واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: مركز پژوهشهاي مجلس بررسي كرد: تـاثـيـر نـوسـانـات نـرخ ارز بـر قـيـمـت كـالاهـاي وارداتـي
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: مجلس
مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي تاثير نوسانات نرخ ارز بر قيمت كالاهاي وارداتي را بررسي كرد.
به گزارش گروه دريافت خبر خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، گزارش دفتر مطالعات اقتصادي مركز پژوهشها با تاكيد بر اين كه نوسانات قيمت ارز، زماني كه روند قيمت ارز صعودي باشد؛ نقش شديدتري بر افزايش قيمت كالاها و خدمات دارد؛ ميافزايد: البته اين اثر ممكن است با يك يا دو دوره تاخير نمايمان شود.
اين گزارش در ادامه با اشاره به ارتباط افزايش درآمدهاي نفتي و سطح رفاه عمومي اضافه كرد: افكار عمومي انتظار دارد با افزايش درآمدهاي نفتي، سطح رفاه عمومي كه اغلب با شاخصهاي مصرفي سنجيده ميشود بهبود يابد و در اين بين دولتها هم به دلايل گوناگون ترجيح ميدهند كه با افزايش واردات كالاهاي مصرفي به اين انتظار پاسخ دهند.
اين گزارش اضافه كرد: در حال حاضر كشورهاي صادركننده نفت در خاورميانه در حال مبارزه با افزايش نرخ تورم هستند و اين يك مشكل فراگير در اين كشورهاست و كمتر ميتوان اين مساله را به نوسانات نرخ ارز مربوط كرد.
به علاوه بر اساس آمار رسمي بانك مركزي، در سال 1385 روزانه 433/2 ميليون بشكه نفت خام صادر ميشده و اين رقم در مورد فرآوردههاي نفتي فقط 266 هزار بشكه بوده، در حالي كه واردات فرآوردههاي نفتي مورد نياز در همان سال 213 هزار بشكه – در روز – بوده است كه به طور بديهي با گرانتر شدن فرآوردههاي نفتي مانند بنزين و نفت سفيد، بهاي خدمات و كالاهاي مصرفي نيز به سرعت بالا ميرود.
موضوع قابل توجه ديگر اين است كه افزايش قيمتها در بازار نفت همواره با افزايش هزينههاي توليد همراه بوده است كه دلايل مختلفي براي آن مطرح ميشود و از آن جمله ميتوان به افزايش هزينهها به دليل افزايش قيمت سوخت اشاره كرد. افزايش هزينه انرژيهاي حاصل از مصرف سوخت فسيلي آشكارترين و بيواسطهترين اثر خود را در هزينه تمام شده محصولات توليدي – با توجه به اين كه درصدي از هزينههاي توليد را هزينه انرژي به خود اختصاص ميدهد – و نيز در هزينههاي حملونقل نشان ميدهد و البته هزينههاي توليد نفت نيز از اين افزايش قيمت مستثني نيست.
در اين صورت افزايش بهاي كالاهاي وارداتي و متاثر شدن بازارهاي داخلي از افزايش جهاني قيمت برخي از كالاها، به ويژه آنهايي كه انرژي بري بالايي دارند نظير فولاد، آلومينيوم و سيمان در اثر افزايش بهاي نفت در بازارهاي جهاني انكارناپذير و كاملا مشهود است كما اين كه طبق آمار شش ماهه بانك مركزي، قيمت كالاهاي وارداتي 14 درصد رشد داشته و بنابراين اين مساله كه افزايش قيمت نفت روي قيمت كالاها تاثير افزايشي داشته، غيرقابل انكار است.
اين گزارش در پايان خود اضافه كرد: موضوعي كه در حال حاضر بايد در كنار بحث نفت مورد توجه قرار گيرد كمياب شدن برخي از مواد اوليه و كالاها در بازار جهاني است كه اين امر نيز به عواملي نظير خشكسالي در برخي كشورها بستگي دارد. نكته ديگر اين كه در كشورهايي مانند چين و ويتنام نيز با افزايش درآمد سرانه و در نتيجه افزايش ميزان مصرف سرانه و تبديل شدن آنها به كشورهاي مصرف كننده، ميزان تقاضاي مصرف كالاها بالا رفته است و اين امر همراه با افزايش نفت افزايش قيمتها را تشديد كرده است.
سه شنبه 22 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]