واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: بمباران پوتي، آخرين فرصت رونق ارس
گردشگري- سينا قنبرپور:
هيچ كس از جنگ و خونريزي خوشحال نميشود و آن را منفعت برنميشمارد اما گويا فقط وقوع يك جنگ ميتوانست از تولد يك «دوبي» ديگر در شمالغربي ايران جلوگيري كند يا آن را به تاخير اندازد.
وقتي جنگندههاي روسي بندر«پوتي» گرجستان واقع در كرانههاي شرقي درياي سياه را بمباران كردند اين « منطقه آزاد ارس » در شمالغربي ايران بود كه نفس راحتي كشيد تا شايد مسئولان و تصميمگيران مناطق آزاد از فرصت پيشآمده و تاخير در روند رو به رشد و سريع اين بندر بهره ببرند و دستكم با تعيين محدوده اين منطقه فرصت سرمايهگذاري را به آن برگردانند.
از سال 1382 كه شوراي عالي مناطق آزاد براساس فرصتهاي جلفا و ارس آن را بهعنوان يك منطقه آزاد تعريف كرد، تا كنون، هنوز بر سر تعيين مرز جغرافيايي آن مناقشاتي وجود دارد و نبود محدوده معين براي آن سبب شده روندي كند بر توسعه و رونق منطقه آزاد ارس حاكم شود؛ شرايطي كه بندر پوتي از آن بهرهبرداري كرد و با مشورت اماراتيها سوداي تولد دوبي ديگري بر كرانههاي درياي سياه را رقم زد.
كندي ايرانيان در تصميمگيري، نشانهگذاريهاي غلط در اهداف منطقه آزاد ارس به ويژه عدمتوجه به فرصتهاي فوقالعاده گردشگري سبب شد در اين مدت مرز جلفا شاهد مسافرت بسيار ايرانياني باشد كه به ارمنستان ميرفتند ولي در ارس، زمان خود را بهدليل نبود زيرساختهاي گردشگري صرف نميكردند.
وقتي كارشناسان مجله معتبر بينالمللي ورلد كارگو نيوز گفتند كه ترانزيت كالاهاي كانتينري به منطقه غرب درياي خزر با استفاده از امكانات بندر كنستانزا در روماني و بندر پوتي در گرجستان، كريدور ترانزيتي ايران در زمينه ترانزيت اين كالاها به كشورهاي جمهوري آذربايجان و ارمنستان را تحت الشعاع قرار ميدهد، باز هم كسي به غروب زودهنگام ارس و منطقه آزادش فكر نكرد.
آن هنگام كه ماهنامه سفرنامه هشدار داد مسئولان گرجستان، قراردادي با بنياد سرمايهگذاري امارات متحده عربي براي ايجاد يك بندر و منطقه آزاد در سواحل خود با درياي سياه امضا كردند تا موفقيت بندر دوبي را در اين منطقه بازسازي كنند باز هيچكدام از تصميمگيران مناطق آزاد در كشور ما نگران نشدند.
ميشائيل ساكاشويلي، رئيسجمهور گرجستان كه اظهار اميدواري ميكرد با اجراي توافق ميان كشورش و اماراتيها، گرجستان را به دوبي جديد يا سنگاپور تبديل كند، تلاش دارد دامنه سوزان جنگ بر كشورش را كاهش دهد.
اما به هر حال بمباران پوتي شوك خود را به اين روند رو به رشد وارد آورده است و تا دوباره خارجيهاي مقيم گرجستان كه بهدليل جنگ از اين كشور خارج شدهاند، بازگردند و دوباره اجراي نقشه تولد دوبي در آبخازيا را از سر بگيرند ما ايرانيها فرصت داريم چارهاي براي برونرفت از بنبست در ارس بيابيم.
اگر اين فرصت كوتاه را غنيمت نشماريم بيشك پوتي دوباره سرعت خود در توسعه را بازخواهد يافت.
تنها تعيين محدوده منطقه آزاد ارس و برجستهسازي پتانسيلهاي گردشگري در اين منطقه ميتواند رونق را دوباره متوجه شمالغرب كشورمان هممرز با گرجستان، آذربايجان و ارمنستان كند.
اين جنگ به نوعي عقب راندن نظرات و تفكرات آمريكايي از گرجستان هم محسوب ميشود و اين نكته باز هم بر زمان به دست آمده براي ايرانيان ميافزايد.
اينك اما نگراني ما اين است كه فرصت به دست آمده به سرعت بگذرد و جنگ در گرجستان به آتش بس و سپس ثبات ختم شود، روند سرمايهگذاري در پوتي از سر گرفته شود و كريدور بندركنستانزا در روماني به پوتي در گرجستان، كريدور ايران را در ترانزيت كالا از رونق بيندازد و ما همچنان بر سر اينكه منطقه آزاد ارس را بايد با حصار جدا كنيم يا براساس عوارض جغرافيايي برايش تعيين محدوده كنيم جر و بحث ميكنيم و آنگاه است كه از فرار سرمايههايمان افسوس خواهيم خورد.
تاريخ درج: 23 مرداد 1387 ساعت 19:31 تاريخ تاييد: 23 مرداد 1387 ساعت 21:53 تاريخ به روز رساني: 23 مرداد 1387 ساعت 21:28
پنجشنبه 24 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]