واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: اختصاصي ايرنا / آمار سرشماري عشاير كوچنده ، بايگاني ارزشمندي براي پژوهشگران است
اقتصاد. مركز آمار ايران. مصاحبه
رئيس مركز آمار ايران گفت:آمار حاصل از سرشماري عشاير كوچنده كه تيرماه ۸۷انجام شد، بانك اطلاعات و بايگاني ارزشمندي براي پژوهشگران است.
محمد مدد روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادي ايرنا افزود:در سرشماري عشاير كوچنده از آداب و رسوم آنها فيلمبرداري و از گويش عشاير صدا برداري شده است.تمامي اطلاعات عشاير كوچنده پس از پردازش، در سايت مركز آمار ايران در دسترس عموم قرار ميگيرد.
وي در ادامه تصريح كرد:مرحله نخست سرشماري عشاير كوچنده در سال ، ۸۶در پنج استان كشور به شكل پايلوت انجام شد.
مدد در مورد نحوه برگزاري اين سرشماري اظهار داشت: براي انجام اين سرشماري ارزنده، پنج هزار نفر در ۳۵۰كلاس دورههاي آموزشي را كسب كردند. در اين سرشماري، از تجهيزات پيشرفتهاي نظير تلفن همراه و دستگاه جي پي اس استفاده شد .
اين مقام مسئول در ادامه تصريح كرد: در اين سرشماري با دستگاههاي جي پي اس ، مسير حركت عشاير كوجنده نقشه برداري شده است.
مدد با اشاره به جمعيت خانوارهاي عشاير در سرشماري سال ۸۷گفت: تعداد خانوارهاي عشاير در اين سرشماري ۲۱۸هزار و ۶۶۵خانوار بود و تعداد خانوارهاي عشاير در سرشماري سال ۷۷به ميزان با ۱۹۹هزار و ۹۳۰خانوار گزارش شده بود.
رئيس مركز آمار ايران تعداد جمعيت عشاير كوچنده را يك ميليون و ۲۲۱هزار و ۱۳۱نفر ذكر كرد و گفت: تعداد جمعيت عشاير كوچنده در سرشماري سال ۷۷ برابر با يك ميليون ۳۰۴هزار و ۸۹۹نفر بود.
يادآوري ميشود، كاهش جمعيت عشاير كوچنده طي دو سرشماري ميتواند به علل كاهش زاد و ولد و يا اسكان برخي از جمعيت عشاير كوچنده در مناطق شهري يا روستايي باشد. رشد جمعيت عشاير طي ۱۰سال گذشته يك صدم درصد كاهش يافته است.
وي با اشاره به اندازه متوسط خانوار گفت :متوسط اندازه خانوار در سال ۸۷ برابر با ۵/۶نفر برآورد شده است. اين شاخص در سرشماري عشاير سال ،۷۷ برابر با ۶/۴نفر گزارش شده بود.
مدد در مورد تعداد جمعيت مردان و زنان عشاير گفت : تعداد مردان و زنان عشاير به ترتيب برابر با ۶۲۶هزار و ۶۱۸نفر و ۵۹۴هزار و ۵۱۳نفر محاسبه شده است.
به گفته وي، استانهاي فارس و هرمزگان به ترتيب با ۱۳۰هزار و ۳۹۱خانوار داراي بيشترين و كمترين جمعيت عشاير كوچنده در كشور هستند.
وي سپس تصريح كرد، نتايج كامل سرشماري عشاير كوچنده آذر ماه امسال انتشار مييابد. هم اكنون حدود ۵۰نفر كارشناس مركز آمار ايران اطلاعات سرشماري عشاير كوچنده را پردازش ميكنند.
رئيس مركز آمار ايران معتقد است: عشاير پشتوانه ارزشمندي از فرهنگ غني ايراني هستند كه توانستهاند همواره ويژگيهاي اصيل فرهنگي را حفظ كنند.
مدد در ادامه تاكيد كرد،عشاير كوچنده با شيوه خاص زندگي خود كه پوشاك ، پخت غذا ،برقراري چادر و به طور كلي شيوههاي خاص اجتماعي و اقتصادي معيشت آنها را در بر ميگيرد ، ميتوانند به عنوان فرهنگي غني در كشور مورد توجه باشند.
اين مقام مسئول با اشاره به نحوه اشتغال عشاير گفت : يكي از ويژگيهاي مهم عشاير كوچنده اشتغال آنها است . به طوري كه تمامي اعضاي خانوار در فعاليت اقتصادي خانوار مشاركت دارند و بيكاري در ميان آنها وجود ندارد.
وي تاكيد كرد: بررسيهاي انجام شده نشان ميدهد، ضروري است به مسائل و مشكلات عشاير كوچنده توجه كافي مبذول شود، زيرا آنها نه تنها نقش ارزنده اي را در عرصه فرهنگي ايفا ميكنند، بلكه همچنين سهم ارزندهاي در اقتصاد از جمله در تامين گوشت قرمز دارند.
مدد در خاتمه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادي ايرنا يادآور شد: عشاير كوچنده كشور با وجود اينكه نقش مهمي در عرصه اقتصاد ملي دارند ، اما از امكاناتي نظير آب لوله كشي، برق ، بنزين و يا حتي وام خريد مسكن استفاده نمي كنند.طبيعت دوست آنهاست و بيدريغ امكانات خود را در اختيار اين مردم تلاشگر نهاده است.
چهارشنبه 23 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 193]