واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: اختلاف بر سر گرجستان و حمايت روسيه از ايران در پرونده هسته اي؟
------------
كريستين ساينس مانيتور نوشت: انتقاد شديد آمريكا از اقدام نظامي روسيه در گرجستان به طور قطع هدف استراتژيك كاملا متفاوت آمريكا يعني افزايش فشار عليه ايران از طريق دور ديگري از تحريمهاي سازمان ملل را به مخاطره مياندازد.
به گزارش خبرگزاري انتخاب به نقل از ايسنا، اين روزنامهي چاپ آمريكا با اشاره به اين مطلب ادامه داد: روسيه به عنوان سازندهي راكتور برق هستهيي 800 ميليون دلاري ايران، از مدتها قبل با اعمال تحريم براي متوقف كردن برنامهي هستهيي ايران كه آمريكا آن را پوششي براي توليد سلاح ميداند مخالفت كرده است. با اين حال واشنگتن مسكو را به حمايت از سه دور تحريم هاي شوراي امنيت عليه تهران متقاعد كرده است. اما تلاشهاي آمريكا براي اعمال دور چهارم تحريمها - كه هفتهي گذشته با ناديده گرفته شدن مهلت آمريكا و اروپا براي رسيدن به يك توافق هستهيي آغاز شد ممكن است در بحبوحه مناقشهي آمريكا و روسيه در قفقاز با مشكل روبرو شود.
در ادامه اين مطلب آمده است: مايكل مك فال، كارشناس مسايل روسيه و ايران در موسسهي هوور دانشگاه استنفورد ميگويد: اين اقدام هرگونه اميد به اقدام كمك در خصوص ايران را بسيار مشكل تر خواهد كرد.
وي افزود كه حمايت در خصوص ايران "بدون ترديد" بزرگترين رابطه علت و معلولي استراتژيك براي نقش احيا شده روسيه و آمريكا است.
مك فال ادامه داد: ايران آخرين مساله جدي است كه دولت بوش بايد در رابطه با تغيير سياست دربارهاش تصميم گيري كند.
وي گفت كه اين همچنين جايي است كه براي آمريكا به لحاظ امنيت ملي منافع بالايي دارد و جايي است كه روسيه نقشي مستقيم را در آنچه ما ميكوشيم انجام دهيم، ايفا ميكند و اين بسيار جديتر از همهي ديگر مسايل است.
مقامات آمريكايي و اروپايي براي رسيدن به راههايي جهت مجازات روسيه به دليل حركت دادن نيروهاي مسلح اين كشور به سوي سرزمينهاي اوستياي جنوبي و آغازياي طرفدار روسيه در گرجستان طرفدار غرب و سپس به سوي خود گرجستان به منظور مقابله با تهاجم نظامي گرجستان در هفتهي گذشته در تلاش هستند.
پس از پنج روز درگيري كه آغازگر آن نيروهاي اندك گرجستان كه از آمريكا مشاوره مي گيرند بودند، ديميتري مدودف، رييس جمهور روسيه گفت كه "تجاوزگران" ، "تنبيه" شدهاند و دستور به پايان عمليات داد.
روسيه، ميخاييل ساكاشويلي، رييس جمهور گرجستان كه در آمريكا تحصيل كرده است را "تروريست" و "بيمار رواني" خواند كه بايد به جرم "نسل كشي" محاكمه شود.
اما اين لفاظي ميان آمريكا و روسيه نيز به طرز غيرمعمولي رك و صريح بود. جورج بوش ، رييس جمهور آمريكا در هفتهي جاري از روسيه خواست به "تشديد وحشيانهي خشونت" پايان دهد.
يك تحليلگر سياسي مستقر در تهران كه خواست نامش فاش نشود، گفت: اين حادثه در زماني بسيار مناسب براي ايران رخ داد.
وي گفت: هرگونه اختلاف جديد ميان آمريكا و روسها مورد استقبال ايران واقع خواهد شد، هرچيزي كه به ايران فرصت بيشتري بدهد و براي آمريكا دردسر درست كند ( مورد استقبال ايران خواهد بود).
اين تحليلگر ادامه داد:گرجستان از مرزهاي ايران چندان فاصله اي ندارد و از اين لحاظ ايران بايد كاملا خرسند باشد اما اين مناقشه ميتواند طوري تشديد شود كه باعث بي ثباتي و رنج بيشتري شود كه ايران خواهان آن نيست.
جنگندههاي آمريكايي 2000 سرباز گرجي را روز يكشنبه گذشته از عراق خارج كردند، اين نيروها سومين عضو بزرگ نيروهاي ائتلاف در عراق بودند كه مسووليت بازرسيهاي مرزي در مرز عراق و ايران را به عهده داشتند.
ولاديمير پوتين، نخست وزير روسيه اين اقدام آمريكاييها را به تمسخر گرفت و گفت: از مهارت آنها در سياه ديدن سفيد و قرباني خواندن متجاوز متحيرم.
پوتين افزود: برخي از شركاي ما به غير از كمك به ما ميكوشند (با انتقال سربازان گرجي) به وسيله هواپيماي آمريكا دقيقا به منطقه درگيري، مانع از اقدامات، شوند.
ميخاييل گورباچف، رهبر سابق اتحاد جماهير شوروي و برنده جايزهي نوبل نيز آمريكا و غرب را به طور كلي براي اقدامات نظامي و حمايت سياسي كه "رهبران گرجستان را جسورتر كرد" مقصر دانست.
گورباچف در واشنگتن پست "راسيسكابا گزتا" در مسكو نوشت: آمريكا با اعلام قفقاز، منطقه اي كه هزاران مايل با قاره آمريكا فاصله دارد، به عنوان بخشي از "منافع ملي"اش، اشتباه بزرگي را مرتكب شد. تاثير اين مساله در فراتر از منطقهي قفقاز حس خواهد شد.
يك موسسهي تحليل مسايل جاسوسي روز چهارشنبه با اشاره به اينكه آمريكا ميخواهد روسيه از تحريمها عليه ايران حمايت نكند و به آن سلاح به ويژه، سيستم دفاع هوايي "S-300" را نفروشد، اعلام كرد كه روسها "آمريكاييها را به گوشهاي راندهاند".
موسسه "استراتفور" افزود: گرجستان يك مسالهي حاشيهاي براي آمريكا است؛ در حالي كه ايران يك مساله اصلي است.
اين موسسه ادامه داد كه آمريكا بايد يا از خاورميانه به سوي قفقاز متمركز شود و يا اينكه "به طور جدي پاسخ گرجستان را براي جلوگيري از مقابلهي روسي بر سر ايران محدود كند".
آمريكا يك مانور دريايي مشترك ناتو با روسيه را كه قرار بود در هفتهي جاري آغاز شود، لغو كرد و آمريكا و اروپايي ه در حال بحث دربارهي گامهاي ديگر از جمله اخراج روسيه از برخي گروههاي منطقهاي از جمله گروه هشت كشور صنعتي و بازگرداندن آن به گروه هفت هستند.
اين لفاظي در راس انبوهي از مسايلي قرار گرفت كه روابط آمريكا با روسيه را دچار مشكل ميكند. از جمله گسترش ناتو تا مرزهاي غربي روسيه، اصرار آمريكا بر قراردادن واحدهاي دفاع موشكي در شرق اروپا و حمايت قاطع از انقلابهاي دموكراتيك در كشورهايي كه زماني بخشي از اتحاد جماهير شوروي بودهاند، "انقلاب گل سرخ" گرجستان در سال 2003 اولين انقلاب از اين نوع بود.
يك ديپلمات آمريكايي كه مسايل ايران را دنبال ميكند ،گفت: حتي اگر تحريم ديگري در سازمان ملل عليه ايران مطرح نشود، دست كم احتمال تحريمهاي بيشتر و آمريكا و اروپا (عليه تهران) وجود دارد.
وزارت خزانه داري آمريكا روز سه شنبه اعلام كرد كه پنج شركت ايراني ديگر را به دليل آنچه كمك به فعاليت هاي هستهيي و موشكي ايران خواند، تحريم كرده است.
مك فال گفت: فكر ميكنم وقتي حرف از تحريمها به ميان مي آيد، روسيه ما را بازي ميدهد و آن را سالها و سال ها به درازا ميكشد.
وي افزود: آنها هرگز خواهان تحريم نبودهاند و موضع ما به سوي آنها متمايل شد، نه برعكس . اگر به 12 سال قبل برگرديد ما درباره اينكه آيا بايد نيروگاه بوشهري باشد يا نه بحث مي كرديم. اكنون بسيار فراتر از آن رفتهايم.
در پايان اين مطلب آمده است: ايران از جلب توجهات بين المللي به مسالهي گرجستان و انحراف توجه از برنامهي هستهيي آن نفع مي برد.
تحليلگر مستقر در تهران كه پيشتر به نامش اشاره شد، گفت: به نظر ميرسد كه اين مساله ، مسالهي هستهيي ايران را دست كم براي مدتي تحت الشعاع قرار دهد. اين امر نشستن و صحبت كردن درباره مسالهي هستهيي در شوراي امنيت در حالي كه يك درگيري در حال رخ دادن است ، مشكلتر ميسازد.
يکشنبه 27 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]