واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: مديركل محيط زيست خراسان رضوي: ايران از نظر توليد پسماند در مقام دهم جهان است عدم مديريت پايدار منابع آب به بحران منابع آبي در كشور دامن زده است
خبرگزاري دانشجويان ايران - مشهد
سرويس: اجتماعي - محيط زيست
مديركل حفاظت محيط زيست خراسان رضوي گفت: ايران از نظر توليد پسماند مقام دهم جهان را دارد.
به گزارش خبرنگار «محيط زيست» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، سيد حسين آقاميري در همايش مديران كل محيط زيست كشور در مشهد، افزود: مديريت پسماند در حوزههاي شهري و صنعتي دچار مشكل است.
وي با بيان اينكه تنها در خراسان رضوي 1400 تن كاغذ دور ريخته ميشود و اين ميزان معادل قطع 600 درخت تنومند است، افزود: در صورت بازيافت كاغذ در استان سالانه 4 ميليارد تومان و بازيافت پلاستيك سالانه 8 ميليارد تومان و توليد كمپوست نيز سالانه 2 ميليارد تومان سود عايد خراسان رضوي ميشود.
آقاميري ادامه داد: در حال حاضر از تمام پتانسيلهاي برشمرده تنها حدود يك ميليارد تومان عايد استان ميشود.
وي با اشاره به اينكه با هر هزار تن زباله ميتوان 36 مگاوات برق توليد كرد، افزود: با توجه به ميزان زباله توليدي در استان ميتوان 20 هزار مگاوات برق توليد كرد كه مساوي با توليد برق 20 سد بزرگ است.
آقاميري ادامه داد: كمپوست زباله، انتقال مواد آلي به مناطق دفن زباله را به ميزان 80 درصد كاهش ميدهد.
وي ايجاد شهرهاي پايلوت به عنوان شهرهاي بدون زباله و تهيه و تدوين كامل شيوهنامه اجرايي دفن پسماندهاي مختلف صنعتي و شهري را براي حل معضلات موجود در حوزه بازيافت و تبديل مواد ضروري دانست و گفت: اين شيوهنامه اجرايي هنوز به طور كامل ارائه و اجرا نشده است.
آقاميري كمبود آب شيرين، تخريب مراتع و جنگلها (بيابانزايي)، فرونشست زمين و گرم شدن زمين و اثرات گلخانهاي را مهمترين مسايل و مشكلات زيست محيطي ايران و جهان برشمرد و گفت: به دليل قرار گرفتن ايران در منطقه خشك، وجود دو رشته كوه طولاني در بخش غربي و شرقي و افزايش 100 درصدي جمعيت طي سه سال گذشته، وضعيت ايران در منابع آب بحراني است.
وي به مصرف 90 درصد منابع آبي در بخش كشاورزي اشاره كرد و گفت: 80 درصد بهرهبرداريها از منابع آب در بخش كشاورزي نامطلوب است.
آقاميري افزود: ميزان فاضلاب توليدي در كشور 5/2 برابر استاندارد متعارف جهاني است و با تصفيه تنها 13 درصد از اين فاضلاب، 87 درصد منابع آبي ما از اين طريق هدر ميرود.
وي ادامه داد: برآورد دقيقي از خسارت ناشي از عدم تصفيه فاضلاب به محيط زيست نداريم، لذا برنامهريزيها در اين زمينه نميتواند دقيق و كاربردي باشد.
وي با بيان اينكه كشور مصر سالانه يك ميليارد متر مكعب از پساب خود را تبديل به آب قابل مصرف ميكند و اين ميزان در ايران تنها 325 ميليون متر مكعب است، افزود: چنانچه براي بازيافت آب برنامهريزي نكنيم، سرزميني خشك و مراتعي فاقد گياه خواهيم داشت.
وي افزود: نرخ بازگشت سرمايه در بخش آب 40 درصد در 4 سال است.
به گزارش ايسنا، مديركل محيط زيست خراسان رضوي تصريح كرد: براي تصفيه هر متر مكعب پساب 5/0 دلار مورد نياز است كه با توجه به ارزش بالاي منابع آب در دسترس، رقم بالايي نيست.
وي با اشاره به تصفيه 26 درصد از فاضلاب انساني و 10 درصد از فاضلاب صنايع در خراسان رضوي گفت: براي تصفيه پسابهاي توليدي در استان 200 ميليارد تومان اعتبار مورد نياز است.
آقاميري اظهار داشت: در حال حاضر يك هزار و 193 سد در كشور در حال ساخت است و اين در حاليست كه در كنوانسيونهاي جهاني بحث سد سازي به عنوان يك پديده نامطلوب مطرح شده و دولتها سدسازي را تز دستور كار خود خارج كردهاند و به بازيافت پساب و فاضلاب اهميت بيشتري ميدهند.
وي تهيه و تدوين طرح جامع مديريت منابع آب، تقويت شركتهاي فعال در امر بازيافت آب، حفظ و احياي روشهاي پايدار بهرهبرداري از منابع آب مثل قنوات و آببندها را براي حفظ منابع آبي ضروري دانست و گفت: در حفظ و احياي منابع آبي كشور داريم زمان را از دست ميدهيم.
آقاميري گفت: در خراسان رضوي 11 هزار تن اكسيدهاي نيتروژن، 10 هزار تن هيدروكربنهاي سوخته و 550 هزار تن اكسيدهاي كربن تنها از طريق سوختن بنزين وارد هوا ميشود.
وي ادامه داد: در صورت جايگزيني بنزين با گاز طبيعي، اين ميزان به 2 هزار تن اكسيد نيتروژن و 8/0 تن اكسيدهاي كربن كاهش خواهد يافت.
وي بر استفاده از سوخت مايع براي خودروها، گرايش به تكنولوژيهاي نو و افزايش ميزان توليد با حداقل مصرف سوخت تاكيد كرد و گفت: عامل اصلي آلودگي هواي شهرهاي بزرگ خودروها هستند و با اين شرايط ما نميتوانيم خودرويي با 12 ليتر سوخت در هر 100 كيلومتر در شهرها داشته باشيم.
آقاميري با بيان اينكه 6/10 درصد از عرصههاي طبيعي استان تحت حفاظت اداره محيط زيست خراسان رضوي قرار دارد، افزود: اين مناطق شامل يك پارك ملي، يك اثر طبيعي ملي، 2 پناهگاه حيات وحش، 11 منطقه حفاظت شده و 6 منطقه شكار ممنوع ميباشد.
مديركل حفاظت محيط زيست خراسان رضوي با بيان اينكه دامنه آموزش زيست محيطي در سالهاي اخير تا حد زيادي افزايش داشته است، افزود: با آموزش مستقيم، انتشار مطالب و توليد فيلم سعي ميكنيم اطلاعات و آموزشهاي زيستمحيطي را در گستره وسيعي از استان اجرا كنيم.
انتهاي پيام
شنبه 19 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]