واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: كودتاي موريتاني ضربه رواني سنگيني به مردم موريتاني وارد كرد
تهران واحد مركزي خبر سياسي 1387/05/19
خبرگزاري فرانسه در گزارشي از نواكشوط درباره موقعيت جغرافيايي موريتاني در پي كودتا در اين كشور نوشت اين كودتا در كشوري كه انتخابات يكسال و نيم پيش ان نمونه اجراي اصول دموكراتيك در افريقا و در جهان عرب بود مردم موريتاني را از لحاظ رواني تحت تاثير قرار داده است .
در مارس 2007 وزارت كشور موريتاني اعلام كرد نتايج شمارش ارا انتخابات رياست جمهوري اين كشور نشان مي دهد اين انتخابات به دور دوم كشيده شده است و سيدي ولد شيخ عبد الله و احمد ولد داده دو نامزد از نوزده نامزد شركت كننده ؛ در دور دوم كه بيست و پنجم ماه مارس برگزار خواهد شد بايكديگر رقابت خواهند كرد. در دور دوم ولد شيخ عبدالله پيروز شد.
موريتاني كشوري صحرايي در غرب افريقا با اقتصادي متكي بر كشاورزي و تربيت دام / اخيرا شاهد رشد اقتصادي قابل توجهي بوده است . اين رشد ناشي از درامدهاي جديد نفتي باعث نشده است توزيع ثروت در كشور عادلانه صورت گيرد و همه اقشار از ان بهره ببرند.
عيسلمو ولد سيدي الختار مدير طرحهاي عمومي در وزارت امور اقتصادي گفت موريتاني شاهد تحول اقتصادي بزرگي است و انتظار مي رود رشد اقتصادي ان در سال جاري به 13/9 درصد برصد . رقمي كه سال گذشته 5/4 درصد بود .
وي اشاره كرد شوراي نظامي حاكم كه بعد از كودتاي اوت 2005 قدرت را در دست گرفت براي مبارزه با ديوان سالاري / و ايجاد مديريت شفاف تلاش
مي كند .
لغو بدهي هاي موريتاني و درامدهاي نفتي باعث شده است اين كشور از رديف كشورهاي فقير خارج شده و به صف كشورهاي متوسط داخل شود .
جمهوري اسلامي موريتاني تا قبل از اين انتخابات توسط يك شوراي نظامي (خونتا ) اداره مي شد . سرهنگ ولد محمد وال از كودتاي اوت 2005 قدرت را در اين كشور در دست داشت .
موريتاني با انتخابات پارلماني 2006 اولين گام را به سوي بازگشت به دموكراسي برداشت. تمام احزاب در اين انتخابات برنامه انتخاباتي مشابهي ارائه داشتند . اين احزاب خواستار توزيع بهتر ثروت بويژه ثروت هاي جديد نفتي / اصلاحات اداري و قضايي و تقويت دموكراسي شدند.
فرانس پرس به همين مناسبت شناسنامه سياسي موريتاني را اورده است ...
موقعيت جغرافيايي
موريتاني با يك ميليون و سي هزار كيلومتر مربع مساحت در شمال غرب افريقا واقع است . اين كشور بين سنگال / مالي / الجزاير / صحراي باختري واقع است و دو سوم خاك اين كشور بيابان است .
جمعيت
طبق امار سال 2005 / بانك جهاني / موريتاني 3/1 ميليون نفر جمعيت دارد . مورها هشتاد درصد و سياه پوستان افريقا 18 درصد جمعيت موريتاني را تشكيل مي دهند . در سال 1989 خشونت هاي نژادي در اين كشور صدها افريقايي كشته شدند.
پايتخت
نواكشوت با 700 هزار نفر جمعيت
زبان رسمي
عربي / ولي زبان فرانسه نيز كاربرد زيادي دارد .
مذهب
اسلام 99 درصد . شريعت اسلامي از سال 1980 تصويب شده است ولي هنوز اجرا نشده است .
تاريخ و نظام سياسي
موريتاني قبل از نيل به استقلال در سال 1960 مستعمره فرانسه بود . زمان استقلال مختار ولد داده رئيس جمهور بود كه محمد ولد السالك در كودتاي 1978 وي را سرنگون كرد. در 1984 سرهنگ ولد الطايع / حكومت هيدالله را كه در سال 1980 انتخاب شده بود سرنگون كرد . ولد طايع در سال 1992 به عنوان رئيس جمهور انتخاب شد و در سالهاي 1997 و 2003 تجديد انتخاب شد .
در سوم اوت 2005 / كميته نظامي عدالت و دموكراسي قدرت را در دست گرفت و روند انتقالي اغاز شد .كه اوج ان انتخابات رياست جمهوري در مارس 2007 است .
در ژوئن 2006 / در يك همه پرسي قانون اساسي جديدي تدوين و تصويب شد كه بر اساس نظام رياستي است .
اقتصاد
موريتاني در فوريه 2006 / با اغاز حفاري ميدان شنقيط در سواحل نواكشوت كشور نفتي شد .انتظار مي رود درامدهياي نفتي بيست و دو درصد توليد ناخالص
داخلي كشور را در بربگيرد. اين كشور داراي معادن اهن / مس و فسفات است . صيد ماهي چهل درصد صادرات اين كشور را تشكيل مي دهد و كشاورزي هم در اقتصاد اين كشور مهم است .
در سال 2005 / موريتاني با بحران شديد غذايي مواجه شد . خشكسالي و حمله ملخها در 2004 باعث ان شده بود.
درامد سرانه
560 دلار (بانك جهاني سال 2005 )
بدهي
در ژوئن 2006 طرفهاي وام دهنده وام هاي موريتاني را بخشيدند. اين بدهي هاي مبلغي حدود 830 ميبليون دلار بود.
مجمع ملي موريتاني 95 كرسي دارد .
در انتخابات پارلماني 2006 نمايندگان مستقل كه در دور اول ده كرسي كسب كرده بود 29كرسي ديگر به دست اوردند. مستقلها كلا 39 كرسي در مجلس دارند .حزب جمهوري دموكراتيك و متجدد ( حزب حاكم سابق ) در دور اول پنج كرسي و در دور دوم چهار كرسي ديگر به دست اورد .
مارس 2008 صندوق بين المللي پول اعلام كرد رشد اقتصادي موريتاني بدون احتساب درامدهاي نفتي اين كشور در سال گذشته به شش درصد رسيد و در همين حال ميزان تورم در اين كشور نيز از هشت و نه دهم درصد به هفت و چهار دهم درصد كاهش يافت.
صندوق بين المللي پول با ابراز خرسندي از اجراي برنامه مشترك اين صندوق با موريتاني در زمينه هاي اقتصادي خاطر نشان كرد رشد توليد ناخالص داخلي موريتاني بدون احتساب درامدهاي نفتي در سال دو هزار و هفت ، به شش درصد رسيد .
صندوق بين المللي پول با انتشار بيانيه اي در همين خصوص اعلام كرد افزايش توليدات كشاورزي و توسعه طرح هاي معدني و بالا رفتن درامدهاي خارجي در اين افزايش رشد اقتصادي نقش مهمي داشته است . در اين بيانيه امده است اين ميزان رشد اقتصادي فراتر از اهداف تعيين شده در سال دو هزار و هفت بود.
منابع نزديك به حاكمان نظامي موريتاني اعلام كردند درپي كودتاي نظامي روز چهار شنبه در موريتاني كه منجر به سرنگوني دولت اين كشور شد، انتخابات رياست جمهوري احتمالا تا دو ماه ديگر در اين كشور افريقايي برگزار خواهد شد.
بر اساس قانون اساسي موريتاني، انتخابات رياست جمهوري بايد حداكثر نود روز پس از خالي شدن سمت رياست جمهوري برگزار شود و رئيس جمهور جديد انتخاب گردد.
حزب سياسي سيدي ولد شيخ عبدالله رئيس جمهور موريتاني موسوم به پيمان ملي براي دموكراسي و توسعه با انتشار بيانيه اي به شدت اين كودتاي نظامي و همچنين بازگشت به دوره كودتاها را محكوم كرده است. اما در جبهه مقابل، حزب اصلي جناح مخالف موريتاني موسوم به تجمع نيروهاي حامي دموكراسي با انتشار بيانيه اي اعلام كرد كودتا برضد حزب حاكم را درك مي كند.
شوراي حكومتي كه قرار است كودتاچيان موريتاني تشكيل دهند و رياست انرا ژنرال محمد ولد عبدالعزيز، رئيس پيشين ستاد ويژه رياست جمهوري و فرمانده گارد رياست جمهوري بر عهده بگيرد، از سيزده يا چهارده نفر از جمله چند غير نظامي تشكيل خواهد شد.
منابع امنيتي موريتاني روز جمعه اعلام كردند سيدي ولد شيخ عبداللهي رئيس جمهور سرنگون شده اين كشور در كودتاي نظامي روز چهارشنبه، از پادگان گارد رياست جمهوري به يك ويلا منتقل شده است و در آنجا همچنان زنداني است.
اين منبع اعلام كرد "شيخ عبداللهي و نخست وزير وي و همچنين سه تن ديگر از مقامات عاليرتبه رژيم او از روز پنج شنبه در ويلايي در داخل محوطه كاخ كنگره نواكشوت به سر مي برند."
براساس بيانيه وزارت امور خارجه تانزانيا كه رياست اتحاديه افريقا را برعهده دارد اين اتحاديه اعلام كرد عضويت موريتاني را تا زماني كه اين كشور دولت قانوني خود را بازيابد به حال تعليق در مي اورد.
برنارد مامبه وزير امور خارجه تانزانيا در اين بيانيه اعلام كرد كودتا ناكامي مهمي براي موريتانيايي ها به شمار مي رود زيرا از مردم حق اساسي انان را براي انتخاب ازادانه رهبران خود را سلب كرده است.
وي كه رياست شوراي وزيران اتحاديه افريقا را برعهده دارد افزود اتحاديه افريقا عضويت موريتاني را تا زماني كه اين كشور دولت قانوني خود را بازيابد به حال تعليق در مي اورد.
وزير امور خارجه تانزانيا خاطر نشان كرد تعليق عضويت موريتاني مطابق با تدابير منشور اتحاديه افريقا ، اعلاميه ژوئيه دوهزار لومه و پروتكل مربوط به تاسيس شوراي صلح و امنيت اتحاديه افريقا درباره تغييرات غير قانوني دولت ها كه تعليق خودكار مشاركت كشور ذيربط را در فعاليت هاي اتحاديه افريقا تا برقراري نظام قانون اساسي پيش بيني مي شود صورت مي گيرد.
105
شنبه 19 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]