واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: جدال برای حفظ تارهای سست شده مو
کارشناسان، شامپوهای تقویت کننده و خارجی را در پیشگیری از ریزش مو مؤثر نمی دانند
استفاده از شامپوهای تقویت کننده یا انواع خارجی آن در پیشگیری از ریزش و پرپشتی موها مؤثر نیست، تحقیقات نشان می دهد که شست وشوی صحیح و استفاده از شامپوی استاندارد و متناسب با جنس مو برای محافظت از آن کافی بوده و گرانقیمت یا مارک داربودن آن در پیشگیری از ریزش مو نقشی ندارد.
● نقش محافظت
صافی، نرمی و درخشندگی از خصوصیات موی سالم است درحالی که موی خشک، شکننده و با رشد کم سلامت لازم را ندارد.
قدم اول برای داشتن موهای طبیعی و سالم، مراقبت از موهاست اگرچه فاکتورهای زیادی از جمله ژنتیک، رژیم غذایی و بیماری در سلامت مو نقش دارند ولی برای حفظ زیبایی مو و جلوگیری از آسیب هایی مانند ریزش آن باید نکاتی در نظر گرفته شود. فرید صفر، متخصص پوست و مو و استادیار دانشگاه در رابطه با ساختار مو می گوید: مو بافتی پروتئینی و مرده است که در صورت آسیب، نمی توان آن را ترمیم کرد. عوامل فیزیکی و شیمیایی زیادی مانند گرما، اشعه آفتاب، باد، آلودگی های محیطی، هوای داغ سشوار، مواد شیمیایی رنگ مو، اتو و دکلره، آب دریا، کلر موجود در آب استخر و استفاده از برس و شانه وجود دارند که ممکن است به مو آسیب برسانند.
همچنین آفتاب طیفی از نور است که اشعه ماوراء بنفش و مادون قرمز آن باعث افزایش احتمال آسیب رسانی به مو می شود.
● بهداشت مو و شامپوی مناسب
نظافت جنبه دیگری از حفظ سلامت مو است و انتخاب شامپوی مناسب از جمله نکاتی است که باید به آن توجه شود.
شامپوکردن موجب از بین رفتن آلودگی، لایه های چربی و عرق از پوست و موی سر می شود، به طوری که باید پس از شست وشو شکل ظاهری مو حفظ شده و درخشندگی و زیبایی لازم به آن داده شود.
در صورتی که مواد شیمیایی موجود در شامپو مطابق با نوع موی سر باشد نه تنها از ریزش مو جلوگیری می کند بلکه مو را ضخیم، سالم و زیباتر جلوه می دهد.
ترکیبات مختلف موجود در شامپو، هرکدام وظیفه ای دارند. به گفته دکتر صفر، علاوه بر زدودن آلودگی، کف و تشکیل حباب یکی از خصوصیات شامپو است که آن را به تمام نقاط سر پخش می کند، بنابر این کف نکردن دلیل بر نامرغوبی شامپو نیست. از آنجا که تنها توسط عوامل غلظت دهنده، شامپو غلیظ می شود، غلظت تأثیری بر کیفیت شامپو ندارد. قدرت ماده دترژانت یا شوینده موجود در شامپو نباید درخشندگی مو را از بین ببرد. رنگ و بوی شامپو نیز جنبه تجاری دارد و مواد نگهدارنده به کاررفته در آن مانع از رشد میکروب و باکتری ها می شود. یکی دیگر از ترکیبات شامپو، جرم گیری است که ترکیب آن با املاح موجود در آب، مانع از رسوب آن در پوست سر می شود. مواد نرم کننده موجود در شامپو ترکیباتی هستند که مو را کمی چرب و مرطوب می کند تا از کدورت و خشکی آن بکاهد و الکتریسیته ساکن آن را از بین ببرد.
محمود الماسی، متخصص پوست و مو در مورد نرم کننده های مورد استفاده می گوید: نرم کننده بهتر است جدا از شوینده استفاده شود زیرا شوینده و حالت دهنده دو خاصیت متضاد دارند. شوینده ها، چربی ها و مواد روی مو را از بین می برند درحالی که نرم کننده ها لایه ای روی مو قرار می دهند تا به آن حالت دهند. وی توصیه می کند نرم کننده پس از شست وشوی مو به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه روی مو قرار داده شود و یا می توان پس از استحمام مو را با ژل یا کرم نرم کننده آغشته کرد.
● سازگاری پوست سر با شامپو
از آنجایی که نوع شامپو باید مطابق با نوع مو باشد، برای انتخاب شوینده سر باید با پزشک مشورت کرد تا برحسب خصوصیات مو، شامپوی مخصوص موهای چرب، خشک، معمولی و یا رنگ شده تجویز شود. گاهی ترکیبات شامپو با پوست سر سازگار نیست و باعث ایجاد حساسیت در فرد می شود.
به گفته دکتر الماسی حساسیت به شامپو با علائمی مانند خارش، سوزش و پوسته ریزی پوست سر مشخص می شود، بنابراین بهتر است پس از مشاهده علائم فوق شامپو تعویض شود. شست وشو با آب ولرم و استفاده از شامپویی که عطر و اسانس کمتری دارد از دیگر نکاتی است که احتمال بروز حساسیت را کاهش می دهد، زیرا آب ولرم مو را حالت پذیرتر کرده و از شکنندگی آن می کاهد. از طرفی چنانچه شامپوی مصرفی با پوست سر سازگار باشد می توان پیوسته از آن استفاده کرد.
خارش پوست سر و شوره از عوارضی است که به دنبال انتخاب نادرست نوع شامپو به وجود می آید. اغلب مشاهده می شود برای کاهش این عارضه مارک شامپو تعویض می شود درحالی که باید نوع مو تشخیص داده شود تا شامپوی مناسب آن انتخاب شود.
دکتر صفر در این باره می افزاید: گاهی اوقات با وجود چرب بودن پوست سر، موها به دلایل مختلف از جمله رنگ کردن خشک می شوند. در این شرایط، استفاده از شامپوی مخصوص موهای خشک علاوه بر چرب و مرطوب کردن موها، پوست سر را چرب تر می کند. افزایش رطوبت و چربی پوست سر، باعث رشد قارچ ها و ابتلا به نوع شوره سر یا درماتیت سبوره می شود که تنها با شامپوهای ضدقارچ قابل درمان است، بنابراین برای کاهش عارضه فوق توصیه می شود در این شرایط از شامپوی مخصوص موهای معمولی استفاده شود و پس از آن موها به نرم کننده آغشته شوند.
● تأثیر شامپوهای تقویت کننده
شامپوها از مواد کاتیونی و آنیونی تشکیل شده اند که حلال در چربی هستند و تنها خواص شویندگی دارند. در حال حاضر تبلیغات زیادی در مورد شامپوهای تقویت کننده و یا کاهش دهنده ریزش مو می شود درحالی که جنبه درمانی ندارند. امیرهوشنگ احسانی، متخصص پوست و مو و عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در این رابطه می گوید: برخلاف تصور عموم، مواد پروتئینی و ویتامینه موجود در شامپوها از طریق پوست سر جذب نمی شوند.
شامپوهای حجم دهنده نیز تنها مو را به طور موقت حجیم کرده تا پرپشت تر به نظر برسند ولی این خاصیت چند ساعت بیشتر دوام ندارد و مو دوباره به حالت قبل برمی گردد.
درحال حاضر مطالعه دقیقی از تأثیر شامپوهای ضدریزش مو انجام نشده است اما بررسی آزمایشگاهی حیوانات نشان داده مصرف طولانی مدت این قبیل شامپوها تا حدودی مؤثر است. به گفته دکتر صفر، اغلب شامپوهای ضدریزش مو، چربی پوست را از بین می برند اما ترکیباتی مانند کافئین در آنها در جلوگیری از ریزش مو مؤثر است. دکتر احسانی معتقد است: ریزش مو ارتباطی با دفعات شست وشو ندارد بطوری که روزانه تعدادی از موها که در مرحله تلوژن یا ریزش هستند ریخته و سپس جایگزین می شوند. همچنین نوع شست وشو در پیشگیری از ریزش مو اهمیت زیادی دارد، به طوری که کشیدن ناخن به پوست سر با فشار زیاد به آن آسیب می رساند.
● شامپوی بچه و صابون
بسیاری از مردم معتقدند شامپوی بچه جایگزین خوبی برای دیگر مواد شوینده مو است. این اعتقاد غلط باعث شده است تا برای انواع موها از شامپوی بچه استفاده شود درحالی که این نوع شامپو حاوی ترکیباتی است که مناسب کاهش پوسته ریزی در بدن نوزاد است و برای کاهش سوزش چشم، اسیدیته آن کاهش داده می شود، بنابر این برای استفاده بزرگسالان توصیه نمی شود. به گفته دکتر صفر، صابون برای شست وشوی مو توصیه نمی شود زیرا صابون روی پوست سر رسوباتی برجای می گذارد که چربی و شوره سر را تشدید می کند.
● پیشگیری از آسیب
نگهداری و مراقبت از جمله عواملی است که در حفظ سلامت و طراوت موها نقش مؤثری دارد. استفاده از سشوار، اتوی مو، انواع رنگ مو یا فر که امروزه رواج پیدا کرده است، مهم ترین عامل تخریب مو محسوب می شود.
سشوار و باد خشک به کوتیکول های مو که نقش حفاظتی دارند آسیب می رساند و درحالی که مو مرطوب باشد منجر به ریزش مو می شود. شست وشوی مو بهتر است با تشخیص پزشک یکبار در هفته انجام شود، از آنجا که موی مرطوب ضعیف و شکننده است شانه کردن به آن آسیب می رساند، بنابر این توصیه می شود هنگامی که مو نیمه خشک است به نرمی و با شانه دندانه درشت شانه شود. خشک کردن موها باید به گونه ای باشد که کمترین آسیب به آن وارد شود، زیرا در این حالت موها شکننده هستند. گرفتن آب مو با حوله کافی است و باید از فشرده شدن موها اجتناب شود. هنگام استفاده از سشوار، حرارت باید ملایم و از فاصله ۱۸ تا ۲۰ سانتی متری از مو به آنها داده شود. رژیم غذایی سالم و متعادل در حفظ شادابی مو مؤثر است. به گفته دکتر صفر مصرف لبنیات، میوه و سبزیجات و پروتئین برای سلامت مو لازم است. روی، آهن و بیوتین که در میوه جات، تخمه، غلات، شیر، گندم و حبوبات وجود دارند سه عنصر اصلی برای رشد مو به شمار میرود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 360]