واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: سولاريوم بيخطر وجود ندارد
علمي آموزشي. پزشكي. گزارش
بنا بر اظهار متخصصان پوست برنزه كردن پوست و استفاده از دستگاهها و سالنهاي سولاريوم در دراز مدت عوارض و مشكلاتي جدي پوستي را به دنبال دارد كه با توجه به گرايشهايي كه امروزه براي انجام برنزه شدن پوست ايجاد شده زنگ خطري است براي ابتلا به سرطانهاي پوست.
گزارش: مهري مير دريكوند
در كشور ما يعني در سرزميني كه در شمار كشورهاي آفتابي جهان است و متخصصان پوست توصيه ميكنند افراد به هنگام بيرون آمدن از خانه بايد با هر وسيلهاي اعم از كرمهاي ضد آفتاب و يا پوششهاي فيزيكي پوست خود را در مقابل اشعههاي ماوراي بنفش خورشيد محافظت كنند ديگر نيازي به روي آوردن به راههاي مصنوعي برنزه كردن پوست نيست.
از طرف ديگر استفاده از دستگاههاي برنزهكننده پوست يا سولاريوم در منطقه اي كه بطور طبيعي و ژنتيكي مردم آن داراي پوستي گندم گون و تيره هستند اصراري بيهوده و يا شايد تقليدي ناشيانه از انجام يك كار در ساير مناطق است كه نه تنها زيبايي ايجاد نميكند بلكه در دراز مدت با ايجاد لكههاي تيره، نازيبايي پوست را به دنبال دارد.
در اواخر قرن بيستم استفاده از آفتاب به منظور برنزه شدن پوست در كشورهاي كم آفتاب غربي رايج شده بود به همين منظور دستگاههاي تابشدهنده اشعه هاي ماوراي بنفش Aو Bنور آفتاب وارد حرفه پوست شدند تا بتوانند در روزهاي فراوان بدون آفتاب غرب ، پوست بسيار سفيد علاقمندان را برنزه كنند پوست برنزه هر چند امروزه تا حد زيادي در ميان عامه مردم مقبوليت يافته است اما در گذشتههاي نه چندان دور، در جوامع اروپايي و آمريكاي شمالي نمادي از طبقه كارگر و فرودست بود كه به علت كار در مزرعه پوستشان نسبت به اشراف و مردمان شهري تيره تر بود.
گذشت زمان و گرايش مدسازان و پيروان آنها به ايجاد چهرههاي جديد منجر به زيبا شناخته شدن پوست برنزه شد و در عين حال استفاده از دستگاههاي تابشدهنده اشعه خورشيد براي برنزه شدن پوست از نظر تجاري براي مديران سالنهاي زيبايي سود آور بود و استفاده از اين دستگاهها بيشتر شد.
اين در حاليست كه طبق نظر متخصصان پوست، طيف ماوراي بنفش نور خورشيد يا هر منبع نوري ديگري، باعث تمايل سلولهاي پوست به سمت سرطاني شدن ميشود و بايد به طور جدي از آن خودداري كرد و در مواردي هم كه فرد مجبور است در معرض اشعه خورشيد باشد توصيه ميكنند حتما از كرمهاي ضد آفتاب استفاده كنند.
* برنزگي:
برنزگي عبارت است از واكنش طبيعي پوست نسبت به اشعه ماوربنفش ساطع شده از خورشيد يا لامپهاي سولاريوم و توليد عنصر ملانين درسلولهاي پوست كه در نهايت منجر به تيره شدن رنگ سطح پوست ميشود.
يكي از راههاي مصنوعي برنزه شدن استفاده از دستگاههاي سولاريوم است در اين دستگاهها فرد در مواجهه با طيفهاي مختلف اشعه ماوراءبنفش قرار مي گيرد تا پوستش تيره يا به اصطلاح برنزه شود.
* ديدگاه انجمن متخصصين پوست ايران در مورد سولاريوم
دكتر حسين طباطبايي دبير ا نجمن متخصصين پوست ايران در اينباره در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا گفت مشخص شده تابش مستقيم و مستمر نور خورشيد علاوه بر سوختگي خفيف پوست و ايجاد لكهاي تيره پوستي ، در ميات مدت نيز باعث افزايش چين و چروك زودرس و افزايش پيري پوست در سنين پايين تر ميشود.
وي افزود علاوه بر اين، تابش مستمر نور خورشيد در دراز مدت امكان بروز برخي سرطانهاي پوست را افزايش ميدهد به همين دليل در بسياري از كشورها، به دنبال ارايه آموزشهاي مداوم استفاده از سولاريوم محدود شده است.
دكتر طباطبايي يادآور شد در ايران با پيشنهاداتي كه از جانب انجمن متخصصين پوست ايران صورت گرفته است استفاده از دستگاههاي سولاريوم توسط وزارت بهداشت ممنوع شده است.
وي گفت استفاده از دستگاههاي سولاريوم كه حاوي اشعههاي Aو Bهستند همانند نور مستمر آفتاب، عوارضي را به دنبال دارد به همين دليل امروزه كمتر ديده ميشود جوانان كشورهاي غربي از آفتاب و يادستگاههاي سولاريوم براي برنزه شدن پوست استفاده اما متاسفانه از زماني كه در آن كشورها مصرف آفتاب و سولاريوم محدود شده است در ايران استفاده از اين دستگاه ها رايج شده است.
دكتر طباطبايي اضافه كرد برخي افراد تصور ميكنند استفاده از دستگاه سولاريوم مضرات نور خورشيد را ندارد و اقدام به استفاده از آن ميكنند اين در حاليست كه دستگاههاي برنزه كردن پوست همانند نور خورشيد براي پوست مضر هستند.
دبير انجمن متخصصين پوست ايران گفت يك نكته مهم در مورد اثر برنزگي روي پوستهاي مختلف اين است كه در كشورهاي اروپاي شرقي به دليل خصويت ژنتيكي پوست و سفيد بودن آن برنزه شدن با آفتاب و يا با استفاده از سولاريوم باعث قهوهاي شدن پوست ميشود اما در كشورهاي شرقي و خصوصا در خاورميانه به دليل تيرگي و گندم گوني پوست برنزه كردن باعث سياهي و در مواردي ايجاد لك صورت ميشود كه نه تنها زيبا نيست بلكه بايد با درمان طبي مداوا شود.
دكتر طباطبايي در پايان گفت افرادي كه به هر دليلي اصرار به برنزه شدن پوست خود دارند بهتر است به جاي استفاده از سولاريوم از كرمهاي برنزه كه اثرات آنها ۳تا ۴روز باقي ميماند استفاده كنند.
دبير انجمن متخصصين پوست ايران يادآور شد وزارت بهداشت نير به توصيه اين انجمن تا كنون اطلاعيههايي در مورد زيانبار بودن دستگاههاي سولاريوم صادر كرده و مانع از فعاليت اين مراكز شده است.
* سولاريوم و سرطان
آنچه كه امروزه مورد تاييد بيشتر متخصصان پوست و مجامع علمي پزشكي است ارتباط بين سولاريوم و سرطانهاي پوستي است دكتر پروين منصوري رييس و موسس بخش بيماريهاي پوست بيمارستان امام خميني در اين خصوص در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا گفت استفاده از دستگاههاي سولاريوم با قرار گرفتن فرد در معرض اشعه ماوراي بنفش خوشيد در دراز مدت احتمال بروز سرطانهاي پوستي را افزايش ميدهد.
وي گفت امروزه تاثير ايجاد سرطانهاي پوست در اثر مواجهه با اشعههاي ماواري بنفش Aو Bبطور قطعي مورد پذيرش علمي قرار گرفته است و ادامه دادن تماس با اين اشعهها بسيار خطرناك است.
* سولاريوم و مرگ سلولهاي رنگدانهاي پوست
هر چند سولاريوم و برنزه كردن پوست با هدف تيره شدن پوست و تحريك سلولهاي پوست به سمت پررنگ شدن است اما تكرار و انجام مداوم آن نتيجهاي خلاف اين هدف را دارد.
دكتر منصوري در اين زمينه گفت استفاده زياد از دستگاه سولاريوم و يا در تماس طولاني بودن با اشعه ماوراي بنفش خورشيد جهش ژني در سلولهاي پوست ايجاد ميكند و منجر به مرگ سلولهاي رنگدانهاي پوست ميشود.
وي افزود بطور طبيعي اشعه ماوراي بنفش خورشيد باعث پر رنگ شدن پوست مي شود اما در افراديكه براي مدتهاي طولاني در معرض اين اشعه باشند و يا اينكه در مدت زماني كوتاه با شدت بالايي از اين اشعه مواجه شوند منجر به مرگ سلولي ميشود.
استاد دانشگاه علوم پزشكي تهران اضافه كرد اين امر در نهايت منجر به بروز لكههاي سفيد كوچك پراكندهاي همانند لكههاي بيماري برص در سطح پوست مي شود و علاوه بر اين در مواردي نيز پوست دو رنگ ميشود كه به حالت طبيعي برنخواهد گشت.
* سولاريوم و پيري پوست
يكي ديگر از عوارض استفاده از سولاريوم كه در دراز مدت خود را نشان ميدهد پيري پوست ؟ افرايش چين و چروكهاي پوست ، شلي و افتادگي پوست است كه مجموع آنها تصويري نازيبا و ناخوشايند از پوست را نشان ميدهد.
دكتر منصوري عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران در اين زمينه مي گويد اشعه ماوراي بنفش خورشيد پيري پوست را به دنبال دارد و كسانيكه بيشتر در معرض آن قرار بگيرند نسبت به افرادي كه كمتر مواجه شدهاند و خود را در برابر آن محافظت كردهاند ۲۰سال زودتر گرفتار پيري پوست مي شوند.
وي افزود در اين افراد علايم و نشانههاي پيري پوست كه شامل بروز لكههاي پوست، كك و مك، كدر شدن پوست، چين و چروك پوست و ضخيم شدن سطح پوست است زودتر از ديگران نمايان ميشوند.
دكتر منصوري ادامه داد اين علايم و نشانههاي پير شدن پوست در پوست صورت و پشت دستها بيشتر خود را نشان ميدهند.
* سولاريوم و اعتياد
متقاضيان هميشگي سولاريوم علي رغم هشدارهاي جدي پزشكان و متخصصان پوست، در مورد خطر بروز سرطان پوست بر اثر قرار گرفتن در زير اشعه ماوراي بنفش براي برنزه شدن، باز هم اصرار دارند كه از اين ابزار براي زيبا نشان دادن پوست و ظاهر خود استفاده كنند.
مطالعات نشان داده است ؟ بسياري از كساني كه به طور منظم خود را در معرض اشعه ماوراي بنفش خورشيد قرار ميدهند تا برنزه شوند، آگاهند كه با اين كار خطر ابتلا به سرطان پوست را افزايش ميدهند اما همچنان بر ادامه آن اصرار ميورزند.
دكتر عليرضا فيروز متخصص پوست و دانشيار دانشگاه علوم پزشكي تهران در اين خصوص در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا گفت استفاده مرتب از دستگاههاي سولاريوم و در معرض اشعه ماوراي بنفش خورشيد قرار گرفتن هورمون آندروفين و مورفينهاي دروني بدن را افزايش ميدهد و نوعي تسكين به فرد ميدهد كه علتي براي ادامه دادن آن ميشود.
وي گفت فرد براي به دست آوردن مقبوليت اجتماعي و يا احساس زيبايي بيشتر به سمت استفاده از دستگاههاي سولاريوم گرايش پيدا ميكند همزمان با استفاده از اين دستگاهها فرد احساس رضايت و خوشحالي كاذب ميكند و به استفاده از اين روش ادامه ميدهد.
دانشيار دانشگاه علوم پزشكي تهران با بيان اينكه استفاده از دستگاههاي سولاريوم در جهان از استانداردهاي خاصي برخوردار است گفت متاسفانه اين دستگاهها در ايران بدون هيچ گونه نظارتي فعاليت ميكنند.
دكتر فيروز با اشاره به گرايشي كه جوانان امروز به برنزه شدن دارند گفت برنزه شدن پوست چه بصورت استفاده از دستگاههاي سولاريوم و يا نور آفتاب باشد زمينه ابتلا به سرطانهاي پوست و نوع خطرناك آن كه به ملانوما معروف است را فراهم ميكند.
سرطان پوستي ملانوما بر اثر تماسهاي مكرر با اشعه ماوراي بنفش خورشيد و يا اينكه بر اثر مواجه شدن با شدت بالاي اشعه كه در دستگاههاي سولاريوم به كار ميرود اتفاق ميافتد.
اين متخصص پوست با تاكيد بر اينكه برنزه شدن بيخطر وجود ندارد گفت توصيه ما به جوانان و افراديكه تمايل به انجام اين كار دارند پرهيز از برنزه كردن چه بصورت سولاريوم و چه بصورت حمام آفتاب است.
با توجه به خطراتي كه اشعه ماوراي بنفش خورشيد دارد در برخي كشورها
سه شنبه 22 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 179]