واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: هديه؛
هديه يا "حبه"يك رفتار و رسم جاري در ميان همه ملت ها و مردم كشورها در طول تاريخ بوده و چنانچه براساس اصول و بر صراط معقول و صحيح قرار گيرد، امري پسنديده است. هديه در فرهنگ لغت دهخدا به معناي ، تحفه و ارمغان و آنچه به كسي فرستند، به رسم تحديد و بزرگداشت".
هديه موجب نزديكي قلب ها مي شود و روابط افراد را در جامعه تقويت مي كند و در فرهنگ ديني و
سنت ايرانيان جايگاه ويژه اي دارد.
دادن وگرفتن هديه در بين همه اقشار مردم در همه ملل امري رايج بوده و خواهد بود و در ميان رسانه ها " البته اغلب از سوي مسوولان به سمت خبرنگاران" به مناسبت هاي گوناگون رواج بيشتري دارد.
تا اينجاي مساله هيچ اشكالي در ترويج اين سنت خوب مردمي وجود ندارد و شايسته است كه افراد در جامعه براي تحكيم روابط هديه بدهند يا بگيرند.
رييس جمهوري در ديدار ويژه به مناسبت روز خبرنگار با عوامل رسانه اي كشور ، اعلام كرد كه همه خبرنگاران ،مشمول هديه سفر به مشهد مقدس خواهند شد و چون طرح همگاني و همسان و براي همه در نظر گرفته شده است، شبهه اي در آن ايجاد نمي شود و بسيار هم شايسته است كه رييس دولت از سوي همه دستگاه هاي دولتي سالي يك يا دو بار در سال نو و روز خبرنگار چنين اقدامي به عمل آورد.
در حقيقت ديگر نيازي نيست كه مسوولان دستگاههاي دولتي و وابسته به دولت و مديران روابط عمومي ها جداگانه چنين اقدام مشابه اي را انجام دهند.
اهداي هديه زماني دچار اشكال مي شود كه هديه شكل ديگري به خود بگيرد و از چارچوب تعريف شده بالا خارج شود" در حقيقت زير سووال برود!".
اطلاع رساني نيز در همه كشورها و در همه رسانه ها اعم از راديو و تلويزيون ، خبرگزاري ها و سايت هاي اينترنتي و مطبوعات يك نياز، يك رسالت و وظيفه تعريف شده و يك ضرورت است و وظيفه خبرنگاران و رسانه ها دادن اطلاعات به جامعه براي آگاهي بيشتر است كه اين آگاهي موجب آرامش جامعه ، رفع نيازهاي روزمره و تقويت بنيه هاي امنيتي مي شود.
هديه در رسانه هاي به خصوص در جهان سوم و به ويژه در كشورمان از سوي مسوولان كه روابط عمومي ها آن را نمايندگي مي كنند، به سوي خبرنگاران و گاه رده هاي بالاتر " دبيران يا سردبيران" جاري است.
در كشورمان به مناسبت هاي مبارك و ميمون از جمله در اعياد و در روز 17مرداد كه در چند سال اخير به روز خبرنگار نامگذاري شده است، هديه دادن به خبرنگاران مرسوم شده است!.
برخي از مسوولان اعم از دست اندر كاران رسانه ها و حتي مقام هاي دولتي و بخش خصوصي با اصل هديه دادن هيچ مخالفتي ندارند ، اما بعضي نيز با اصل اين مساله به دليل تبعات و انتظارات بعدي آن مخالفت شديد دارند.
به نظر مي رسد كه ديدگاه گروه دوم درست تر باشد ، چرا كه بررسي ها و خروجي ها در عرصه اطلاع رساني نشان مي دهد كه دادن هدايا به خبرنگاران از سوي مسوولان به طور مستقيم يا از طريق روابط عمومي ها با هدف خاصي انجام مي شود و آن هم " كاهش سطح انتقادها و بالا بردن ميزان تعريف ها و برجسته اغلب بي مورد افراد ا ست".
با گسترده شدن اين رسم خوب و تاثير گذار در روابط انساني ، متاسفانه سمت و سوي آن در سالهاي اخير در كشورمان در عرصه رسانه دچار انحراف شده و به آرامي مي رود تا شكل مخرب به خود بگيرد.
اكنون ديگر هديه دادن به نوعي " حق سكوت يا مزدي براي تعريف و تمجيد از عملكرد يا در شكل بدبينانه اش ، رشوه دادن" به خبرنگار تعريف مي شود ، و بهترين اقدام در اين راستا ممنوعيت آن براي همه خبرنگاران و عوامل تهيه و توليد خبر است.
* اين روزها در رسانه ها و در ميان خبرنگاران اين عبارت سخيف به آرامي جا افتاده است كه هديه اين سازمان يا وزارت سنگين تر و رنگين تر بوده ، لذا هواي اين حوزه را بايد بيشتر داشته باشيم.
برخي از مديران در سطوح بالا و مياني به موازات اين اقدام كه ديگر شكل صحيح و يا بهتر بگوييم معقولي ندارد،
اولا آنكه رسانه ها را به صورت گزينشي دعوت مي كنند و در حقيقت دامنه كنترل رسانه ها در دست مي گيرند و بيشتر هم به رسانه هاي خاصي توجه دارند.
دوم آنكه هر سال ارزش هدايا را بالا مي برند!؟.
متاسفانه روابط عمومي ها نيز به صورت چشم و گوش بسته مجري اين سياست هاي غلط هستند و گاه در شكل يك بنگاه ، پياز داغ كار را زيادتر مي كنند كه شايد .....
در روز خبرنگار امسال " 1387" نيز اوضاع به همين منوال پيش رفت و از جمله آنكه ؛
1-ميزان هدايا از نظر ارزش و كيفيت بالاتر رفت" خبرنگاران مي گويند به دليل ميزان تورم بوده است!"
2-رسانه ها گزينشي انتخاب و پشت درهاي بسته جلسات برگزار مي شود...
3-به شوخي يا جدي به برخي خبرنگاران گفته شد كه هواي حوزه فعاليت را داشته باشد و از هر گونه انتقاد "سازنده يا غير سازنده " خودداي شود.
4-بعضي از روابط عمومي ها نيز بر اساس شنيده ها اقدامات ديگري در اين راستا انجام دادند كه به احترام برخي ديگر روابط عمومي ها از ذكر آن خودداري مي شود.
... از سوي ديگر مساله ، در ميان رسانه هاي اتفاقات شگفت انگيز و تاسف بار كم نبوده و نيست و آنها نيز در همين مسير گامهاي بلندي برداشتند كه به عنوان نمونه؛
1-تعدادي از خبرنگاران فقط در جلسات و مراسمي به بهانه پوشش خبري و عكس حاضر شدند كه از دادن هديه خبري باشد يا به قول خودشان جلسه پر رونق باشد!
2- گروهي از خبرنگاران رسانه هاي به صورت باند و دسته مشخص به محض آنكه از اهداي هديه مطلع مي شدند به ساير اعضاي باند خبري اطلاع مي دادند كه خودتان را برسانيد، حتي اگر ميزبان از آنها دعوت به عمل نياورده باشد!
3-تعدادي از خبرنگاران " بهتر بگوييم ، خبرنگار نماها كه به رسالت خود هيچ گونه اشرافي ندارند" با مسوولان سازمانها و مديران روابط عمومي به چانه زني مي پرداختند كه آقا " چاشني هديه را زيادتر كنيد، ما هم هواي شما را داريم!
4- برخي از خبرنگاران در صدد خراب كردن هم بر آمده يا به اصطلاح يكديگر را دور مي زدند.
5- هزاران بار تاسف كه بعضي از خبرنگار نماها با حضور در جلساتي كه دعوت نشده بودند، به نام رسانه هاي ديگر هديه را دريافت و امضاي مي كردند و روابط عمومي هاي نيز به رغم شناخت اين افراد ، هيچگونه برخوردي نداشتند يا آنكه براي تبعات بعدي آن " سكوت را ترجيح دادند".
6-برخي از خبرنگار نماها متاسفانه از يك جلسه بيش از يك هديه دريافت كردند!!؟
و....
براي هر يك از موارد فوق دهها نمونه موجود است كه جاي تاسف بسيار دارد و بايد مسوولان در بخش دولتي و خصوصي و مديران روابط عمومي ها همچنين مسوولان رسانه ها به اين امر فوق العاده حايز اهميت توجه عاجل كنند و زمينه اي براي حذف اين انحراف جستجو نمايند.
واقعيت اين است كه خبرنگاران آبرومند و عزتمندهمچنين دبيران و سردبيران از اين بابت بسيار ناراحت و متاسف هستند و خواستار برخورد با چنين نابساماني هايي در عرصه اطلاع رساني مي باشند.
شايسته است همه رسانه ها در كشور به موازات انتقاد از برخي عملكرد ها از اين معضل درون خود انتقاد كرده و با فضاسازي مناسب در جهت حل اين مشكل تلاش كنند.
شكي نيست كه جايگاه خبرنگاران كه بسياري از بزرگان اين جايگاه را درمسير شغل انبيا مي دانند، جايگاهي فاخر و در عين حال برجسته است و نبايد به آن بي احترامي و بي اعتنايي شود و در نگاه اول نيز بايد هر رسانه اي ابتدا خود به عنوان متولي احترام اين جايگاه را حفظ و حراست كند.
خبرگزاري ايسكانيوز " باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران براي كاهش اين نوع انحراف ها در رسانه ها ، برخورد با عوامل تخريب رسانه اي و كساني كه چهره رسانه را خدشه دار مي كنند، آمادگي كامل دارد.
سردبير خبرگزاري ايسكانيوز
22مرداد ماه 1387
سه شنبه 22 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 174]