واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: از گل مژه و شالازیون تا افتادگی و خارش پلک
مشکلات شایع پلک؛ علل و راه حل
تا حالا جلوی آینه به پلک تان خیره شده اید؟ پلک ها پرده های نازکی روی چشم ما هستند که با وجود ظرافت زیادشان، نقش ها و وظایف متعددی دارند. به همین نسبت، اختلالات پلک نیز متعدد و متنوع هستند. این هفته در صفحه «درمانگاه» به برخی از همین اختلالات اشاره می شود...
هنگامی که جسمی به چشم نزدیک می شود یا ذرات تحریک کننده در هوا وجود دارند چشم با ایجاد واکنش های سریع و قوی، پلک ها را می بندد. پلک همچنین چشم را مرطوب کرده و ذرات خارجی را از چشم می شوید. غدد اشکی موجود در بالای هر کره چشم، اشک را تولید می کنند که به وسیله پلک ها به صورت لایه ای نازک پخش می شود. اشک ها از راه مجرای بینی اشکی از چشم تخلیه می شوند. این مجرا دارای منفذی در گوشه داخلی هر پلک است. مجرای بینی و اشکی، اشک را به بینی منتقل می کند. به همین دلیل گریه کردن باعث آب ریزش بینی می شود. پلک ها با ملتحمه پوشیده شده اند. ملتحمه پرده مخاطی شفافی است که سطح سفید (صلبیه) چشم را نیز می پوشاند.
● گل مژه و شالازیون
گل مژه عفونت اطراف ریشه یک مژه است. گل مژه شبیه جوش یا دمل است. ممکن است در هر بار ابتلا بیش از یک گل مژه ایجاد شود یا فرد به طور مکرر به آن مبتلا گردد چون باکتری هایی که در ابتدا یک فولیکول مو را عفونی کرده اند می توانند پخش شده و سایر مژه ها را نیز مبتلا کنند. معمولا گل مژه به تدریج ایجاد می شود و توده قرمز دردناکی پدید می آورد. سرانجام، توده با چرک پر شده و می ترکد. با آزاد شدن چرک، درد تسکین یافته و معمولا پس از چند روز گل مژه ناپدید می شود. شکل دیگری از تورم پلک، شالازیون نام دارد. برخلاف گل مژه، نسبتا بدون درد است. شالازیون به علت انسداد یکی از غدد کوچکی که کار تولید بخشی از لایه اشک را به عهده دارند، ایجاد می شود. گاهی باکتری ها در داخل این غدد مسدود، رشد می کنند. شالازیون نسبت به گل مژه کمی عمقی تر بوده و دورتر از لبه پلک ایجاد می شود. اغلب شالازیون ها تنها ناراحتی اندکی ایجاد می کنند اما ممکن است بدشکل و ناخوشایند باشند.
● درمان گل مژه
گل مژه و توده های پلک تقریبا همیشه برای چشم و بینایی بی ضررند اما اگر گل مژه ای با دید شما تداخل پیدا کند و یا ناپدید نشود یا اگر به طور مکرر به آن مبتلا می شوید به چشم پزشک تان مراجعه کنید. برای درمان گل مژه، یک پانسمان فشاری گرم را، چهار بار در روز هر بار به مدت ۱۰ دقیقه روی آن قرار دهید. برای تهیه این پانسمان پارچه تمیزی را در آب گرم خیس کرده و قبل از گذاشتن روی چشم، آب آن را بگیرید.
پانسمان فشاری به تسکین درد کمک می کند. گل مژه را به منظور خارج کردن چرک، فشار ندهید. اجازه دهید خود، باز شود. سپس کاملا پلک تان را بشویید. اگر گل مژه همچنان مقاوم باقی مانده یا به عفونت های مکرر دچار می شوید، احتمالا پزشک آنتی بیوتیک خوراکی یا پماد آن را برای استفاده روی پلک تجویز خواهد کرد. گل مژه های بیش از حد مقاوم، به برش ظریف و تخلیه نیاز دارند. شالازیون معمولا بدون درمان، در خلال یک یا دو ماه ناپدید می شود. به کار بردن پانسمان فشاری گرم، بهبود را تسریع می کند. ممکن است پزشک یک پماد آنتی بیوتیکی تجویز کند. اگر این روش ها موثر نباشد یا اگر شالازیون همچنان به رشد خود ادامه دهد، می توان از راه جراحی آن را برداشت. بعد از عمل، معمولا چشم به مدت چند ساعت با پانسمان پوشیده می شود.
● التهاب لبه پلک
التهاب لبه پلک به علت عفونت باکتریایی ایجاد می شود. وقتی غدد نزدیک مژه ها مقدار زیادی چربی تولید کنند، محیط مطلوبی برای رشد باکتری ها فراهم می شود. در نتیجه یک التهاب پوسته ریز ایجاد می شود که ناراحت کننده و بدشکل است اما به ندرت تهدیدکننده بینایی است.
گاهی هنگام صبح متوجه می شوید که مجبورید چشم ها را به زور باز کنید زیرا ترشحات چسبناک در طول شب چشم های بسته را به هم چسبانده اند. در موارد شدید، زخم های کوچکی روی لبه پلک ها ایجاد می شود و قرنیه زخمی شده و اثر زخم روی آن باقی می ماند. افراد مبتلا به التهاب لبه پلک، اغلب سابقه گل مژه های مکرر و شالازیون را ذکر می کنند. چسبندگی، پوسته ریزی و قرمزی پلک ها، خارش و ریختن مژه ها از دیگر علایم التهاب لبه پلک است.
● درمان التهاب پلک
تمیز کردن دقیق پلک ها در درمان التهاب لبه پلک حایز اهمیت است. در هنگام صبح، پارچه تمیز فاقد پرزی را در آب گرم خیس کرده و آب آن را گرفته و مانند پانسمان فشاری روی چشم ها قرار دهید. به این ترتیب پوسته ها نرم می شوند. سپس به آرامی به وسیله سوآپ پنبه ای (مانند گوش پاک کن) که با شامپوبچه رقیق شده مرطوب شده است، مژه ها و پلک را تمیز کنید. این کار به زدودن پوسته ها کمک می کند. اگر روش های گفته شده مشکل را حل نکرد، پزشک برای پاک کردن عفونت و کاهش تورم، علاوه بر شوینده های پلک، برای شما یک پماد یا قطره چشمی که محتوی آنتی بیوتیک باشد تجویز می کند.
● افتادگی پلک
افتادگی پلک به علت ضعف در عضلاتی ایجاد می شود که مسوول بالا بردن پلک فوقانی و باز نگه داشتن آن هستند. بعضی بچه ها با این حالت متولد می شوند. در این فرم مادرزادی معمولا فقط یک چشم مبتلاست. این نوع افتادگی پلک اغلب به نسل های بعد منتقل می شود. در بزرگسالان گاهی افتادگی پلک، عارضه طبیعی کهولت سن است چون عضلات پلک قوام خود را از دست می دهند. با شیوع کمتر، افتادگی پلک به دنبال صدمات یا بیماری هایی مانند دیابت، سکته مغزی، تومور یا سرطان مغز و سایر حالت هایی که روی عملکرد عصب و عضله تاثیر می گذارند، ایجاد می شود. اگر افتادگی پلک به طور ناگهانی ایجاد شود به توجه فوری نیاز دارد چون ممکن است علامتی از سکته مغزی یا مشکل حاد دیگری در دستگاه عصبی باشد. اگر افتادگی پلک، در طی چند سال ایجاد شود، احتمالا به علت افزایش سن است. اگر پلک های فرزندتان به میزان قابل توجهی غیرقرینه هستند، به ویژه اگر افتادگی پلک به حدی باشد که دید کودک را مختل کند، او را برای معاینه نزد پزشک ببرید. اگر متوجه شده اید یک یا هر دو پلک تان به تدریج در حال افتادن هستند، در ملاقات بعدی با پزشک در این باره صحبت کنید. اگر افتادگی پلک به طور ناگهانی ایجاد شده، بی درنگ به پزشک تان مراجعه کنید. گاهی برای تشخیص اینکه آیا عامل مهمی مسبب ایجاد این حالت است یا خیر، به یک معاینه کامل نیاز دارید.
● درمان افتادگی پلک
ممکن است در اطفال مبتلا به افتادگی پلک مادرزادی، به منظور پیشگیری از ضعف دید در چشم مبتلا، انجام عمل جراحی لازم باشد. در مورد بزرگسالان، اگر افتادگی پلک ناشی از افزایش سن یا آسیب چشمی باشد، پزشک به بیمار پیشنهاد می کند به منظور کوتاه کردن عضله و بالا بردن پلک، تحت عمل جراحی قرار گیرد. اگر علت، مشکل مهم تری مثل سکته مغزی یا دیابت باشد درمان اختلال زمینه ای به برطرف شدن مشکل پلک کمک می کند.
● تورفتگی و بیرون زدگی لبه پلک
خراشیدگی چشم توسط مژه ها، اشک ریزش زیاد، آزردگی چشم و احساس وجود جسم خارجی در چشم پس از بیدار شدن از خواب از علایم و نشانه های تو رفتگی یا بیرون زدگی لبه پلک است. در کل تو رفتگی و بیرون زدگی لبه پلک به علت کهولت سن رخ می دهند. در تو رفتگی، پلک فوقانی یا تحتانی به سمت داخل می چرخد، در نتیجه مژه ها چشم را خراش می دهند و در موارد شدید باعث ایجاد زخم یا بافت ناشی از زخم در قرنیه می شود. یکی از اولین علایم تورفتگی پلک، آزردگی چشم و احساس وجود جسمی اضافه در چشم به هنگام صبح است. این حالت معمولا در طول روز بهتر می شود. با پیشرفت این اختلال، آزردگی چشم نیز مدت بیشتری ادامه یافته و یا دایمی می شود. همچنین ممکن است متوجه چرخش مژه ها به سمت چشم شوید. بیرون زدگی پلک، حالتی عکس مشکل قبلی است و اغلب از ضعف عضلانی ناشی می شود. همچنین ممکن است این اختلال با حالت های مستعدکننده ای مثل التهاب پوست ناشی از آلرژی ارتباط داشته باشد. در این بیماری پلک تحتانی به سمت خارج می چرخد و گاهی اوقات باعث می شود اشک به جای عبور از سیستم تخلیه مخصوص خود، از لبه پلک پایین سرازیر شود و روی گونه فرو آید.
● درمان تورفتگی و بیرون زدگی لبه پلک
تورفتگی و بیرون زدگی لبه پلک، هر دو، به وسیله جراحی قابل اصلاح هستند. در این جراحی، عضلات نگه دارنده پلک ها مجددا در جای اصلی خود قرار داده می شوند. عمل معمولا به صورت سرپایی و با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود. اگر علت این اختلال، یک بیماری زمینه ساز باشد باید ابتدا عامل زمینه ای درمان شود.
● پرش پلک
شاید گهگاه دچار پرش پلک شده باشید. این لرزش غیرارادی معمولا تنها چند ثانیه طول می کشد اما گاهی مکرر و آزاردهنده است و شما را به این فکر می اندازد که شاید مشکلی در چشم وجود دارد. پرش تقریبا همیشه بی خطر است. پرش پلک شبیه حالت های شایعی از قبیل پرش گهگاهی عضلات دست، ساعد، ساق پا یا کف پاست. این حرکات ملایم و سریع عضله تنها چند ثانیه طول می کشند، اگرچه زیاد رخ می دهند.
● درمان پرش پلک
کسی نمی داند عامل واقعی اکثر این پرش ها چیست اما اینها اغلب همراه با خستگی و استرس دیده می شوند. در موارد بسیار نادر، پرش پلک نشانه یک بیماری عصبی یا عضلانی است که البته علایم این بیماری فراتر از یک پرش پلک معمولی است. شاید بتوانید پرش پلک را با ماساژ آرام پلک مبتلا برطرف کنید.
● خارش پلک
خارش اطراف چشم، اغلب همراه با آلرژی فصلی رخ می دهد اما خارش پلک ممکن است تظاهری از یک التهاب تماسی پوست باشد. وقتی انگشتان شما با مواد آلرژی زا یا محرک تماس پیدا کرده و سپس به چشم مالیده می شود، این التهاب پوستی ایجاد می شود. مواد آرایشی نیز می توانند روی پوست حساس پلک حساسیت ایجاد کنند.
● درمان خارش پلک
اگر دچار خارش پلک شده اید، آنها را بیش از حد مالش نداده و نخارانید. مالش چشم می تواند درنهایت باعث اگزما، ضخیم شدن پوست و خارش مداوم شود. اگر پلک های شما به مواد آرایشی یا مواد خاص دیگری حساس هستند از مصرف آنها بپرهیزید.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2061]