تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 7 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):مؤمن غبطه مى خورد و حسادت نمى ورزد، منافق حسادت مى ورزد و غبطه نمى خورد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834857189




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

سهميه بندي جنسيتي ؛ نقض حقوق انساني زنان


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: سهميه بندي جنسيتي ؛ نقض حقوق انساني زنان
الهه كولايي*: زنان ايراني در آستانه انقلاب اسلامي ايران و پس از شكل گيري جمهوري اسلامي با تفاسير و برداشت هاي جديدي از اسلام روبه رو شدند كه پيش از آن تنها در ميان گروه هاي كوچكي از دين باوران مطرح شده بود. رهبر انقلاب اسلامي امام خميني (ره) با تاكيد بر حضورهمه جانبه زنان در حيات اجتماعي كشور، برضرورت ارتقاي آن پاي فشردند. هرچند مخالفت هاي برخي سنت گرايان گاه وبيگاه ظاهر شد ولي در عزم واراده استوار ايشان تبيين ضرورت حضور اجتماعي همه جانبه زنان خللي وارد نكرد. تصوير جديدي از زن مسلمان در ايران براي بسياري از دختران ايراني راهگشا بود. آنان با باور به توانايي هاي انساني خود، بهره گيري از آن را دربهبود جايگاه خود و رفع نيازهاي جامعه هدف قرار دادند. يكي از مهم ترين تحولات در سال هاي پس از انقلاب اسلامي در ايران حضور روبه افزايش دختران در عرصه هاي علمي- آموزشي- فرهنگي بوده است. در اين زمينه الگوهاي برجسته افتخارآفريني از زنان فعال و پركارايراني به جامعه داخلي و عرصه جهاني ارائه شده است.

تحولات دهه اخير در كشور برروند تلاش هاي دختران براي ورود به دانشگاه ها نيز تاثير مثبت خود را بر جاي گذاشت. در سال هاي گذشته روند رو به افزايش ورود دختران به دانشگاه ها به يكي از شاخص هاي مهم نويدبخش در تاييد فرآيند دگرگوني هاي مثبت در ايران تبديل شد. اين واقعيت انكارناپذير است كه در همه تلاش هايي كه امروز در سطح جهان براي كاهش و رفع محروميت وستم هاي گوناگون تاريخي زنان انجام مي شود مساله آموزش و ارتقاي دانش و آگاهي زنان و در اصل توانمند سازي آنها از جايگاه مهم وبرجسته اي برخوردار بوده است. اين هدف در پرتو انديشه هاي انقلاب اسلامي در كشور ما رو به تحقق گذاشته بود. ولي دربرابر افزايش حضور دختران در دانشگاه ها، نگراني ها از بروز عدم تعادل و پيامدهاي ناشي از آن نيز مورد بحث قرار گرفت. بي ترديد افزايش حضور دختران در دانشگاه ها پديده اي است كه عوامل گوناگون در شكل گيري آن نقش داشته است. درميان اين عوامل به طورقطع، تلاش و پشتكار دختران جايگاه مهمي را به خود اختصاص مي دهد.عوامل ديگر مانند فرصت هاي وسيع در رشته هاي فني- حرفه اي و كاردانش براي پسران در مقاطع دبيرستاني و انقطاع در ارتباط دانشگاه و مدارك دانشگاهي با بازار كار وكسب امتيازهاي گوناگون اجتماعي در عمل پسران نااميد از كسب مزاياي مدارك دانشگاهي را به سوي بازار كار سوق داده است. اين روند دگرگوني هاي عميقي در روابط اجتماعي در ايران به دنبال خواهد داشت.
براي برنامه ريزان و تصميم گيراني كه مسائل اجتماعي را به طور ساده و سطحي مورد توجه قرار مي دهند، بهترين وسريع ترين روش براي رويارويي با بر هم خوردن موازنه جنسيتي در دانشگاه ها به نفع دختران است، تقريباً تنها حوزه اي كه به گونه اي امكان رقابت كم وبيش برابر براي دختران وجود داشت، اعمال سهميه بندي جنسيتي عليه دختران براي محدودسازي ورود آنها به دانشگاه بوده است. در نخستين سال هاي پس از پيروزي انقلاب اسلامي نيز اين سياست مورد اجرا قرار گرفته بود ولي برخلاف تجارب ناموفق پيشين كه در دهه گذشته به تدريج اصلاح شد، برخي ساده انديشان ضدتوسعه و الزامات آن، اعمال تبعيض سازمان يافته عليه دختران را راه حل برخورد با اين دشواري يافته اند.
درحالي كه شمار بسياري از دختران ايراني با بهره گيري از استعداد و تلاش خستگي ناپذير خود توانسته اند با كسب مدارج عاليه علمي- آموزشي به جايگاه هاي مهمي دست يابند اخيراً يك دختر جوان ايراني به عنوان استاد تمام در دانشگاه استانفورد آمريكا پذيرفته شد، اجراي سياست كاهش و محدودساختن حضور دختران دردانشگاه ها دوباره مورد اجرا قرار مي گيرد. كساني كه اين سياست را ترويج و اجرا مي كنند، بايد به اين سوال پاسخ دهند كه چرا بايد استعدادهاي دختران ايراني و اساساً جوانان ايراني در خدمت منافع كشورهاي ديگر قرار گيرد، آيا آنها به حكم قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران وظيفه ندارند امكانات تحصيل را براي همه افراد ايراني از جمله دختران ايراني فراهم كنند؟
با اينكه مقامات سازمان سنجش آموزش كشور امسال اعلام كردند، تعداد دختران داوطلب در آزمون سراسري كاهش يافته و نسبت دختران و پسران به 51 و 49 رسيده و آن را دستاوردي براي خود قلمداد كرده اند اما بازهم دختران ايراني با تلاش خستگي ناپذير خود در ميان داوطلبان كنكور بالاترين درصدها را به خود اختصاص داده اند. با اينكه به لحاظ كمي تعداد آنها كاهش يافته، ولي دختران ايراني با تلاش پيگير خود 20 داوطلب برتر، 53 درصد برترين ها را به خود اختصاص داده اند. در حالي كه در سال گذشته اين آمار به نفع پسران بود آنها 54 درصد برترين ها را به خود اختصاص داده بودند.
با پيروزي انقلاب اسلامي و با كسب تجارب ارزشمند براي تامين حقوق انسان ها انتظار مي رود در پرتو عدالت گستري دولت مهرورز دختران بيشتر مورد توجه قرار گيرند. بي ترديد آنها با استعدادهايي كه خداوند دراختيارشان نهاده، براي عبور از همه موانع و سدبندي ها همانند گذشته به تلاش خود ادامه خواهند داد. زنان و دختران ايراني بارها و بارها اثبات كرده اند، در برابر رفتارهاي ناعادلانه و اعمال تبعيض ها تسليم نخواهند شد و از تلاش خود نخواهند كاست. آنها به ياري خداوند براي دستيابي به حقوق انساني خود كه حق ادامه تحصيل در دانشگاه ها در شرايط عادلانه و برابر تنها يكي از آنها است، بي ترديد هواداران تبعيض و بي عدالتي را به حاشيه خواهند راند.
* استاد دانشگاه
 دوشنبه 21 مرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن