واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: گزارش سازمان بازرسي كل كشور در خصوص وضعيت تالاب بين المللي انزلي
سرويس شهرستانها: رئيس سازمان محيط زيست كشور گفت كه به رغم نياز مبرم شهر انزلي به جاده كنارگذر، ساخت اين جاده بايد با حفظ تالاب بينالمللي انزلي انجام شود.
فاطمه واعظ جوادي در گفتگو با خبرگزاري مهر در بندرانزلي، افزود: توجه به عوامل تاثيرگذار بر محيطزيست تالاب بينالمللي انزلي در ساخت جاده كنارگذر ضروري است.
وي با بيان اينكه يادآور شد كه قطعات يك و دو جاده كه شرايط تالابي دارند، كند پيش ميرود و بسياري از مصالح در حال زنگ زدن هستند.
معاون رئيس جمهوري ادامه داد: با گذشت 8 ماه، وزارت راه به تعهد خود مبني بر بازكردن گذرها براي برقراري ارتباط هيدرولوژي بين دو سوي جاده عمل نكرده و اين امر موجب خشك شدن دو طرف جاده و ايجاد بوي بد در منطقه شده است.
رئيس سازمان محيط زيست كشور در حالي براي چندمين بار از ساخت كنارگذر با حفظ تالاب سخن ميگويد كه سازمان بازرسي كل كشور در گزارشي اعلام كرده است:
همچنين در اين گزارش تاكيد شده است كه ادامه وضعيت فعلي تالاب انزلي با توجه به ورود سالانه حدود 30 ميليون مترمكعب فاضلاب شهري، 15هزار تن انواع كودهاي شيميايي، 400 ليتر سموم كشاورزي، فاضلاب 50 كارخانه، ورود گونه غير بومي مهاجم به نام آزولا كه به شدت حيات تالاب و به خصوص ماهيان آن را به مخاطره انداخته است و همچنين آلودگي صوتي و نفتي ناشي از تردد قايقهاي موتوري هزاران بازديد كننده و رسوب حاصل از فرسايش خاك مناطق بالادست به طوري كه عمق متوسط تالاب از 6 متر به 5/1 متر در 40 سال اخير كاهش داده است، به طور قطع موجب تخريب و نابودي كامل اين اكوسيستم خواهد شد.
طرح جامع كنارگذر انزلي بخشي از مسير بزرگراه كناره شمال (آستارا - گرگان) است كه در سالهاي 58 -52 توسط مهندسان مشاور SPEA مطالعه و به تصويب رسيد.
محل اين كنارگذر در سمت جنوب بندرانزلي و غازيان پيش بيني شد و از محور رشت - انزلي منشعب و از زمين هاي حاشيه مرداب و شاليزارهاي موجود عبور و به محور انزلي - آستارا متصل ميشود.
طرح نهايي اين كنارگذر در سال 67 در طرح جامع بندرانزلي قرار داده شد و در ديماه همان سال در شوراي معماري و شهرسازي استان گيلان كه سازمان حفاظت محيط زيست نيز در آن عضويت دارد، به تصويب رسيد.
بر اساس اين مصوبه، محدوده استحفاظي شهرستان بندرانزلي 100 متر فراتر (جنوبيتر) از كنار گذر تعيين شد.
با آنكه ساخت جاده كنارگذر انزلي از سال 77 آغاز شد اما در آبان ماه 79 از ادامه ساخت اين پروژه به دليل اختلاف سازمان محيط زيست با وزارت راهوترابري و ارزيابي نكردن مسايل زيست محيطي در سه كيلومتر از 16 كيلومتر حد فاصل كيلومترهاي 8 تا 11 جلوگيري شد.
به اين ترتيب در پي مخالفت سازمان محيط زيست با ساخت جاده در درون تالاب انزلي و پيگيري مسئولان استاني در سوم آذرماه سال 83 در صورت جلسهاي كه به امضاء نمايندگان سازمان حفاظت محيط زيست و وزرات راه و ترابري و نماينده رياست جمهوري رسيد، مقرر شد كيلومتر صفر تا 8 و 11 تا 16 براساس طرح اوليه پروژه اجرا و سه كيلومتر مورد بحث با بررسي مسير پيشنهادي سازمان حفاظت محيط زيست و تصويب وزارت مسكن و شهرسازي براي عبور پروژه از داخل محدوده شهري اجرا شود، موضوعي كه در جلسه دولت نيز به تصويب رسيد، اما با گذشت چندين سال، اجرايي نشد.
دوباره در جلسه استاني هيأت دولت در استان گيلان مصوبه ديگري مطرح و به موجب آن مقرر شد قطعات اول و دوم پروژه كنار گذر با سرعت در همان مسير اوليه اجرا شود و مطالعات ابتدايي نيز براي ارتقاي راه اصلي به چهار خطه (بزرگراه) از سوي وزارت راه و ترابري صورت گيرد.
در پي اين مصوبه وزارت راه و ترابري به ساخت جاده در منطقه اقدام كرد اما سازمان حفاظت محيطزيست بار ديگر خواستار توقف عمليات اجرايي در سه كيلومتر مورد بحث (8 تا 11) شد و به اين ترتيب بار ديگر در 22 شهريورماه سال 86 عمليات اجرايي براساس توضيحات ارائه شده نمايندگان محيط زيست، متوقف شد.
اعضاي كميته تخصصي زيربنايي دولت، 10 ديماه سال 86 از محل ساخت كنارگذر انزلي و مسيرهاي پيشنهادي وزارت راه و سازمان حفاظت محيط زيست بازديد كردند و سرانجام كميسيون اصلي زيربنايي دولت با حضور سه تن از وزرا و رئيس سازمان حفاظت محيط زيست تشكيل و با ساخت كنارگذر انزلي در مسير پيشنهادي وزارت راه (مسير كنوني مصوب شوراي عالي شهرسازي) با رعايت الزامات زيست محيطي موافقت كرد.
در همين حال كارشناسان محيط زيست معتقدند كه در صورت اجراي مسير پيشنهادي وزارت راه، حدود 300 هكتار از تالاب بينالمللي انزلي جدا و نابود ميشود كه با توجه به ارزش 8 تا 22 هزار دلاري هر هكتار تالاب براساس نرخهاي بينالمللي، ايجاد مسير پيشنهادي وزارت راه خسارتي قابل توجه پديد ميآورد.
تالاب بينالمللي انزلي همچنين علاوه بر كاركردهاي اكولوژيكي، از جاري شدن سيلاب در منطقه انزلي و آب گرفتگي شهر انزلي در پي افزايش و بالا آمدن آب درياي خزر به عنوان يك كانال اطمينان، جلوگيري ميكند.
اجراي مسير پيشنهادي وزارت راه، تالاب را دوقسمت كرده و موجب ميشود تا كاركردهاي آن نابود شوند.
تالاب بينالمللي انزلي از 11 رودخانه بالادست آبگيري ميشود و به چهار روگا آبهاي آن تخليه ميشوند كه در صورت اجراي اين پروژه تعدادي از دهانههاي روگاها مسدود شده و اين امر موجب ميشود كه اكولوژيك اين تالاب بينالمللي مختل شود.
از سوي ديگر تالاب بينالمللي انزلي هماكنون گرفتار جلبك شده و اين جلبك در حال خفهكردن تالاب و موجودات آن است.
مطالعات انجام شده نشان ميدهد، سيلابهاي فصلي تنها تنفسگاه اين تالاب است كه موجب ميشود آزولا وارد آب شور شده و از بين برود.
ساخت كنار گذر انزلي علاوه بر اثرات آلودگي صوتي و هوا، خودپالايي تالاب را نيز از بين برده و موجب خشكشدن بخشهاي وسيعي از اين تالاب خواهد شد.
سه شنبه 22 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]