واضح آرشیو وب فارسی:فارس: چين جديد را با المپيك بشناسيد
رضا خدادادي: براي چند روز هم كه شده فوتبال را رها كنيد و خود را به سيل خروشان المپيك و آنچه در پكن مي گذرد، بسپاريد. همايش بزرگ كه نگاهي ريزبينانه با چاشني واكاوي اين پديده كه جهاني را تحت تاثير خود قرار داده است، مي تواند نقطه اي را كه ورزش ايران نسبت به ديگر كشورها در آن ايستاده بيشتر روشن كند و واجب تر از آن راه حلي را براي رسيدن به مكان و مرتبه اي بالاتر پيش پاي ما بگذارد. پس حتماً ارزشش را دارد كه چند لحظه اي از خرده خبرهاي فوتبالي از اجبار به تراشيدن ريش بازيكنان استقلال، پاس نشدن چك توره و وجود سوءتفاهم در لفظ و كلام قطبي و نيكبخت نسبت به يكديگر بگذريم و ببينيم آنها كه كلان تر به ورزش نگاه مي كنند چه در پس اين توجه مي خواهند و چه چيزي برداشت مي كنند.
¦
حساب و كتاب هاي اوليه از هزينه سرسام آور برگزاري مسابقات خبر مي دهد. رقمي كه با بودجه عمراني كل سال ايران برابري مي كند اما ساده انگارانه است اگر تصور كنيم چيني ها اين هزينه وحشتناك را متحمل شده اند تا چند هزار ورزشكار بيايند و بازي كنند و چند ده هزار تماشاگر هم سرگرم شده و به خانه هاي خود بروند.چين كشوري كه نظام حكومتي اش هنوز در پوسته كمونيسم و اقتصاد دولتي قرار دارد درصدد است كه به دنيا بفهماند آنچه امروز بر فضاي اقتصادي اين كشور حاكم است مصداق همان جمله معروف استالين است كه چيني ها مثل ترب هستند، شايد در ظاهر قرمز (نمادكمونيسم) باشند اما درونشان سفيد است. اقتصادي كه مرزهاي خود را گشوده به دورترين نقاط دنيا سرك مي كشد و حتي بازارهاي آمريكا را هم در تسخير جنس ارزان خود دارد. چين بايد به دنيا بفهماند كه همزمان با رشد اقتصادي در ساير زمينه ها هم به اين مهم دست يافته است و چه راهي بهتر از برپايي يك المپيك و برگرداندن تمام نگاه ها به سمت خود. چين مي خواهد تصويري را كه معترضان تبتي با تظاهرات خود در گوشه گوشه دنيا از اين كشور ترسيم كرده اند، پاك كند و چين جديد و پيشرفته را كه در آن آزادي هاي مدني مورد توجه سيستم حاكم است به نمايش بگذارد.
جورج بوش رئيس جمهور آمريكا در آخرين مصاحبه خود قبل از سفر به پكن و شركت در مراسم افتتاحيه چين را متهم مي كند كه به ساده ترين اصول دموكراسي هم پايبند نيست و از آنها مي خواهد فكري به حال آزادي بيان در كشور خود كنند. جملاتي كه با واكنش تند چيني ها مواجه شد تا اجازه ندهند مزه جشن شان تلخ شود.
المپيك، مردم چين را هم تربيت مي كند. آنها با رفتار خود ميهمانان را تحت تاثير قرار مي دهند و اين ميهمانان كه نخبه هايي از ديگر ملل هستند به سفيران فرهنگ و تمدن چين سرتاسر جهان تبديل مي شوند. در دفترچه هايي كه بين مردم چين توزيع شده است از آنها خواسته شده كه با لباس هاي ناجور در مراكز عمومي حاضر نشوند. به ميهمان ها مودبانه سلام كنند و از كمك به آنها دريغ نكنند. چيني ها به بهانه المپيك يك بار ديگر نزاكت را تمرين مي كنند تا اصلاحي در رفتار خود ايجاد كرده باشند. نشان دادن اين تصوير به مردم جهان وجه ديگري از ثمرات و بركات المپيك براي آنها خواهد بود.امروزه ورزش يكي از شاخصه هاي پيشرفت است و اوج ورزش، المپيك.
¦
پس يك حساب دو دو تا چهار تا مي گويد موفقيت ورزش و كسب مدال بيشتر و خوش رنگ تر مي تواند جايگاه بين المللي يك كشور را به نمايش بگذارد. بله، رنكينگ المپيك مي تواند همان رنكينگ قدرت اقتصادي، نظامي و سياسي و نشانه اي از رشد و پيشرفت در يك جامعه باشد. جامعه اي كه آرامش روحي آن همراه با آمادگي جسمي به پويايي در رقابت و پيشي گرفتن از رقيبان مي انجامد و حس برتري جويي را در آن ارضا مي كند. در پايان اين المپيك رنكينگ مدال ها را با درجه بندي كشورهاي پيشرفته و در حال توسعه مقايسه كنيد. حتماً به نتايج جالبي خواهيد رسيد.
دوشنبه 21 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]