واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: آيا سفر با مشکل قلبي، مُجاز است؟
دکتر ارشميدس صنعتي فوقتخصص قلب و عروق/سوالي که بيماران قلبي و خانوادههايشان در آستانه سال نو زياد ميپرسند
براي آنهايي که از نزديک با بيماران قلبي در ارتباط هستند و يکي از اطرافيانشان از بيماري قلبي رنج ميبرد، موضوع طفره رفتن بيمار و خانوادهاش از مسافرت چيز عجيب و غريبي نيست. حالا که تعطيلات دوهفتهاي نوروز را پيش رو داريم، بد نيست نگاهي بيندازيم به ملاحظاتي که بيماران قلبي و خانوادهشان بايد در طول سفر مد نظر داشته باشند....
نميتوان استرس سفر را انکار کرد زيرا سفر ميتواند فرد را در معرض خطرهايي قرار دهد كه در خانه خود از آنها دور بوده است: نشستنهاي طولاني مدت، کمبود اکسيژن، پرواز در ارتفاعات، قرار گرفتن در معرض آب و هواي سرد و گرم و انجام فعاليتهاي فيزيکي، بيش از حد معمول مانند حمل کردن چمدانهاي سنگين، بنابراين لازم است بيماران قلبي محدوديتهاي خود و شيوه برخورد با آنها را بدانند تا در طول سفر دچار مشکل نشوند.
ميخواهيد برويد سفر؟
اگر شما آترواسکلروز (تصلب شرايين) داشته باشيد، حتما بايد قبل از قرار گرفتن در معرض هر استرسي مثل سفر، از لحاظ وضعيت عروقي بررسي شويد تا باز بودن رگهايتان مورد تاييد قرار بگيرد. اگر جزو آنهايي هستيد که در طول يک سال گذشته جواب آنژيوگرافي يا تستهاي استرسي قلب شان منفي بوده، ميتوانيد با ادامه مصرف داروهاي قبليتان به سفر برويد. اگر در طول شش ماه گذشته تحت جراحيهايي مثل باي پس يا آنژيوپلاستي براي بهبود وضعيت جريان خون قلب خود قرار گرفته ايد، ميتوانيد با اطمينان خاطر سفر کنيد، البته مثل هر جراحي قلب ديگر، بهتر است تا دو هفته بعد از جراحي به استراحت پرداخته، سپس اقدام به سفر کنيد، ولي اگر دچار نارسايي احتقاني قلب يا داراي سابقه نامنظم بودن ريتم قلب (آريتمي) هستيد، بايد بعد از کنترل وضعيت بيماريتان به سفر برويد. در نهايت، اگر علاوه بر بيماري قلبيتان به ديابت هم مبتلا هستيد، حتما نظر پزشک متخصص را درباره سفر کردن جويا شويد.
ملاحظات قلبي در سفرهاي هواييبه طور کلي، آن دسته از بيماران قلبي که ميتوانند بدون مشکلاتي مثل درد قفسه سينه يا تنگي نفس حدود يک کيلومتر قدم بزنند يا از 12 پله بالا بروند قادر به سفرهاي هوايي يا فعاليتهاي متوسط در ارتفاعات خواهند بود، حتي افرادي که مشکل ريوي همزمان دارند، اگر بيماري آنها به خوبي کنترل شده باشد قادر به تحمل اين شرايط هستند.
در سفر به مناطقي که ارتفاعي بالاتر از سطح دريا دارند، تطابق با ارتفاع حائز اهميت است، به خصوص درباره بيماران قلبي اين موضوع اهميتي دو چندان پيدا ميکند. توصيه ميشود اين افراد از فعاليتهاي شديد بدني در چند روز اول سفر بپرهيزند و به بدن خود فرصت دهند به آرامي با شرايط جديد تطبيق پيدا کند.تحقيقات نشان داده در عرض 5 تا 7 روز، فرد توانايي خود را مثل زماني که در مناطقي هم سطح دريا بود، به دست ميآورد. اگر مبتلا به فشار خون هستيد، ممکن است فشار شما اندکي در ارتفاعات افزايش يابد ولي در نهايت بدن شما با شرايط جديد تطبيق مييابد. با وجود توصيههاي مکرر پزشکي به بيماران قلبي براي پرهيز از رفتن به ارتفاعات بالا، نتايج تحقيقات نشان داده، ارتفاعات بالاتر باعث افزايش خطر در حوادث قلبي عروقي يا بدتر شدن وضعيت فشار خون نمي شود. اگر قصد پرداختن به ورزشهايي سنگين مثل اسکي و کوهنوردي در ارتفاعات بالا را داريد، بهتر است با متخصص قلب خود مشورت کنيد و تحت آزمايش غربالگري قرار گيريد، زيرا اين آزمايشها باعث مشخص شدن مشکلات پنهان قلب و محدوده توانايي بدني شما ميشوند.
سفرتان سرد است يا گرم؟بدن ما با گرما در مقايسه با ارتفاع آرامتر و ديرتر تطبيق مييابد. با قرار گرفتن در معرض گرما سيستمهاي مختلفي در بدن به راه ميافتد، مثل جمع شدن خون در قسمتهاي سطحي (پوست) براي خنکتر کردن بدن، افزايش برونده قلبي، افزايش ضربان قلب و افزايش فشار خون که همه اينها به افزايش کار قلب منجر ميشود. همچنين در صورت همراهي گرما، ورزش و رطوبت باز هم نياز به افزايش برونده قلبي نيز افزايش مييابد. هنگام ورزش لازم است خون به عضلات برود و افزايش فعاليت ماهيچهها به توليد بيشتر گرما منجر ميشود و براي خروج اين گرما از بدن، قلب بايد کار بيشتري کند و اگر در اين شرايط رطوبت هم به محيط افزوده شود، باز هم به کار آن افزوده ميشود. با اطلاع از اين موارد، بهتر است پيش از سفر درشرايطي نزديک به شرايط مقصد ورزش کنيد تا راحتتر با گرما تطبيق يابيد. برنامههاي ورزشي باعث ميشوند کارايي غدد عرق پوست افزايش يابد و قلب با افزايش دما تطبيق بيشتري پيدا کند. اين تطبيق باعث کاهش تعداد ضربان قلب و اندکي افزايش در دماي مرکزي بدن ميشود، تحقيقات نشان داده است زنان بهتر از مردان با گرما و رطوبت مناطق مختلف تطبيق پيدا ميکنند. در ارتفاعات بهتر است فعاليت خود را روزهاي اول سفر در هواي گرم کاهش دهيد و به مرور بر ميزان آن بيفزاييد. زمان تطابق کامل يک تا دو هفته است. مصرف مقدار زياد مايعات و استفاده از لباسهاي مناسب و خنک را نيز فراموش نکنيد. در مقايسه با گرما و ارتفاع، اصولا بدن انسان با سرما تطبيق پيدا نمي کندو بيماران قلبي در برابر مشکلات ناشي از سرما بسيار خطرپذير هستند.
در مناطق معتدل، ميزان مرگ و مير يا ابتلا به بيماريهاي قلبيعروقي در فصول سرد سال در بيشترين حد خود است. سرما باعث انقباض عروق محيطي، افزايش فشار خون ماکزيمم و در نهايت، افزايش بار قلب ميشود و در کنار هم بودن سرما، ارتفاع و ورزش کردن به ميزان کار قلب بسيار ميافزايد.
براي تحمل بيشتر سرما بهتر است موارد زير را رعايت کنيد: مدت زمان بون در هواي سرد بيرون را محدود کنيد، بدن خود را گرم و خشک نگه داريد، با پيچيدن شال يا پارچهاي دور دهان و بيني خود، هواي گرمتري را تنفس کنيد و به علايم قلبي خود کاملا توجه کنيد. بيماران قلبي در صورت استفاده از هر وسيله نقليه بهخصوص هواپيما بايد از نشستن طولانيمدت بپرهيزيد.
زنگ هشدار
اگر در طول سفر هر کدام از نشانهها و علايم زير را مشاهده کرديد حتما به دنبال پيگيري و دريافت مراقبتهاي پزشکي باشيد:
نبض نامنظم يا نبض بسيار تند (بيش از 100 ضربان در دقيقه) يا بسيار کند (پايينتر از 50 تا در دقيقه)، تنگي نفس، سبکي سر، خستگي مفرط و شديد، ايجاد ورم در اندام تحتاني، نشانههاي کلاسيک حمله قلبي، درد قفسه سينه به صورت احساس فشار و سنگيني با انتشار به گردن يا فک و يا حتي بازوي چپ است و احساس تعريق و تهوع يا بدون سبکي سر نيز وجود دارد. علايم غيرمعمول نيز مثل درد معدهاي که با داروهاي معده آرام نميشود ولي با نشستن و استراحت بهتر ميشود، ديده ميشود. افراد ديابتي ممکن است درد قفسه سينه را تجربه نکنند، ولي ممکن است علايمي مانند سبکي سر، خستگي و يا کوتاهي نفس هم داشته باشند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1035]