واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: نگاه مصاحبهاي با كارلوس گوتيرز، وزير بازرگاني ايالات متحده آمريكاآناناس فروشي كه وزير بازرگاني شد
ترجمه:نسترن احمدي«كارلوس گوتيرز»، وزير بازرگاني دولت ايالات متحده از مهرههاي بانفوذ و تأثيرگذار عرصه اقتصاد آمريكا به حساب ميآيد كه برنامههاي تجاري جاهطلبانه دولت خود را براي بنا كردن «تجارت آزاد آمريكايي - خاورميانهاي» در منطقه تا سال 2013 ميلادي در مصاحبهاي با مجله اقتصادي “نوز” تشريح ميكند.
او در اين گفت و گو به نكات جالبي اشاره دارد از جمله اين كه كشور هاي خاورميانه بايد براي رسيدن به دروازه هاي تجارت جهاني، اقتصاد باز را در دستور كار قرار دهند.خواندن حرف هاي آناناس فروش ديروز و اقتصاد دان امروز خالي از لطف نيست.
كارلوس گوتيرز صحبتهايش را چنين آغاز ميكند:« جورج بوش، رئيس جمهوري آمريكا، طي يكي از سفرهاي خود به منطقه ضمن ابراز علاقهمندي براي گسترش روابط تجارت آزاد با خاورميانه، اين وظيفه را به من محول كرد كه اعتبار و قدرت بيشتري به اين موضوع بخشم. ما به قصد ايجاد چنين تجارت آزادي در منطقه برنامهريزيهاي استراتژيكي در پيش داريم.»
او در ادامه نيز چنين مي گويد:«در حال حاضر عمان آخرين كشور عربي است كه ما موافقتنامه تجارت آزاد را به آنجا بردهايم و من انتظار دارم موافقتنامه تجارت آزاد در عمان به طور كامل قابل اجرا باشد.»
تجارت آمريكا - خاورميانه و شمال آفريقا و كنفرانس سرمايهگذاري در سواحل درياي مرده (البحر الميت)، پستترين نقطه كره زمين، در تاريخ 10 و 11 فوريه بررسي شد. البته تأخير چند روزه اين واقعه به دنبال بازديد 8 روزه بوش از خاورميانه و پيام تجارت آزاد آمريكايي به منطقه ناآرام خاورميانه از نظر ميزبانان قابل چشمپوشي و چه بسا قابل تأمل بود.
كارلوس گوتيرز 54 ساله كوبايي الاصل است و انگليسي را از يك باربر در هتل ميامي ياد گرفته است. وي دوستان و دشمنان بانفوذي دارد كه همگي از زمان ارتقاي وي از مديرعاملي شركت “كلوگ”، غول غذاهاي صبحانهاي، پيدا شدند.
او كه در دفتر واشنگتن خود مصاحبه ميكرد به «مجله نوز» چنين ميگويد:«هدف چنين كنفرانسي به كار بستن اهداف سفر بوش بوده است. وي تلاش كرد به آزادسازي اقتصاد و كارآفريني ارزش نهاده و اميد را براي مردم منطقه به ارمغان آورد.»
جالب اين جاست كه او از سوي مجله «فرچون» به عنوان قدرتمندترين مرد تجاري آمريكاي جنوبي مقيم ايالات متحده معرفي شده است. وي سي و پنجمين وزير بازرگاني آمريكا است و از رانندگي باربرهاي غذاهاي صبحانه دركارخانه كلوگ به اين مقام رسيده است. او باور عجيبي به تجارت آزاد دارد و در تشريح چنين باورهايي مي گويد:«ارتقاي بازار آزاد و گسترش اصلاحات اقتصادي موجب كارآفريني است و فرصتهاي فراواني براي منطقه فراهم ميكند.»
گوتيرز كه قابل دسترسترين عضو كابينه بوش است، به دليل فعاليتهاي كلوگ در استراليا، مكزيك، كانادا و آمريكا يكي از محبوبترين چهرهها ميان سياستمداران و جامعه تجار بهحساب ميآيد.
وي تأكيد دارد كه «گسترش تجارت آزاد در دنياي عرب نتايج مثبتي در پي خواهد داشت و از گسترش شفافسازي، حاكميت قانون و ديگر اصلاحات سياسي پشتيباني خواهد كرد.»
او ادعا ميكند كه آرمان تجارت آزاد از سوي دو حزب دموكرات و جمهوريخواه حمايت ميشود و همين امر در آستانه ناآراميهاي عظيم ناشي از بازار پرآشوب آمريكا موجب گسترش و كسب اعتماد عموم نسبت اين موضوع شده است.
كنفرانس سرمايهگذاري مانند كنفرانس جهاني «داووس» در مقياس كوچكتر است. در اين كنفرانس اقتصاددانان و سرمايهگذاران منطقه شركت داشتند و حضور نمايندگان دولت آمريكا كاملا محسوس بود.
گوتيرز، كه به جاي دونالد ايوانز به اين مقام منصوب شد، با موقعيت اقتصادي و سياسي خاورميانه آشنايي دارد و به همين دليل در سال 2006 سفري به منطقه داشت. در اين سفر وي شديدا بر اين موضوع تأكيد داشت كه عربستان سعودي به عنوان بزرگترين كشور توليد كننده نفت ظرفيت جذب سرمايهگذاري و بسط اقتصاد خود را دارد. وي معتقد بود محدوديتهاي عادلانه در مورد سرمايهگذاران خارجي از جمله گامهاي موثر در اين مسير است.
او در ادامه افزود «همچنان اعتقاد دارم حتي بخش نفتي هم نقش اساسي در اقتصاد سعودي و گسترش اين پادشاهي صحرا بازي ميكند. در عربستان، كه در آن جا ايالات متحده سالانه 2 ميليارد دلار خودرو مي فروشد، در صورت بسط بازار ميتوان فرصتهاي اشتغال بيشتري در خارج از بخش نفت ايجاد كرد.»
به گفته گوتيرز، پسر آناناس فروشي كه در سال 1960 بلافاصله پس از آن كه فيدل كاسترو قدرت را به دست گرفت از هاوانا به فلوريدا پناهنده شد، عرصه اردن براي اهداف اقتصادي چنين كنفرانسي ايدهآل است. چرا كه اين كشور عملا موفقيت موافقتنامه تجارت آزاد اردن - آمريكا را به تصوير ميكشد. اردن اولين كشور عربي است كه با آمريكا در سال 2000 موافقتنامه تجارت آزاد امضا كرد.
گوتيرز ميگويد:«اردن نمونه باورنكردني ارزش چنين موافقتنامهها است. از زمان امضاي اين قرارداد تجارتهاي دو جانبه خوبي ميان ما بسته شد كه از 568 ميليون دلار در سال 2001 به 2.04 ميليارد دلار در سال 2007 افزايش يافت.»
اين موافقتنامه بازار آزاد بيشتر و گستردهتري در زمينه خدمات فراهم ميآورد. براي مثال وضعيت مخابرات، ساخت و ساز، امور مالي، بهداشت، حمل و نقل و حمايت از حقوق مالكان بسيار بهبود يافته است. درآمد ناخالص اردن در سال 2001، 3/5درصد رشد داشته و اين رشد در سال 2007 به 0/6درصد رسيده است. اين آمار حاكي از رشد درآمد ناخالص ملي اردن به ميزان 2/36درصد از سال 2001 تا سال 2007 است.گوتيرز اعتقاد دارد رشد خارج از كنترل نفت نقش كليدي در نشستهاي خصوصي و عمومي بازيگران منطقهاي دارد.
وزير بازرگاني آمريكا ميگويد:«چنين كنفرانسهايي فرصتهاي مهمي براي تبادل نظر در مورد مشتركات و روابط تجاري به حساب ميآيند و همچنين ميتوانند نقش مهمي در اعتمادسازي ميان كشورها باشند.»
او ادامه ميدهد:«نمايندگان بخش خصوصي ما مي توانند در خاورميانه فرصتها را سنجيده و تجارت و سرمايهگذاريهاي دو جانبه را در منطقه افزايش دهند.»
وي مدعي است:«اجراي الگوي تجارت بُرد-بُرد ميان آمريكا و اردن ميتواند در كشورهاي حاشيه خليج فارس و آفريقاي شمالي به رشد سريع اقتصاد در جهان بيانجامد. بسط اقتصادي، تجارت آزاد، سياست اقتصادي و افزايش قيمت انرژي به اين امر كمك خواهد كرد.ثروت افزون ناشي از اقتصاد شكوفاي خليج فارس تأثير فراواني در بازار خارجي عادلانه دارد و سرمايهگذاران اروپايي، آسيايي و آمريكايي را براي سرمايهگذاري در منطقه تشويق ميكند.»
علاوه بر اسرائيل، اردن، بحرين و عمان، مراكش هم با آمريكا در باره موافقتنامه تجارت آزاد مذاكره كرده است. گوتيرز از بابت پيوستن ديگر كشورهاي حاشيه خليج فارس به اين مذاكرات در مدت باقي مانده از دوره رياست جمهوري بوش مطمئن نيست ولي به علاقه اين كشورها به چنين راهكاري اطمينان دارد.
دوشنبه 28 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]