واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: هرچند که در حال حاضر بیماری دیابت در همه جای دنیا به عنوان یک معضل مطرح می شود، اما در کشور ما مشکلات این بیماری به عواملی مربوط می شود که اتفاقا قابل کنترل و جبران است، بی اطلاعی و تاخیر در پی بردن به بیماری، چاقی و تغذیه نامناسب، نبود تحرک و مصرف دخانیات در کنار استرس و اضطراب سبب شده آمار این بیماری در کشور رشد صعودی داشته باشد.
افزایش شیوع چاقی و اضافه وزن ناشی از کاهش فعالیت جسمی از علل افزایش شیوع دیابت در جهان مطرح می شود، هرچند باید بین افراد چاق و افراد دارای اضافه وزن فرق قائل بود و هر فردی که اضافه وزن داشته باشد، لزوما چاق نیست.
با این حال باید به این نکته نیز توجه کرد که به گفته کارشناسان به ازای هر یک کیلو اضافه وزن ۵ درصد خطر ابتلا به دیابت نیز افزایش می یابد.
به گفته مسوولان وزارت بهداشت در ایران حدود ۵۰ درصد از افراد بزرگسال اضافه وزن دارند.
دیابت در واقع یک اختلال در سوخت و ساز بدن است. در حالت طبیعی، غذا در معده تبدیل به گلوکز یا قند خون می شود.
قند تولید شده وارد جریان خون می شود که پس از آن هورمون انسولین در بدن ترشح می شود. این هورمون باعث می شود قند از جریان خون وارد سلول های بدن شود تا سلول ها از این طریق بتوانند تغذیه کنند.
ولی در بیماری دیابت، انسولین به میزان کافی در بدن وجود ندارد یا انسولین موجود قادر نیست تا وظایف خود را به درستی انجام دهد و مقدار آن بالا می رود.
دیابت ۲ نوع دارد؛ در دیابت نوع یک تولید انسولین به علت از بین رفتن سلول های سازنده انسولین، متوقف می شود، به همین دلیل افراد مبتلا به این نوع دیابت باید از بدو تشخیص، انسولین مورد نیاز بدن را به صورت تزریقات روزانه تأمین کنند. این نوع دیابت به دیابت جوانی معروف است و اغلب در سنین زیر ۳۰ سال به وجود می آید.
اما دیابت نوع دو بیشتر در بزرگسالان دیده می شود که در این حالت در واقع بدن به اندازه کافی انسولین ترشح نمی کند یا این که انسولین ترشح شده به علت وجود مقاومت سلول ها به انسولین مخصوصا در افراد چاق، فاقد کارایی لازم است.
دکتر علیرضا استقامتی، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران تعداد بیماران مبتلا به دیابت در کشور را در مقایسه با کشورهای همجوار کمتر عنوان می کند، اما رشد تقریبا ۲برابری شیوع دیابت در کشور در سال های ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۶ را هم یادآور می شود و نسبت به افزایش قربانیان مبتلا به دیابت به مسوولان نظام سلامت و شهروندان هشدار می دهد.
به گفته او تعداد بیماران مبتلا به دیابت در میان جمعیت ۲۵ تا ۶۵ سال ایران، حدود ۷/۸ درصد است.
به گفته او هر چند بیشتر بیماران مبتلا به دیابت در کشور از نوع دو به شمار می آیند و در افراد بالای ۴۰ سال نیز این بیماری بیشتر مشاهده می شود، اما متاسفانه سن ابتلا به بیماری دیابت نوع ۲ در کشور در حال کاهش است و به نسل جوان نیز رسیده است.
دکتر استقامتی که در همایش بین المللی دیابت در دبی سخن می گفت، ادامه می دهد: شیوه زندگی نامناسب و استفاده از غذاهای آماده، کم تحرکی، چاقی و اضافه وزن از مهم ترین عوامل ابتلا به این بیماری در کشور است.
بی اطلاعی بیماران
جهان در حال حاضر با یک اپیدمی روبه افزایش بیماری دیابت رو به رو است که این اپیدمی با افزایش متوسط سن، شیوه زندگی، چگونگی تغذیه و پدیده شهرنشینی بی ارتباط نیست.
در راستای پیشگیری از هزینه های سرسام آور دیابت، « داشتن اطلاعات» و « آموزش لازم» ضروری است و به همین دلیل آموزش و پیشگیری در سال های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۳ شعار فدراسیون بین المللی دیابت اعلام شده است.
بررسی ها نشان داده که حدود نیمی از جمعیت کشور ها حتی کشورهای پیشرفته، قادر نیستند به عنوان مثال نشانه های دیابت را نام ببرند و بسیاری از مبتلایان به دیابت زمانی به پزشک مراجعه می کنند که دیابت بر چشم ها، کلیه ها، قلب و سیستم های عصبی شان تاثیر گذاشته است.
متاسفانه اطلاعات عمومی درباره دیابت بسیار کم است به گونه ای که در کشورهای صنعتی جهان، از هر دو دیابتی یک نفر از ابتلای خود به دیابت بی اطلاع است.
دکتر رجب، رئیس انجمن دیابت ایران با تایید این آمار می گوید: این آمار در کشورهای در حال توسعه ۵ به ۴ است، یعنی از هر ۵ فردی که به این بیماری مبتلاست، ۴ نفر از «قاتل کشنده ای» که در کمین آنها نشسته، اطلاعی ندارند.
رجب ادامه می دهد: بر این اساس آموزش باید از سنین پایین یعنی از سطح مدارس شروع شود و تا مقطع آموزش متوسطه و عالی و حتی بعد از آن ادامه یابد.
براساس یک گزارش پزشکی، کنترل مستمر سطح قند خون در حد نزدیک به طبیعی می تواند از عوارض دیابت جلوگیری کند و این کنترل تنها از راه آموزش مستمر در مورد دیابت و چگونگی درمان آن که با همکاری مشترک دیابتی و پزشک انجام می شود، امکان پذیر است.
خاورمیانه، پیشرو در شیوع دیابت
مسوولان بهداشتی کشور ما از این جهت باید نسبت به آموزش و کنترل دیابت در کشور هشیار باشند که سرعت شیوع دیابت در خاورمیانه و از جمله در کشور ما، بیشتر از میانگین جهانی عنوان می شود.
کارشناسان اقدامات انجام شده در ایران برای مهار روند گسترش بیماری دیابت را خوب ارزیابی می کنند، اما با وجود تمام کارهای صورت گرفته بر اساس بررسی ها میزان رشد بیماری قند خون در کشور روند صعودی داشته است.
در آمار سال ۱۹۸۵ عده مبتلایان به دیابت حدود ۳۰ میلیون نفر اعلام شد و سازمان بهداشت جهانی در سال ۱۹۹۱ از یک اپیدمی آشکار دیابت در میان بزرگسالان در جهان خبر داده بود و آمار کنونی صحت این موضوع را اثبات می کند.
بر اساس آمار انجمن دیابت ایران، بیش از ۸ درصد جمعیت ایران یعنی رقمی بالغ بر ۵/۵ میلیون نفر به دیابت مبتلایند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]