واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: /كيفيت خودروهاي داخلي در تيرماه/ ماكسيما دوباره صدرنشين شد تندر٩٠ ايرانخودرو و پارسخودرو تفاوت چنداني با هم نداشتند
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: خودرو
در ارزيابي كيفي خودروهاي ساخت داخل در تيرماه، نيسان ماكسيما، سوزوكي گرند ويتارا و مزدا 3 در صدر خودروهاي كيفي ساخت داخل قرار گرفتند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در نخستين ماه تابستان، ماكسيما از لحاظ فرمانپذيري، موتور و قدرت انتقال، ترمز، تجهيزات الكتريكي، صداهاي غير عادي و نفوذ آب بدون نمره منفي بود. اين در حالي است كه نمره منفي پرايد نسيم كه جزو آخرين خودروهاي سواري از جنبه كيفي است، در هيچ كدام از موارد ياد شده پايين تر از 3 نبوده است و در واقع بهترين نمره منفي اين خودرو (پرايد نسيم) در هشت كد مونتاژ، دو كد ساخت و يك كد رنگ مربوط به سيستم ترمز با نمره منفي 3.8 بوده است.
طبق آماري كه از سوي وزارت صنايع ومعادن براي ارزيابي خودروها از 4 تا 31 تيرماه اعلام شده، گرند ويتاراي ايران خودرو خراسان توانسته خود را به مقام دوم كيفيترين خودرو برساند.
اما از 10 خودرويي كه در صدر بهترينها در تيرماه بودند، مزدا3 و ريو داراي نمره منفي نفوذ آب به ترتيب 1.9 و 0.5 بودند و اين در حالي است كه اين نمره منفي براي نفوذ پذيري آب هشت خودرو ديگر صفر بوده است.
طبق بررسيهاي انجام شده، پرايد نسيم از لحاظ فرمان پذيري و تعليق، تجهيزات الكتريكي، نفوذ آب و رنگ داراي بدترين ميانگين نمرههاي كيفي بود.
در اين ميان پژو روآ از لحاظ موتور و انتقال قدرت، پرايد 132و پژو روآ از لحاظ سيستم ترمز، پرايد پارس خودرو از لحاظ تزئينات داخلي و خارجي، پرايد 141 پارس خودرو از لحاظ صداهاي غيرعادي و پرايد پارس خودرو از لحاظ بدنه بيشترين نمرههاي منفي خودروهاي سواري ساخت داخل در تيرماه را به خود اختصاص دادند.
لازم به ذكر است هنوز هم وزارت صنايع و معادن، ون نارون را در گروه خودروهاي سواري طبقهبندي و در اين گروه نمره منفي آن را محاسبه ميكند كه با اين اوصاف ميتوان گفت كه ون پايينترين سطح كيفي را در ميان خودروهاي سواري داشته است.
در ميان خودروهاي ساخت داخل و گروه وانت نيز همچنان وانت نيسان پيكاپ دوكابين و تك كابين پيكاپ در رده كيفيترين وانتها و وانت پيكان در رده بيكيفيتترينها قرار داشتند. در اين گروه، مزدا تك كابين وانت مزدا دو كابين و وانت نيسان سيانجي و وانت پيكاپ در مكانهاي سوم تا ششم قرار گرفتند.
اما آمارهاي مختلفي كه درباره تندر90 ايران خودرو و پارس خودرو در تيرماه ارائه شده نيز در نوع خود جالب توجه است. به طوري كه در قسمت مونتاژ و بخش مربوط به فنربندي، تعليق و فرمان نمره منفي تندر90 پارس خودرو صفر و تندر 90 ايران خودرو 2.9 بود.
در بخش موتور و انتقال قدرت نيز با اينكه نمره منفي تندر 90 ايران خودرو صفر بود، ولي نمره منفي تندر 90 پارس خودرو 1.3 بوده است.
طبق گزارش فوق، سيستمهاي ترمز و تجهيزات الكتريكي تندر 90 پارس خودرو در تيرماه بهتر از محصول مشابه ايران خودرو بود، ولي به لحاظ تزئينات داخلي و خارجي، صداهاي غيرعادي و سيستم رنگ، تندر90 ايران خودرو بهتر از پارس خودرو بود. نفوذپذيري آب تندر 90 پارس خودرو نيز در اين ماه صفر اعلام شده، ولي محصول مشابه ايران خودرو داراي نمره منفي 0.6 بوده است. به لحاظ سيستم بدنه نيز تندر90 پارس خودرو با اختلاف قابل توجهي جلو بود و نمره منفي58.3 را كسب كرد. به طور كلي بايد گفت كه سطح كيفي نهايي دو محصول توليد شده در پارس خودرو و ايران خودرو تفاوت زيادي با هم نداشتند؛ به طوري كه سطح كيفي نهايي تندر90 پارس خودرو 139 و تندر90 ايرانخودرو 140.8 بوده است.
انتهاي پيام
دوشنبه 28 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 326]