واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: بي مهري ميراث به خانه پدر شعر نو
سرمايه : باوجود آنكه بسيار از تلاش براي توسعه گردشگري داخلي و تعيين مسيرهاي جديد گردشگري در كشور صحبت مي شود در سفري كه هفته گذشته به منطقه يوش، زادگاه پدر شعر نو فارسي «نيمايوشيج» داشتم به خوبي ديدم كه هيچ امكاناتي براي گردشگراني كه خودجوش و از روي علاقه مندي راه خانه نيما را جسته اند وجود ندارد. به گفته جمشيدي كه در حال حاضر مسووليت نگهداري از خانه نيما را دارد در شش ماه اول سال ماهانه بين 800 تا 1000 گردشگر داخلي براي بازديد از خانه اين شاعر بلندآوازه به يوش سفر مي كنند اما دريغ از وجود حداقل امكانات براي گردشگراني كه به اين منطقه سفر مي كنند.
علاوه بر آنكه امكانات اقامتي براي گردشگران وجود ندارد،مسوولان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان مازندران در معرفي علي اسفندياري به گردشگران تنها به نصب يك تابلوي كوچك كه راه خانه نيما را نشان مي دهد اكتفا كرده اند. البته هنگام ورود به اين خانه كه در وسط حياط،مقبره نيمايوشيج، خواهرش بهجت اسفندياري و سيروس طاهباز در آن قرار دارد وروديه گرفته مي شود اما در ازاي آن نه بليت به مراجعان داده مي شود و نه يك برگ كاغذ كه اطلاعاتي از بناي خانه كه تاريخي است و نه از يوش و نيما و...
نكته قابل توجه اين است كه خانه پدري نيما بنايي است كه قدمت آن به دوره قاجار مي رسد و اين بنا به شماره 1802 از سوي سازمان ميراث فرهنگي به عنوان اثر ملي ثبت شده است و در حفظ و حراست از آن اينگونه برخورد مي شود،
-
نگاهي به زندگي نيما
علي اسفندياري يا علي نوري مشهور به نيمايوشيج زاده 21 آبان 1274 خورشيدي در دهكده يوش استان مازندران درگذشت.
نيمايوشيج با مجموعه تاثيرگذار افسانه كه مانيفست شعر نو فارسي بود، در فضاي راكد شعر ايران انقلابي به پا كرد. نيما آگاهانه تمام بنياد ها و ساختارهاي شعر كهن فارسي را به چالش كشيد. شعر نو عنواني بود كه خود نيما بر هنر خويش نهاده بود.
نيما در سال 1274 هجري خورشيدي در روستاي يوش از توابع بخش بلده شهرستان نور به دنيا آمد. پدرش ابراهيم خان اعظام السلطنه متعلق به خانواده اي قديمي مازندراني بود و به كشاورزي و گله داري مشغول بود. پدر نيما زندگي روستايي، تيراندازي و اسب سواري را به وي آموخت. نيما تا سن 12 سالگي در زادگاهش روستاي يوش و در دل طبيعت زندگي كرد.
-
اقامت در تهران
12 ساله بود كه به همراه خانواده تهران رفت و در مدرسه عالي سن لويي مشغول تحصيل شد. در مدرسه از بچه ها كناره گيري مي كرد و به گفته خود نيما با يكي از دوستانش مدام از مدرسه فرار مي كرد و پس از مدتي با تشويق يكي از معلم هايش به نام نظام وفا به شعر گفتن مشغول شد و در همان زمان با زبان فرانسه آشنايي يافت و شعر گفتن به سبك خراساني را شروع كرد.
پس از پايان تحصيلات در مدرسه سن لويي نيما در وزارت دارايي مشغول كار شد اما پس از مدتي اين كار را مطابق ميل خود نيافت و آن را رها كرد. بيكاري وي باعث شد تا افكار گوناگون به ذهنش هجوم آورد از جمله تصميم گرفت به ميرزا كوچك خان جنگلي بپيوندد و همراه با او بجنگد تا كشته شود. در همين زمان (سال 1305) با عاليه جهانگير ازدواج كرد تا به گفته خود از افكار پريشان رهايي يابد.
درست يك ماه پس از ازدواج، پدرش ابراهيم نوري درگذشت. در همين زمان چند شعر از او در كتابي با عنوان خانواده سرباز چاپ شد. وي كه در اين زمان به دليل بي كاري خانه نشين شده بود در تنهايي به سرودن شعر مشغول بود و به تحول در شعر فارسي مي انديشيد اما چيزي منتشر نمي كرد.
-
ترك تهران
به سال 1307 خورشيدي محل كار عاليه جهانگير همسر نيما به آمل انتقال پيدا كرد. نيما نيز با او به اين شهر رفت. يك سال بعد آنان به رشت رفتند. عاليه در اينجا مدير مدرسه بود و نيما را سرزنش مي كرد كه چرا درآمدي ندارد. او مدتي نيز در دبيرستان حكيم نظامي شهرستان آستارا واقع در مرز شوروي سابق به امر تدريس مشغول بود.
-
تغيير نام
علي اسفندياري در سال 1300 خورشيدي نام خود را به نيما تغيير داد. نيما نام يكي از اسپهبدان طبرستان بود و به معني كمان بزرگ است. او با همين نام شعرهاي خود را امضا مي كرد. در نخستين سال هاي صدور شناسنامه نام وي نيماخان يوشيج ثبت شده است.
-
زندگي شخصي
نيمايوشيج در جواني عاشق دختري شد، اما به دليل اختلاف مذهبي نتوانست با وي ازدواج كند. پس از اين شكست او عاشق دختري روستايي به نام صفورا شد و مي خواست با او ازدواج كند اما دختر حاضر نشد به شهر بيايد. بنابراين عشق دوم نيز سرانجام خوبي نيافت. اين منظره شاعرانه و شكست عشق پيشين الهام بخش او در سرودن افسانه بود.
سرانجام نيما در ششم ارديبهشت 1305 خورشيدي ازدواج كرد. همسر وي عاليه جهانگير فرزند ميرزا اسماعيل شيرازي و خواهرزاده نويسنده نامدار ميرزا جهانگير صوراسرافيل بود. حاصل اين ازدواج كه تا پايان عمر دوام يافت فرزند پسري بود
به نام شراگيم كه اكنون در آمريكا زندگي مي كند. شراگيم در سال 1324 خورشيدي به دنيا آمد.
-
پايان راه
پنجشنبه 24 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 191]