واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: مسمومیت ها در اثر مصرف مواد غذایی و آب آلوده یا از طریق خوردن گیاهان سمی ایجاد می شوند و بیماری های ناشی از مصرف مواد غذایی آلوده می تواند در کودکان، افراد مسن یا افرادی که سیستم ایمنی بدن آنها ضعیف است منجر به بستری شدن در بیمارستان یا مرگ شود.
دکتر سیدمحمد تقی منصوری در گفت وگو با ایسنا درباره راه های پیشگیری از مسمومیت های غذایی و مسمومیت های ناشی از تماس با گیاهان سمی اظهار کرد: لازم است از مصرف کنسروهایی که در قوطی آنها آثار نشت، برآمدگی، فرورفتگی و زنگ زدگی مشاهده می شود، خودداری شود، زیرا موادغذایی موجود در چنین قوطی هایی به احتمال بسیار فاسد است.
وی افزود: مصرف یک گیاه توسط حیوانات، دلیل موجهی بر غیرسمی بودن آن گیاه برای انسان نیست و ممکن است تاثیر گیاه سمی بر انسان و حیوان متفاوت باشد.
منصوری تصریح کرد: مسمومیت با گیاهانی مانند خرزهره، دیفن باخیا و کرچک می تواند کشنده باشد. در صورت وقوع مسمومیت با این گیاهان، لازم است بیمار در اسرع وقت به نزدیک ترین مرکز درمانی منتقل شود.
وی درباره مسمومیت ناشی از گزیدگی ها نیز خاطرنشان کرد: مسمومیت های ناشی از گزش معمولا توسط مار و عقرب اتفاق می افتد. مارها معمولا در فصل بهار، تابستان و پاییز در مکان های سایه دار و خنک و در فصل زمستان در مکان هایی مانند درون غارها و تونل معادن زندگی می کنند.
وی با اشاره به این که ۷۲ درصد از مارگزیدگی ها در تاریکی (نیم ساعت قبل ازغروب آفتاب تا ۲ساعت بعد از آن) اتفاق می افتد، بیان کرد: هیچ گاه نباید برای به دام انداختن مارها یا تخریب لانه آنها تلاش کرد و بهتر است به جای این کار هرچه سریع تر بیمار را به نزدیک ترین مرکز درمانی رساند. همچنین لازم است تا رساندن بیمار مارگزیده به بیمارستان، او را آرام کرده و از حرکات بیش از حد او جلوگیری شود.
منصوری گفت: در زمان مارگزیدگی، بستن تسمه لاستیکی (گارو)، ریسمان یا طناب در محل بالای گزیدگی، بویژه اگر محل گزیدگی در ناحیه دست ها یا پاها باشد مفید است. باید به این نکته توجه شود که گارو نباید آنقدر سفت بسته شود که جریان خون اندام را مختل کند.
وی درباره راه های پیشگیری از مسمومیت با مواد شوینده تصریح کرد: مسمومیت با سموم خانگی معمولا در اثر خوردن اتفاقی ماده شوینده در اطفال و گاهی هم با هدف خودکشی ایجاد می شود.
سوزش در ناحیه دهان و مری، تولید گاز کلر در معده، آسیب به شش ها و پنومونی شیمیایی از عوارض مسمومیت با مواد شوینده و خانگی است.
منصوری درباره راه های پیشگیری از بروز مسمومیت های ناشی از مواد شوینده و خانگی خاطرنشان کرد: لازم است هنگام استفاده از مواد شیمیایی و فرآورده های شوینده و پاک کننده، پنجره ها را باز کرده تا هوا به خوبی در محیط جریان یابد.
مدیر دفتر تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اظهار کرد: اختلاط مواد شیمیایی مانند جوهرنمک با فرآورده های سفیدکننده کار درستی نیست، زیرا بخارها و گازهای ناشی از این اختلاط می تواند بسیار سمی و خفه کننده باشد.
وی با بیان این که مسمومیت دومین عامل مرگ و میر در کودکان زیر ۶ سال است، افزود: اطلاع رسانی به والدین و افزایش سطح آگاهی آنها در مورد موادسمی و اقدامات اولیه در زمان بروز مسمومیت بسیار مهم است.
منصوری درباره راه های پیشگیری از بروز مسمومیت در کودکان، تصریح کرد: داروهای موجود در منزل باید در بسته بندی با درب بسته نگهداری شوند، به گونه ای که امکان باز کردن درب دارو به راحتی برای کودک امکان پذیر نباشد. الکل، سیگار و دارو باید دور از دسترس کودکان قرار گیرند.
وی بیان کرد: برخی والدین برای این که کودک داروی خود را بخورد، دارو را به عنوان آبنبات به کودک معرفی می کنند. این کار درست نیست و باید از انجام آن پرهیز شود.
منصوری درباره مسمومیت با گازها، گفت: هر ساله تعداد زیادی مرگ ومیر در اثر مسمومیت با گازها، بویژه گاز منوکسیدکربن (CO) در کشور اتفاق می افتد و شیوع آن در فصل زمستان افزایش می یابد.
مدیر دفتر تحقیق و توسعه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، افزود: منوکسیدکربن گازی بی رنگ، بی بو، بی مزه و غیرمحرک است که در اثر سوختن ناقص سوخت های فسیلی مانند نفت، گاز، بنزین، گازوئیل و ذغال چوب ایجاد می شود.
سردرد، گیجی و خواب آلودگی از عوارض تماس طولانی مدت با این گاز است. تماس با مقادیر بالای CO می تواند موجب کاهش هوشیاری و مرگ شود.
وی درباره راه های پیشگیری از مسمومیت با گاز منوکسیدکربن، خاطرنشان کرد: استفاده از بخاری های بدون دودکش تنها در محیط های با تهویه و جریان مناسب هوا مجاز است و به کار بردن این وسایل در محیط های بسته و فاقد جریان هوا موجب مسمومیت می شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 387]