واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: يك كارشناس مسائل خاورميانه: ايدئولوژي "جهاد" برخلاف گروههاي تندرو و القاعده است غرب بايد ديدگاهش نسبت به "جهاد" را تغيير دهد
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بينالملل - فرامنطقهيي
"وليد فارز" كه يكي از متخصصان و كارشناسان تاريخ و سياست خاورميانه در لبنان است، در چندين كتاب دربارهي تفاوت گروههاي "افراطي" و گروههاي "جهادي" سخن رانده است. وي درمصاحبه با يكي از پايگاههاي اينترنتي آلمان در مورد ايدئولوژي "جهاد" و لزوم تغيير جهت سياست غرب در قبال اين ديدگاه سخن گفته است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از پايگاه اينترنتي سيسرو، فارز در جواب سوالي، تفاوت اسلام و گروههاي تندرو را اين طور بيان كرده است: "برخلاف چيزي كه همه فكر ميكنند، اسلام مذهبي راديكال و تندرو نيست و گروههاي تندرو اقدامات خود را به نام اسلام و با تغيير ايدئولوژيهاي مربوط به اين دين انجام ميدهند اما متاسفانه اين گروهها در جهان غرب به عنوان نمايندگان اسلام مطرح ميشوند."
متن اين مصاحبه در ذيل آمده است:
سوال: شايد حمله به برجهاي تجارت جهاني و حوادث 11سپتامبر را بتوانيم علت اصلي تغيير وجهه و موضعگيري غرب در برابر اسلام بدانيم، نظر شما چيست؟
فارز: اولين سوالي كه آمريكا بعد از11 سپتامبر براي جامعهي اسلامي و حركتهاي ناشي از اسلام به عنوان مثال "جهاد" مطرح كرد، اين بود كه چرا شما از ما نفرت داريد؟ بعداز آنكه آنان از شوك حوادث 11 سپتامبر رها شده و به ريشهيابي مسائل پرداختند، متوجه شدند كه جهاد از خيلي وقتها پيش هم وجود داشته و حركتي نو كه در پي عمليات خرابكارانه باشد، نيست.
سوال: مطالعات بسياري كه در اين زمينه انجام شده است، حاكي از آن است كه اغلب افراطيون به دليل فقر، به انجام عملياتهاي افراطي روي آوردهاند. شما اين مساله را چگونه توجيه ميكنيد؟
فارز: هدف اصلي گروههاي تندرو از انجام اين اقدامات، حاكم ساختن صلح و عدالت به هر قيمت ميباشد، اين ايدئولوژي به افراطيون قدرت حركت ميدهد و انگيزهي آنها عادلانه ساختن دنيا مي باشد و پول نيز در اين ميان هيچ نقشي را بازي نمي كند.
سوال: شما نقش "جهاد" را در سطح بينالمللي چگونه ارزيابي ميكنيد؟
فارز: جهاد در سطح بينالمللي داراي چندين گرايش است. هدف همهي اين انشعابات نيز، حاكم ساختن حكومت خدا در جهان است. اين به آن معنا نيست كه جهاد براي رسيدن به اين هدف، استراتژياي مشابه بن لادن دنبال ميكند. ما براي جهاد به ترور احتياج نداريم و اين ايدئولوژي برخلاف عقايد القاعده است. القاعده به دنبال پيروزي و عملي كردن اهداف خود به هر قيمتي ميباشد در صورتي كه اين موضوع در مورد جهاد صدق نمي كند.
فارز: اين گروه از دهه 90 تا سال 2001 بسيار خوب و متمركز مديريت شد. نقطهي شروع فعاليتهاي اين سازمان از افغانستان بود و ساختارهاي داخلي آن نيز كاملا مشخص بود. اما بعد از حوادث 11 سپتامبر اين سازمان مجبور به ترك افغانستان شد. در حال حاضر بخشي از اين سازمان در پاكستان حضور دارد و اسامه بن لادن، رهبر اين گروه هم به دلايل امنيتي و هم به آن علت كه بيمار است، قادر به سفر نيست. در هشت سال اخير نيز در بسياري از كشورها نسل دوم القاعده تشكيل شده است. در حال حاضر اين سازمان مركزيت خود را از دست داده است، من فكر ميكنم كه ما به بن لادن بيش از حد اهميت دادهايم.
سوال: القاعده در نوارهاي ويديويياش تهديد كرده بود كه مشغول تدارك سلاحهاي كشتار جمعي است. شما اين تهديدات را تا چه حد واقع بينانه ميبينيد؟
فارز: من فكر ميكنم كه القاعده براي دستيابي به اين سلاحهاي تلاش ميكند، اما مطمئنا زماني كه القاعده به اين نوع سلاحها دست يابد ما،همه اين را متوجه خواهيم شد.
سوال: به نظر شما اروپا بايد چگونه با جهاد برخورد كند؟
فارز: سياستمداران اروپا در حال حاضر در جهتي اشتباه مشغول جنگيدن هستند، اروپا نبايد اصول و ايدئولوژيهاي مربوط به جهاد را ناديده بگيرد و يا آنها را به عنوان حركتهاي تندورويانه سركوب كند، بلكه غرب بايد با روشن ساختن اين ايدئولوژيها به تفاوت جهاد با القاعده پي ببرد. مطمئنا در صورتي كه غرب جهاد و حركتهاي اسلامي را مخالف با منافع خود نپندارد اين موضوع سرآغازي براي درك واقعيات "جهاد" خواهد بود.
انتهاي پيام
دوشنبه 28 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 290]