واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: خاطره ايلخانان در خراسان رضوي مخدوش شد
ميراثايران- بولدوزرهاي شركت ملي گاز بدون توجه به ارزش تاريخي آققلعه در خراسان رضوي اين محوطه بينظير تاريخي را زير و رو كردند.
محوطه تاريخي آققلعه اينك با تيغهبولدوزرهاي شركت ملي گاز مخدوش شده و اين در حالي است كه گفته ميشود اين محوطه 50 هكتاري با دستور فرمانداري و مسئولان مذهبي و بدون استعلام از سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري مورد تعرض قرار گرفته است.
اين محوطه تاريخي در كنار روستاهاي جغتاي و نقاب در شهر آققلعه واقع در 79 كيلومتري شمال سبزوار قرار دارد كه نماينده سبزوار براي گازرساني به آن در انتخابات گذشته مجلس شوراي اسلامي فعاليت قابل توجهي كرده است.
بناهاي انگشتشمار ايلخاني در خطر
سياوش صابري، مديركل حفاظت از محوطههاي تاريخي در توصيف آققلعه و محدوده تاريخي آن به همشهري گفت:تعداد شهرهايي كه از دوره ايلخاني داريم بسيار محدود و انگشتشمار است و آققلعه از آن دست آثاري است كه همزمان با سلطانيه و در رقابت با آن به وسيله «عطاملك جويني» در محدوده سبزوار به شكل مستطيل ساخته شده كه امارت حاكمنشين يا ارگ آن در ضلع جنوبي واقع است و از سلامت كافي نيز برخوردار است.»
وي در تشريح ويژگيهاي تاريخي اين محدوده افزود: يك مسجد دوره ايلخاني هم در آققلعه وجود دارد كه از محل اعتبارات ملي سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري بهطور كامل مرمت شد و در حالي كه بخشهايي از آن متروكه شده بود به شكلي احيا صورت گرفت كه اينك در خدمت نمازگزاران و برپاكنندگان مراسم مذهبي است.
مديركل حفاظت از محوطههاي تاريخي سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري همچنين در مورد وضعيت پيشآمده در آققلعه و تخريب صورت گرفته گفت: از مقابل همين مسجدي كه اينك احيا شده جادهاي خاكي ميگذشت كه به اصرار اداره راه و ترابري آسفالت شد و همين جاده مستند شركت ملي گاز قرار گرفته كه ما تصور ميكرديم چون جاده وجود دارد مشكلات ديگر متوجه كار نخواهد شد.
وي درباره حفاري به عمق 3 متري براي لولهگذاري گاز افزود: چند ماه قبل مطلع شديم كه شركت ملي گاز تا ديوار و حصار آققلعه لولهگذاري كرده است كه بلافاصله شاكي موضوع شديم زيرا هنوز مطالعات باستانشناسانه كافي در اين محدوده صورت نگرفته است و معترض شديم كه چرا شركت ملي گاز از سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري استعلام نكرده است.
اين مديركل سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري همچنين درباره موضع سازمان متبوعش به همشهري گفت: گرچه سازمان بهطور مداوم اعلام كرده كه بايد مطالعات باستانشناسانه انجام گيرد، ولي در سفر هيأت دولت نامهاي به آنان داده شده و دستوري بدون كار و بررسي كارشناسي گرفته شده است ولي به هر حال از چهارشنبه هفته گذشته و با وجود حفاري يكسوم از عرض اين محوطه تاريخي با هماهنگي مسئولان محلي كار متوقف شد.
وي در مورد اقدامات تاميني و حفاظت از اين محوطه نيز تاكيد كرد: بايد يك تيم باستانشناس در محل مستقر شود و كار مطالعه بر آثار هويدا شده را انجام دهد و چون ما اداره مستقر در آققلعه نداريم اداره سبزوار مسئول اين كار خواهد شد.
صابري در مورد جابهجايي محل احداث خط لوله و دور زدن اين محوطه تاريخي تاكيد كرد: اينك كه لوله گاز به نزديكي روستاهاي منطقه رسيده، مخالفت مردم را درپي خواهد داشت اما موضوع اين است كه استانداردها بايد رعايت شود و امكانات زيربنايي و تاسيسات آن نبايد از نزديكي آثار تاريخي عبور داده شوند وگرنه در مواقع خطر و به ويژه بروز آسيبها و بلاياي طبيعي خطرات آن مضاعف خواهد شد.
اين حادثه تكرار شده است
وقتي در نوروز امسال و در زماني كه هيچكدام از روزنامهها فرصت پيگيري تعرض به مدرسه مذهبي گلشن نيشابور را نداشتند به بهانه نوسازي تمام اين مدرسه تخريب شد، هيچكس گمان نميكرد اين روند ادامه يابد و آثار ديگري را هم در بربگيرد.
اينك پس از گذشت 4 ماه گرچه لشكري، مدير جديد سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري، جانشين مكرميفر كه در زمان او اين تخريب صورت گرفت، شده است اما مدرسه گلشن ديگر مدرسه گلشن نشده و اينك شاهد تخريبي ديگر در خراسان رضوي هستيم.
جالب اينجاست كه يكي از كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي دراينباره در گفتوگو با همشهري تاكيد كرد: شركت گاز كه ميتواند لولههاي انتقال را از دره و ارتفاعات و پيچ و خم بگذراند به آثار تاريخي كه ميرسد نميتواند حريم آن را حفظ كند.
شركت ملي گاز ميتواند با تغيير مسير لوله به طول يك كيلومتر از آسيب به آققلعه جلوگيري كند اما دلايل پا فشاري شركت گاز به استفاده از محوطه تاريخي براي اين كار مشخص نيست.
همچنين در همين زمان آبگيري سد سيوند سطح سفرههاي زيرزميني محدوده پاسارگاد را افزايش داده و خطر نشست آثار تاريخي لحظه به لحظه افزايش مييابد.يكي از كارشناسان سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري دراينباره تاكيد كرد: ساخت پل بر رودخانه تنگاب فرصت ثبت جهاني را از قلعه دختر، كاخ آتشكده فيروزآباد و شهر گور گرفته است.
تاريخ درج: 19 مرداد 1387 ساعت 19:57 تاريخ تاييد: 19 مرداد 1387 ساعت 21:24 تاريخ به روز رساني: 19 مرداد 1387 ساعت 21:12
شنبه 19 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 253]