تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 7 اسفند 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):لباس پاكيزه غم و اندوه را برطرف مى كند و باعث پاكيزگى نماز است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

بانک کتاب

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

مهاجرت به استرالیا

ایونا

تعمیرگاه هیوندای

کشتی تفریحی کیش

تور نوروز خارجی

خرید اسکرابر صنعتی

طراحی سایت فروشگاهی فروشگاه آنلاین راه‌اندازی کسب‌وکار آنلاین طراحی فروشگاه اینترنتی وب‌سایت

کاشت ابرو با خواب طبیعی

هدایای تبلیغاتی

زومکشت

فرش آشپزخانه

خرید عسل

قرص بلک اسلیم پلاس

کاشت تخصصی ابرو در مشهد

صندوق سهامی

تزریق ژل

خرید زعفران مرغوب

تحصیل آنلاین آمریکا

سوالات آیین نامه

سمپاشی سوسک فاضلاب

مبل کلاسیک

بهترین دکتر پروتز سینه در تهران

صندلی گیمینگ

کفش ایمنی و کار

دفترچه تبلیغاتی

خرید سی پی

قالیشویی کرج

سررسید 1404

تقویم رومیزی 1404

ویزای توریستی ژاپن

قالیشویی اسلامشهر

قفسه فروشگاهی

چراغ خطی

ابزارهای هوش مصنوعی

آموزش مکالمه عربی

اینتیتر

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1862017229




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

يادداشت او با لبخند آمد


واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: يادداشت او با لبخند آمد
اميد بى نياز

نمايش عروسكى صرفاً يك اجرا نيست بلكه بيان مسائل حياتى به زبان استعاره، سمبل و اشيا است. واژه عروسك «puppet» از زمانى كه به عنوان شيوه اى از بيان اجرايى در ادبيات آكادميك و نمايش هاى عمومى رايج شد، لبخندى پرمعنا را بر لب هاى بشريت به جا گذاشت؛ اين لبخند از بكرترين و وسيع ترين لبخندهاى انسان بود. در بسيارى از كشورها عروسك ها، در صحنه و حواشى صحنه حضور مى يافتند، جزيى از نمايش بودند، اما رفته رفته صحنه را به تسخير خود درآوردند، اجرا كننده شدند و به تشخص زبانى و تشخص اجرايى خود رسيدند. يكى از هنرمندان و نظريه پردازان ژانر تئاتر عروسكى در جايى مى گويد: عروسك موجودى تئاترى است كه پيش روى تماشاگران قيام مى كند. البته اين تعريف همان تعريف مقدمه وار از اين پديده اجرايى است؛ تعريفى براى آشنايى و پذيرفتن او به عنوان عنصرى از بيان. تريبونى كه مى تواند انتقال دهنده معانى و مفاهيم باشد. او انسان كوچك شده اى بود كه گويا در محور مجاورت زبانى جاى مى گيرد. انسانى كه داراى زندگى مينى ماليستى، بيان مينى ماليستى و ذهنيت مينى ماليستى بود. او آمد. در حالى كه هنوز زبانش قدرت انتقال بعضى از مفاهيم را نداشت. فرآيند شكل گيرى تئاتر عروسكى، دقيقاً به جريان جامعه پذيرى كودك شبيه است. كودك وقتى به دنيا مى آيد، ابزارش براى ارتباط با جهان فقط حس بينايى است. او مى آيد، مى رود و با بودن خود لبخندى را بر لبان بزرگسالان مى گذارد. كودك بلد نيست حرف بزند، پس از يادگيرى ابتدايى الفبا هم صرفاً داراى زبان خاص خود است يعنى مسائل را تنها با همان زبان تعريف مى كند. او فلسفه نمى داند، تاريخ نمى داند، جغرافيا را نمى شناسد، حافظه ديدارى اش از خيابان و كوچه و خانه هاى مختلف واحد است و نمى تواند به صورت خاص توضيح دهد، اما همگى اين ها را در مخيله اش انباشته است. سپس با پدر و مادر و جامعه ارتباط برقرار مى كند، دوستانش را مى شناسد و هستى خود را در جريان جامعه پذيرى گسترش مى دهد.
ويژگى هاى بيانى و زبانى در تئاتر عروسكى هم به همين منوال است. عروسك ها كه آمدند، تنها كودكانه سخن مى گفتند. زبان آنها قدرت بازتاب همه مسائل را نداشت. قيافه شان به سخن گفتن از تاريخ و جغرافيا و فلسفه نمى خورد.
آنها در ابتدا تنها براساس ميزانسنى نرم و خطى تعريف مى شدند، اينكه بيايند، بگويند و لحظه اى آدم هاى واقعى را سرگرم كنند، يا بخندانند. اما در بستر تاريخ زبان درام عروسكى گسترش يافت. تاريخ، جغرافيا، فلسفه، جامعه، انسان، هستى و ‎/‎/‎/ را در بيان خود استحاله كرد، جلو آمد و به خود و به ژانر خود هويت خاصى بخشيد.
نمايش عروسكى طى سال هاى اخير به يكى از جذاب ترين گونه هاى هنرى تبديل شده است. يكى از مهمترين بحث هاى محتوايى اين ژانر «انسجام معانى» بود كه بيش از هر چيزى با مقوله ساختارى و سخت افزارى تئاتر عروسكى گره مى خورد. صحنه عروسكى، فضا، اتمسفر، طراحى عروسك، عروسك گردانى، حضور فيزيكى اله مان عروسك و تعامل و تقابل او با عناصرى همچون نور، موسيقى، فضاپردازى و حركت از مهمترين موارد هارمونى محتوا و ساختار بود. عروسك گويى با حركت آفريده شده است. اگر او در صحنه حركت نداشته باشد، چشم و گوش متوجه صداهايى مى شود كه ديالوگ هاى اين شىء بى جان را اجرا مى كنند. او با حركت خود، فضاى خود را پرداخت مى كند. حركت هاى او طولى، عرضى، خطى، مدور و هندسى است. او مى آيد و مى رود. مفهوم را در گوشه اى از ناخودآگاه ذهن به جا مى گذارد و به اين شكل از خود پديده اى بى بديل مى سازد.
عروسك نه اصل صدا بلكه انعكاس است. اين امر زيبايى «بيان» هنرى او در صحنه است. وقتى به كوه برويم و با صداى بلند كوه را صدا بزنيم، اين امر را درمى يابيم. صداى ما شنيده نمى شود، انعكاس صداست كه ما را متوجه خود مى كند، متوجه طبيعت و كهكشانى كه درست در نزديكى ما حضور هستى شناسانه خود را به اثبات مى رساند. بيان عروسك درست به اين بيان شبيه است. صداى عروسك، صداى انعكاس است. دستى او را حركت مى دهد، اين حركت را عنصر موسيقى در ذات قصه و روايت تعريف كرده است. اما عروسك در حركت خود و بيان خود به همان «انعكاس بيان» مى رسد. او گويى شبيه ما، در مقابل طبيعت است. عروسك ها مى روند، بيان خود را در ذهن به جا مى گذارند، ما هم مى رويم و صدايمان را طبيعت و جهان به گوش مى سپارد. اما آنچه كه در حركت عروسك جذاب است، گذار از اصل است. موسيقى براى او حركت را طراحى مى كند، دست عروسك را به حركت وامى دارد، عروسك حركت مى كند، يعنى او مرحله سوم اجرا است. بازيگر حركت مى كند، اگر حركتش سر سوزنى داراى اشتباه باشد، مى گوييم حركتش ضعيف است. بيانش ايراد دارد. اما حركت عروسك را هيچ وقت زير سؤال نمى بريم. حتى فكر مى كنيم او كارى خارق العاده انجام داده است. اين امر يكى از قدرت هاى بيان و فيزيك عروسكى است؛ قدرتى بى نظير كه هرگونه امكان نقد را از ما مى گيرد. او نه شخص دوم، بلكه شخص ثالث است. شخص ثالث هيچ وقت اذيت نمى كند، چون نيست. او فقط در كلام حضور دارد، در عالم رؤيت؛ خير.
 يکشنبه 20 مرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[مشاهده در: www.iribnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن