تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 28 شهریور 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):امّتم همواره در خير و خوبى اند تا وقتى كه يكديگر را دوست بدارند، نماز را برپا دارند،...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1816423867




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

تغذيه در سفر


واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: تغذيه در سفر



دكتر محمدرضا وفا از بايدها و نبايدهاي تغذيه در مسافرت هاي نوروزي مي‌گويد

تغذيه در سفر

بچه که بوديم وقتي در خانه، حرف از مسافرت مي‌شد، سراز پا نمي‌شناختيم؛ آن‌قدر ذوق‌زده مي‌شديم که خواب به چشمانمان نمي‌آمد تا صبح شود و عازم شهري شويم که تا آن روز، پا به آن نگذاشته بوديم؛ اما هر قدر که بزرگ‌تر شديم، اين ذوق‌وشوق‌ها کمتر شد- جوري که اين روزها وقتي برنامه‌ي سفر تازه‌اي را با خانواده مي‌ريزيم، آن را راهي براي تمدد اعصاب مي‌دانيم و بس؛ و در صورت فراهم‌نشدن تمامي ‌شرايط، آن را به روزهاي ديگر موکول مي‌کنيم؛ درحالي‌که اين تغيير در دوران کودکي، برايمان حکم مرگ داشت و به پدر و مادر التماس مي‌كرديم به هر شکلي شده رخت سفر را ببندند. کمي به خودتان فکر کنيد! اصلاً کسي شما را به اينکه خوش‌سفر هستيد، مي‌شناسد يا سالي‌يک‌بار را هم، به اجبار خانواده، سفر مي‌كنيد؟ هيچ مي‌دانيد که اگر تعداد سفرها در طول سال زياد باشند بايد به نکات تغذيه‌اي مهمي براي حفظ سلامت جسم و جانتان توجه کنيد؟ از اين رو، به سراغ دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذيه و رژيم درماني، رفتيم و نکات تغذيه‌اي سفر را از ايشان جويا‌شديم.


چند فراموشکاري ساده
داشتن الگوي تغذيه‌اي صحيح، يکي از نکات اساسي است که بايد در طول سفر به آن توجه شود؛ يعني بايد اين امکان فراهم آيد که افراد در يك روز از چهار گروه غذايي شامل نان و غلات، ميوه و سبزي‌ها، لبنيات و گوشت استفاده کنند؛ البته در حد متعادل و متناسب.
در حالي که متاسفانه ديده مي‌شود در اغلب مسافرت‌ها برخي از اين گروه‌هاي غذايي بيش از بقيه حذف مي‌شوند؛ زيرا امکان تهيه‌شان محدودتر است. مهم‌ترين گروه‌هاي غذايي كه مصرفشان محدود مي‌شود، ميوه‌ها و سبزي‌ها هستند؛ حال آن‌که اين گروه از منابع غذايي تأمين‌کننده‌ي ويتامين‌ها و مواد معدني به حساب مي‌آيند و بايد به مصرف آنها توجه ويژه داشت؛ زيرا در صورتي كه اين كاهش مصرف طولاني شود، کمبودهايي مانند کمبود ويتامين C و اسيد فوليک و فيبر را به همراه دارد كه زمينه‌هاي بروز يبوست را در سفر به بار خواهند آورند. از اين رو، به خانواده‌ها توصيه مي‌شود امكاني را فراهم آورند که بتوان ميوه و سبزي حداقل دوبار در روز به شکل ميان‌وعده يا همراه با غذا، به شکل سبزي خوردن يا سالاد، مصرف شود. البته بايد به منظور پيشگيري از ابتلا به آلودگي‌هاي انگلي، به تميزي و تازگي سبزي‌ها نيز توجه خاص داشت.
شير و ماست
شير و ساير لبنيات هم اغلب در طول سفر به دست فراموشي سپرده مي‌شوند يا مصرفشان محدود مي‌شود. نتايج بررسي‌ها در کشور نشان داده‌اند که مصرف سرانه‌ي شير و لبنيات در ميان ايرانيان از مصرف سرانه‌ي جهاني بسيار کمتر است؛ كه مي‌تواند عاملي براي بروز کمبود کلسيم در ميان مردم باشد؛ چون با کمترخوردن شير و ماست که از منابع کلسيم به حساب مي‌آيند، کمبود کلسيم شيوع پيدا مي‌كند.
اگر مصرف لبنيات در سفر محدود شود اين مشکل بزرگ‌تر خواهد شد. از اين رو، توصيه مي‌شود که حداقل ماست تازه در طول سفر به مصرف برسد- خصوصاً اينكه ماست مي‌تواند از بروز بسياري از عفونت‌هاي روده‌اي مولد اسهال جلوگيري كند.
آب
تغيير ديگري که اغلب در طول سفر در برنامه‌ي غذايي افراد ديده مي‌شود، مصرف آب و نوشيدني‌هاست که خشکي بدن يا دهيدراتاسيون را به دنبال خواهد داشت و به اختلالات عملكرد دستگاه گوارشي و يبوست منجر خواهد شد. از اين رو، توصيه مي‌شود در طول همه‌ي سفرها، چه هوايي و چه زميني، در هر شرايطي، بطري آب به همراه مسافران باشد و از غذاهايي که نياز به آب را افزايش مي‌دهند هم پرهيز شود. حتماً مي‌پرسيد چه غذاهايي؟ بايد در جوابتان بگوييم غذاهايي که پروتئين بالايي دارند،مثل انواع کباب‌ها، زيرا اين ماده‌ي مغذي براي هضم و جذب، به آب بيشتر نياز دارد. به علاوه، از آنجا كه کنسروها نيز در سفر بيشتر مورد استفاده قرار مي‌گيرند و نمک موجود در آنها نياز به آب را افزايش مي‌دهد، توصيه مي‌شود که از آنها نيز کمتر استفاده شود.
حتي در طول سفر ديده مي‌شود که افراد از نوشابه‌ها و نوشيدني‌هاي کولادار بيشتر استفاده مي‌کنند، که اين هم موجب بروز خشکي بدن يا دهيدراتاسيون مي‌شود و چون ترکيباتشان پلي‌فنولي هستند، حرکات دودي روده‌ها را نيز کاهش مي‌دهند و از دو طريق موجب بروز يبوست مي‌شوند. بنابراين، انتخاب نوشيدني‌ها هم بسيار مهم است. حتي چاي، قهوه و نسکافه اگر بيش از حد ميل مي‌شوند، ادرارآور هستند، موجب خروج زياد آب از بدن مي‌شوند و تعادل ميان الکتروليت‌ها در بدن را برهم مي‌زنند.
به اين دليل، بهترين نوشيدني، آب است. توصيه مي‌شود آب را جرعه‌جرعه ميل كنيد تا در طول روز، آب به‌تدريج به بدن برسد.
همه چيز‌خوار نباشيد!
تا به حال، در طول مسافرت به مسموميت دچار شده‌ايد؟ احتمال بروز اسهال و استفراغ در اين ايام بسيار زياد است، كه نه تنها لذت سفر را از بين مي‌برد، بلكه افراد را به جاي تفريح راهي بيمارستان‌ها مي‌كند. دليلش اين است كه امکان همراه بردن غذا کم است و افراد مجبور مي‌شوند غالبا از بيرون غذا بگيرند، و به اين ترتيب، امکان آلودگي بسيار زياد است. در ضمن، بسياري از غذاها در رستوران‌هاي بين راهي ميل مي‌شوند و چون اين رستوران‌ها دور هستند، نظارت چنداني بر آنها نيست. پس بايد بيشتر مراقب بود. غذاها يا بر اثر ماندگي و بيات‌شدن خاصيت خود را از دست داده‌اند يا فاسد شده‌اند، كپك زده‌اند و با انواع ميكروب‌ها آلوده شده‌‌اند. پس در انتخاب رستوران‌ها وسواس به خرج دهيد و به وضعيت بهداشتي آنها و کارکنانشان توجه كنيد.
اما در صورتي كه فرد در طول سفر به اسهال مبتلا شود، بسته به شدت و ضعف بيماريش لازم است آب و الکتروليت‌هاي ازدست‌رفته‌ي بدنش تأمين شود. مايع‌درماني بهترين کار است؛ اما انواع اسهال، روش‌هاي درماني متفاوتي را مي‌طلبد. به طور مثال، اسهال‌هايي که عامل آن ميکروب ايکلاي هستند، خفيف‌اند اما اسهالي‌هايي که بر اثر ميکروب شيگلا به وجود آمده‌اند و خوني هستند، يا مسموميت‌هاي بر اثر ميکروب سالمونلايي که بر اثر مصرف گوشت مرغ آلوده ايجاد مي‌شوند، ظاهر متفاوتي دارند و بايد اقدامات ويژه‌اي براي آنها صورت پذيرد. اما مجموعا مي‌توان پودر او.آر.اس را در چهار ليتر آب حل کرد و در فواصل زماني معين به بيمار داد. در غير اين صورت، يك ليوان آبميوه‌ي تازه را با يک قاشق مرباخوري شکر و يک قاشق چاي خوري نمک مخلوط کنيد و به او بدهيد، تا به اين ترتيب آب و الکتروليت‌هاي مورد نياز به بدن بيمار برسد. در ضمن، در ابتدا بايد غذا كمتر ميل مي‌كند.
به علاوه، به افرادي که در حال کاهش وزن هستند، توصيه مي‌شود به منظور ادامه‌ي رژيم لاغري‌شان، بيشتر از غذاهاي پرحجم و کم کالري استفاده کنند تا دچار اضافه‌وزن نشوند و در عين حال، به همراه ساير همسفرهايشان غذا بخورند. در ضمن، بايد به دماي مكاني که به آن سفر کرده‌اند، نيز توجه شود؛ زيرا افراد در هواي سرد، بيشتر به غذاهاي شيرين و پرکالري تمايل دارند و به اين ترتيب، الگوي غذايي‌شان به هم مي‌خورد و ممكن است اضافه وزن پيدا كنند.


مجله سلامت





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 130]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن