واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: لنز شما روشن!
در استفاده از لنز احتیاط کنید...
لنزهای تماسی یک ابزار پزشکی هستند که باید توسط چشم پزشک تجویز شوند. چشم پزشک چشم شما را معاینه کرده و مطمئن می شود برای استفاده از لنز تماسی مشکلی ندارید و سپس لنز را برای شما نسخه می کند...
لنزهای تماسی از انواع مختلف پلاستیک ساخته شده اند که به دو گروه اصلی نرم و سخت تقسیم می شوند. لنزهای نرم ۲۵ تا ۷۹ درصد آب دارند، کاملاً راحت هستند و استفاده کننده خیلی سریع به آنها عادت می کند. لنزها بر حسب جنس، فاصله زمانی که قابل استفاده اند و قابلیت خوابیدن با لنز در شب تقسیم بندی می شوند.
● انواع جدید لنزهای تماسی
لنزهایی که به طور مداوم به مدت ۳۰ روز استفاده می شوند یک نوع جدید از لنزهای نرم هستند که میزان زیادی اکسیژن را به چشم رسانده و بسیار راحت و ایمن هستند.
● لنزهای شارژی
لنزهایی هستند که شکل قرنیه را تغییر داده و دید شما را بدون استفاده از لنز یا جراحی کامل می کنند که به نام اورتوکراتولوژی یا CRT خوانده می شوند. این لنزها در طول شب استفاده می شوند و در این مدت شکل قرنیه را تغییر داده و در طول روز با اینکه از لنز تماسی استفاده نمی کنید دیدتان بهتر می شود.
● لنزهای تماسی قابل تعویض
لنزهای قابل تعویض برای مدت زمان مشخصی قابل استفاده اند و سپس دور ریخته می شوند و یک جفت لنز جدید جایگزین آنها می شود. این لنزها در سال ۱۹۸۷ معرفی شدند و امروزه بیشترین نوع لنز تماسی قابل استفاده اند. لنزهای قابل تعویض به سه دسته کلی تقسیم می شوند. لنزهای قابل تعویض که هر دو هفته یک بار دور ریخته شده و به جای آنها از لنز نو استفاده می شود. لنزهای قابل تعویض مکرر که هر ماه یا هر سه ما ه یک بار تعویض می شوند و لنزهای تماسی با روش سنتی که هر ۶ ماه یا یک سال یک بار تعویض می شوند.
لنزهای قابل تعویض یا روزانه اند و یا ممتد استفاده می شوند. فرم روزانه فقط طی روز زده می شود و در هنگام خواب درآورده می شود ولی فرم ممتد در هنگام خواب نیز استفاده می شود. لنزهایی که در شب استفاده می شوند ریسک عفونت بیشتری نسبت به لنزهای روزانه دارند چون ارگانیسم های خطرناکی که از طریق انگشتان، پلک یا محلول های لنز وارد چشم می شوند زیر لنز تماسی تجمع یافته و در شب بهتر رشد کرده و شانس عفونت قرنیه زیاد می شود.
● چرا لنز ها را دور می اندازیم؟
باید بدانید هرچه زودتر لنزهای تماسی تان را عوض کنید، چشم های شما سالم تر و راحت تر خواهد بود زیرا موادی مانند پروتئین، کلسیم و چربی ها در اشک به طور طبیعی یافت می شود که می تواند روی لنز رسوب کند. این امر هم موجب احساس ناراحتی در چشم شده و هم چشم را مستعد عفونت می کند.
● کدام نوع لنز قابل تعویض برای شما مناسب تر است؟
برنامه تعویض لنز هر فرد بستگی به چشم او دارد. بعضی از چشم ها پروتئین و چربی بیشتری تولید می کنند پس لنز باید زودتر جایگزین شود. همچنین اگر فرد آلرژی داشته باشد باید زود به زود لنزش را عوض کند. به هرحال ارزیابی دقیق و کامل توسط چشم پزشک می تواند بهترین برنامه جایگزینی لنز را به شما پیشنهاد کند.
● چگونه لنزمان را پشت و رو در چشم نگذاریم؟
برای اینکه مطمئن شوید لنزتان را پشت و رو در چشم نمی گذارید آن را روی انگشت در مقابل چشمان تان قرار دهید. اگر لنز شکل U داشته باشد پشت و رو نیست اما اگر لبه های U به خارج کشیده شده باشد لنزتان پشت و رو است.
مراقبت های لنز نرم: در هنگام استفاده از لنز نرم دانستن مراقبت های آن بسیار مهم است چون عدم مراقبت کافی سبب عفونت می شود که حتی ممکن است به کوری منجر شود. امروزه استفاده از محلول های چند منظوره و لنزهای قابل تعویض روزانه کار مراقبت را آسان کرده است. قبل از تغییر روش مراقبت از لنز با چشم پزشک تان مشورت کنید.
● مراحل تمیز کردن لنز نرم
۱) دست هایتان را کاملا بشویید تا کثیفی و جرم های آلوده را به چشمان تان وارد نکنید. دست هایتان را با حوله ای خشک کنید که پرز نداشته باشد.
۲) ابتدا لنز یک چشم را خارج کرده و سپس با محلول مخصوص تمیز کنید تا مواد آرایشی شسته شود. بعضی محلول ها نیاز به ساییدن لنز دارند ولی بعضی دیگر فقط با ریختن محلول روی لنز تمام رسوبات را پاک می کنند.
۳) دوباره لنز را بشویید.
۴) لنز را در جا لنزی تمیز بگذارید و آن را با محلول مناسب و محلول ضدعفونی کننده پر کنید.
۵) تمام این مراحل را برای لنز چشم دیگر هم انجام دهید.
● ۳ نکته مراقبتی
۱) بسته به نوع لنزی که استفاده می کنید و میزان پروتئینی که روی لنز شما رسوب می کند پزشک ممکن است محلول هایی را برای از بین بردن پروتئین ها پیشنهاد کند. هرچه عمر لنز بیشتر باشد نیاز به این محلول ها بیشتر می شود ولی لنزهای قابل تعویض معمولاً نیاز به این محلول ها پیدا نمی کنند.
۲) برای از بین بردن خشکی و تحریک چشم ها از قطره های چشمی لنز تماسی استفاده کنید.
۳) اگر نسبت به مواد شیمیایی موجود در محلول های لنز تماسی آلرژی پیدا کردید، بهتر است از محلول های بدون نگه دارنده استفاده کنید.
● اگر با لنز خود احساس راحتی نمی کنید، چه کنید؟
خیلی از افراد با لنز احساس راحتی نمی کنند. اگر چشم شما قرمز، دردناک یا متورم است یا ترشحات دارد سریعاً لنزتان را بردارید و دیگر از آن استفاده نکنید و به پزشک مراجعه نمایید. بسیار مهم است که چشم و لنز تماسی با هم درست کار کنند یعنی لنزی که خوب جای گرفته باشد در یک محیط سالم، درست عمل می کند. مسایلی مانند آلرژی و بیماری هایی مثل شوگرن، مشکلات تیرویید یا تغییرات هورمونی هنگام یائسگی موجب بروز مشکلات چشمی مانند سوزش چشم می شوند.
احساس ناراحتی بیماران از لنز تماسی می تواند ناشی از درست پاک نکردن لنز یا درست ضدعفونی نکردن آن باشد. همچنین نوع محلول هم مهم است چون بعضی از محلول ها لنز شما را به خوبی تمیز نخواهند کرد و باعث تغییر کیفیت آن هم می شوند پس حتماً در تغییر محلول لنز با پزشک مشورت کنید. محلول هایی که حاوی نگه دارنده هستند ممکن است حساسیت نسبت به نگه دارنده به مرور پیدا شود. اگر شما در محیط آلوده کار می کنید، مواد زاید به راحتی بین لنز و چشم قرار می گیرد و باعث ناراحتی می شود. سیگار کشیدن نیز احتمال خشکی چشم را زیاد می کند و استفاده زیاد از کامپیوتر به خاطر کم پلک زدن، موجب احساس خشکی چشم می شود. توصیه می شود در صورت وجود هر نوع ناراحتی به چشم پزشک مراجعه کنید تا علت دقیق آن مشخص شود.
● ۵ هشدار لنزی
۱) هرگز به نوک ظرف محلول تان دست نزنید و آن را با هیچ سطحی مثل دست یا صورت تماس ندهید.
۲) هرگز لنزتان را زیر شیر آب نشویید زیرا ممکن است آلوده شود.
۳) وسایل لنز تماسی تان را تمیز کنید به خصوص جا لنزی تان را حتماً با آب گرم تمیز بشویید و در معرض هوا خشک کنید.
۴) جا لنزی تان را هر ماه یک مرتبه دور بیندازید و از جا لنزی جدید استفاده کنید تا خطر عفونت کاهش یابد.
۵) لنزتان را یک بار در روز تمیز کرده و ضدعفونی کنید تا هم چشم تان سالم تر باشد و هم با لنز راحت تر باشید.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 340]