واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: الهي قمشهاي ادبيات ايران را مملو از مفاهيم و تفسير قرآني با زباني فصيح و شيوا بيان كرد
گروه خبرنگاران افتخاري / فرزانه آهني: دكتر الهي قمشهاي ادبيات ايران را مملو از مفاهيم قرآني و تفسير كتاب آسماني با زباني فصيح و شيوا بيان كرد و ادامه داد: ادبيات تصوير زيبايي از مفاهيم قرآني ارائه داده و شيوه انتقاد كردن، گفتوگو با مردم و كسب انسانيت را به ما ميآموزد و لذت بردن از لحظه لحظه زندگي را فراهم ميآورد.
به گزارش خبرنگار افتخاري خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، دكتر «حسين الهيقمشهاي» در جلسه سخنراني «درآمدي بر ادبيات ايران» در زنجان، گفت: ادبيات خلاءهاي زندگي انسان را پر كرده و به ما اجازه نوميدي و ياس از رحمت خداوند را نميدهد. ادبيات انسان را مملو از عشق كرده و راه كسب معنويت را به او ميآموزد.
وي اظهار كرد: ادبيات اوج تمامي دستاوردهاي فرهنگي است و بيش از هنرهاي ديگر در زندگي انسان موثر بوده و در واقع هر كشوري را به نام شاعران آن كشور ميشناسند.
استاد دانشگاه تهران افزود: ادبيات فقط شامل قصه، داستان و رمان نميشود بلكه فلسفه، منطق و علوم مختلف را نيز در برميگيرد.
وي با بيان اينكه انسانهايي كه دچار روزمرگي، بيخبري و غفلت ميشوند به هلاكت خواهند رسيد ، افزود: انسانها قوم عاد نفس خود محسوب ميشوند كه همواره با حقايق در ستيز هستند.
اين مؤلف اظهار كرد: ادبيات مانند كشتي است كه سعدي و حافظ و مولانا، نوح اين كشتي قلمداد ميشوند و تنها در صورت قرار گرفتن در اين كشتي ميتوان از طوفان حوادث در امان ماند. در اين كشتي تنها مردان خدا و آنهايي كه راه خدا را پيمودهاند قرار گرفته و نجات مييابند.
وي در بخش ديگري از سخنان خود گفت: انسان در كمال هوشياري نيز ممكن است به هلاكت برسد، چرا كه بايد خود را از اين هوشياري ناهوشيارانه و توجه به نفسانيت بيرون كشيده و راه نجاتي براي خود بيابد.
الهي قمشهاي گفت: در ادبيات، ميخانه حافظ از نوع ميخانه حقيقت است كه حتي از نوع و جنس كشتي نوح است كه از تلاطم در امان مانده و راه نجات بشريت را جستجو ميكند.
اين محقق يادآور شد: ادبيات ايران، عشق به خدا، وحدت، زيبايي و نيكويي است كه با قدم زدن در باغ سعدي و حقايق سنايي به اين عشق و زيبايي توجه بيشتري ميشود و انسان خود را در اين باغ به خدا نزديكتر احساس ميكند.
وي گفت: ادبيات همانگونه كه به عظمت وجودي انسان ميافزايد، معيارهاي لذت بردن را نيز افزايش ميدهد و لذتهايي متعالي، اثرگذار و مثبت به ما ياد ميدهد و ميآموزد كه از نزاعها و دعواها دوري جسته و همواره دنبال طعام معنوي باشيم.
دكتر الهي قمشهاي ادبيات ايران را مملو از مفاهيم قرآني و تفسير كتاب آسماني با زباني فصيح و شيوا بيان كرد و گفت: ادبيات تصوير زيبايي از مفاهيم قرآني ارائه داده و شيوه انتقاد كردن، گفتوگو با مردم و كسب انسانيت را به ما ميآموزد و لذت بردن از لحظه لحظه زندگي را فراهم ميآورد.
وي در بخش ديگري از سخنان خود يادآور شد: تنها راه بازگشت از گناهان توبه است و خداوند مي فرمايد« كسي كه توبه نمايد مانند كسي است كه گناهي انجام نداده، پس بايد از اين فرصت جهت خودسازي استفاده كنيم.»
دكتر الهي قمشهاي تصريح كرد: همه انسانها عاشق زيبايي و كمال هستند و از زشتي و پليدي گريزان هستند و انبياء نيز براي دعوت انسان به اين مقوله مبعوث شدهاند. دين اسلام نيز انسان را به زيبايي و كمال رهنمون ميكند و بنابر وظيفه خليفه الهي او را دعوت به بيدار شدن با بانگ خداوند مينمايد؛ چرا كه قدم گذاشتن در اين راه، انسان را از خطا و معصيت محفوظ ميدارد. خداوند روح قدسي خود را در سرشت انسان خاكي دميد و روح قدسي به او عطا كرد، لذا بايد انسان از آن مراقبت نموده و دچار بدسرشتي نشود.
وي افزود: تحقيق در چگونگي حادثه طوفان نوح ما را به اين پاسخ رهنمون ميكند كه اين طوفان يك حقيقت ثابت و لايزال و مثالي از حقايق عالم هستند. همانگونه كه در دنياي فعلي مردم جهان به اين نتيجه رسيدهاند كه تنها راه نجات بشر بازگشت به سرچشمههاي ديرين و كهن يا همان كشتي نوح است.
استاد دانشگاه تهران شكرگزاري به درگاه خداوند، برگزاري جلسات و ميهمانيها بر مبناي فرهنگ و برنامهريزي كوتاه و بلند مدت براي زندگي را مهم ارزيابي كرد و افزود: با برنامهريزي در مراحل مختلف زندگي به خوب زندگي كردن خو ميگيريم؛ چرا كه در اين برنامهريزي نميتوان فعاليتهاي منفي و نامطلوب را نوشت و به آن عمل كرد.
وي ادامه داد: اگر ما تا كنون از جوامع پيشرفته عقب ماندهايم به دليل مسلمان بودنمان نيست، بلكه چون مسلمان نبوديم و آزادي عمل و انتخاب نداشتهايم راه به جايي نبردهايم؛ چرا كه دين اسلام همواره انسان را به كسب علم و دانش دعوت مينمايد.
وي با بيان اينكه دين پيامبر، دين فطرت است و هر عاملي را كه پيامبر منع كرده است، عقل نيز آن را نميپذيرد، يادآور شد: دين اسلام از فطرت انسانها سرچشمه ميگيرد و اصول آن با اصول عقلي مطابقت دارد.
الهي قمشهاي در پاسخ به اين سؤال كه رابطه بين عشق و عقل چگونه برقرار ميشود، اظهار كرد: عقل يك قوه قدسي آسماني است كه كار آن تميز و تشخيص دادن است. عقل زيبايي را به چشم ما ميآورد و اين عقل ماست كه ما را عاشق ميكند. همچنين عقل در لحظه لحظه زندگي انسان حضور دارد و بايد از آن لذت برد.
يادآور ميشود ، اين برنامه به همت موسسه خيريه استاد روزبه زنجان و با همكاري دانشگاه آزاد اسلامي واحد زنجان در سالن علامه طباطبايي اين دانشگاه برگزار شد.
چهارشنبه 23 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 99]