تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 22 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):عدالت نيكو است اما از دولتمردان نيكوتر، سخاوت نيكو است اما از ثروتمندان نيكوتر؛...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1840620683




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

نسبت تودرتوي منطق و فلسفه و رياضيات


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نسبت تودرتوي منطق و فلسفه و رياضيات
خبرگزاري مهر - گروه دين و انديشه: منطق هم‌اكنون هم جزوي از رياضيات و هم جزو فلسفه است. در بيشتر دانشگاهها هر دو گروه رياضيات و فلسفه درسهايي را در باب منطق واجدند و در اين بين البته تداخل زيادي نيز ميان مضامين اين دو درس وجود دارد.

زبانهاي صوري ، نظامهاي استنتاجي و معناشناسي مدل گونه و نظري بيشتر موضوعات رياضي را شامل مي شوند. خود منطقدان هم به كيفيات و نسبتهاي رياضي علاقمند است. عمق و تماميت و نتايج گزارش شده ديگر در ذيل مثالهاي موردي در اين زمينه ( در رياضيات) مطرح هستند.

از جهت فلسفي منطق مطالعه عقلانيت درست است. استدلال ورزي يا عقلانيت فعاليتي نظري و معرفتي است. اين نكته پرسشهايي را در باب تناسب فلسفي جنبه هاي رياضي منطق مطرح مي كند. چگونه استنتاج پذيري و اعتبار – كه ويژگيهاي زبانهاي صوري هستند – در باب زبان طبيعي براي استدلاورزي درست به كار مي روند؟ چگونه نتايج رياضي با مضمون فلسفي اصلي پيوند برقرار مي كند؟ اين نمونه از مسائل فلسفي دليل اين نكته است كه چگونه رياضيات براي واقعيت غيررياضي به كار مي رود؟

به صورت نمونه عقلانيت رايج در زبان طبيعي ريشه دارد يا شايد يك زبان طبيعي با نمادهاي رياضي فربه شود. از اين رو پرسش ما با نسبت ميان زبان طبيعي و زبان صوري آغاز مي شود. در يك بياني تقريبي اين امر به ما چندين گزينه در باب اين موضوع را معرفي مي كند.

يك ديدگاه اين است كه زبانهاي صوري بدرستي مشخصه هاي بالفعل اجزاي مشخص زباني طبيعي را نشان مي دهند. پاره اي از فيلسوفان بر اين نظرند كه جملات زبان طبيعي اشكال منطقي بنياديني دارند و اين اشكال با روابط زبانهاي صوري جايگزين مي گردند. بر طبق ديدگاههايي مانند اين ديدگاه اجزاي يك منطق ساختار عميق بنيادين عقلانيت درست را ارائه مي كنند. يك جزء از عقلانيت در زبان طبيعي درصورتي درست است كه اين اشكال صوري كه زيربناي جملات را تشكيل مي دهند استدلالي معتبر يا استنتاجي را به وجود آورند.

ديدگاه ديگر كه در جايي از سوي فرگه و لايب نيتز ارائه شده اين است كه چون زبانهاي طبيعي مبهم و چندپهلو هستند آنها بايد با زبانهاي صوري جايگزين گردند. ديدگاه مشابهي از سوي كواين ارائه گشته كه بر طبق آن زبان طبيعي بايد تحت كنترل درآيد و براي فعاليتهاي علمي و مابعدالطبيعي پاكيزه شود. يك تمايل اين طرح اين است كه ساختارهاي منطقي در زبان منضبط بايد شفاف باشند. بسي آسان است كه كيفيات منطقي هر زبان را مشخص كنيم. يك زبان مدون شبيه زباني صوري به طور مثال واجد قدرت بيانگري نحو و شرايط صدقش است.

بر طبق ديدگاهي شبيه اين، فروكاستن و اعتبار ايده آل سازي، عقلانيت درست در زبان طبيعي را نشان مي دهند. يك استدلال تا آنجا درست است كه با صدق يا فروكاستن استدلالي در زبان صوري سازگاري داشته باشد.

رياضي دانان و فيلسوفان زيادي روابطي را در زبان صوري مشخص مي كنند تا به وضوح آنچه مدنظرشان است مدد رسانند. به عبارت ديگر، گاهي مواقع روابط در يك زبان صوري در عقلانيت عادي به كار مي رود. از اين رو پرسش كنوني ما به نسبت ميان اين رابط و زبان اولي منوط است. اما فروكاستن و اعتبار به عنوان تعريف دقيق اين ارتباط به ما چه چيز در باب استدلال درست مي گويند.

ديدگاه ديگر اين است كه زباني صوري مدلي رياضي از زبان طبيعي به صورت تقريبي به حساب مي آيد يعني مجموعه اي از مواد محوري در اينجا مدلي از اشياي فيزيكي هستند و ساختار بور مدلي از يك اتم به حساب مي آيد. به عبارت ديگر يك زبان صوري اشكال مشخص زبانهاي طبيعي را نشان مي دهد يا قضاياي ايده آل شده را نمايانگر است و اين كار را با غفلت از اين اشكال يا ساده كردن آنها محقق مي كند. هدف از مدلهاي رياضي نور افكندن بر كيفيت مدلها بدون اين مدعا است كه مدل از همه جهات درست است يا اين مدل بايد با مدلي ديگر جايگزين شود.

بر طبق ديدگاهي مشابه فروكاستن و اعتبار مدلهاي رياضي، عقلانيت درست را در زبانهاي طبيعي نشان مي دهند ( شايد جنبه هاي مختلف آن را). بخشهاي درست عقلانيت كم و بيش استدلالهاي را معتبر مي كنند يا فرومي كاهند. بخشهاي نادرست استدلال به صورت تقريبي با استدلالهاي نامعتبر يا غير قابل فروكاستن سازگارند.
 دوشنبه 28 مرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 191]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن