واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گفتوگو با رسول ديناروند، معاون غذا و داروي وزارت بهداشت؛دارو در هزينههاي زندگي مردم عددي نيست - مريم پاپي
مسوولان وزارت بهداشت چندي پيش اعلام كرده بودند كه اين وزارتخانه مسووليت تهيه داروي كشور را بر عهده ندارد كه البته بعدا اين جمله به اشتباه خبرنگار خبرگزاري كه آن را منتشر كرده بود نسبت داده شد اما اين موضوع بهانهاي شد تا درباره چالشهاي بخش داروي كشور با معاون غذا و داروي اين وزارتخانه به گفتوگو بنشينيم.رسول ديناروند به مشكلاتي كه افزايش قيمتهاي جهاني و بالا نرفتن يارانهها به ميزان اين افزايش قيمت به وجود آورده، اشاره دارد. توليد دارو، داروخانههاي بيمارستاني، تاثير تحريمهاي سياسي ايران بر تامين داروي كشور و نظارت بر داروخانهها، از جمله مباحثي است كه علاوه بر قيمت دارو، در اين گفتوگو مطرح شد.
معاون غذا و داروي وزارت بهداشت در بحث نظارت به مشكلات موجود در برخي از استانهاي بزرگ مثل تهران كه تعداد داروخانهها زياد است، اشاره ميكند و ميگويد:
او ميافزايد:
از صحبتهاي اخير مسوولان معاونت غذا و دارو شروع كنيم. جواب اين سوال مشخص نشده كه وقتي اعلام ميشود تامين دارو وظيفه وزارت بهداشت نيست و بعضي از مسوولان ديگر هم تكميل ميكنند كه اين كار جزو وظايف ذاتي وزارت بهداشت نيست، يعني چه؟
صحبتهاي آقاي دكتر امجدي، مديركل داروي ما به نظر من خيلي درست منعكس نشده بود. وظيفه وزارت بهداشت قطعا تامين، تضمين و بسترسازي شرايطي است كه مردم به داروهاي موثر و مفيد با قيمت مناسب دسترسي داشته باشند. اگر دارويي در دسترس نيست، تحت پوشش بيمه نيست، يا قيمت آن بالا است، مردم هم بهدرستي حق اعتراض به ما را دارند.
اما شرايط بهگونهاي نيست كه تمام اختيارات مربوط به اين وظايف در وزارت بهداشت متمركز باشد. مثلا درباره پوشش بيمهاي مربوط به يك دارو، وزارت بهداشت همواره مكاتبه و پيگيري ميكند اما بايد در جايي كه خارج از وزارت بهداشت است تصويب شود. علاوه بر اين، متاسفانه اعتبارات فعلي يارانه اصلا اجازه پذيرش تعهدات جديد را نميدهد. در مورد برخي داروها نه امكان پوشش يارانه وجود داشته و نه بيمهها پوشش دادهاند و مردم مجبورند داروهاي گرانقيمت را تهيه كنند. من ميخواهم عرض كنم كه بعضي اوقات ما امكانات و اختيارات كافي نداريم تا تضمين در دسترس بودن دارو را كه وظيفهمان است، انجام دهيم.
مثلا بيماران يا پزشكاني هستند كه فشار ميآورند داروهايي كه در فهرست رسمي داروهاي كشور نيست با هزينه خودمان برايمان وارد شود. خب ما مكانيسم تكنسخهاي را داريم كه اجازه ميدهيم داروهايي را كه در فهرست رسمي ما نيست با تعهد پزشك و بيمار براي پذيرفتن مسووليت، به كشور وارد شود اما خيلي از اوقات همين اجازه ورود باعث ميشود كه بعضا تبليغات و بازاريابي براي اين دارو شود و پزشكان ديگر اين دارو را براي بيماران ديگري هم بنويسند و ما تحت فشار قرار بگيريم كه اين دارو گران است، چرا وزارت بهداشت كاري نميكند؟ در حالي كه شوراي بررسي، اين دارو را تاييد نكرده كه در فهرست دارويي ما وارد شود. گاهي اوقات اين فشارها هم وجود دارد.
چرا در حالي كه سهم بودجههاي سلامت در سه، چهار سال جاري رشد جدي داشتهاست، كسري بودجه وزارت بهداشت دو برابر شده؟
كسري بودجه داريم چون تعهدات جديد داريم. شما در نظر بگيريد چند هزار تخت بيمارستاني جديد تاسيس شده؛ صدها نوع داروي جديد در سالهاي اخير به فهرست دارويي كشور اضافه شده؛ تعداد پزشكان و مراكز بهداشتي درماني زياد شده؛ بيش از 20 ميليون روستايي كه تحت پوشش پزشك خانواده هستند و دفترچه بيمه دارند، از تعهدات و خدمات جديدي است كه باعث شده بودجه بيشتري مورد نياز باشد. البته اين بودجه هم تامين شده ولي نه به حدي كه كفايت كند.
انتظار مردم اين است كه در حوزه سلامت، بهداشت و درمان و دارو دغدغه نداشته باشند اما كشور سهم بسيار زيادي از اعتباراتش را صرف يارانه در جاهاي ديگر ميكند كه ميتواند از محل صرفهجويي آن يارانهها هزينه مردم در حوزه بهداشت و درمان و دارو را كاهش دهد؛ دولت چنين تمايلي را دارد؛ چون در نهايت مسير دولت اين است كه بتواند صرفهجويي از محل يارانهها را در حوزههاي اولويتدار كه يكي از آنها سلامت است هزينه كند.
سهم معاونت غذا و دارو از اين كسري بودجه چقدر است؟ شما بعضي اوقات اعلام ميكنيد اينقدر كسري بودجه ما زياد است كه نميتوانيم يارانهها را بپردازيم و ممكن است يارانه بعضي از داروها قطع شود!
ببينيد، ما در سطح معاونت غذا و دارو با دو نوع اعتبار و بودجه روبهرو هستيم. يك اعتبار براي انجام وظايف ذاتي ما است كه بحث كنترل كيفيت و نظارت بر تمام فرآوردههايي است كه مصرف انساني دارند؛ مثل دارو، غذا، مواد آرايشي و بهداشتي. براي وظايفي از جمله صدور مجوز توليد يا واردات اين محصولات، ورود به بازار و كنترل پس از ورود به بازار، اعتباراتي نياز داريم كه اين اعتبارات در سه سال گذشته بيش از سه برابر افزايش يافته است. يعني ما كسري اعتبار براي انجام اين وظايفمان نداريم اما در يك بخش ديگر كسري اعتبار داريم كه حمايت از بيماران است. داروهاي بيماران خاص و صعبالعلاج بسيار گرانقيمت است و تامين داروهاي اين بيماران بدون حمايت يارانهاي ميسر نيست. در چند سال اخير ما شاهد افزايش نياز به بودجه بوديم كه اين ناشي از چند عامل است؛ عامل اول اينكه بر تعداد بيماراني كه نيازمند اين داروها هستند افزوده شدهاست. مثلا در سال 86 بيش از دو هزار بيمار پيوندي داشتيم، نزديك به 2500 بيمار پيوند كليه شدند.
هر سال هم اين روند شيب بيشتري ميگيرد، يعني ممكن است امسال بيش از 10 درصد بر روند افزايشي سال 86 اضافه شود. بيش از 10 درصد افزايش هزينههاي پيوند، يعني هزينههاي ما هم افزايش پيدا ميكند. در مورد اماس هم اين اتفاق افتاده. هر سال بيماران اماس جديدي شناسايي ميشود، تعداد هم واقعا نگرانكننده است.
در مورد برخي از بيماران افزايش جدي نداشتيم، خوشبختانه حتي كنترل هم شده. مثلا در مورد تالاسمي، تعداد بيماراني كه در 2، 3 سال اخير هر سال اضافه شدند، زير 300 نفر است.
در مورد هموفيلي هم تعداد بيماران ما رشد زيادي نداشتهاند. اما در مورد همين بيماراني كه تعدادشان رشد زيادي نداشتهاند، داروها گران شدهاند. قيمت فاكتورهاي خوني در 3، 4 سال گذشته حداقل دو برابر شده است. در جاهايي هم كه دارو گران نشده، عامل ديگري داريم.
گران شدن برخي داروها و افزايش نرخ ارز خريد داروي بيماران خاص عمدتا از حوزه يورو است. نرخ يورو در 3، 4 سال گذشته هر سال افزايش داشته است.
4، 5 سال پيش يورو 750 تومان بوده و الان به 1450 تومان رسيده است. دارويي كه به قيمت يك يورو ميخريديم، اگر هنوز هم به همان قيمت خريداري كنيم، بايد پول بيشتري بابت آن بپردازيم. پس ما در سالهاي اخير افزايش اعتبار براي يارانه را به صورت جدي شاهد بوديم و متاسفانه رديف يارانه دارو در لايحه دولت و در مجلس افزايش پيدا نكرده است. وزارت بهداشت در 2، 3 سال اخير شاهد كسري اعتبار يارانه بوده است. البته با كمك دولت و وزير بهداشت از رديفهاي ديگر حمايت و اين كسريها جبران شده است. امسال هم در لايحهاي كه به مجلس رفته، جبران كسري اعتبار يارانه دارو پيشبيني شده است. اميدواريم كه مجلس تصويب كند تا ما براي بيماران خاص و صعبالعلاج دچار مشكل نشويم.
درخواستي كه شده اين است كه حدود 90درصد به اعتبار يارانه دارو اضافه شود تا بتوانيم يارانه داروها را براي حداقل تا 2، 3 ماه اول سال آينده پوشش بدهيم. اگر تصويب شود ديگر مشكلي نخواهيم داشت.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
دوشنبه 28 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 199]