واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: اهالي قلم از ادبيات انقلاب ميگويند/9
مخدومي: ترجمه آثار ادبي انقلاب نيازمند كار مطالعاتي و تحقيقاتي است
خبرگزاري فارس: يك نويسنده با بيان اينكه ترجمه آثار ادبيات انقلاب اسلامي نيازمند كار مطالعاتي و تحقيقاتي است، گفت: ما در زمينه ترجمه آثار انقلاب اسلامي نياز به تشكيل تيمهاي تخصصي داريم كه در اين زمينه مطالعه كنند و بدانند كه مخاطبان ما در كشورهاي مختلف جهان چه كساني بوده و به ترجمه چه نوع كتابهايي نيازمند هستند.
رحيم مخدومي، نويسنده ادبيات دفاع مقدس در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبري فارس «توانا» در خصوص انتقال ادبيات انقلاب به جهانيان، اظهار داشت: دو ناشر به نامهاي دفتر ادبيات انقلاب و مركز اسناد انقلاب اسلامي به طور اختصاصي كتابهايي با موضوع انقلاب اسلامي را منتشر و روانه بازار نشر ميكنند.
وي اضافه كرد: از وقتي كه دفتر ادبيات انقلاب و مركز اسناد انقلاب اسلامي به طور جدي به نهادينه كردن ادبيات انقلاب ميپردازند، كتابهاي آنها از لحاظ كمي و كيفي موقعيت بهتري را به خود اختصاص داده و به نوعي آثار مرجع به شمار ميروند.
* ميزان نشر آثار انقلاب نسبت به بزرگي و شكوه انقلاب اسلامي بسيار اندك است
نويسنده كتاب «معلم فراري» بيان كرد: آثاري كه تاكنون براي انقلاب اسلامي چاپ شده است، نسبت به بزرگي و شكوه انقلاب اسلامي ايران بسيار اندك است؛ چراكه هماكنون آثاري كه در اين راستا توليد و روانه بازار نشر ميشود، اغلب آثار جمعآوري شده از خاطرات مسئولان، افراد مشهور و صاحبنام بوده و به نوعي تاريخنگاري صورت گرفته است.
وي با بيان اينكه تاكنون در جمعآوري خاطرات با مشكلات بسياري مواجه بودهايم، افزود: يكي از مشكلات اين است كه در بخش تاريخنگاري به سراغ توده مردم نرفتهايم و بيشتر تكيه بر اسناد موجود كرده و به مطالبي كه از ساواك به ما رسيده، اكتفا كردهايم.
مخدومي اضافه كرد: برخي از آثاري كه با موضوع انقلاب اسلامي چاپ شده به خاطرات افراد صاحبنام و يا اسنادي كه در مطبوعات درج يا آرشيو شده است، مربوط ميشود و تاكنون كمتر به خاطرات مردم توجه شده است.
وي افزود: در بخش خاطرهنگاري همانطور كه اشاره كردم فقط سراغ افراد صاحبنام رفتهايم در صورتي كه تكيه اصلي حضرت امام (ره) به مردم كوچه و بازار بود، چراكه ركن دوم انقلاب را مردم پيش بردند، اما هنوز براي جمعآوري خاطرات دوران انقلاب كمتر سراغ توده مردم رفتهايم.
* ترجمه آثار ادبيات انقلاب اسلامي نيازمند كار مطالعاتي و تحقيقاتي است
خالق اثر «فرمانده من» گفت: برخي از افراد كه شايد اسم آنها تاكنون در هيچ كتابي ثبت نشده است نقش اصلي را در تحقق انقلاب اسلامي ايفا كردهاند، اما تاكنون كسي به دنبال اين افراد نرفته و خاطراتشان را ثبت و ضبط نكرده است، در صورتي كه خاطرات واقعي انقلاب در سينه همين افراد نهفته است، همچنين كمتر فردي را ديدهام كه به سراغ صاحبان اصلي انقلاب كه مردم هستند، رفته و اثر قابل توجهي از اين قشر به چاپ رسانده باشد؛ اين خلاء در بخش تاريخنگاري و خاطرهنگاري انقلاب اسلامي ايران به خوبي مشاهده ميشود.
وي اضافه كرد: خاطرات مردم از وقايع انقلاب همانند منابع نيروي انساني است، يعني اين خاطرات يا غالبأ دچار فراموشي ميشود و يا با از دنيا رفتن نسلهاي قديم، اين منابع و اسناد از بين ميرود در اين صورت قطعأ در آينده به آنها دسترسي نخواهيم داشت تا بتوانيم تاريخ و خاطرات واقعي انقلاب را ضبط و ثبت كنيم.
مخدومي در خصوص ترجمه آثار ادبيات انقلاب اسلامي، عنوان كرد: ما در زمينه ترجمه آثار انقلاب اسلامي نياز به تشكيل تيمهاي تخصصي داريم كه در اين زمينه مطالعه كنند و بدانند كه مخاطبان ما در كشورهاي مختلف جهان چه كساني بوده و به ترجمه چه نوع كتابهايي نيازمند هستند تا متوجه اين امر شويم كه كدام بخش از آثار انقلاب اسلامي در كشورهاي مختلف جهان، جايگاه خواهد داشت.
وي با بيان اينكه ترجمه آثار ادبيات دفاع مقدس و انقلاب اسلامي نيازمند كار مطالعاتي و تحقيقاتي است، افزود: اگر ما مخاطبشناسي داخل كشور را خوب انجام دهيم اين امر زمينهاي براي مخاطبشناسي خارج از كشور خواهد شد، به طور مثال اگر ادبيات انقلاب اسلامي را دستهبندي كنيم تازه متوجه ميشويم كه در كدام بخشها مناسب كار كرديم و در كجاها ضعيف بوديم و هر يك از بخشها از جمله كودك و نوجوان و بزرگسالان به چه نوع زبان و ادبياتي احتياج دارند.
* بركات انقلاب اسلامي در حوزه خليج فارس به وفور مشاهده ميشود
نويسنده كتاب «هر كسي كار خودش»، بيان كرد: اگر متوجه اين امر شويم كه مخاطبان در هر گروه سني نيازمند چه ادبياتي هستند در واقع يك مهندسي فرهنگي ايجاد كردهايم، چراكه بر اساس آن ميتوان به جامعه ادبياتي كشور در زمينه انقلاب اسلامي اشراف داشت يا به نوعي اگر بدانيم مخاطبان به چه ادبياتي نيازمند هستند ميتوان نويسندگان هر حوزه را شناسايي و سپس به تقويت آنها پرداخت.
وي اضافه كرد: تاكنون برخي از كارهايي كه در خصوص ادبيات انقلاب اسلامي صورت گرفته مهندسي نبوده و به نوعي ذوقي و سليقهاي بوده است يا نويسنده و ناشري احساس كرده كه بايد در زمينه خاصي كتابي نوشته و يا اثري را به چاپ برساند و متأسفانه اكثر آثار بدون چشمانداز منتشر شده است و هماكنون ما يك كارنامه شفافي از كتابهاي منتشر شده انقلاب اسلامي نداريم.
مخدومي با بيان اينكه تاكنون ادبيات انقلاب اسلامي بايد در چند بخش مجزا كار ميشده اما متأسفانه نويسندگان تمامي ابعاد انقلاب را در راستاي نگارش اثر خود قرار ندادهاند، ادامه داد: بايد اين امر مشخص شود كه تاكنون كتابهايي كه با موضوع انقلاب اسلامي چاپ شده در چه زمينههايي بوده و نويسندگان بيشتر به چه زوايايي از آن توجه بسيار داشتهاند و تاكنون به چه ابعادي از انقلاب اسلامي نپرداختهاند كه اين مستلزم يك كار مهندسي است.
وي افزود: در حوزه خليج فارس بركات انقلاب اسلامي به وفور ديده ميشود، اما با اين حال بايد ديد كه چه كارهايي در اين كشورها صورت ميگرفته كه ما به آن نپرداختيم به طور مثال خلاء رهبري در كشورهاي خليج فارس يك خلاء اصلي به شمار ميرود، اما تاكنون به اين امر نپرداختهايم.
مخدومي بيان كرد: اگر صدور انقلاب توسط كتاب صورت ميگرفت در مرحله نخست اتفاقات اين چنيني كه باعث بيداري و خيزش مردم ميشد، زودتر اتفاق ميافتاد، در مرحله ديگر صدور انقلاب توسط كتاب با روشنگري و آگاهي بيشتر اتفاق ميافتاد و قطعأ اين خيزش با هدايت صحيحتر با رهبري مشخصتري صورت ميگرفت يا اين چنين با خيزش توأم با خللهايي كه احساس ميشد، شايد نبود.
مخدومي اضافه كرد: در بيانات مقام معظم رهبري آمده است: «همين كتابها منجر به صدور انقلاب ميشوند»، اما تاكنون دستاندركاران خيلي به اين رهنمودها توجه نكرده و به نوعي شايد كتاب را جدي نگرفتهاند كه به واقع انقلاب از جنس فرهنگ را با ابزار فرهنگ ميتوان انتقال داد.
* اولويت خريد كتاب از ميدان انقلاب بايد به مكانهاي ديگر تغيير يابد
نويسنده رُمان «مرگ بر مرگ» در خصوص عدم وجود كتاب با موضوع انقلاب اسلامي در برخي از كتابفروشيها و انتشاراتيهاي ميدان انقلاب، اظهار داشت: معتقدم مسئولان در يك اقدام منفعلانه پذيرفتن كه تنها يك جايگاه براي عرضه كتاب در پايتخت شكل گرفته و خود را تسليم اين جايگاه ميدانند و هيچگاه به فكر اين موضوع نيافتادهاند كه به سهولت طي اين30 سال ميتوانستند جايگاههاي بسيار جديتر و معتبرتر از خيابان انقلاب را براي خريد كتاب شكل دهند تا جايگاه ميدان انقلاب به عنوان مركز خريد كتاب به اولويتهاي بعدي انتقال پيدا كند.
وي اضافه كرد: ما نبايد الزامأ اين موضوع را بپذيريم كه اولويت نخست براي خريد كتاب خيابان انقلاب است اما هميشه اين مهر بر پيشاني آن خورده است، همچنين برخي از مسئولان نيز تصور ميكنند كه ديگر نميتوان در اين زمينه كاري انجام داد.
مخدومي ادامه داد: همانگونه كه مسئولان كشور ميدان ترهباري كه به عنوان يك ميدان وسيع و منظم به شمار ميرود را با مديريت و تدبير خودشان به سهولت از جاي تثبيت شده و مشخص به ميادين مختلف در همه مناطق شهر تهران منتقل ميكنند همانگونه ميتوانستند ميدان انقلاب را از اولويت نخست خريد كتاب خارج و در اكثر نقاط شهر اولويتهايي را راهاندازي كنند.
وي افزود: هماكنون براي مسئولان و مخاطبان اين تصور پذيرفته شده كه صرفأ يك مكان براي خريد كتاب وجود دارد و آن ميدان انقلاب است، همچنين اين مكان از نظارت نيروهاي ارزشي خارج است؛ هر زمان براي اين اقدام كه اولويت خريد كتاب را براي مخاطبان از ميدان انقلاب به اماكن ديگر تغيير دهيم، فرصت و اماكنپذير بوده است چراكه مسئولان ميتوانند جايگاههاي متعددي را در سطح تهران به عنوان بازار كتاب راهاندازي كرده و به اقشار مختلف جامعه معرفي كنند.
مخدومي با بيان اينكه براي عرضه كتابهاي خوب، ارزشي و بهروز بايد مكان و فضايي به غير از كتابفروشيهاي ميدان انقلاب ايجاد شود، اضافه كرد: نگاه عرضهكنندگان آثار فرهنگي به كتابهاي آموزشي نبايد نگاهي كاسبكارانه و يا مشكوك باشد و يا آنها بخواهند كتابهاي خاصي را در اين مكان عرضه كنند كه مغاير با مشكلات و خواستههاي واقي مردم باشد.
اين نويسنده ادبيات دفاع مقدس عنوان كرد: براي عرضه كتاب به مخاطبان علاوه بر ميدان انقلاب بايد به دنبال بازارهاي جديدي بود يا بازار موجود (كتابفروشيهاي ميدان انقلاب) را تحت اختيار گرفت و مديريت كرد.
* خاطرهاي از مخدومي پيرامون انقلاب اسلامي
وي ضمن اشاره به خاطرات دوران انقلاب خود در خصوص رُمان «نرگس»، بيان كرد: اين رُمان را براي گروه سني نوجوان حدود 15 سال پيش نوشته بودم كه انتشارات سوره مهر آن را تجديد چاپ ميكند، همچنين رُمان «نرگس» برگرفته از خاطرات دوران نوجواني بنده از زمان انقلاب اسلامي است.
مخدومي اضافه كرد: بنده در آستانه انقلاب اسلامي 11 سال بيشتر نداشتم و به نوعي دانشآموز اول راهنمايي بودم؛ در آن زمان فضاي اكثر مدارس رنگ و بوي انقلاب به خود گرفته بود و وقايعي كه در آن رخ مي داد همانند ماكت كوچكي بود كه در ايران رخ ميداد.
وي ادامه داد: در آن زمان در شهرستان ورامين و در محلهاي به نام "كارخانه قند " زندگي ميكردم و به يكي از مدارس راهنمايي آن شهرستان ميرفتم در زمان انقلاب، مدارس ويژگيهاي خاص خودشان را داشتند؛ در آن زمان هم معلم انقلابي به دانشآموزان درس ميدادند و هم معلم مخالف انقلاب.
مخدومي افزود: مدير مدرسه ما از مخالفان سرسخت انقلاب بود و زماني كه انقلاب پيروز شد افتخار خود دانست كه مدير نظام جمهوري اسلامي ايران نباشد و از ادامه خدمت استعفاء داد و از آن مدرسه براي هميشه رفت.
وي بيان كرد: در آن زمان معلم زبان انگليسي ما خانم بود و با وضعيت بيحجابي قبل از انقلاب به مدرسه و سر كلاس ميآمد، دانشآموزان مدرسه و به ويژه دانشآموزان كلاس ما برايشان يك انقلاب بزرگ بود كه در برابر دبير خود بايستند و از او بخواهند حجابش را رعايت كند، بزرگي اين حرف دانشآموزان به اندازه بزرگي اتفاقي بود كه در كشور براي مردم رخ داد.
دبير جشنواره «داستان فتنه» اضافه كرد: ايستادگي دانشآموزان با توجه به كتكهايي كه خورده بودند، باعث شد اين معلم به حالت قهر از مدرسه رفت و چون كلاسهاي ديگر مدرسه ما رفته رفته خبر مقابله ما را با معلم بدحجاب شنيده بودند آنها هم به مقابله با معلمان بدحجاب پرداختند.
وي ادامه داد: مدتي گذشت به دانشآموزان خبر دادند كه معلم زبان دوباره ميخواهد به مدرسه بازگردد و آن روز به نوعي 22 بهمن ما بود و لحظهشماري ميكرديم كه او با چه پوششي به مدرسه ميآيد و آيا تسليم برحق شده است يا نه؟ معلم زبان ما در حالي به مدرسه آمد كه روسري بر سرش داشت و آن روز براي همه دانشآموزان كلاس، روزي خاص و بهيادماندني شد.
مخدومي با بيان اينكه روايت رُمان «نرگس» از زبان دانش آموزاني است كه انقلاب را در مدارس خود، مشاهده و تجربه كردهاند، افزود: در زمان حكومت پهلوي، آموزش و پرورش وقت به مديران مدارس طي بخشنامهاي ابلاغ كرده بود كه هيچ دانشآموزي نبايد با روسري به مدرسه برود يا نبايد با روسري عكس بگيرد به همين دليل يك روز مدير مدرسه خواهرم به او گفته بود كه بايد يك عكس با رُباني كه به موي خود بسته باشد براي ثبتنام به او تحويل دهد، خواهرم به دليل محجبه بودن از اين كار امتناع كرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]