واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: سلامتی چشم پشت عینک آفتابی
استفاده از عینک های آفتابی برای حفاظت از چشم ها در برابر نور شدید مخصوصاً در روزهای آفتابی تابستان و اشعه های نامرئی خورشید مانند اشعه فرا بنفش برای تمام افراد کاملاً ضروری است.
استفاده از عینک های آفتابی برای حفاظت از چشم ها در برابر نور شدید مخصوصاً در روزهای آفتابی تابستان و اشعه های نامرئی خورشید مانند اشعه فرا بنفش برای تمام افراد کاملاً ضروری است. در حالی که دسته ای از افراد عینک آفتابی را وسیله ای غیر ضروری و تزئینی می دانند.
اگر چه عینک های آفتابی که دارای لنز های استاندارد هستند صدمات ناشی از نور شدید و اشعه ها را کاهش می دهند، اما باید توجه داشت استفاده از عینک های نامناسب با کیفیت پائین لطمه های وارده به چشم را دوچندان خواهد کرد.
● محافظت چشم در برابر نور شدید:
عینک آفتابی مناسب می تواند میزان نوری را که به چشم می تابد کنترل کرده و صدمات ناشی از آن را تا ۹۷ درصد کاهش دهد.
نور منعکس شده از برف یا سطوح صاف مانند سطح آب به شبکیه چشم صدمه زده و دید فرد را مختل می کند. لنز عینک آفتابی با پخش کردن و شکست نور، تمرکز و انعکاس نور آفتاب از سطوح صاف را از بین می برد و درخشندگی را متعادل می کند.
همچنین اگر در فضای آزاد و در زیر نور خورشید مشغول مطالعه هستید یا این که در روزهای آفتابی رانندگی می کنید حتماً از عینک آفتابی با تیرگی و رنگ مناسب استفاده کنید، چرا که نور ساطع شده از برگه سفید کاغذ و سطح صاف کاپوت خودروها چشم را بشدت تحت تأثیر قرار می دهد.
دکتر مدرس زاده متخصص چشم در مورد تابش نور شدید به چشم می گوید: در یک روز آفتابی مخصوصاً در فصل تابستان میزان نوری که به چشم می رسد ۵۰ برابر بیشتر از نور داخل اتاق است. این میزان نور برای سلول های مخروطی دریافت کننده نور و سلول های تشکیل دهنده تصویر در شبکیه ضرر دارد.
● محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش
چنانچه اشعه فرا بنفش خورشید (UV) بطور مستقیم به چشم بتابد در طولانی مدت صدمات جبران ناپذیری را به آن وارد خواهد کرد. اشعه فرابنفش حاوی انرژی بیشتری نسبت به سایر اشعه های نور خورشید است و ساختارهای مختلف چشم از جمله قرنیه و شبکیه را تخریب می کند.
مهم ترین مسئله ای که در انتخاب عینک آفتابی باید مد نظر داشت درجه UV لنزهای آن است که معمولاً روی دسته عینک یا در دفترچه مدارک مربوط ثبت شده است. این درجه نشان دهنده میزان محافظتی است که عینک در برابر اشعه ماوراء بنفش ایجاد می کند.
انتخاب عینک آفتابی با درجه UV پائین و نامناسب در روزهای آفتابی شرایط را برای چشم ها بدتر خواهد کرد.
دکتر محمدرضا منصوری متخصص چشم در این باره می گوید: اگر عینک آفتابی جذب مناسبی از اشعه ماوراء بنفش نداشته باشد براثر فضای تیره ای که برای چشم ایجاد می کند مردمک چشم باز می شود و در نتیجه اشعه ماوراء بنفش بیشتری وارد شبکیه چشم خواهد شد.
متخصصان چشم پزشکی توصیه می کنند عینکی را باید انتخاب کرد که تا ۹۹ درصد اشعه فرابنفش را جذب کند.
● عینک آفتابی مناسب
دکتر جعفرزاده پور متخصص بینایی سنجی در مورد انتخاب عینک مناسب می گوید: برای تهیه عینک آفتابی مناسب با شرایط بینایی و فیزیک صورت احتیاج به تجویز چشم پزشک یا اپتومتریست است و خرید خودسرانه عینک تنها با توجه به شکل ظاهری آن می تواند برای سلامت چشم مضر باشد. در تجویز عینک آفتابی باید نیازهای بینایی، مشخصات چشمی و آناتومیکی و همچنین ابعاد صورت فرد را مد نظر قرار داد. مثلاً فردی که جراحی چشم داشته و می خواهد عینکی متناسب برای زمان رانندگی تهیه کند به عینکی کاملاً متفاوت با یک راننده عادی نیاز دارد.
وی خاطرنشان می کند آنچه که برای خرید عینک آفتابی بسیار حائز اهمیت است محیطی است که می خواهیم از عینک استفاده کنیم، باید دقت کرد کجا، چه زمان و برای انجام چه کاری از عینک آفتابی می خواهید استفاده کنید. باید توجه داشت شرایط طیف نور محیط چگونه است و حساسیت چشم ما نسبت به آن در چه حدی است.
● جنس مناسب عینک آفتابی
امروزه به جای لنزهای شیشه ای در عینک های آفتابی از جنس پلی کربنات استفاده می شود که برای محافظت چشم در برابر اشعه های مضر خورشید مناسب تر است.
دکتر جعفرزاده پور در این باره می گوید: بهترین جنس برای لنز عینک آفتابی پلی کربنات است، چرا که پایداری فیزیکی خوبی دارد بطوری که می توان در عینک های ایمنی نیز از آن استفاده کرد. معمولاً عینک های ساخته شده از پلی کربنات دارای روکش هایی هستند که شرایط طیفی مناسبی را ایجاد می کنند.
وی می افزاید: لنزهایی که روکش فلزی دارند فقط جنبه تزئینی داشته و در جذب اشعه فرابنفش نقش خاصی ندارد.
البته پلی کربنات ها و پلاستیک های ۳۹CR که جزو بهترین مواد ساخت عینک آفتابی هستند به تنهایی برای جذب اشعه UV کافی نبوده و باید به رنگ عینک نیز توجه شود.
● مناسب ترین رنگ شیشه
فرکانس های خاصی از نور می توانند دید را تار و شکل اشیا را محو کنند در حالی که فرکانس های دیگری باعث ایجاد تمایز و کنتراست می شود. انتخاب رنگ و تیرگی مناسب در عینک آفتابی تمایز مناسب را در نور منعکس شده از اشیا ایجاد می کند. دکتر جعفرزاده پور در مورد رنگ های مناسب عینک آفتابی می گوید: برای افراد نزدیک بین، رنگ های گرم برای افراد دوربین، رنگ زرد و سبز و برای افراد آستیگماتیست، رنگ خاکستری و زرد کهربایی مناسب است. وی رنگ های آبی را برای فضای بیرون از خانه توصیه نمی کند.
شکل عینک های آفتابی
متخصصان، عینک های آفتابی را به سه شکل موازی با صورت فرد، ordinary، خمیده rounel و کاملاً خمیده rupriunal تقسیم بندی می کنند.
دکتر جعفرزاده در انتخاب شکل عینک ها می گوید: انتخاب شکل عینک به چند پارامتر بستگی دارد. توجه به شاخص اشعه فرابنفش در محیط در میزان خمیدگی عینک تأثیر دارد. مثلاً در دشت یا فضاهایی مانند کوهستان که آفتاب شدید و مستقیم است باید از نوع سوم یا کاملاً خمیده استفاده شود تا پرتوهای پراکنده وارد چشم نشوند و در محیط های شهری می توان از عینک های موازی با صورت تا نوع تخت استفاده کرد.
● محافظت در برابر آفتاب با عینک طبی
دکتر مدرس زاده در این باره می گوید: این افراد می توانند از عینک های فتوکرومیک استفاده کنند که البته بیش از ۶۰ درصد نور مرئی را نمی گیرد در حالی که عینک های آفتابی با کیفیت مناسب در شرایط عادی
۸۰ درصد و در شرایط پر نور ۹۰ درصد نور مرئی را جذب می کنند. وی توصیه می کند افردی که عینک طبی دارند از فیلترهای رنگی مخصوص که روی عینک طبی نصب می شوند، استفاده کنند.
● بیماری های چشمی با عینک های غیراستاندارد
متخصصان چشم پزشک معتقدند تابیدن نور شدید آفتاب به مدت طولانی باعث ایجاد بیماری های چشمی متعددی می شود که همراه با علائمی چون سوزش، خارش و التهاب در چشم و پلک ها بروز می کند.
دکتر منصوری چشم پزشک در مورد بیماری های مربوط به اثر نور شدید آفتاب بر چشم می گوید: از جمله این بیماری ها می توان به ناخنک اشاره کرد. در این بیماری لکه سفیدی روی قرنیه فرد ایجاد می شود.
دکتر منصوری چشم پزشک می گوید: نور زیاد و اشعه فرابنفش باعث می شود لکه زرد شبکیه تغییرات پیگمانی داشته باشد که باعث افت دید می شود و از طرفی موجب پیری شبکیه خواهد شد. همچنین تابش نور زیاد به چشم می تواند در تشدید آب مروارید مؤثر باشد. علاوه بر بیماری های فوق تبخیر شدن اشک چشم و خشکی چشم نیز از عوارض محافظت نکردن چشم در برابر نور است. محفوظ نگه نداشتن چشم در فصل بهار در دسته ای از افراد حساسیت بهاره ایجاد می کند که همراه با خارش و سوزش در چشم و اطراف آن است.
● عینک های آفتابی برای کودکان
همان طور که استفاده از عینک آفتابی مناسب در بزرگسالان حائز اهمیت است برای کودکان نیز باید عینک آفتابی متناسب با فرم صورت آنها استفاده شود.
متخصصان معتقدند تأثیر نور آفتاب در شرایط یکسان روی چشم کودکان بیشتر است، چراکه قرنیه و عدسی کودکان شفاف تر است لذا کیفیت عینک آفتابی برای کودکان از نظر جنس عینک و چارچوب عینک بخصوص دسته های آن و ضریب جذب بسیار مهم است. برای کودکان بهتر است از رنگ های گرم، زرد، یا قهوه ای استفاده شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 590]