واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: امام خميني و واردكردن واژه قرآني مستضعف در ادبيات انقلاب
گروه سياسي: بيترديد امام خميني يكي از نوادر روزگار بود. آن بزرگمرد با الهام از آيات قرآن و سنت پيامبراسلام (ص) واژه مستضعف را وارد ادبيات انقلاب كرد و همواره بر حمايت از اين قشر محروم پاي فشرد. با همت امام و پيگيريهاي مستمر ايشان اين معنا به ادبيات و تفكر عمومي راه يافته، به يك فرهنگ تبديل شد.
نيمه شعبان، اين روز فرخنده، را روز جهاني مستضعفان نامگذاري كردهاند؛ زيرا در حكومتي كه خورشيد دوازدهم، حضرت وليعصر(عج)، آن را بنيانگذاري ميكند، زمام امور در دست طبقات محروم و مستضعف جامعه ميباشد.
در اين نظام مقدس و الهي، طبقه اشراف و مستكبران كه هميشه بر اثر خصلت برتريجويي و سلطهطلبي در برابر قيامهاي الهي پيامبران و اولياي دين ايستاده و از پذيريش عدل در جامعه خودداري كردهاند، هيچگونه جايگاهي نخواهند داشت.
پيشواي مستضعفان
سلام بر نيمهشعبان، روز جهاني مستضعفان و روز طلوع خورشيد يگانه دوران، حجت حق و صاحبالعصروالزمان. سلام بر پيشواي مستضعفان و محرومان جهان حضرت قائم عليهالسلام .
اي موعود مستضعفان! اينك بشر مستضعف و سيهروز در آتش ظلم استكبار ميسوزد. ستم و بيداد و تباهي، دنيا را فرا گرفته است و ما همه چشمانتظار توايم. مولاي ما، ميدانيم گرفتاري و ناراحتي دوستان و شيعيانت، بلكه گرفتاري و ناراحتي تمامي انسانهاي دربند و محروم و مستضعف، قلب مقدس و نازنينت را ميفشارد و تو را در اندوه فرو ميبرد؟ اي ذخيره الهي، اينك مستضعفان جهان، تشنه و خواهان تواند. پس بيا و محرومان جهان را از چنگ نااهلان و ستمگران رهايي ده.
خداوند در قرآن ميفرمايد: «ما اراده كردهايم كه بر مستضعفان منّت نهاده، آنها را پيشوايان و وارثان زمين قرار دهيم». اين آيه شريفه به صراحت از امامت و حكمراني مستضعفان و پابرهنگان در عصر ظهور امام آخرين و پيشواي مستضعفان سخن ميگويد و پايان دوره ستم و سلطه استكبار را به همگان نويد ميدهد.
روز جهاني مستضعفان
يكي از بارزترين خصوصيات حضرت مهدي موعود(عج) اين است كه حكومت عدل جهاني به رهبري آن حضرت و با حضور و همّت و نقشآفريني «مستضعفان» تشكيل ميشود. اين خصوصيت، همان است كه در كلام و پيام امام خميني (ره)، بسيار مورد توجّه بود و ايشان به صورت مكرّر با تعبيراتي از قبيل مستضعفان، محرومان، پابرهنهها و گودنشينها از اين قشر مهم، ولي فراموش شده، ياد ميكردند و بر ضرورت خدمت به آنها تاكيد مينمودند. از همين روست كه روز نيمه شعبان «روز جهاني مستضعفان» نام گرفته است.
مستضعف، واژه قرآني
يكي از ويژگيهاي حضرت امام خميني آن بود كه ادبيات قرآن را وارد انقلاب اسلامي ميكرد. بنابراين ادبيات انقلابي امام، ادبيات قرآني بود. يكي از اين واژهها، واژه مستضعفان بود كه امام همواره بر آن تأكيد داشت. صفآرايي مستكبران در مقابل مستضعفان، تقابل عدل و ظلم و رويارويي محرومان و چپاولگران، همواره دركلام و پيام امام موج ميزد. از اين مهمتر، عملكرد امام خميني بود كه علاوه بر زبان، با قلم و قدم و با تمام توان، در خدمت مستضعفان و محرومان بود و مبارزه با ظلم و ظالم و مستكبران را خط مشي اصولي خود قرار داده بود.
امام خميني رحمهالله و حمايت از مستضعفان
يكي از ويژگيهاي امام روحيه استكبارستيزي و حمايت از مستضعفان جهان بود. آن فرزانه دوران، حكومت را وسيلهاي براي تحقق عدالت ميدانست و معتقد بود تحقق عدالت بدون سركوب كردن مستكبران و چپاولگران ميسّر نخواهد بود. بههميندليل، فضاي كشور، فضاي حمايت از مستضعفان و مبارزه عليه مستكبران بود.
انقلاب اسلامي و جريان توفنده حمايت از مستضعفان
بيترديد امام خميني يكي از نوادر روزگار بود. آن بزرگمرد با الهام از آيات قرآن و سنت پيامبراسلام (ص) واژه مستضعف را وارد ادبيات انقلاب كرد و همواره بر حمايت از اين قشر محروم پاي فشرد. با همت امام و پيگيريهاي مستمر ايشان اين معنا به ادبيات و تفكر عمومي راه يافته، به يك فرهنگ تبديل شد.
در مقابل اين جريان توفنده كه با حمايت از مستضعفان جهان، اركان حاكميت مستكبران را به لرزه درآورد، بسيار طبيعي بود كه سران جبهه استكبار دست روي دست نگذارند و فعالانه به ميدان بيايند و چارهانديشي كنند. شديدترين اقدام عليه انقلاب اسلامي و شخص امام خميني، تحميل جنگ هشتساله، تحريم اقتصادي و فشارهاي سياسي بود.
امام خميني(ره) نيمه شعبان را كه روز جهاني مستضعفان نام گرفته است، روزي مبارك دانسته، چنين ميفرمايند: «چه مبارك است ميلاد بزرگشخصيتي كه برپا كننده عدالتي است كه بعثت انبيا براي آن بود و چه مبارك است زادروز ابرمردي كه جهان را از شرّ ستمگران و دغلبازان تطهير مينمايد و زمين را پس از آنكه ظلم و جور آن را فرا گرفته، پر از عدل و داد مينمايد
مستكبران جهان را سركوب و مستضعفان جهان را وارثان ارض مينمايد و چه مسعود و مبارك است روزي كه جهان از دغلبازيها و فتنهانگيزيها پاك شود و حكومت عدل الهي بر سراسر گيتي گسترش يابد و منافقان و حيلهگران از صحنه خارج شوند و پرچم عدالت و رحمتِ حقتعالي بر بسيط زمين افراشته گردد و تنها قانون عدل اسلامي بر بشريت حاكم شود و كاخهاي ستم و كنگرههاي بيداد فرو ريزد».
جمهوري اسلامي و حمايت از مستضعفان
يكي از شعارهاي اصلي و اوليه انقلاب اسلامي حمايت از مستضعفان است و جمهوري اسلامي به سبب دفاع از همين شعار قرآني، فشارهاي سياسي فراواني را از سوي استكبار در طول ساليان متمادي تحمل نموده است.
اقدامات دشمنان هنگامي مؤثر خواهد بود كه انقلاب اسلامي از درون دچار ترديد شود و جريان توفندهاي كه امام خميني در همه زمينهها براي تقويت مستضعفان در برابر مستكبران به راه انداخت، پشتوانه خود را از دست بدهد.
مسئوليت ثروتمندان در قبال مستضعفان
ثروت چيزي است كه اگر به دست افرادي ضعيفالنفس و ناباب بيفتد، آنها را به گمراهي ميكشاند؛ اما همين ثروت اگر در اختيار كساني باشد كه احساسمسئوليت در وجودشان زنده و پوياست، از آن چون عاملي براي خدمت به خلق مستضعف، و در راه اعتلاي جامعه و ريشهكنكردن محروميت و نابسامانيها بهره ميگيرند.
در اسلام، ثروتمندان در قبال تهيدستان و قشرمستضعف جامعه مسئولند، و به انگيزه پيوند برادري و برابري كه مسلمانان را به همديگر ارتباط ميدهد، ميبايستي همواره در راه تأمين نيازهاي مستضعفان و توده محروم اجتماع، كوشنده باشند.
اين ويژگي خدمت به مستضعفان، در وجود امام حسن عليهالسلام به خوبي جلوهگر بود. آنحضرت در طول عمر خويش، دوبار ثروت خود را به تمامي در راه خدا و خدمت به خلق محروم خدا خرج كرد و سهبار نيز دارايي خويش را به دو قسمت تقسيم كرد و نصف آن را براي خود برداشت و نصف ديگر را در راه خدا و خدمت به مستضعفان و محرومان صرف كرد.
آمريكا، دشمن مستضعفان
فرزانهترين فرياد تاريخ و ماندگارترين ياد زمانه، امام خميني (ره)، آمريكا را دشمن مستضعفان جهان دانسته، خطاب به مسلمانان و مستضعفان تحتسلطه ستمگران چنين ميفرمايند: «هان اي مسلمانان جهان و مستضعفان تحت سلطه ستمگران! بپاخيزيد و دست اتحاد به هم دهيد و از اسلام و مقدّرات خود دفاع كنيد و از هياهوي قدرتمندان نهراسيد كه اين قرن به خواست خداوند قادر، قرن غلبه مستضعفان بر مستكبران و حق بر باطل است. جهان بايد بداند كه ايران راه خدا را پيدا كرده است و تا قطع منافع آمريكاي جهانخوار، اين دشمنِ كينهتوزِ مستضعفين جهان، با آن مبارزهاي آشتيناپذير دارد».
وظيفه مسلمانان در قبال مستضعفان فلسطين
امروزه ملّت مظلوم فلسطين مصداق بارز «مستضعف»اند. بنابراين بر همه مسلمانان جهان است كه به ياري جوانان مظلوم، اما غيور، فلسطين بشتابند و آنان را در مسير رسيدن به آرمان بلندشان ياري رسانند.
امام خميني، اين پيشواي مظلومان و مستضعفان جهان، در اينباره چنين ميفرمايند: «اكنون كه مسلمانان انقلابي و شجاع فلسطين با همتي عالي و با آواي الهي از معراجگاه رسول ختميمرتبت، (ص)، خروش برآورده و مسلمانان را به قيام و وحدت دعوت نمودهاند و در مقابل كفرجهاني نهضت نمودهاند، با كدام عذر در مقابل خداوند قادر و وجدان بيدار انساني ميتوان در اين امر اسلامي بيتفاوت بود؟ اكنون كه خون جوانان عزيز فلسطين ديوارهاي مسجدقدس را رنگين كرده است و در مقابل مطالبه حق مشروعشان از مشتي دغلباز با مسلسل جواب شنيدهاند، براي مسلمانان غيرتمند عار نيست كه به نداي مظلومانه آنان جواب ندهند و همدردي خود را با آنان اظهار نكنند؟»
امام با تأكيد بر آنكه همه بلاد اسلامي با ملت بپاخواسته مظلوم در اراضي اشغالي فلسطين هم صدا شده و از تظاهرات و قيام آنان در مقابل ستمهاي اسرائيل پشتيباني عملي كنند. تبلور صداي مظلوميت مردم فلسطين را دادخواهي، حقطلبي و عدالتخواهي محرومان و زندانيان در بند اين رژيم غاصب ميدانست و از همه مسلمانان ميخواست تا با وحدترويه، انسانهايي را كه از ابتداييترين حقوق انساني خود محروم شدهاند، حمايت كنند.
منبع: سايت حوزه
يکشنبه 27 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 315]