واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: در صورت ساخت مسير كنار گذر انزليبخشي از جنگلهاي شمال از بين ميرود
رييس سازمان حفاظت محيطزيست با اشاره به بازديد نماينده ويژه رييسجمهوري از كنارگذر تالاب بينالمللي انزلي گفت: نظر ايشان با احداث پل با دهنههاي بزرگ بوده، به شكلي كه مشكلي براي تالاب ايجاد نشود.
فاطمه واعظ جوادي، در گفتوگو با ايسنا، افزود: هر نوع عملياتي در داخل تالاب انزلي به اين تالاب بينالمللي آسيب وارد ميكند و بايد تلاش كنيم كمترين آسيب به اين تالاب وارد شود. نماينده ويژه رييسجمهوري هماكنون در حال بررسي نوع سازه ساخت پلها با دهانه بزرگ است كه هم آلودگي صوتي را كاهش دهد و هم همخواني با طبيعت موجب آزار پرندگان نشود.
جوادي تاكيد كرد: بحث خشك شدن تالاب بينالمللي انزلي هم موردنظر نماينده ويژه رييسجمهوري بوده است.
رييس سازمان حفاظت محيطزيست با اشاره به اينكه مسير پيشنهادي سازمان حفاظت محيطزيست نيز به اطلاع نماينده ويژه رييسجمهوري رسيد، گفت: در صورت ساخت مسير كنارگذر انزلي در مسير سازمان حفاظت محيطزيست بخشي از جنگلهاي منطقه تخريب ميشود.
وي خاطرنشان كرد: احساس آرامش ميكنم و اميدوارم نتيجه خوبي از اين بازديد حاصل شود.
به اين ترتيب در صورت تاييد نماينده ويژه رييسجمهوري، مسير مورد اختلاف در ساخت كنارگذر انزلي در مسير پيشنهادي وزارت راه و روي پلهايي با دهنههاي بزرگ ساخته خواهد شد.
واعظزاده، معاون علمي و فناوري رييسجمهوري به عنوان نماينده ويژه رييسجمهوري به همراه وزير راهوترابري، معاون رييسجمهور و رييس سازمان حفاظت محيطزيست و معاون وزير مسكن و شهرسازي براي رسيدگي به موضوع ساخت كنارگذر تالاب انزلي روز پنجشنبه به بندر انزلي سفر كرده و از نزديك در جريان مسائل اين تالاب بينالمللي قرار گرفتند.
اعضاي كميته تخصصي زيربنايي دولت، پس از بازديد 10 ديماه سال گذشته از محل ساخت كنارگذر انزلي و مسيرهاي پيشنهادي وزارت راه و سازمان حفاظت محيطزيست اعلام كردند كه دو گزينه جديد در اين زمينه مطرح است كه شامل گزينه پيشنهادي وزارت راه و ديگري گزينه پيشنهادي سازمان حفاظت محيطزيست است.
اين كميته در حالي كه قرار بود در جلسه «يكشنبه» وعده داده شده از مدتها پيش در خصوص اين موضوع تصميمگيري كند، بحث در مورد كنارگذر انزلي را تاكنون به تاخير انداخت و روز گذشته تشكيل جلسه داد.
سرانجام براساس تصميم كميسيون اصلي زيربنايي دولت كه با حضور 3 تن از وزرا و رييس سازمان حفاظت محيطزيست تشكيل شد، كميسيون مربوطه با احداث كنارگذر انزلي در مسير پيشنهادي وزارت راه (مسير كنوني مصوب شورايعالي شهرسازي) با رعايت الزامات زيستمحيطي موافقت كرد.
يك روز پس از انتشار اين خبر رييس سازمان حفاظت محيطزيست با حضور در جمع خبرنگاران با تاكيد بر اينكه هنوز تكليف كنارگذر انزلي نهايي نشده است، گفت: رييسجمهوري، نظر سازمان حفاظت محيطزيست را در حفاظت از تالاب بينالمللي انزلي لحاظ كرده و به كميسيون زيربنايي دولت دستور داده تا با نگاه حفاظتي، مجددا موضوع احداث كنارگذر تالاب انزلي بررسي شود.
در پي اين امر رييسجمهوري نماينده ويژهاي را براي بررسي موضوع احداث كنارگذر تالاب بينالمللي انزلي تعيين كرد.
به گفته كارشناسان محيطزيست در صورت اجراي مسير پيشنهادي وزارت راه حدود 300هكتار از تالاب بينالمللي انزلي جدا و دچار تخريب و نابودي ميشود كه با توجه به ارزش 8 تا 22هزار دلاري هر هكتار تالاب بر اساس نرخهاي بينالمللي، احداث مسير پيشنهادي وزارت راه خسارتي معادل 470ميليارد ريال به تالاب وارد ميكند.
تالاب بيناالمللي انزلي علاوهبر كاركردهاي اكولوژيكي، از جاري شدن سيلاب در منطقه انزلي و از آب گرفتگي شهر انزلي در پي افزايش و بالا آمدن آب درياي خزر به عنوان يك كانال اطمينان جلوگيري ميكند. از سوي ديگر اجراي مسير پيشنهادي وزارت راه تالاب را به دو قسمت كرده و موجب ميشود كاركردهاي آن نابود شود.
به گفته كارشناسان، تالاب بينالمللي انزلي هماكنون گرفتار جلبك آزولا شده و اين جلبك درحال خفه كردن تالاب و موجودات آن است.
مطالعات انجام شده نشان ميدهد كه سيلابهاي فصلي تنها تنفسگاه اين تالاب است كه موجب ميشود آزولا وارد آب شور شده و از بين برود كه اين امر خودپالايي تالاب بينالمللي انزلي است. از سوي ديگر بررسيهاي كارشناسي نشان ميدهد احداث ميانگذر انزلي علاوهبر اثرات آلودگي صوتي و هوا، خود پالايي تالاب را نيز از بين برده و موجب خشك شدن بخشهاي وسيعي از اين تالاب ميشود.
به گفته كارشناسان، در صورت احداث جاده كنارگذر براساس سناريوي اول بخش وسيعي از كاركردهاي تالاب بينالمللي انزلي از بين خواهد رفت و احتمال بروز يك فاجعه زيستمحيطي در اين تالاب وجود دارد.
گزارش سازمان بازرسي كل كشور
اين در حالي است كه سازمان بازرسي كل كشور در گزارشي اعلام كرده است: نتايج مطالعات و تحقيقات انجام گرفته درخصوص تالاب انزلي توسط سازمان حفاظت محيطزيست و واحدهاي تابعه، راهكارهاي مناسبي براي طرحهاي توسعه ارائه و روشهاي تعديل اثرات سوء يا مخرب اين گونه طرحها را مشخص نكرده و اصولا فاقد راهكارهاي اجرايي مشخص است.
به همين دليل و با عنايت به نبود مطالعات فني و زيستمحيطي جامع در خصوص تالاب انزلي و همچنين اشكالات و ايردات وارده نميتوان با اطمينان كامل هيچ يك از گزينه هاي موجود اعم از پيشنهادي وزارت راه و سازمان حفاظت محيطزيست را تاييد كرد.
در بخش ديگري از گزارش سازمان بازرسي كل كشور تاكيد شده است: ادامه وضعيت فعلي تالاب انزلي با توجه به ورود سالانه حدود 30ميليون مترمكعب فاضلاب شهري، 15هزار تن انواع كودهاي شيميايي، 400ليتر سموم كشاورزي، فاضلاب 50 كارخانه، ورود گونه غير بومي مهاجم به نام آزولا كه به شدت حيات تالاب و به خصوص ماهيان آن را به مخاطره انداخته است، آلودگي صوتي و نفتي ناشي از تردد قايقهاي موتوري هزاران بازديدكننده و رسوب حاصل از فرسايش خاك مناطق بالادست بهطوريكه عمق متوسط تالاب از 6 متر به 5/1 طي 40 سال اخير كاهش يافته است، قطعا موجب تخريب و نابودي كامل اين اكوسيستم خواهد شد.
اين تالاب اخيرا در فهرست تالابهاي با تغييرات شديد اكولوژيك در ليست قرمز كنوانسيون رامسر ثبت شده است.
تاكنون در تالاب انزلي 78 پرنده شناسايي شده كه 33 گونه آبزي و مهاجر و 45 گونه آن كنارآبزي بوده و در بيشهزارهاي پيراموني زيست ميكنند. از سوي ديگر مهمترين ماهيان تالاب انزلي سيم، اردك ماهي، سوف معمولي، كپور، اسبله، شاهكولي و ماهي سفيد است؛ همچنين در بيشهزارهاي اطراف اين تالاب نيز پستانداراني مانند گراز، تشي و شغال زيست ميكنند.
از سوي ديگر دپوي زباله شهري در حاشيه تالاب، ورود سالانه 500ميليون تن رسوب از حوزه آبخيز، ورود فاضلابهاي انساني و آلودگيهاي صنعتي و ورود بيرويه سموم و كودهاي شيميايي مهمترين فشارهايي است كه هماكنون به تالاب انزلي وارد ميشود.
چهارشنبه 23 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 159]