واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: افزايش مصرف بازار نفت و گاز
شركت بريتيش پتروليوم ملي گزارشي آماري با عنوان بررسي وضعيت انرژي در جهان به ارائه اطلاعات كمي سالانه درباره بنيانهاي اصلي بازار انرژي و تحولات موجود در اين بازار در سال 2007 ميلادي پرداخته كه گزيدهاي از آن ارائه ميشود
به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از پايگاه خبري ماني كنترل بررسي اين شركت نشان ميدهد كه منابع سوختهاي فسيلي جهان همچنان براي حمايت از سطح رو به رشد توليد كافي به نظر ميرسد ولي ضعف عرضه نفت و افزايش تقاضا براي آن در خارج از كشورهاي عضو سازمان همكاريهاي اقتصادي و توسعه OECD تاكيدي بر چالشهايي است كه صنعت سوختهاي فسيلي براي تامين امنيت عرضه انرژي در جهان با آن مواجه است.
بنابر اين بررسي رشد اقتصادي جهان در سال 2007 ميلادي مطلوب بوده و علي رغم عمران بازارهاي مالي كه در آگوست سال 2007 آغاز شد اين رشد بالاي اقتصادي به حمايت از مصرف جهاني انرژي ادامه داده است.
بر اين اساس اگر چه مصرف اوليه انرژي در جهان در مقايسه با سال 2006 كاهش يافته ولي هنوز رقم آن بالاتر از متوسط مصرف انرژي در ده سال گذشته براي پنجمين سال متوالي بود.
***رشد توليد در بازار نفت
مصرف جهاني نفت در سال 2007 1/1 درصد يا معادل يك ميليون بشكه در روز رشد داشت كه اندكي كمتر از متوسط مصرف در ده سال گذشته بود
همچنين در اين سال مصرف نفت در كشورهاي صادر كننده نفت در خاورميانه، آمريكاي جنوبي و مركزي و آفريقا دو سوم از رشد مصرف نفت جهان را به خود اختصاص داده است و در اين ميان مصرف كشورهاي عضو سازمان همكاري هاي اقتصادي و توسعه اواييسيدي نيز 9/0 درصد يا حدود 400 هزار بشكه در روز كاهش داشت.
اين گزارش حاكيست توليد جهاني نفت نيز در سال 2007 ميلادي 2/0 يا معادل 130 هزار بشكه در روز كاهش داشت كه اين ميزان نخستين كاهش در ميزان توليد جهاني نفت از سال 2002 ميلادي محسوب ميشود و توليد نفت اوپكنيز به دليل كاهش كاستن از توليد نفت اين سازمان كه در نوامبر 2006 و فوريه 2007 ميلادي به اجرا در آمد 350 هزار بشكه در روز كاهش داشت اما از سويي افزايش توليد نفت آنگولا و عراق و عرضه رو به رشد فرآوردههاي فشرده شده نفتي NGL تا حدودي تاثير كاهش هاي عظيم در توليد ساير كشورهاي اوپك را جبران كرد.
همچنين رشد توليد نفت در كشورهاي غير عضو اوپك در سال 2007 ميلادي همچنان ضعيف بود و فقط طي اين سال 200 هزار بشكه در روز افزايش و توليد نفت كشورهاي عضو سازمان همكاريهاي اقتصادي و توسعه OECD براي پنجمين سال متوالي كاهش و ميزان توليد نفت در كشورهاي عضو اتحاد جماهيد شوروي سابق حدود 500 هزار بشكه در روز افزايش و در اين ميان ميزان توليد نفت آذربايجان و روسيه هر كدام بيش از 200 هزار بشكه در روز رشد داشت
اين گزارش حاكيست: ذخاير اثبات شده نقتي در ميزان يك تريليون و 240 ميليارد بشكه در سال 2007 ميلادي ثابت ماند كه براي تامين ميزان فعلي توليد نفت جهان تا 41 سال ديگر كافي خواهد بود.
****رشد در بازار مصرف گاز
مصرف گاز طبيعي جهان در مجموع سال 2007 ميلادي 1/3 درصد رشد داشت كه اين رقم بالاتر از حد متوسط بود و از ميان مناطق جهان فقط آمريكاي شمالي آسياي حوزه و اقيانوس آرام و آفريقا رشد بالاتر از حد متوسط را در زمينه مصرف گاز به ثبت رساندند. بر اين اساس در سال 2007 آمريكا حدود نيمي از رشد مصرف گاز جهان را به خود اختصاص داد كه ناشي از زمستان سرد و تقاضاي بالا براي گاز براي توليد برق بود و مصرف گاز چين نيز در اين سال با 9/19 درصد رشد دومين جايگاه را از نظر مصرف گاز در جهان به خود اختصاص داد
گفتني است: مصرف گاز اتحاديه اروپا در اين سال به دليل مواجه با گرماي غير معمول هوا در زمستان 6/1 درصد كاهش داشت كه اين دومين كاهش متوالي در ميزان مصرف گاز كشورهاي عضو اتحاديه محسوب ميشد.
بنابر اين گزارش توليد گاز درجهان در سال 2007 ميلادي 4/2 درصد رشد داشت و آمريكا بزرگترين افزايش توليد و عرضه گاز را در اين سال با رقم 3/4 درصد رشد به خود اختصاص داد كه اين رقم از سال 1984 بيشترين ميزان رشد در اين زمينه براي اين كشور محسوب ميشود و از سوي ديگر توليد گاز اروپا 4/6 درصد كاهش داشت و در اين ميان انگليس با 5/9 درصد كاهش توليد بيشترين كاهش در توليد گاز جهان براي دومين سال متوالي به ثبت رساند .
همچنين در ميان كشورهاي عضو اتحاديه جهاهير؟ شوروي سابق نيز يك كاهش اندك در ميزان توليد گاز روسيه به قدري تاثير گزار بود كه حتي رشد بالاي توليد گاز در ساير كشورهاي عضو اين اتحاديه نتوانست آن را جبران كنند
بنابر اين گزارش در زمينه توليد گاز در سال 2007 چين و قطر به ترتيب دومين و سومين افزايش بزرگ در توليد گاز در جهان را با ارقام 4/18 دردص و 9/17 در صد به خود اختصاص دادند.
در اين گزارش آمده است صادرات گاز طبيعي الانجي جهان به دليل تداوم رشد صادرات اين فراورده از طريق كشتي از قطر و نيجريه در سال 2007 ميلادي 3/7 درصد رشد داشت و واردات الانجي آمريكا نيز در اين سال يك سوم افزايش داشته است.
****بازار زغال سنگ
مصرف زغال سنگ سريعترين رشد را در ميان ساير سوختهاي را طي اين 4 سال متوالي در جهان به خود اختصاص داد و مصرف جهاني اين سوخت 5/4 درصد رشد داشت.
بنابر اين گزارش رشد مصرف زغال سنگ در تمامي نقاط جهان به غير از خاورميانه بالاتر از حدمتوسط در ده سال گذشته بوده و در اين ميان مصرف زغال سنگ هند 6/6 درصد و مصرف كشورهاي عضو سازمان همكاريهاي اقتصادي و توسعه در سال 2007 ميلادي 3/1 درصد رشد داشت كه هر دو بالاتر از حد متوسط بودند.
****انرژي هستهاي و برق آبي
سال 2007 توليد انرژي هستهاي دو درصد كاهش يافت كه در نوع خود كاهش بي سابقهاي محسوب ميشود.
در اين گزارش آمده است بيش از 90 درصد از اين افت توليد مربوط به آلمان و ژاپن ميشود كه بزرگترين نيروگاه اتمي آن به دليل زمين لرزه تعطيل شد و از سويي انرژي برق آبي نيز در اين سال 7/1 درصد رشد داشت كه فقط اندكي كمتر از ميانگين نرخ رشد طي ده سال گذشته بود.
بنابراين گزارش رشد توليد اين نوع از انرژي در چين و برزيل نيز تا حدودي توانست به بيشتر شدن ميزان توليدات بيانجامد چراكه خشكسالي در امريكا و جنوب اروپا اين دو منطقه عملا در توليد انرژي برق آبي كافي ناتوان ماندند.
انرژيهاي تجديدشدني همچنان بخش كوچكي از مصرف انرژي در جهان را به خود اختصاص ميدهند اما رشد در اين بخش در سال 2007 ميلادي به طور كلي مطلوب ارزيابي ميشود
در اين گزارش آمده است توليد اتانول در اين مدت 8/27 درصد رشد داشت و ظرفيت جهاني در توليد برق از خورشيد و باد نيز به طور ميانگين به ترتيب رشد چشمگير 37 درصد و 5/28درصد را تجربه كرد.
گفتني است: پژوهشگران بريتيش پتروليوم همواره از سال 1965 ميلادي به انتشار گزارشهاي سالانه در حوزه انرژي ميكنند.
چهارشنبه 23 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]