واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: اجرا نكردن بهتر از اجراي برنامه هاي ضعيف است
سرمايه،سما بابايي: از فضاي مقابل تالار وحدت تهران، سال هاي متمادي به عنوان انبار لباس و صحنه استفاده مي شد، اما «بهروز غريب پور» كه يد طولايي در تغيير كاربري مكان هاي فرسوده و به ظاهر غيرقابل استفاده دارد در اين مكان تالاري ساخت كه دو،سه سالي است به عنوان تنها مكان اجراي نمايش هاي عروسكي مورد استفاده قرار مي گيرد و در آن آثار ارزشمندي چون اپراي رستم و سهراب، اپراي مكبث و... روي صحنه رفته است. حال در اين روزهايي كه تالار وحدت شاهد حضور مديريت جديداست با غريب پور درباره وضعيت اين تالار و كيفيت اجراهاي آن و آنچه هست و آنچه بايد باشد گفت وگو كرده ايم و در انتها نقبي هم به كار جديدش اپراي عاشورا زده ايم.
---
¦اگر چه تالار وحدت به عنوان سالن اجراي موسيقي و اپرا شناخته مي شود اما در اين سال ها نمايش هاي بسياري نيز در اين سالن به اجرا درآمده است، اصولاً ماهيت اين تالار چقدر با اجراي تئاتر هماهنگ است؟
بديهي است تالار رودكي كه اين روزها با نام تالار وحدت مي شناسيم اش، به هيچ عنوان براي تئاتر ساخته نشده است بنابراين گروه نمايشي كه در اين سالن روي صحنه مي رود با مشكلات فراواني مواجه خواهد شد. تالار وحدت تهران، مخصوص اجراي اپرا و آثار سمفونيك و همچنين باله طراحي و ساخته شده است با اين اوصاف تنها برخي از نمايش ها در صحنه تالار وحدت تهران قابليت اجرا دارند اما متاسفانه در سال هاي اخير به خاطر كمبود جا و نگرش خاص برخي كارگردانان از اين محل براي اجراي تئاتر نيز استفاده مي شود در حالي كه با توجه به كمبودهايي كه سالن هاي موسيقي با آن روبه رو هستند بايد به همان اجراي موسيقي اختصاص داشته باشد.
¦ يكي از دلايل روي صحنه رفتن نمايش در اين تالار، عدم امكان اجراي باله و اپرا با توجه به شرايط موجود است.
در تمام اين سال ها هنر با تمام محدوديت هايي كه با آن مواجه بوده است رشد و گسترش داشته است ما اگر نمي توانيم باله را به شيوه غربي به اجرا درآوريم، مي توانيم رقص هاي محلي، موسيقي محلي و سمفونيك را اجرا كنيم؛اتفاقي كه تاكنون توجه چنداني به آن نشده است.
¦ در جشنواره تئاتر سال جاري، اجراي خارجي مثل ننه دلاور در همين تالار به صحنه رفت و اتفاقاً اجراي خوبي هم پشت سر گذاشت اما بسياري از كارگردانان ايراني كه در اين سالن نمايشي به روي صحنه مي برند، از مشكلات متعدد آن گله مي كنند؟
اين نمايش در صحنه اي اجرا شد كه متناسب آن بود. صحنه آنسامبل برلين شباهت هاي بسياري با تالار وحدت تهران دارد بنابراين بايد تئاترهايي در اين سالن به اجرا درآيند كه با آن تناسب داشته باشند، نه اينكه اجراي هر تئاتري را به دليل كمبود جا به اين سالن منتقل كنيم. بنابراين بايد يك تيم كارشناسي وجود داشته باشد كه اين مساله را ارزيابي كنند يك تئاتر آيا امكان روي صحنه رفتن در تالاري مانند وحدت را دارد يا خير. به هر حال اگر در اين سالن برنامه اي اجرا نشود، خيلي بهتر است از آنكه هر برنامه ضعيفي در آن به اجرا درآيد.
¦ بسياري از هنرمندان بر اين اعتقاد هستند كه تالار وحدت تهران در سال هاي اخير كاركرد خود را از دست داده است و ديگر نمي توان به آن به عنوان بهترين سالن اجراي برنامه نگريست، شما با اين مساله موافق هستيد؟
به هر حال به علت كمبود مكان هاي مناسب براي اجراي تئاتر و موسيقي اين تالار همواره با كثرت برنامه هاي اجرايي مواجه بوده است و به همين خاطر شايد تمام برنامه هايي كه در اين سالن به اجرا درمي آيند، آن قابليت ويژه را نداشته باشند ضمن آنكه سياست هاي بنياد فرهنگي و هنري رودكي در اين زمينه موثر است. به هر روي اميدوارم كه مدير عامل جديد بنياد فرهنگي و هنري رودكي، رويكردي جديد به اين مركز مهم داشته باشد و از تيمي فرهنگي و خبره استفاده كند تا از ظرفيت هاي تالار وحدت تهران به بهترين شكل ممكن بهره گرفته شود.
¦ يعني گمان مي كنيد، ضعف هاي تالار وحدت تهران در اين سال ها، هيچ انتقادي را متوجه مسوولان اين بنياد نمي كند؟
نوع مديريت اين مركز فرهنگي- هنري از اهميت بسيار فوق العاده اي برخوردار است اما در عين حال بايد به اين مساله توجه داشت كه تالار وحدت توليدكننده آثار هنري نيست و تنها ميزبان برنامه هاست بنابراين بايد مركز موسيقي و مركز هنرهاي نمايشي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي را در اين زمينه موثر دانست اما در اينكه اين بنياد وظيفه دارد، جدولي مناسب تنظيم و خدماتي درست به هنرمندان دهد، شكي نيست، به خصوص آنكه تالار وحدت تهران داراي كادري فني است كه اغلبشان سال هاست در اين تالار مشغول فعاليت هستند و بدين ترتيب مي توان با همين پتانسيل فراواني كه در اين زمينه وجود دارد، فعاليت هاي گسترده اي را انجام داد.
¦ در ماه هاي اخير، برنامه هاي متعددي در اين تالار لغو شده است، اين نكته چه اندازه به ماهيت تالار لطمه وارد مي كند؟
به هر حال بدون آنكه در اين جريانات به دنبال مقصر بگرديم، بايد اين مساله را بپذيريم كه انعكاس منفي اقداماتي از اين دست بسيار بيش از اقامه دليل هايي كه اين نهاد ارائه مي دهد، مطرح است. مسوولان فرهنگي بايد تلاش كنند تا فضاي فرهنگي جامعه به سمتي حركت كند كه آرامش در آن حكمفرما باشد چرا كه اقداماتي از اين دست آسيب هاي جدي رواني به هنرمندان وارد مي كنند و اساساً مشكلاتي از اين دست به هيچ وجه عقلايي نيست.
از تالار وحدت كه بگذريم در مورد شيوه اجرايي اپراي عاشورا هم توضيح مي دهيد؟
شيوه اجرايي اين اپراي عروسكي همان شيوه رستم و سهراب است اما از آنجا كه موضوع و محتواي اثر قدسي و آسماني است بايد شيوه هايي را اتخاذ كنيم كه اين نمايش تنها جنبه نمايشي نداشته باشد و جنبه قدسي خود را نيز حفظ كند.
¦ طبق اعلام شما قرار است اين اپرا نيمه دوم محرم اجرا شود، گمان مي كنيد اين اتفاق رخ دهد؟
ما تمام كارهايمان را انجام داده ايم و قرار است موسيقي اين اثر 15 شهريور ماه ضبط شود، ضمن آنكه كار مقدماتي و پيش توليد آن آغاز شده است و ما تمام تلاش خود را انجام خواهيم داد كه اين اثر در همان زمان به اجرا درآيد.
¦ آقاي چكناواريان هم در نظر داشت، اپرايي درباره عاشورا بسازد، چرا اين همكاري به شكل مشترك صورت نگرفت، آن هم با توجه به تجربه موفقي كه در «رستم و سهراب» از سر گذرانده بوديد؟
من براي آقاي چكناواريان و موسيقي اي كه كار مي كنند، احترام فوق العاده اي قائل هستم، اما شرايط به شكلي صورت گرفت كه مجموعه تحقيقات من و آهنگساز اين اثر به شكل مشترك انجام شد ضمن آنكه آقاي چكناواريان به عنوان آهنگساز فعالي كه سال هاست در اين زمينه فعاليت مي كند، پيش نيازهايي براي توليد داشت كه ممكن بود همين مساله كار را به تعويق اندازد اما «بهزاد عبدي» آهنگساز جواني است كه به اين اثر به عنوان يك اداي دين و رسالتي مذهبي نگاه مي كرد بنابراين ما به سهولت كار را آغاز كرديم به طوري كه هنوز قراردادي براي كار بسته نشده است و هر آنچه كه بيان شده، به شكل خصوصي بوده است. با تمام اين اوصاف اميدوارم كه اثر چكناواريان نيز ساخته شده و روي صحنه بيايد به خصوص آنكه عاشورا به اندازه اي پديده عظيمي است كه چنانچه صدها آهنگساز هم درباره آن فعاليت كرده و مطلب بنويسند، باز اندك است.
دوشنبه 28 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 163]