اسارت، در سرحدات غربى ايران مستقر گشتند، و كمكم به سمت نواحى مركزى ايران پيشروى كردند. (43) نصارا نيز از دوره اشكانى، كليساهاى خود را در حوالى شرق و غرب فرات ايجاد و به ترويج فرقه نسطورى پرداختند. فرقه مانوى نيز دوگانهپرستى و زهد و رياضتخود را در ايران رواج داد. فرقه مزدكيه نيز علاوه بر دوگانهپرستى و زهد، بدبينى به زندگى را نيز ترويج داد. مزدك ريشه كينه و عداوت بين مردم را نابرابرى بين آنها مىدانست. وى در صدد از بين بردن عدم مساوات بود و بدين منظور معتقد بود كه بايد از توانايان گرفت و به بينوايان داد. از زمان تسلط سلوكيان بر ايران، دين بودا نيز در ميان مردم ايران، خصوصا در نواحى شرقى، رواج يافت. (44) طبيعى است كه هر كدام از اين اديان فرهنگ خاصى را به هواداران خود القا مىكرد. اين در صورتى است كه هنوز برخى از باورها و ديگر اجزاى فرهنگ آريايى در ناخودآگاه جامعه نهفته بود. ظهور و گسترش افكار و اديان مختلف در آن دوره، تزلزل نسبتبه باورها و ارزشهاى موجود و پذيرش فرهنگ جديد از سوى مردم و تنى چند از نخبگان سياسى، گسترش روزافزون فرهنگ جديد و احساس خطر نخبگان حاكم و برخورد غيرعلمى غيرمنطقى و خشك آنان با طرفداران ارزشهاى تازه، مساله را از حالت تبادل و تضارب صحيح افكار به كشمكش و برخورد سياسى سوق داد.
در اين ميان ايران، كه يك جامعه دينى بود و از سابقه دينى نيز برخوردار بود، از يك سو به سبب رنجش شديد از نخبگان فكرى و سياسى و از سوى ديگر به سبب آشنايىاى كه با اسلام از زمان پيامبر(ص) از طريق ايرانيان ساكن يمن و بحرين داشت، به اسلام كه آن را دين خدا و نه اعراب يافت، گرويد و به دين زرتشت و نظام سياسى دوره ساسانى و حاميان آن دين و نظام پشت كرد.
اسلام: ايرانيان در مقابل بىاعتقادى و بىتوجهى نخبگان ساسانى به مردم، به اسلام گرويدند كه در آن نفى قوميت و تبعيض، عدالتخواهى، ظلمستيزى،توجه به مردم، عقلانيت، تشويق علم، روح معاضدت، تسامح و تساهل، مساوات، و... مىديدند.
و اين در صورتى است كه «اسلام، فكر حكومت اشراف و به اصطلاح اريستوكراسى را از ميان برد و فكر ديگرى كه از لحاظ ريشه، دموكراسى و حكومت عامه استبه وجود آورد». (45)
به هر حال اسلام نظام فرهنگى، سياسى، اقتصادى و اجتماعى ايران را تغيير داد. اسلام با تشويق به علم، عمل، تقوا، مساوات، مشاركت، آزادى، امنيت، استقلال و توجه به دنيا و آخرت و اينكه دنيا ميدان عمل است و آخرت ميدان برداشت، تحولى فرهنگى و انسانى به وجود آورد. با تغيير باورها و ارزشها و ايجاد احساسات جديد، صلاحيت را بر لياقت مبتنى كرد، نه بر وراثت از اين رو در فرايند تاريخ، ايران، به همان دليل گرايش به اسلام، به تشيع تمايل يافت.
5. خانواده، كانونى فرهنگساز
منابع مختلف فرهنگى، مواد متنوعى را وارد نهاد پرورشى ايران مىكنند. كانون خانواده نيز در فرايند تاريخ و در داد و ستد با اين منابع، وروديهاى خود را به گونهاى كه خود هستشكل مىدهد، به طورى كه مى توان گفتخانواده، علىرغم فلسفه اجتماعى جامعه ما، حتى به دين مردم رنگ و محتوا مىدهد. به بيان على شريعتمدارى:
اولين مؤسسه اى كه فرد را به زندگى اجتماعى آشنا مىسازد خانواده است. در خانواده (فرد) متوجه مؤسسات اجتماعى مىشود... تمايلات مذهبى خانواده، افكار و عقايد اجتماعى آن، ايدهآلهاى آن، نظر آن به احزاب سياسى و ارتباط آن با مؤسسات مختلف، در بستگى و علاقه فرد به اين گونه مؤسسات تاثير فراوان دارد. فرد در خانه با فرهنگ جامعه آشنا مىشود... از مشاهده رفتار والدين متوجه اين حقيقت مىشود كه آيا پدر و مادر و ساير اعضاى خانواده او از ميزانهاى خاصى پيروى مىكنند، يا رفتار آنها تابع هيچ قاعده و اصلى نيست؟ آيا اين ميزانها موافق يكديگر هستند، يا متضاد مى باشند؟ آيا پدر و مادر او هميشه در مقابل ديگران گذشت و اغماض روا مىدارند، يا در يك مورد گذشت مىكنند و در مورد ديگر سختگير هستند؟ آيا ميزانهاى حاكم بر اعمال و رفتار والدين با توجه به مصالح عمومى و منافع ديگران انتخاب شده، يا فقط بر محور منافع و تمايلات خود آنها دور مىزند؟ آيا پدر و مادر وى به موقع و عاقلانه تصميم مىگيرند، يا افرادى ضعيفالنفس و متزلزل هستند؟ آيا روح علمى در قضاوت آنها نسبتبه امور و اشخاص حاكم است، يا قضاوتهاى آنها بىپايه و ماخذ است؟ ... در خانه با فلسفه اجتماعى جامعه آشنا مىشود. در جامعهاى كه دموكراسى اجتماعى، به عنوان فلسفه اجتماعى بر روابط اعضاى خانواده حكومت دارد طرز برخورد صحيح اعضاى خانواده با يكديگر، اشتراك مساعى آنها براى تعيين هدفهاى خانوادگى، و تامين مصالح خانواده، پيروى آنها از روش عقلانى در كليه شئون خانوادگى، شركت دادن تمام اعضاى خانواده در اخذ تصميماتى كه مربوط به امور خانوادگى است; و تقسيم كار و مسئوليت ميان اعضاى خانواده، همچنين فرصت كافى براى اظهار نظر افراد در محيط خانواده به چشم مىخورد و قهرا فرزند نيز از اين وضع استفاده مىكند، و اسباب رشد او در جنبههاى مختلف شخصيت، بهتر فراهم مىگردد. (46)
از اين رو مىتوان گفت كه خانواده، متناسب با چگونگى ارتباط و طرز برخورد اعضا با يكديگر، ساير نهادها را، از جمله نهاد سياست را شكل مىدهد و رنگ مىبخشد; هرچند خود از نهادهاى ديگر نيز متاثر مىشود.
اصطلاح منابع فرهنگ اشاره به عناصر و مؤلفههاى محيطىروانى يك جامعه دارد كه سازنده يا تاثيرگذار بر فرهنگ آن است. موقعيت جغرافيايى، تاريخى، بافت جمعيتى، اقتصادى و دينى، از منابع فرهنگى ايران مىباشند و بر كانون فرهنگ ساز، يعنى خانواده، تاثير مىگذارند. موادى كه از منابع مختلف وارد كانون خانواده مىشوند، عمدتا انسان را به اطاعت و تبعيت و بعضا به مداخله و مشاركت مىخوانند. خانواده به تناسب وضعيتخود در ايران با ملاحظه تاريخ معاصر، بيشتر بر حالتبالغ افراد پرده كشيده، به حالت كودك و يا حالت والد ميدان داده است; در حالى كه انسان متعادل كسى است كه دو حالت والد و كودك را تحت هدايتحالتبالغ درآورده و تحت مديريت قوه تعقل قرار دهد. در نتيجه در حوزه «باور» موجب بروز عدم اعتدال اعضا، انحصار قدرت (به دليل پدرسالارى)، القاى بىمنطقى، اطاعت، عزلت، سلطه رابطه حاكممحكوم، خودمحورى، فرصتطلبى، نفعطلبى، عدم ضابطه، ضعف مشاركت، ضعف ابتكار، وابستگى، نفاق، تمركزگرايى، تقدس، عدم صراحت، بىاعتمادى، بى ثباتى، عدم امنيت، افراط و تفريط، و در حوزه «شناخت»، عدم عبرتگيرى، عدم تفكر، تقليد، عدم درك زمان و خودفراموشى، و در حوزه «ارزشهاى فرهنگى»، زيستن خواهى، عدالتخواهى، تنگنظرى، عدم تسامح و تلقى حكومتبه عنوان هدف، نه ابزار، گرديده است. مجموعه اين منابع فرهنگى گاه متضاد، به فرهنگ سياسى مردم ايران، خصلتى تبعىمشاركتى بخشيده است. گاه در بعضى از مقاطع بر اثر انقلاب و تلاش عدهاى از نخبگان، يك لايه و در مواردى چند ويژگى از يك لايه، كه عمدتا لايه دينى است، قوت خود را بروز مىدهد و پاى جلوههايى از عقلانيت و پارهاى از ارزشها و احساسات خاص را به ميان مىكشد. اگر نخبگان مزبور بتوانند خود از آن ارزشها و احساسات و باورها جدا نشوند و با استفاده از تذكر در طول زمان، احساسات و ارزشها را تبديل به شناخت و باور كنند، در اين صورت موفق خواهند شد كه آنها را ماندنى ساخته، باورها را منشا اغلب رفتارهاى عمومى نمايند.
بعد از بيان منابع، انواع، اجزا و ويژگيهاى فرهنگ سياسى ايران، ساختار سياسى ايران بعد از مشروطه و انقلاب اسلامى را مورد بررسى قرار مىدهيم. در ساختار سنتى، قدرت از بالا اعمال مى شد، اراده شاه به منزله قانون بود و جامعه، ساختارى شبيه نظام خانوادگى پدرسالارى داشت. شاه در راس هرم قدرت قرار داشت و تصميمات وى بدون چون و چرا اجرا مىشد. در انتخابات، تنها ملاك، نزديكى به شاه و كسب رضايت وى بود، نه لياقت و توانايى انجام كار.
بعد از انقلاب مشروطه، حاكميت الهى تفويضىمورد قبول تصويبكنندگان قانون اساسى قرار گرفت. بر اين اساس حاكميت، منبعث از مردم شد. مجلس شوراى ملى طبق اصل دوم قانون اساسى، نماينده مردم بود، ولى توسط اصل دوم متمم و نيز اختيارات شاه و مجلس سنا محدود شده بود. در عين حال شاه، مقام تشريفاتى داشت و تفكيك قوا مورد پذيرش قرار گرفته بود.(طرح شماره1)
ولى در زمان رضاشاه، قوه مجريه بر ساير قوا مسلط گرديد و در درون قوه مجريه نيز شاه، علىرغم آنكه در قانون اساسى مسؤول نبود، به صورت حاكم مطلق درآمد.
در جمهورى اسلامى، علاوه بر رئيس جمهور به عنوان رئيس قوه مجريه و وجود ساير قوا، نظارت عالى رهبرى به منظور تضمين مشروعيتساير دستگاهها و تصميمات آنها مورد پذيرش واقع گرديده است. نظارت شرع، از صورت اصل دوم متمم قانون اساسى مشروطه به حالتى همه جانبه تبديل شده است. نقش نخبگان دينى افزايش چشمگيرى يافته و در رابطه با رهبرى به صورت واسطه بين مردم و رهبرى ايفاى نقش مى كنند. به طور كلى باورهاى دينى از صبغه و پشتوانه قانونى برخوردار شده است. در مشروطه، مردم در تعيين شاه نقشى نداشتند، ولى در جمهورى اسلامى از طريق شركت غيرمستقيم در انتخاب رهبرى، زمينه مشاركتبيشتر مردم فراهم شده است. در هر دو ساختار، احزاب و گروههاى سياسى از حالت نهادى و منبسط برخوردار نبوده، در فرهنگ مردم و فرايند سياسى كشور داراى كاركرد تثبيتيافتهاى نيستند. از اين رو ناچار به ايفاى نقش ضعيفى بوده، نتوانسته اند وظيفه و نقش اصلى خود را به عنوان واسطه بين مردم و حكومت انجام دهند، هرچند بعضى از تشكلها فعاليت داشته و دارند. در اينجا نقش فرهنگ به عنوان محرك و عامل بسيج مردم در براندازى ساختار سياسى پيش از مشروطه و پس از آن، و تاثير اجزاى سنتى، دينى و نوگراى فرهنگ سياسى ايران بر ايجاد ساختارهاى سياسى جديد بررسى مىشود.
در ايران دوره مشروطه، سه فرهنگ خالص سنتى، دينى و نوگرا وجود داشت، كه هر سه خواهان ادامه اصل سلطنتبودند. نوگرايى خالص (47) ، نفى دين از حوزه سياست را مىخواست (48) و در مقابل، نوعى تفكر دينى معتقد به نفى تجدد بود (49) . ولى تركيبى از اين دو، جريانى بود كه خواهان تلفيق بود، كه از جمله شيخ هادى نجمآبادى، سيد محمد طباطبايى (50) ، آخوند خراسانى و ميرزا آقا خان كرمانى (51) را به عنوان چهرههاى بارز اين جريان مىتوان نام برد. در واقع فرهنگ سنتى، حفظ ساختار قديم و دو جريان ديگر، ساختار قانونمند را ترويج مىكردند. از شخصيتهايى كه اقدام عملى جهت تدوين قانون اساسى كرد، سيد جمالالدين اسدآبادى بود كه همين امر موجب تبعيد او از ايران به فرمان ناصرالدين شاهشد (52) . در مورد حكومت مشروطه سلطنتى نيز هر دو جريان فكرى دينى و نوگرا خواهان آن بودند; از جمله سيد جمالالدين اسدآبادى (53) و طباطبايى. طباطبايى در اين زمينه مىگويد:
در سال 1894م. 1312ق. به تهران آمدم، از اول ورودم به تهران، به خيال مشروطه نمودن ايران و تاسيس مجلس شوراى ملى بودم. در منبر صحبت از اين دو مىكردم. ناصرالدين شاه غالب از من شكوه مىكرد و پيغام مىداد كه ايران هنوز قابل مشروطه شدن نيست، تا زنده بود به او مبتلا بودم تا رفت. (54)
در واقع در اين مورد قانون اساسى متاثر از هر سه فرهنگ بود. در اصل سى و پنجم متمم قانون اساسى مشروطه، عبارت «موهبت الهى» (55) را محمد على شاه اضافه مى كند و حاكميت الهى تفويضى، قانونى مىشود.
حاكميت ملى و تفكيك قوا بيش از همه خواست جريان نوگرا بود. به نظر ملكم، «منبع قدرت در ميان هر امتيكى است، كدام است؟ خود امت است.» (56) البته علما به نوعى قائل به تفكيك قوا بودند; از جمله نائينى كه وظيفه و حيطه قضاوت را از ساير وظايف سياسى تفكيك مىكرد و امور قضا و فتوا را در اختيار فقها قرار داده، ساير امور را در اختيار مردم مىگذاشت. مجلس شوراى ملى مورد توافق هر دو جريان دينى و نوگرا بود و در مورد حضور علما نه تنها شيخ فضلالله نورى خواهان آن بود، بلكه ملكم نيز اظهار مى داشت: «مجتهدان بزرگ هر استان بايد در مجلس شورا شركت كنند». (57) دو مجلسى بودن و تامين عدالت و قضا و حقوق افراد، ساير درخواستهاى هر دو دسته بود. آنها درباره حقوق افراد تاكيد داشتند; از جمله طالباوف، آزادى را به شش گونه تقسيم مىكند: آزادى هويت، عقايد، قول، مطبوعات، اجتماع و انتخاب. نائينى مىگويد: «گروهى از مردم به نام مذهب بر ضد آزادى خداداده، برابرى و ديگر حقوق ملى و مذهبى برخاسته، از رژيم استبداد پشتيبانى كردند....» (58) تحزب و مشاركت، مورد تاكيد جريانهاى خواهان مجلس بود. سيد جمالالدين اسدآبادى مىگويد: «اميدوارم كه شما آقايان يك حزب وطنيا كه حقوق و شكوه كشورتان را حفظ كند تاسيس خواهيد كرد.» (59)
تعارض اجزاى فرهنگ سياسى در رژيم پهلوى، موجب بروز بىثباتى و كشمكش گرديد. رضاشاه با پارهاى از ارزشها درگيرى پيدا كرد و اين روند تا سال 1341 باعث افزايش فاصله بين دو فرهنگ سنتى و دينى شد. فرهنگ نوگرا نيز هماهنگ با فرهنگ سنتى معرفى مىشد. در اين ميان فرهنگ دينى با استفاده از تجارب گذشته رشد كمى و كيفى پيدا كرد. تفكر آخوند خراسانى مبنى بر تصرف علما در مسايل قضا و حسبه از باب قدر متيقن، به انديشه نائينى مبنى بر تصرف علما از باب ولايت و در ادامه، به آراى امام خمينى مبنى بر ولايت مطلق فقيه منجر گرديد. امام شؤون پيامبر را در امور امتسه شان مىداند: 1 نبوت 2حكومت 3قضا:
همان اختيارات كه حضرت رسول(ص) و ديگر ائمه(ع) در تدارك و بسيجسپاه، تعيين ولات و استانداران، گرفتن ماليات و صرف آن در مصالح مسلمانان داشتند، خداوند همان اختيارات را براى حاكم فعلى قرار داده است; منتهى شخص معينى نيست، روى عنوان «عالم عادل» است. (60)
همين مطلب در اصل پنجم قانون اساسى منعكس شده است: در زمان غيبتحضرت ولىعصر(عج) در جمهورى اسلامى ايران، ولايت امر و امامت امتبر عهده فقيه عادل و باتقوا، آگاه به زمان، شجاع، مدير و مدبر است.
از اين رو در ساختار سياسى ايران، سير حكومت ائمه به وسيله فقها پيگيرى و به جامعه سياسى متصل مىگردد. جامعه سياسى نيز به نوبه خود، «جامعه مدنى» را در بر گرفته كه در مركز آن فقها قرار دارند و در حقيقت، شريعتبا اين نقطه محورى، به جامعه سياسى متصل مىشود.(طرح شماره2)
وروديهاى جامعه سياسى، شامل نيازها و مسائل، منابع و اطلاعات، از طريق صافى جامعه مدنى، فشرده و دستهبندى شده، در حالى كه بيانگر حمايتها، تقاضاها و انتقادهاى شهروندان است، به كانون قدرت سياسى منتقل مىگردد و بر تصميمگيرى آنها اثر مى گذارد (البته با لحاظ كردن اهداف و اولويتها).
جامعه مدنى به صورت ضعيف، نقش واسطه ب
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
-