واضح آرشیو وب فارسی:دولت: ماليات سيگار؛ بودجهاي كه به سلامت نمي رسد - مريم پاپي
تصوير كودكي كه پستانكي به دهان گذاشته و دود سفيدي از آن بيرون ميآيد، نهتنها بنا به خواسته شركت دخانيات، خطرناك بودن سيگار را القا نكرد، بلكه منجر به جلب توجهي دوباره به روابط موجود در اقتصاد دخانيات كشور و تأثير آن بر سلامت شد. آن زمان، معاون وقت وزير بهداشت نيز در مصاحبه مطبوعاتي خود كه به مناسبت هفته بدون دخانيات ترتيب داده شده بود، نسبت به اين اقدام موضعگيري كرد و گفت كه براي جمعآوري اين بيلبوردها با شهردار مذاكره شده است.
از هفته بدون دخانيات (هفته دوم خردادماه) تا زماني كه بيش از 100 بيلبورد تبليغاتي از سطح شهر تهران جمعآوري شد، آنقدر فرصت بود كه همه مردم تبليغات غيرقانوني ضد سيگار را ببينند. اما اين اشتباه به آرامي پاك شد تا معضلات بزرگ صنعت دخانيات كشور برجسته نشود.
كارشناسان، پيشگيري از مصرف سيگار را يكي از حركتهاي مهم سلامتي در تمام جوامع ميدانند و با اشاره به قانوني كه براي جامعيت يافتن كنترل دخانيات وضع شده، به اين نتيجه ميرسند كه اكنون بودجه خوبي براي اختصاص به فعاليتهاي ورزشي و بهداشتي- درماني در اختيار متوليان بهداشت و درمان كشور قرار دارد.
به گفته مسعود ابوالحلاج، مديركل دفتر برنامهريزي منابع مالي و بودجه وزارت بهداشت، سال گذشته، 60 ميليارد تومان از 90 ميليارد تومان اعتبار ماليات سيگار وصول شد. او اين مبلغ را راضيكننده نميداند، اما معتقد است كه نسبت به عوارض ناچيز دريافت شده از نوشابههاي گازدار بسيار مطلوبتر به نظر ميرسد. او ميگويد: در بودجه سال 87، اعتبار ماليات سيگار 128 ميليارد تومان تعيين شد، يعني 42 درصد افزايش يافت. اما اين درآمد مالياتي در هفته دخانيات به گونه ديگري از سوي معاون سلامت اين وزارتخانه مطرح شد. او ميزان اختصاص بودجه از درآمد 90 ميليارد توماني ماليات بر مصرف سيگار به وزارت بهداشت را 60 ميليارد تومان اعلام كرد. از سوي ديگر، گفتههاي وزير بهداشت حاكي از آن است كه در سال 86 از محل 20 درصد ماليات سيگار وارداتي و 10 درصد ماليات سيگار داخلي، حدود 70 ميليارد تومان در اختيار وزارت بهداشت قرار گرفته است. هر چند هنگام اعلام ارقام تخصيص بودجه، نارضايتي در لحن اين مقامهاي مسوول پيدا بود، ولي توضيح بيشتري در اين باره ندادند. اما واقعيت اين است كه در نحوه تخصيص و صرف اين بودجه حاصل از ماليات ابهاماتي وجود دارد.
در حالي كه قرار است درآمد حاصل از ماليات سيگار صرف فراهمسازي زمينههاي سلامت مردم شود و وزير بهداشت نيز اعلام كرده است كه حدود نيمي از اين مبلغ صرف خريد تجهيزات و ساختن مراكز بهداشتي-درماني بهويژه در روستاها و نيمي ديگر صرف توسعه شبكهها و برنامههاي نرمافزاري شده است، صحبتهايي كه در گرماگرم تحقق شعار امسال سازمان جهاني بهداشت مبني بر در جمع خبرنگاران داشت، حكايت از تسلط ديدگاه ديگري بر اين وزارتخانه دارد. او گفت:
صحبتهايي كه طه طاهري، مديرعامل وقت شركت دخانيات ايران در گفتوگو با ايسنا داشته است، ابهامات و بلاتكليفيهاي موجود در نحوه صرف اين بودجه را بهتر مشخص ميكند. او ضمن توضيح اين مطلب كه از محل برخي از رديفهاي بودجه بخشي از درآمدهاي شركت دخانيات از فروش و بخشي نيز از محل واردات به دو دستگاه دولتي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و سازمان تربيتبدني اختصاص پيدا ميكند، اظهار داشت: !
دارو مشمول تحريم ميشود، سيگار نه!
از سوي ديگر، واردات غيرمجاز سيگار نيز از بحثهاي مطرح در اين حوزه است. كارشناسان با اشاره به محدوديتهاي ايران براي وارد كردن برخي داروها به دليل تحريمهاي اقتصادي، اين پرسش را مطرح ميكنند كه واردات سيگار از آمريكا به عنوان تنها كالايي كه از كشور به ايران وارد ميشود، چگونه صورت ميگيرد؟
خبرگزاري اسوشيتدپرس نيز در گزارشي با بررسي 7 سال ارقام مربوط به تجارت آمريكا از افزايش صادرات به ايران خبر داد كه سيگار بخش بزرگ آن را تشكيل ميدهد و پس از آن مككين، نامزد رياستجمهوري آمريكا، اين آمار را دستمايه يك شوخي قرار داد و گفت كه صادرات سيگار به ايران، راهي براي كشتن ايرانيهاست.
پس از اين ماجرا،ابطحي، مديرعامل شركت دخانيات اعلام كرد كه صادرات سيگار به ايران از طريق كارتلهاي چندمليتي صورت ميگيرد و بهطور مستقيم از آمريكا حتي يك نخ سيگار هم وارد نميكنيم.
اما گزارش سازمان جهاني خواربار و كشاورزي () FAO ، قابل انكار نيست كه سال گذشته ايران را پانزدهمين واردكننده سيگار در جهان عنوان كرد. بر اساس اين گزارش، ميزان واردات قانوني سيگار در سال گذشته حدود 22 ميليارد نخ بوده كه اين ميزان در مقايسه با سال پيش از آن ، سه درصد رشد داشته است. اين در حالي است كه ميزان واردات رسمي سيگار كشور در سال 80 تنها 500 ميليون نخ بوده است.
هنگامي كه سيدمحمود ابطحي، به عنوان مديرعامل جديد شركت دخانيات ايران معرفي شد، در پاسخ به اين سوال كه سياست شركت دخانيات در قبال مافياي سيگار در آينده چه خواهد بود، گفت:
او همچنين ادامه داد:
مجموعه اين شرايط نشان ميدهد كه دستاندركاران قدرتمند واردات سيگار حتي از همتايان خود كه در حوزههاي حياتي مردم مشغول به كارند، پيشي گرفتهاند. با اين حال، اقدامات بازدارنده همچون افزايش ماليات بر مصرف و جبران بخشي از خسارات سيگار بر سلامت مردم با اين ماليات در مقابل آن قدرت بزرگ راه به جايي نميبرد. در اين ميان، شركتهاي دخاني نيز گاه براي رفع تكليف و بدون توجه به محتواي تبليغات و حتي قانوني بودن انجام تبليغات ضد سيگار از سوي يك شركت دخاني، به اقدامات شتابزدهاي همچون نصب بيلبورد در بزرگراههاي تهران دست ميزنند. كارشناسان با مروري بر روند 20 ساله آموزشهاي بهداشت و آموزشگاههاي مرتبط با پيشگيري از بيماريها، به اين استنتاج ميرسند كه بعضي از متوليان امر، با ترساندن گروه هدف، پيامهاي پيشگيرانه خود را منتقل كردهاند، در حالي كه تحقيقات گسترده مجامع علمي نشان ميدهد كه با ترساندن نميتوان جامعه را وادار به بروز يك رفتار كرد.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
چهارشنبه 23 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دولت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 739]