تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 21 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):سنگین ترین چیزی که روز قیامت در ترازوی اعمال قرار داده می شود صلوات بر محمد و اهل...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1828323753




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

شنـوند ه عـاقل


واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: شنـوند ه عـاقل یکی از مشکلات انسان های د نیای جد ید اختلال د ر فرآیند ارتباطی است. اختلالی که نه از گویند ه بلکه از شنوند ه حاصل می شود . اختلالی که د ر این نوشته به کژفهمی از آن یاد شد ه است.
[تصویر: 3abf226d2ebbb9661d955882b368b7fb.jpg]

یکی از مشکلات انسان های د نیای جد ید اختلال د ر فرآیند ارتباطی است. اختلالی که نه از گویند ه بلکه از شنوند ه حاصل می شود . اختلالی که د ر این نوشته به کژفهمی از آن یاد شد ه است. چگونه می توانیم از این نوع اختلالات ارتباطی رهایی جوییم؟ مقاله حاضر به کند وکاو این مقوله از فرآیند ارتباط خواهد پرد اخت. ما نمی توانیم رابطه خوبی با د یگران برقرار کنیم مگر آنکه د ر کنار آنها باشیم.

لیکن تنها بود ن، به صورت فیزیکی د ر اطراف د یگران کافی نیست و لازم است با آنها ارتباط روحی نیز برقرار سازیم. روان شناسان راه های برقراری این تماس را مورد بررسی قرار د اد ه اند . فرایند ارتباط یعنی رساند ن پیام به شخص د یگر و یا د رک آنچه د یگری می کوشد به ما بگوید ، یک مهارت اجتماعی که برای تمامی روابط انسانی از اهمیتی بنیاد ی برخورد ار است. ارتباط روشن و صریح، برخورد های روزانه ما با د یگران را تسهیل می سازد ، لازم است د قیقاً آنچه را که کارفرما یا والد ین مان از ما می خواهند ، بفهمیم؛ لازم است آنچه را که از فروشند ه می خواهیم، به او بگوییم؛ اگر آنچه را که طرف مقابل می گوید ، د قیق بفهمیم، حل اختلاف ها کار ساد ه ای است. هنگامی که افراد با مشکلات شان به ما مراجعه می کنند ، د وست د اریم بد انیم د قیقاً چه کمکی می توانیم به آنها بکنیم. همچنین ارتباط روشن و واضح بر مبنای روابط صمیمانه است. ما نمی توانیم با د یگران رابطه نزد یک برقرار کنیم یا آن را حفظ کنیم مگر آنکه د رباره آنچه آنها احساس می کنند و آنچه آنان را خوشحال یا ناراحت می کند ، چیزی بد انیم. ما نمی توانیم مورد علاقه یا محبوب د یگران باشیم، مگر آنکه راجع به ما چیزی بد انند .

با این که مایلیم فرآیند ارتباط را کار ساد ه ای تلقی کنیم، اما این امر پیچید ه تر از آن است که به نظر می آید و کژفهمی به ساد گی می تواند فرآیند ارتباط را مخد وش کند . ریشه های کژفهمی شخصی پیامی د ارد که می خواهد آن را منتقل کند . اما آنچه او د ر عمل می گوید ، د قیقاً همان چیزی نیست که منظورش بود ه است. ممکن است او بیشتر یا کمتر از آنچه قصد ش بود ، صحبت کند یا آنکه آن را بد بیان کرد ه باشد . آنچه فرد د وم د ر حقیقت می شنود ، امکان د ارد همانی نباشد که گفته شد ه است؛ شاید فرد بخشی از پیام را حذف یا تحریف کرد ه است. لذا، آنچه شنوند ه می شنود ، برد اشت سوم از همان پیام مورد نظر خواهد بود . هنگامی که شنوند ه پاسخ می د هد ، این پاسخ براساس آنچه گویند ه قصد گفتن آن را د اشته یا حتی براساس آنچه گویند ه واقعاً گفته است نبود ه، بلکه براساس آن چیزی است که د ر حقیقت شنید ه است.

پاسخ شنوند ه نیز د ستخوش همین فرآیند تحریف قرار می گیرد . پاسخ گفته شد ه ممکن است با پاسخ مورد نظر اند کی تفاوت د اشته باشد و پاسخ شنید ه شد ه از سوی فرد نیز که ابتد ا سخن گفته بود ، می تواند با پاسخی که عملاً گفته شد ه یکی نباشد . این فرآیند تحریف می تواند نتایجی فاجعه آمیز یا حتی مضحک به بار آورد . روان شناسی به نام واتزلاویک حکایتی را د ر این باره نقل می کند که هنگام ملاقات با مد یر یک مرکز بهد اشت روانی پیش آمد ه بود . هنگامی که واتزلاویک می رسد ، به سوی مسئول پذیرش رفته و می گوید (یا فکر می کند که گفته است) «نام من واتزلاویک ست». مسئول پذیرش تصور می کند که او می گوید : «نام من اسلاویک نیست» و لذا پاسخ می د هد «من هم که نگفتم چنین چیزی است.» واتزلاویک بر گفته خود اصرار می کند و می گوید : «اما من به شما می گویم که این طور است. پس چرا شما می گویید چنین چیزی نیست؟» د ر این زمان هر د و نفر متقاعد شد ه اند که د یگری حتماً مریض است. خطاهای گویند ه د ر اغلب اوقات، به خاطر یکی د و اشتباه رایج که د ر زیر ارائه می شود ، د ر کژفهمی پیام نقش د ارند :

۱) کوشش برای سخن گفتن بیش از حد د ر یک پیام که د ر نتیجه آن، احتمال این که شنوند ه بتواند تمامی آنچه را که گفته شد ه است به خاطر بسپارد ، کم می شود ، مثلاً، این مورد را د ر نظر بگیرید : «ما د ر اینجا جمع شد ه ایم تا بر روی گزارش کار کنیم. سعی می کنم فرد ا به کتابخانه بروم، چون که طرح جد ید ی برای قسمت آخر گزارش پید ا کرد ه ام. تصاد فاً به یک ماشین برای فرد ا صبح نیاز د ارم. همین طور سعی می کنم تا رئیس کتابخانه را ملاقات کنم و ببینم آیا می تواند منابع متعد د ی را به ما معرفی کند . تصور می کنم که د انشجویان علوم اجتماعی د ر این گزارش به ما کمک کنند ، پس ما می توانیم قسمتی از این گزارش را برعهد ه آنها بگذاریم.»

۲) گفتار بیش از اند ازه آرام و یکنواخت، یا سریع؛ اگر شنوند ه نتواند حرف گویند ه را به وضوح بفهمد ، اطلاعات از د ست خواهد رفت.

۳) محو کرد ن بخش اصلی پیام با بیان جزئیات بی ارزش؛ «خواهرم فرد ا برای د ید ن پد ر و ماد ر به منزل ما می آید ، بنابراین از ماشین من استفاد ه خواهد کرد و همچنین به این خاطر به منزلمان می آید که آقای رضایی را ـ که فرد ا شب او هم مهمان ماست ـ ملاقات کند . آقای رضایی همانی است که د ر کارخانه ماشین سازی کار می کرد ، بگذریم. من به یک ماشین نیاز د ارم. فرد ا باید بروم د انشگاه چون امتحان شیمی د ارم. د رس خوبی است، اما استاد ما گاهی اوقات سرحال نیست...»

۴) د ر نظر نگرفتن د ید گاه شنوند ه؛ مثلاً، شخص ممکن است به افراد ی که د ر شهر ناآشنا هستند ، آد رس را با استفاد ه از علایم محلی بگوید . وی به جای آنکه نام خیابان را ذکر کند ، می گوید : «برو به همون گوشه ای که معمولاً پیرمرد سبزی فروش آنجا می ایستد .»





● خطاهای شنوند ه

شنوند ه ها نیز به واسطه خطاهای رایج د ر کژفهمی پیام نقش د ارند :

۱) فکر کرد ن به یک مسأله د یگر، به جای گوش فراد اد ن به آنچه گویند ه می گوید . این امر بسیار متد اول است که شنوند ه به جای گوش کرد ن، د ر فکر پاسخ د اد ن باشد . اگر با کسی مشکلی د اریم و د ر حال گفت وگو هستیم، غالباً د ر همان زمانی که گویند ه مشغول صحبت است و پیش از آنکه تمامی حقایق را بد انیم، به د نبال یک راه حل می گرد یم. مانند مثال زیر:

گویند ه: د ر رابطه با نمره هایم مشکل د ارم. فکر می کنم د لیل اصلی آن است که چون به خاطر والد ینم به زور وارد د انشگاه شد ه ام، ناراحتم. کاری که واقعاً د لم می خواهد انجام د هم این است که تعمیرکار شوم، چون کار ماشین آلات همان چیزی است که به من احساس زند ه بود ن می د هد .

▪ شنوند ه: تا حالا روش «پس خام» را امتحان کرد ی؟ [پیش مطالعه، سؤال، خواند ن، امتحان، مرور]

۲) شنید ن آنچه مورد انتظار است و نه آنچه واقعاً گفته شد ه است؛

▪ شنوند ه: چطوری؟ گویند ه: خیلی بد شنوند ه: خد ا را شکر!

۳) فقط توجه به آخرین چیزی که گفته شد ه است و ناد ید ه گرفتن بقیه پیام؛ گویند ه: واقعاً از کارم متنفرم. نمی د انم چه کار کنم، رئیس همیشه بالای سرم حاضر است و همکارانم با هم تبانی کرد ه اند . البته فکر می کنم اگر کارم را عوض می کرد م، مجبور بود م بیکار بمانم. شاید چند ان هم شغل بد ی نباشد .

▪ شنوند ه: خب پس کارت را د وست د اری، نه؟

۴) توجه به جزئیات بی ارزش و از د ست د اد ن معنای اصلی پیام؛ گویند ه: الان تنهاتر از هر وقت د یگری هستم. اکثر اوقاتم را د ر اتاقم می نشینم. روید اد بزرگ هفته قبل آن بود که فیلم خاصی را د ید م. نمی د انم. از خود م می پرسم آیا بیمار هستم؟ آیا د لیلی د ارد که د یگران نمی خواهند وقتشان را با من صرف کنند ؟

▪ شنوند ه: چطور ممکن است تو از این گونه فیلم ها خوشت بیاید ؟

برای کاهش کژفهمی ها و کاهش تحریف های ارتباطی، د و گام مفید وجود د ارد : ارائه پسخوراند به معنای ارائه اطلاعات به فرد د رباره عملکرد اوست. د ر یک تعریف پسخوراند عبارت است از: ارائه اطلاعاتی راجع به اینکه آیا پیام مورد نظر د ریافت شد ه است یا خیر. اگر شما شنوند ه هستید ، می توانید با گفتن «بگذار ببینم د رست متوجه شد م....» و یا «پس به عبارت د یگر....» به گویند ه پسخوراند بد هید . اگر شما گویند ه هستید ، و این موضوع که پیام خود را رساند ه باشید ، اهمیت خاصی د ارد ، می توانید از شنوند ه بخواهید گهگاه به شما پسخوراند بد هد . (اجازه د هید ببینیم حرفم را واضح زد ه ام. من چه گفتم؟ از حرف من چه چیزی د ستگیرت شد ؟) با فراهم آورد ن پسخوراند برای طرف مقابل کژفهمی ها د ر همان ابتد ای امر روشن خواهند شد . جوّ پذیرا و غیر تهد ید کنند ه جوی است که د ر آن فرد احساس نمی کند مورد محاکمه قرار گیرد ، احساس نمی کند که مورد انتقاد شد ید د یگران قرار گرفته است. چنین چیزی کمک می کند تا از قضاوت های ارزشی مثل «خوب، خیلی احمقانه بود » یا «این حرف بی معناست» احتراز شود . د ر مجموع، معمولاً بهتر است از گفتن این که: «معتقد ید طرف مقابل اشتباه کرد ه است» خود د اری کنید ، مگر آنکه نظر شما را بخواهند . غالباً والد ین به خاطر ارائه قضاوت های ارزشی کود کان را واد ار به سکوت می کنند ، بد ون آنکه واقعاً چنین منظوری د اشته باشند :

▪ کود ک: نگاه کن مامان! یک اتفاق جالب افتاد . د اشتم کنار چشمه بازی می کرد م که....

▪ ماد ر: تو نباید کنار چشمه بازی می کرد ی.

▪ کود ک: خوب بگذریم، رضا و من....

▪ ماد ر: من د وست ند ارم تو با رضا بازی کنی.

وقتی آد م ها مطمئن می شوند که شما به رغم تمامی گفته هایشان، راجع به آنها قضاوت نمی کنید ، بیشتر احتمال می رود تمامی عقاید و احساس ها و نیز ترد ید هایی را که راجع به افکار و رفتارشان د ارند ، با شما د ر میان بگذارند .





● مهارت های شنوند ه فعال د ر یک ارتباط

مهارت شنوند ه از اهمیت ویژه ای برخورد ار است، زیرا این روش ها به میزان زیاد ی مبتنی بر پسخوراند هستند و معمولاً جوی توأم با اطمینان و اعتماد به وجود می آورند که باعث به حد اقل رسید ن کژفهمی ها می شوند . شاید بتوان شرایط رشد را د ر یک کلام تحت عنوان مهارت های گوش فرا د اد ن فعال مطرح کرد ، زیرا شنوند ه برای فرد ی که می کوشد پیامی را منتقل کند ، همان شرایط را فراهم می آورد . شرایط رشد و شکوفایی عبارت اند از: گرمی و صد اقت. گرمی عبارت است از نشان د اد ن احترام به گویند ه به عنوان یک شخص، بد ون توجه به آنچه وی می گوید . همد لی به معنای د رک د رست و د قیق گویند ه و آگاه سازی او راجع به این مطلب است که وی را د رک کرد ه ایم. یعنی، فراهم آورد ن پسخوراند برای گویند ه.

صد اقت نیز به صورت بی پرد ه و رو راست بود ن با طرف مقابل مشخص می شود ، یعنی فرد احساس می کند که شما نقش بازی نمی کنید یا متظاهر نیستید . بهتر آن است که شرایط رشد و خود شکوفایی را مهارت های گوش کرد ن فعال بنامیم.

با این که شخصی که شرایط رشد و خود شکوفایی ایجاد می کند ، بیشتر نقش شنوند ه را ایفا می کند و طرف مقابل بیشتر صحبت می کند ، اما این شخص صرفاً به کلمات فرد گویند ه به صورت منفعل گوش فرا نمی د هد . شخصی که شرایط خود شکوفایی را فراهم می آورد ، می کوشد تا آنچه را که د یگری سعی د ر گفتن آن د ارد ، واقعاً د رک کند و گاه به او کمک می کند تا منظور خویش را روشن تر بیان کند . این شخص به طرف مقابل اعتماد و علاقه خود را نشان می د هد ؛ به طوری که او برای د ر میان گذارد ن اطلاعات احساس راحتی می کند . به عنوان یک شنوند ه فعال بد انید که گاه آنچه شنید ه اید ، همان نیست که گویند ه قصد گفتن آن را د اشته است. بنابراین، د رباره آنچه فکر می کنید گویند ه بیان کرد ه است، به او پسخوراند بد هید .

هنگامی که نقش ها عوض می شوند ، یعنی زمانی که شما پیامی برای گفتن د ارید ، باز هم مهارت های گوش فرا د اد ن فعال می توانند مفید واقع شوند . پژوهش ها حاکی از آن است که هرگاه شما از این مهارت ها استفاد ه کنید ، د یگری نیز به نوبه خود آنها را به کار می گیرد و د ر نتیجه احتمال بیشتری برای د رک آنچه مقصود تان بود ه است، وجود خواهد د اشت.

راجرز ـ روان شناس آمریکایی ـ به مهارت های گوش فرا د اد ن فعال علاقه مند بود چون تصور می کرد این مهارت ها پیشرفت روان د رمانی، یعنی نوع بسیار اختصاصی از رابطه، را تسهیل می کند ؛ اما معتقد بود که این مهارت ها د ر بسیاری از روابط نیز مفید هستند و پژوهش نیز این باور را تأیید می کند .

روان شناسی به نام «جانسون» د ریافت هنگامی که یکی از طرفین همد لی نشان می د هد ، احتمال بیشتری وجود خواهد د اشت که آن د و د ر مذاکرات شغلی به توافق د ست یابند . کسانی که د ر گفتگوهای کوتاه مد ت سطوح بالایی از مهارت های گوش فرا د اد ن را ارائه می کنند ، نسبت به آنهایی که سطوح پایینی نشان می د هند ، بیشتر مورد علاقه طرف مقابل قرار می گیرند . روان شناسان متوجه شد ند که رایج ترین مشکل د ر ازد واج های ناآرام و پرد رد سر همانا ارتباط ضعیف است.

همچنین پی برد ند زنان و شوهران شاد کام به شکایت ها و مشکلات یکد یگر به گونه ای فعال گوش فرا می د هند و با استفاد ه از جملات بی طرفانه توأم با د رک و فهم پاسخ می د هند .

بنابراین، توانایی استفاد ه از مهارت های گوش فرا د اد ن فعال می تواند د ر بهبود روابط ما با د یگران مؤثر باشد . برای چنین مقصود ی برنامه های آموزشی حرفه ای د ر د سترس قرار د ارند ، اما این برنامه ها عموماً برای د انشجویان فارغ التحصیل روان شناسی یا برنامه های مشاوره ارائه می شوند . خوشبختانه، تعد اد ی برنامه خود آموز نیز وجود د ارد که پژوهش ها نشان د اد ه اند د ر افزایش مهارت های گوش فرا د اد ن مؤثر هستند .

[تصویر: break.gif]






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[مشاهده در: www.freedownload.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 204]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن