واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جهان - نخستين رهبر عربي در عراق
جهان - نخستين رهبر عربي در عراق
گروه بينالملل: ملك عبدالله دوم پادشاه اردن دوشنبه بهطور ناگهاني و بدون اعلام قبلي به عراق رفت و با نوري المالكي نخستوزير اين كشور، ديدار و گفتوگو كرد. بدينترتيب پادشاه اردن اولين رهبر عربي است كه از زمان سقوط رژيم صدامحسين رئيسجمهور سابق عراق در سال 2003، به اين كشور سفر ميكند. اين سفر گامي مهم در جهت كاهش انزواي عراق در ميان همسايگان عرب خود به شمار ميرود. دفتر نخستوزير عراق قطعههايي تصويري از ديدار عبدالله و مالكي را پخش كرد كه در آن پادشاه اردن وزراي عراقي را كه براي احترام به او ايستاده بودند، روبوسي ميكرد. آمريكا همسايگان عرب عراق را تشويق ميكند تا براي برقراري روابط عادي با عراق، تلاش كنند.هوشيار زيباري وزير امور خارجه عراق پس از پايان سفر عبدالله در يك گفتوگوي تلويزيوني گفت اقدام پادشاه اردن در سفر به عراق اقدامي شجاعانه بود و عراق انتظار دارد ديگر كشورهاي عربي نيز در اين مسير گام بردارند.
ملك عبدالله نيز پس از بازگشت به اردن در بيانيهاي گفت كه ديگر كشورهاي عربي نيز بايد دست خود را به سوي عراق دراز كنند. همچنين دفتر مالكي در بيانيهاي اعلام كرد كه نخستوزير عراق و ملك عبدالله بهبود اوضاع امنيتي عراق را به بحث گذاشتند چراكه خشونتها در كمترين سطح خود در چهار سال گذشته قرار دارد. آنها همچنين درباره تلاشهاي عراق براي بازسازي پس از پنج سال خونريزي گفتوگو كردند. در اين بيانيه مالكي ابراز اميدواري كرده است كه اين سفر باعث گشوده شدن صفحه جديدي در روابط دو طرفه باشد. شايد نفس اين سفر از گفتوگوها و مذاكرات آن مهمتر باشد. رويگرداني رهبران عربسني از سفر به عراق با اقدامات ايران شيعي كه سفارت خود را در پايتخت اين كشور بازگشايي كرده و محمود احمدينژاد در ماه مارس به عراق سفر كرده است، كاملا متناقض است. حتي رجب طيب اردوغان نخستوزير تركيه كه نيروهايش با شبهنظاميان كرد در عراق درگير شده است، ماه گذشته پيش از هر رهبر عربي ديگري، به عراق سفر كرد. ملك عبدالله كه اجدادش تا سال 1958 در عراق پادشاه بودند، يكي از رهبران عرب دوست ايالات متحده است كه خود را يكي از عوامل ميانجي در منطقه خاورميانه به شمار ميآورد.اردن يكي از كشورهاي عربي است كه سفير خود در عراق را برگزيده است اما تاكنون به اين كشور نرفته است سفراي عربي از زمان ربوده و كشته شدن سفير مصري در عراق در سال 2005، بهطور دائم در اين كشور اقامت نميكنند. در آگوست سال 2003، 17 نفر در نزديك محوطه سفارت اردن كشته شدن اين حادثه يكي از اولين حملات بزرگ شبهنظاميان است كه با هدف ضربه زدن به همكاري عربي با نظامي كه ايالات متحده آن را منصوب كرده، صورت گرفته است. بازگشت سالم ملك عبدالله به اردن نشانهاي است از بهبود وضعيت و اقدامات شديد امنيتي در عراق، اگرچه خبر اين سفر پس از بازگشت عبدالله به كشورش اعلام شده است.قرار بود پادشاه اردن ماه گذشته «سفري تاريخي» به عراق داشته باشد اما اين سفر گويا به دلايل امنيتي لغو شد. عادل عبدالمهدي معاون نخستوزير عراق درباره اين سفر گفت كه مسئله آوارگان عراقي، از جمله مسائل مورد بحث دو طرف بود. 750 هزار عراقي در پي درگيريهاي خوني در كشورشان، به اردن فرار كردهاند.
ميثاقنامه جديد جيشالمهدي
مقتديصدر رهبر جريان صدر عراق از پيروان خود خواست ميثاقنامه «عقد و بيعت با امام مهدي(ع)» را با خون امضا كنند. به گزارش شبكه خبري العربيه، امضاكنندگان متعهد ميشوند به «پايبندي به شريعت حضرت محمد(ص) و دشمني با دشمنان خدا، پيامبر(ص) و اهل بيت(ع) پايبند باشند». بنابر اين ميثاقنامه كه سهشنبه صادر شد صدر مقاومت را دو گونه توصيف كرده است: «يا جهاد و مقاومت مسلحانه يا جهاد و مقاومت فرهنگي با انديشه سكولار غربي»، او همچنين خواستار مقاومت با دشمنان خدا، پيامبر و اهل بيت شده است كه آنها را «اشغالگران، استعمار، كفار و نواصب» معرفي كرده است. او افزوده است كه با اين گروهها «مذاكره و صلح نخواهد كرد و تا زمانيكه زنده است در كنار آنها نخواهد نشست.» اين ميثاقنامه نشانهاي از رويكرد جديد جيشالمهدي است كه صدر از آنها خواسته است اسلحه را زمين بگذارند و به سوي گسترش انديشه اسلامي گام بردارند. اين ميثاقنامه همچنين به تلاش براي «آزادي همه سرزمينهاي مشترك به ويژه عراق از ارتشهاي ظلم» دعوت كرده است.
چهارشنبه 23 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]