واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: ساركوزي دون كيشوت اروپا
خبرگزاري انتخاب : نيكولاي ساركوزي، رئيس جمهور فرانسه همچون ضد قهرمان داستان دون كيشوت اثر «سروانتس» در رؤياي مبارزه با دشمنان خيالي، خود را چون شواليه اي با شمشير چوبي در جنگ با آسيابهاي بادي مي بيند، كه با آغاز تحولات تازه در اتحاديه اروپا و مسايل جهاني، وارد معركه سياسي شده است.
نيكولاي ساركوزي، رئيس جمهور فرانسه همچون ضد قهرمان داستان دون كيشوت اثر «سروانتس» در رؤياي مبارزه با دشمنان خيالي، خود را چون شواليه اي با شمشير چوبي در جنگ با آسيابهاي بادي مي بيند، كه با آغاز تحولات تازه در اتحاديه اروپا و مسايل جهاني، وارد معركه سياسي شده است.
او پس از پاسخ منفي و غيرمنتظره ايرلنديها مبني بر رد پيمان ليسبون، به دوبلين پايتخت ايرلند سفر كرد و پس از مذاكراتي فشرده با برايان كوئن، نخست وزير ايرلند نتوانست با دست پر به پاريس برگردد.
مردم و مخالفان در ايرلند عليه حضور ساركوزي و در تظاهرات شعار «نه يعني نه» را به گوش او رساندند.
ساركوزي كه با سفر به آمريكا، وفاداري خود را از سياستهاي كاخ سفيد به اطلاع سران ايالات متحده و بوش رساند، آن قدر در اين وفاداري اغراق كرد كه حتي مسؤولان بلند پايه آمريكا، و بويژه رسانه هاي آمريكايي او را چاپلوس ترين و متملق ترين ميهمان كاخ سفيد معرفي كردند.
ساركوزي و نات
وساركوزي پس از بازگشت از آمريكا، نيروهاي فرانسه را در افغانستان افزايش داد و در راستاي پيروي محض از سياستهاي آمريكا، و نيز سياست داخلي در همان سال اول شكست مطلق را از سوي مردم شاهد بود. به طوري كه در جمهوري پنجم فرانسه سابقه نداشته كه يك رئيس جمهور اين حد در نزد افكار عمومي اين كشور سقوط كرده باشد.
اكنون مردم فرانسه نسبت به سياستهاي ساركوزي ناراضي اند و حتي مي گويند كه او ما را فريب داده است. فرانسه كه از زمان دوگل استقلال خودش را در سياست خارجي حفظ كرده و حتي عضو شوراي نظامي ناتو نشده بود، اكنون در دوره رياست جمهوري ساركوزي به دنبال عضويت كامل در ناتوست كه اين موضوع باعث اختلاف ميان او و ارتش فرانسه شده است. تا جايي كه در حال حاضر ارتش فرانسه از تصويب و تأييد برنامه ساركوزي در ارتباط با ناتو خودداري كرده است.هيچ كدام از ژنرالها و نيروهاي مسلح كشور فرانسه از پيوستن به متفقين استقبال نكرده اند؛ زيرا كه اين مشاركت ممكن است آنها را مجبور به پاسخ دادن درباره نحوه پيشرفت و اصلاح نيروهاي مسلح كند. پيوستن به ناتو ممكن است زيان قابل توجهي به استقلال سياستهاي امنيتي و دفاعي ملي فرانسه وارد كند.
رئيس جمهور هيچ پشتيباني براي سياست ناتوي خود ندارد و به محض اعلام تاريخ پيوستن كامل فرانسه به ناتو، فشارها بر وي افزايش مي يابد. براي اينكه در ناتو مناسبات فرانسه با آلمان و انگلستان برابر نشان داده شود، ساركوزي مجبور است تعداد كاركنان خود در ناتو را 1200 نفر افزايش دهد؛ يعني 10 برابر تعداد فعلي كه 120 نفر مي باشند و براي چنين افزايشي، منابع مالي و نيروي انساني لازم را در اختيار ندارد. پس پيوستن دوباره فرانسه به پيمان ناتو فقط مي تواند با مرحله بندي انجام شود كه در نهايت يك فرانسه بازگشته به ناتو مي تواند اهميت نسبي آلمان و انگلستان را كاهش دهد. اين دو همسايه در كناره گيري فرانسه از اين ساختار نظامي منافع بيشتري كسب مي كنند و از سوي ديگر اين واهمه وجود دارد كه پاريس به دنبال علم نمودن سياست امنيتي - دفاعي اروپايي (ESDP) عليه نيروهاي اتلانتيك شمالي باشد.
ساركوزي، اعراب، رژيم صهيونيستي
ساركوزي با اتخاذ سياستهاي جديد، حتي سياستهاي موازنه بين اعراب و رژيم صهيونيستي را كه در دوران دوگل و شيراك برقرار شده بود، نقض كرده است و به صورت آشكار جانب اسراييل را مي گيرد. يكي از دلايلي كه براي اين موضوع مطرح مي شود، اين است كه ساركوزي ريشه يهودي دارد. در واقع او اولين بچه مهاجري است كه از پدر مجارستاني و مادر يهودي يوناني به اين منصب رسيده است. در سفري كه شيمون پرز رئيس رژيم اشغالگر قدس به فرانسه داشت و ساركوزي با گرمي هر چه تمامتر از وي استقبال كرد و نيز يك باغ زيتون به عنوان هديه رياست جمهوري به ساركوزي اهدا كرد.ساركوزي هم در سفر به سرزمينهاي اشغالي به مناسبت شصتمين سالگرد تأسيس رژيم اشغالگر قدس، به تمجيد و چاپلوسي از سياستهاي تروريستي اسراييل پرداخت.
پيمان نظامي جديد با كشورهاي عرب حوزه خليج فارس و نيز برگزاري مانور مشترك با برخي از اين كشورها، عرصه جديدي را پيش روي ساركوزي قرار داد. تشكيل پيمان مديترانه اي كه از تراوشات ذهني ساركوزي مي باشد، تنها با هدف به رسميت شناساندن بيشتر رژيم صهيونيستي در برابر كشورهاي عرب منطقه خاورميانه و آفريقايي صورت گرفت. در اين اجلاس 43 كشور جهان كه با 800 ميليون نفر جمعيت از جمله سوريه، رژيم صهيونيستي و فلسطين در آن حضور داشتند، بار ديگر ياد آور اجلاس مادريد اسپانيا در اواخر دوران بوش پدر در سال 1991 براي زمينه سازي آشتي اعراب و رژيم صهيونيستي برگزار گرديد.ساركوزي كه كشورش رياست دوره اي اتحاديه اروپا را برعهده دارد، با تشكيل پيمان مديترانه اي دو هدف فرعي «پيوند كشورهاي شمال آفريقا و اروپا» و دور نگه داشتن تركيه از اتحاديه اروپا و يك هدف اصلي يعني حضور رژيم صهيونيستي در همكاريهاي چند جانبه اقتصادي و سياسي با كشورهاي حاضر در اتحاديه مديترانه اي را دنبال مي كند. در واقع ساركوزي مي خواهد مركز امپراتوري رم را با به هم پيوستن 43 كشور جهان به مركز جهان تبديل كند.
با اينكه فرانسه جدا از غرب نيست، ولي از ديدگاه مردم فرانسه هويت غربي فقط در هويت آمريكايي خلاصه نمي شود و مي توانند راه مستقلي را در مقايسه با آمريكا داشته باشد. به همين دليل مظاهر آمريكايي به نسبت ساير كشورهاي اروپايي با تأخير وارد فرانسه شده است. تا حدي كه فرانسويها در مقابل «فست فودها» و «مك دونالدها» مقاومت مي كنند تا اصالت خودشان را حفظ نمايند. با اين پشتوانه، ساركوزي نمي تواند نماينده فرهنگي آمريكا باشد. در واقع زيربناي موجود در فرانسه به او اجازه نخواهد داد تا سياستهاي خودش را محقق سازد.
قاسم بابايي
سه شنبه 22 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 249]