واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: صالح آبادي در پاسخ به علت عدم عرضه بيش از 5 درصد «اخابر»:مازاد عرضه مخابرات بلوكهاي مديريتي را دچار مشكل ميكند
عكس: حميد جانيپورگروه بورس - عليرضا باغاني: رييس سازمان بورس عرضه موفق و بيسابقه 344ميليارد توماني مخابرات ايران را مرهون پيگيري خبري رسانهها عنوان كرد.
![](http://www.donya-e-eqtesad.com/News/1592/09-01.jpg)
دكتر علي صالحآبادي كه همزمان با فرا رسيدن روز خبرنگار در نشستي خبري شركت كرده بود، افزود: پيگيري رسانهها درباره عرضه مخابرات و تاخيرهاي انجام شده در اين عرضه بزرگ موجب شد بازار نسبت به عرضه سهام اين شركت حساس شده و در انتظار آن باشد و همين موضوع موجب شد مخابرات به شكل كمسابقهاي در بورس عرضه و خريداري شود.
بورس جديدي به نام OTC
وي با اشاره به برگزاري مجمع موسسان شركت فرابورس ايران در هفته گذشته گفت: OTC بورس جديدي با تمام جزئيات و مقررات است كه ميتواند به بازار مناسبي براي سهام شركتهاي خارج از بورس تبديل شود.
مزايدهها در فرابورس ايران
سخنگوي بورس ادامه داد: طي هماهنگي به عمل آمده با سازمان خصوصيسازي قرار است مزايدههايي كه به صورت عمده از سوي اين سازمان انجام ميشود، از طريق OTC صورت گيرد.
وي در پاسخ به اين پرسش كه زمان رسمي آغاز به كار OTC چه زماني است، گفت: در تلاش هستيم در نيمه شهريور ماه سالجاري، بازار فرابورس طي مراسمي رسمي با حضور وزير اقتصاد راهاندازي شود.
ذوبآهن در راه بورس
رييس سازمان بورس درباره عرضههاي بعد از مخابرات ايران گفت: ذوبآهن اصفهان كه داراي سرمايه هزار ميليارد توماني است شرايط لازم براي عرضه را احراز كرده و به نظر ميرسد اين سهام به زودي عرضه شود. در روزهاي آتي هم بحث پذيرش سهام ذوبآهن بررسي خواهد شد.
وي از امضاي تفاهمنامهاي با سازمان سرمايهگذاري خارجي خبر داد كه طي آن سرمايهگذار خارجي براي خريد سهام شركتهاي ايراني با دريافت مجوز اوليه ميتواند حضور پيدا كند و در صورت برنده شدن در رقابت، اين مجوز اوليه تمديد و نهايي ميشود. او از تفاهم با بورس قرقيزستان به عنوان يكي از ديگر اقدامات انجام شده از سوي سازمان متبوعش ياد كرد.
پذيرش 6 شركت از 188 شركت
رييس سازمان بورس در بخش ديگري از اظهاراتش از پذيرش تنها 6 شركت از 188 شركت دولتي قابل پذيرش در بورس خبر داد و گفت: از 531 شركت دولتي، 188 شركت بررسي كامل شده است و 162 شركت هم غيرقابل پذيرش تشخيص داده شدهاند. افزون بر اين 10 شركت نسل سوم نيز (شركتهاي مادر) به بررسي بيشتري نياز داشتند و مابقي اين شركتها هم حاكميتي و غيرقابل واگذاري شناسايي شدند و در حال حاضر 6 شركت پذيرفته شده و مراحل خود را ميگذرانند.
آخرين وضعيت صندوقها
صالحآبادي با اعلام اينكه پنج صندوق سرمايهگذاري جديد از سازمان بورس مجوز گرفتهاند، گفت: صندوقهاي سرمايهگذاري آگاه، بانك سپه، شاداب (كارگزاري راهبرد)، بانك پاسارگاد و بانك تجارت پنج صندوق جديدي هستند كه مجوز خود را گرفته و دو صندوق پذيرهنويسي خود را نيز به انجام رساندهاند، همچنين پنج درخواست جديد براي اعطاي مجوز به سازمان بورس واصل شده است، ضمن اينكه صندوق شركت تامين سرمايه نوين نيز براي هفته دولت پذيرهنويسي خود را آغاز خواهد كرد.
3 شركت به دنبال صندوق زمين و ساختمان
وي درباره صندوقهاي زمين و ساختمان گفت: بر اساس مصوبه شوراي عالي بورس اين صندوقها به عنوان نهاد مالي شناخته ميشوند و موسسات غيرتجارتي هستند و هدف آنها تجهيز منابع براي ساخت و ساز است كه بر اين اساس تشخيص داده شد كه اين صندوقها براي تشكيل مدارك پنجگانه را احراز كنند.
به گفته وي، سرمايهگذاري ساختمان ايران به همراه سرمايهگذاري مسكن و تامين سرمايه امين شركتهايي هستند كه ميخواهند صندوق زمين و ساختمان راهاندازي كنند.
شرايط جديد معاملات خارج از ساعت
سخنگوي سازمان بورس ارائه مهلت خارج از ساعت معاملات به برخي از معاملات مربوط به رد ديون دولتي گفت: بر اساس مصوبهاي كه از شوراي بورس دريافت شده، در صورتي كه عرضهكننده سهام، 95درصد از سهام شركت را داشته باشد و بابت رد ديون بخواهد بخشي از سهام خود را به شركت ديگري بدهد، ميتواند خارج از ساعات معاملات با همان قيمت اوليه اين كار را انجام دهد.
وي در اين باره توضيح داد: در برخي موارد صندوقهاي بازنشستگي يا سازمان تامين اجتماعي سهامي را بابت رد ديون از دولت دريافت ميكنند كه براي انتقال آنها به شركتهاي تابعه يا زيرمجموعهشان ناچار به حضور در بورس و واگذاري از طريق رقابت بودند، بنابراين درخواستهايي وجود داشت كه اين روند تغيير كند.
از همين رو مصوبهاي دريافت شد تا سهامي كه بابت رد ديون واگذار شده و شركت در نظر دارد تا آن را به شركتهاي تابعه خود واگذار كند (به گونهاي كه بيش از 95درصد مالكيت در اختيار آن شركت باشد)، خارج از ساعات معاملاتي و به قيمت توافقي داد و ستد شوند.
البته اين مصوبه نيازمند يك امضاي ديگر (امضاي صمصامي- سرپرست سابق وزارت امور اقتصادي و دارايي) است.
معاملات آتي مس در بورس كالا
وي همچنين از پذيرش گوگرد در بورس كالا خبر داد و گفت: «معاملات آتي مس كاتد نيز روز گذشته برگزاري جلسه پذيرش داشت تا روند پذيرش آن تكميل شود.
تاكنون هم دو آزمون معاملهگري «فيوچر» برگزار شده كه در مرحله اول 32 داوطلب شركت كردند و 12 نفر حدنصاب قبولي را كسب كردند. در آزمون دوم هم كه 18 مرداد ماه برگزار شد، 315 داوطلب شركت كرده بودند.»
حذف حجم مبنا براي سهام داراي بازارساز
صالحآبادي اضافه كرد: در حال حاضر 110 شركت در سيستم كدال حضور دارند كه 30 شركت طي يك ماه اخير به اين مجموعه اضافه شدهاند.
او درباره فعاليت شبكه كارگزاري بورس تهران گفت: سياست سازمان بورس تلاش در جهت گسترش فعاليت شركتهاي كارگزاري
است.
به طوري كه يك شركت كارگزاري ميتواند 10 فعاليت متنوع، از جمله معاملات سهام و اوراق مشاركت، كارگزار معرف، سبدگرداني اختصاصي، دارنده صندوقهاي سرمايهگذاري، بازارگرداني، انجام معاملات فيوچر، فعاليت در بازار فرابورس، انجام معاملات كشاورزي، معاملات فلزات و معاملات پتروشيمي را انجام دهد.
به علاوه دستورالعمل بازارگرداني به شيوه جديد هم به بازار منعكس شده است. به طوري كه حجم مبنا براي شركتهايي كه داراي بازارگردان هستند، حذف ميشود.
وي با بيان اين كه طي يك ماه گذشته مجوز دو كارگزاري لغو شده است، تصريح كرد: كارگزاري پيشگامان بازار نوين در سمنان و پيشتازان تمدن پارس در شيراز لغو امتياز شدند؛ چرا كه به تعهدات خود عمل نكرده بودند. البته پيش از لغو مجوز دولتي در فرآيند تعليق بودند، اما در نهايت از ليست كارگزاران مجاز حذف شدند.
صالحآبادي همچنين گفت: عمده مجامع سالانه شركتها در تيرماه برگزار شد. اين در حالي است كه امسال 444 شركت اقدام به برگزاري مجمع كردند. همچنين هفت مجوز افزايش سرمايه به مبلغ 11هزار و 198ميليارد ريال صادر شده است.
خيلي از بورسها پيشبيني سود اعلام نميكنند
صالحآبادي در پاسخ به سوال خبرنگار دنياي اقتصاد درباره چگونگي نظارت بورس بر انحراف اطلاعاتي شركتهايي كه به تازگي وارد بورس شدهاند از جمله مخابرات، كشتيراني و ... گفت: بياييد از طرف ديگري هم به قضيه نگاه كنيم. فرض كنيد اگر شركتها پيشبيني سود بالايي اعلام كنند، در صورت پوشش ندادن آن سهامداران متضرر خواهند شد.
به طور مثال در مورد شركت ملي مس پيشبيني EPS با محافظهكاري اعلام شد؛ چرا كه افزايش يا كاهش قيمتهاي جهاني ميتواند اثر زيادي را در سودآوري سهام مس داشته باشد.
وي ادامه داد: طي مذاكراتي كه با بسياري از كشورها داشتيم به اين نتيجه رسيديم كه بسياري از آنها پيشبيني EPS اعلام نميكنند، بلكه تنها اطلاعات و مفروضات را در اختيار بازار گذاشته و تحليل را به آنها واگذار ميكنند.
مردم سهام صندوقها را بخرند
وي در پاسخ به سوال ديگري در خصوص اين كه مردم چگونه بايد مفروضات و اطلاعات شركتها را به دست آورده و تحليل كنند، گفت: پيشنهاد ما اين است كه مردم از طريق صندوقها وارد كار شوند و با سرمايهگذاري در اين صندوقها در بازار سرمايه عمل كنند.
وي تصريح كرد: سهامداران نبايد تنها به EPS شركتها توجه كنند و آن را ملاك عمل خود قرار دهند.
تاكيد سازمان بورس برعرضه اوليه 20درصدي
صالحآبادي درپاسخ به سوال خبرنگار دنياي اقتصاد درخصوص اينكه ميزان عرضههاي اوليه شركتهاي دولتي كه به بورس آمدهاند تنها 5درصد است و چرا همان ابتدا 20درصد سهام شناور آزاد آنها عرضه نميشود، گفت:
سازمان بورس همواره برعرضه 20درصدي تاكيد داشته است، البته اين موضوع به ابعاد يك شركت بستگي دارد.
وي افزود: هنگامي كه قرار است شركتي وارد بورس شود، قبل از ورود، شرايط بازار ارزيابي ميشود و متناسب با اوضاع بازار، ميزان سهام عرضه شده تعيين ميشود.
رييس سازمان بورس خاطرنشان كرد: درمورد سهام مخابرات، بحثهاي ديگري هم وجود داشت كه اگر بيشتر از پنج درصد عرضه ميشد، ممكن بود عرضه بلوكهاي مديريتي آن با مشكل روبهرو شود، البته شركت قول داده كه مجوز عرضه بيش از پنجدرصد را اخذ كند.
صالحآبادي با بيان اين مطلب كه وزير جديد اقتصاد از سازمان بورس درخواست كرده تا از اثرات طرح تحول اقتصادي در بازار سرمايه بررسي و گزارشي تهيه شود، تاكيد كرد: علاوه بر حمايتهاي نظري، وزير جديد به صورت ملموس از بازار سرمايه حمايت عملي كرده به طوري كه لايحه دو فوريتي مربوط به ماليات ابزارهاي جديد و ماهيت اشخاص حقوقي در حال پيگيري بوده و بعداز ظهر امروز در اين رابطه با وي جلسهاي برگزار خواهد شد.
وي گفت: اين لايحه سه مادهاي با عنوان توسعه ابزارها و نهادهاي مالي در بازار سرمايه شامل مشخص شدن شخصيت حقوقي صندوقها، حل شدن ماليات صندوقها و ماليات بازار فرابورس و ديگر ابزارهاي جديد است كه در صورت تصويب آن در دولت و مجلس، حركتهاي توسعهاي بازار سرمايه بيش از گذشته خواهد بود. وي گفت: از سوي ديگر با تصويب اين طرح موضوع ماليات ابزار جديد صكوك و ديگر ابزارها نيز برطرف خواهد شد.
وي تاكيد كرد: وزير جديد اقتصاد اشراف كاملي به حوزه بورس داشته و كمكهاي مثبتي را به اين بازار خواهد كرد. وي درباره ديدگاه وزير جديد اقتصاد درباره بازار سرمايه گفت: وي از گذشته در جلسات شوراي عالي بورس حضور داشته و در جريان 90 درصد كارهاي مربوطه بوده و علاقه وافري به بازار سرمايه دارد و ميخواهد به اين بازار كمك كند كه صرف اين نوع نگرش ميتواند در تصميمات كلان دولت به كمكهاي مطلوبي بيانجامد.
چهارشنبه 23 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 217]